Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Anonim

U dekorativni mozaik u dizajnu kupaonice korišten je u antičko doba kada je bio vrlo popularan u obloge javnih kupališta i kupi. Nakon toliko godina, takav cilj nije izgubio svoju popularnost.

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Mozaik pločica

Već dugi niz godina, mozaik je bio poboljšan, stvorene su nove sorte koje nam omogućuju da dobijemo dodatne koristi i povoljno naglašavaju izvorni i jedinstveni dizajn bilo koje prostorije. Danas će takva pločica biti prikladna za gledanje bilo koje kupaonice, a ne samo, samo trebate znati kako ga odabrati i instalirati.

Kako odabrati mozaik?

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Kupaonica mozaička pločica

Do danas, mozaik pločica je predstavljena na tržištu u takvoj raznolikosti da je moguće klasificirati materijal istovremeno u nekoliko pokazatelja. Najčešće, pločica je klasificirana prema glavnoj komponenti, ali bih želio imati na umu da su sve vrste mozaika slične jedni drugima, tako da je bolje podijeliti ih u izgledu i određenim prednostima.

Pomaknimo se u smjeru stereotipa i procjenjujemo materijal za njegovu glavnu svrhu.

Ukrasni mozaik, u biti - obične pločice, samo manji. No, čak i ta činjenica ne ometa pločicu se razlikuje od velikog "kolege":

  • Mozaik pločica omogućuje vam istakanje uglova;
  • ne mora često smanjiti, što će smanjiti količinu razmaženog weba;
  • Mali detalji pomažu u stvaranju jedinstvenog dizajna i postavite izvornu ploču;
  • Mozaik instalacija pomaže u stvaranju jedinstvenog dizajna kupaonice, čuvanje najmanjih detalja.

Imajte na umu da takve pločice traje puno vremena i zahtijeva visoku razinu profesionalizma od majstora. Prije početka završetka, dobro mislim, možete li kvalitativno takvi rad s vlastitim rukama?

Sorte najpopularnijeg mozaika za kupaonicu prikazane su u nastavku u tablici.

Raznolikost

Mozaik

Značajka
KeramičkiMožete koristiti za dizajn bazena, balkona itd., Izdrži visoke razine vlage i promjenu temperature. Trajni i izdržljivi završni materijal, dobro pohranjene s povišenim opterećenjima. To nisu hirovi za čišćenje, dopušteno je koristiti deterdžente.
Staklo na mrežiMimici keramički mozaik, može se koristiti u kuhinji iu bazenu. Odlikuje se činjenicom da može lomiti sunčeve zrake. Pločica nije dobra u radu, samočišćenja.
Vanjski betonski mozaikIzrađena je od betona s pigmentima bojanja. Izdržljiva i otporna na velika opterećenja. Budući da je pločica prilično gruba, rijetko se koristi za styling u bazenu i kupaonici, ali izgleda dobro u vrtu dizajn prilikom praćenja i granica.
MetalSavršeno se uklapa u dizajn bilo koje prostorije, čini površinu zrcala.
Bitna keramikaSastoji se od velikog broja kamenja s nejednakim licima, kombinirajući koji možete stvoriti jedinstvene crteže.

Članak o temi: Uvlačiva vrata: Izrada vlastitih ruku

Kako olakšati polaganje pločica?

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Mozaik pločica u unutrašnjosti kupaonice

Jakov polaganje malih dijelova može biti zadatak sa zvjezdicom čak i za većinu dorada pacijenta, jer bi se trebao planirati svi radovi na najsitnije detalje. Postoje slučajevi kada je bolje odabrati standardni dizajn kupaonice, što ga smanjuje i ubrzava rad.

Danas proizvođači mozaičkih pločica nude ovu opciju, o kojoj naši preci nisu ni pogodili - mozaik pločica, čiji su detalji već primijenjeni na fleksibilnu bazu.

Zahvaljujući takvoj pločici, možete stvoriti jednostavan dizajn kupaonice u različitim bojama i nevjerojatnom ploču s određenim uzorkom ili slikom koja će se skladno uklopiti u bilo koji interijer.

S obzirom na činjenicu da je mozaik pred-okupljen, za planiranje ovaj cilj vlastitim rukama mnogo lakše. "Fleksibilni" mozaik ne samo da olakšava instalacijski rad, već i ubrzava njihovu provedbu.

Najčešće su ploče izrađene od stakla ili keramike. Staklene ploče su dobro razne oblike pojedinih pločica kvadrata, vrlo često zalijepljeni na posebnu mrežu. Keramički mozaik, u pravilu, zalijepljen je za poseban papir, što radikalno mijenja tehnika instalacije.

Koristite mozaik na podu u kupaonici

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Uređenje zida s popločanim mozaikom

Ako ste sigurni da se mozaik može koristiti kao dekor ili ploča samo na zidovima kupaonice, onda ste duboko pogrešni. Da pokrije pod, koristi se ista pločica, ali u deblje i trajnom obliku.

