Tehnologija proizvodnje kotla za grijanje vlastitim rukama

Anonim

Tehnologija proizvodnje kotla za grijanje vlastitim rukama

U vezi s brzim povećanjem cijena prirodnog plina, sve više i više ljudi idu na grijanje doma s kotlovima od krutog goriva koji rade na drva za ogrjev, piljevina i ostali drveni otpad. Prednost takvih kotlova je udoban dizajn, jednostavan princip rada i instalacije. Štoviše, oni vam omogućuju da uštedite vrijeme i osobni novac. Ali kako bi kotler vlastitim rukama ispravno radio i uz maksimalni povratak, vrlo je važno ispravno sastaviti i izračunati crteže. Mogu se sastaviti vlastitim rukama ili besplatno preuzeti na relevantnim forumima.

Tehnologija proizvodnje kotla za grijanje vlastitim rukama

Dijagram veze kotla na sustav grijanja.

Postoje mnoge privatne kuće u Rusiji koji se zagrijavaju ugljenom i drva za ogrjev. Ako usporedite bojlera za gorivo i klasičnu peć, možete vidjeti da se malo razlikuju. Oni praktički imaju istu učinkovitost. Zahvaljujući jednostavnom uređaju za grijanje kotlova, oni se mogu napraviti vlastitim rukama kod kuće koristeći dostupne svakom materijalu i neprofesionalnim alatima. Glavna stvar je nadoknaditi ili pokupiti crteže.

Ako sami radite kotla za grijanje, onda se može napraviti brojna poboljšanja u njihovom dizajnu, što će bolje zagrijati prostor povećanjem njegove učinkovitosti.

Konstruktivne značajke kotla za grijanje

Tehnologija proizvodnje kotla za grijanje vlastitim rukama

Shema kotla krutog goriva.

Unatoč ogromnoj količini sličnosti s konvencionalnom pećnicom, kotao za grijanje ima brojne razlike. Oni se odnose na metodu vraćanja topline u prostoriju. Dizajn kotlova za grijanje uključuje sljedeće stavke:

  1. Bunker u kojem kruto gorivo gori. Da biste to učinili, opremljena je otpornim na grafika, pružajući opskrbu potrebne količine zraka.
  2. Spremnik za vodu, koji djeluje kao rashladno sredstvo u ovom sustavu grijanja i cjevasti izmjenjivač topline.
  3. Dimnjak, pružajući sustav potreban za proizvode za izgaranje i dodirnite.
  4. Sustav gas dizajniran za reguliranje potiska i preklapajućih kanala nakon vatre u pećnici će u potpunosti izblijediti.

Članak o toj temi: Pečat za vrata: Krivac nacrte, buke i mirisa

Da bi se kotao za grijanje napravio vlastitim rukama, osigurao jednoliku temperaturu u stambenoj sobi, obvezno je opremiti toplinu s vodenom baterijom. Napravljen je u obliku specifične veličine kapacitivnosti, ugradnje se provodi u gornjem dijelu kotla. Njegov glavni zadatak je akumulirati toplinsku energiju tijekom aktivnog ložišta. Na kraju tog procesa, cirkulacija tekućine počinje kroz sustav grijanja, što rezultira grijanjem zraka u kući.

Osim toga, kada uređaj za grijanje kotla, možete instalirati dodatni spremnik vlastitim rukama, za proizvodnju od kojih se koristi nehrđajući čelik. Njegova instalacija treba izvršiti izravno preko topline. Njegov zadatak zatvora u osiguravanju vruće vode za potrebe kućanstva. I iako to nije obvezni element sustava grijanja, doprinosi stvaranju uvjeta za ugodan život u seoskoj kući.

Prije nego što nastavite raditi na stvaranju opreme za grijanje, potrebno je napraviti točne crteže samog kotla i sve komponente. Tipični uređaji su široko predstavljeni u posebnoj literaturi, internetu ili časopisima. No, kako bi se više racionalno koristili dnevni prostor, najbolje je samostalno razviti pojedinačni projekt opreme za grijanje, čiji se rad provodi isključivo na kruto gorivo.

Alati i materijali za proizvodnju kotla za grijanje

Tehnologija proizvodnje kotla za grijanje vlastitim rukama

Shema kotla pirolize.

Da biste napravili bojlera za gorivo, trebat će vam sljedeće materijale:

  • čelični lim, čija debljina ne smije biti manja od 5 mm;
  • metalni kutak;
  • rešetka od lijevanog željeza;
  • Mali list od nehrđajućeg čelika, dizajniran za proizvodnju baterija;
  • list od nehrđajućeg čelika za proizvodnju kontejnera za potrebe kućanstva;
  • gas dimnjaka;
  • čelične cijevi različitih promjera;
  • Pijesak u karijeri.

Za kupnju svih potrebnih materijala možete otići u bilo koju trgovinu koja se specijalizirala za prodaju metalnog valjanja. Trošak materijala u takvim trgovinama izravno ovisi o njihovom volumenu. Stoga, s jednokratnim stjecanjem cijele potrebne na popisu, možete značajno spremiti sredstva vašeg proračuna.

Članak o toj temi: Je li moguće primijeniti akrilnu boju na ulje?

Za proizvodnju kotla grijanja na krutom gorivu, bit će potrebno zavarivanje. Stoga će biti korisno pronaći stroj za zavarivanje. Kupite ga za jednokratnu uporabu je neprofitabilna zbog visokih troškova. Stoga je ova jedinica najbolje tražiti poznanstva ili iznajmiti od profesionalnih zavarivača. Osim stroj za zavarivanje za rad, potrebni su instrumenti kao:

  • Bugarski;
  • Kliješta i passilacije;
  • električna bušilica;
  • bušilica;
  • Rulet, razina izgradnje, kvadrati.

Da bi se dobio izvrstan rezultat, bit će potrebni vještine zavarivanja i rada s alatima za rezanje metala. Moramo pripremiti zaštitnu opremu za oči i ruke.

Kotla za proizvodnju tehnologije kod kuće

Napravite neovisno grijanje kotao je jednostavan, glavna stvar je ispravno organizirati proizvodni proces. Stoga je mnogo više prikladan za pojedine pojedinosti na radnom stolu, koji se može instalirati u opremljenoj radionici ili bilo kojoj drugoj sobi u kojoj postoji mjesto za ugradnju radne površine.

Važno! Osnova bilo kojeg kotla za grijanje je peć. U njemu temperatura doseže tisuće stupnjeva. Stoga je za njegovo sklapanje potrebno koristiti materijale s odgovarajućim karakteristikama.

Faze proizvodnog kućišta kotla:

Tehnologija proizvodnje kotla za grijanje vlastitim rukama

Shema metalnog dimnjaka za kotla.

  1. Četiri zida kotla izrezuju se od čeličnog lima kroz brusilicu. Ako nije uspio dobiti čelik otporan na toplinu, možete koristiti jednostavan, ali u ovom slučaju zidovi moraju biti dvostruki.
  2. Dimenzije pojedinosti o budućem kotlu prenose se na metal iz mjernog instrumenta i linije crteža. Osim zidova komore iz čeličnog ugla, bit će potrebno napraviti pojačalo dizajnirano za zatvaranje spojeva između dijelova peći.
  3. U prednjem zidu komore, rez je pravokutna rupa. Njegova veličina mora odgovarati peći i vrata pepela.

Da biste napravili glatku pravokutnu rupu, morate označiti oznaku na metalu, nakon čega je izbušeno lišćem električne bušilice u kutovima. Tako možete izbjeći oštećenje lista.

Članak o temi: Koji su dvorci na plastičnim prozorima i metodama instalacije

Kotlo za grijanje uključuje uređaj dva spremnika za vodu. Za njihovu proizvodnju najbolje iskoristiti od nehrđajućeg čeličnog lima. Da se ne bi uključili u proizvodnju spremnika sami, mogu se naručiti u specijaliziranoj radionici. Osim toga, njihov trošak nije vrlo visok.

Za proizvodnju izmjenjivača topline koriste se vodovodne cijevi, koje su spojene na stroj za zavarivanje na takav način da se formira kontura protoka s velikom vanjskom površinom. Zbog toga možete postići najbrži i najpotpuniji prijenos topline od sagorećeg krutog goriva do rashladnog sredstva.

Sklop kotla najbolje se obavlja izravno na mjestu instalacije opreme za grijanje. Pod kotlom je obavezan temelj, za koji je moguće koristiti opeku otpornu na toplinu.

Temelj se stavlja na dno bunkera pepela, a na svom perimetru, unutarnji zidovi kotla su izloženi, dok promatraju strogu vertikalnost.

Unutar kućišta su postavljeni i instalirani su izmjenjivači topline. Nakon toga, izvana, rebra rebra pričvršćena su na bunker pomoću zavarivanja, za proizvodnju od kojih je najbolje koristiti čelični pravokutni profil. Sada ostaje uspostaviti vanjske zidove kućišta i instalirati gornju ploču.

Između unutarnjih i vanjskih zidova kućišta, pijesak je složen funkciju dodatnog akumulatora topline. Osim toga, štiti zid komore za izgaranje od pregrijavanja. Pijesak ne smije sadržavati organske inkluzije. Bit će korisno sakriti ga prije uporabe. Inače, prilikom rada domaćeg kotla za grijanje, može se pojaviti neugodan miris.

Nakon što je gornji štednjak instaliran s spremnicima od nehrđajućeg čelika i njihova je veza izrađena na konture, kotao će biti potpuno spreman za rad.

Čitaj više