Velika debljina mozaika, koja zahtijeva polaganje podnih pločica, pomaže u povećanju financijskih ulaganja na kupnju materijala, pa je njegova cijena kategorija mnogo veća.

Također se događa da stvoriti mozaik na podu u kupaonici koristi uobičajene šljunak, koji se tretira posebnom tehnologijom.

Članak na temu: Parket Parket: Vrste i ugradnja, polaganje parketa, fotografija, sovjetske popravke na lagasu, vanjski laminat

Kao i kod zidova, dizajn podne obloge omogućuje vam da odaberete jedan prozor ili punopravnu dekorativnu ploču.

Polaganje mozaika s vlastitim rukama

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Nezavisni obloga popločan mozaik u kupaonici

Ako ste navikli raditi sve s vlastitim rukama, uvijek možete riskirati i organizirati zidove i na podu, bez sudjelovanja stručnjaka.

Nećemo govoriti o polaganju zasebnih fragmenata pločica, ovaj postupak je identičan montažu bilo koje druge pločice. Ovdje je interes mozaik mozaik na fleksibilnoj osnovi, pogotovo jer s njegovom uporabom možete stvoriti jedinstveni dizajn ili ploču, pokrivajući čak i složene i zakrivljene površine.

Bez obzira na pločice koju ste dali svoje preferencije, morate zapamtiti da je polaganje platna na deformiranu površinu nevažeća, jer će svi nedostaci biti vrlo vidljivi. Zidovi kupaonice prije početka polaganja mozaika trebaju biti kvalitativno očišćeni, usisani i poravnani s žbukom ili obojenim s gipsanim pločama.

Kako montirati mozaik?

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Mozaik pločica u kupaonici vlastitim rukama

Da biste zalijepili staklenu ploču vlastitim rukama, trebat će vam fino zrnati češalj (zubi bi trebali biti oko 4-6 mm). To je najvažniji i neophodniji alat za prevlačenje površine ljepilom. Potrebno je razmazati ljepilo jer se približava dizajnu određenog dijela površine, inače se ljepilo isuši i se formira neravnomjerno područje.

Da biste lijepili mozaik vlastitim rukama, najbolje je za 0,5 metara od 0,5 metara. Zatim, kao što je novi fragment prekriven ljepilom, mora se primijeniti na zid i snažno pritisnite poseban grater s gumiranom mrežom. Tako da je dizajn kupaonice nije razmažena, promatrajte istu udaljenost između fragmenata pločica, jer ne samo odvojeni zglobovi ne mogu biti neravni, već i cijeli ploču ili ploču.

Tijekom instalacijskog rada također je važno osigurati da su svi fragmenti ispravno montirani jedni s drugima, što je vrlo važno prilikom određivanja dekorativne ploče. Čak i ako stavljate monofoniju, slijedite ravnomjernu vertikalne i horizontalne retke. Ako je površina na koju trebate razbiti mozaik je apsolutno glatka, možete ga unaprijed širiti, što će olakšati raspored mozaičkih redova.

Članak na temu: Električna protuteža: Što učiniti kako to popraviti

Završna faza je fugiranje. Ovaj korak može značajno utjecati na kvalitetu završnih obrada, a ne manje od polaganja samozaika. Ako je pločica u redu, talog se primjenjuje sa širokom gumenom lopaticom (s radnom stazom od 20-30 cm). Nažalost, nakon iste akcije, sve završetke su u krajnjoj masi, ali ne postoji druga tehnika za rad s malim šavovima. Tek kada se cijela površina obrađuje frutiranjem, uredno i mukotrpljenje može se ukloniti svu zagađenje.

Pločica na bazi papira

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Pločica u kupaonici

Montaža tehnologija s vlastitim mozaikom na papiru na temelju papira je vrlo sličan instalaciji pločica na bazi mreže, ali još uvijek postoji jedna nijansa, koja se ne može zaboraviti. Ako je mreža na unutarnjoj površini platna, tada je papir na licu.

Stvaranje crteža, budite oprezni, jer će se polaganje izvesti u zrcalnoj slici, inače će se holistička slika raspasti u odvojene, neinficirane fragmente.

Nakon što se ljepljiva masa suši (ne zaboravite da nije pokriveno papirom, ali suprotno smjer), baza za papir mora se omekšati s vodom i ukloniti, a fugiranje da se dobije istu shemu kao što je gore opisano.

Kako usitniti platno?

Mozaik za kupaonicu: tipovi mozaika i tehnologija montaže

Uzorak od mozaika pločica u kupaonici

Što se tiče malih fragmenata mozaik pločica, nikada se ne uklapaju u veličinu zida ili poda.

Obična pločica može se rezati s mlincom ili strogom, ali malim detaljima, tako da samo "laju", što će pokvariti dizajn kupaonice, a živci će biti primjetno oblikovani.

Za podešavanje veličine i oblika mozaika postoje posebne bradavice, koje mogu biti glatko "pozdraviti" svaku pločicu, otprilike u sredini. Molimo obratite pozornost na to i razmislite o tome kako gledati na mozaik pločice polaganja.

Čitaj više