Umjetnička struktura zidova vlastitim rukama: Primjer primjene

Anonim

Glavna svrha žbuke je zaštita glavnog materijala zidova od aktivnog utjecaja agresivnih čimbenika okoliša. Takvi čimbenici prvenstveno se odnose na vlagu, ultraljubičasto zračenje i temperaturne razlike. Uz ovaj zadatak, poznata masa žbuke koja se sastoji od pijeska, vapna i cementa se uspješno nosi. Međutim, osim zaštitne funkcije, nema druge takve vrste žbuke i zahtijeva naknadnu dekoraciju površine zidova. Najčešći zidni dekor je pozadina. Od drugih vrsta zidnog obloga, još uvijek možete istaknuti keramičke pločice, drvenu oblogu, razne dekorativne ploče.

Primjer 1. Uz pomoć posebnog valjka s uzorkom možete napraviti uzorke olakšanja na žbuku.

Postoji još jedan tip zida, koji istovremeno obavlja i zaštitne i dekorativne funkcije, je umjetnička žbuka. Postoji mišljenje da je umjetnička žbuka zidova s ​​vlastitim rukama nemoguće zbog složenosti rada. Prije donošenja takvih zaključaka potrebno je shvatiti što se podrazumijeva pod tim konceptom.

Vrste umjetničke žbuke

Pod definicijom "Art Stucco", morate uzeti u obzir različite vrste žbukanja:

  • dekorativan;
  • tekstura;
  • Premaz s umjetničkim slikarstvom.

Tehnika izvedbe neznatno se razlikuje, ali svi imaju zajedničke performanse, koji se odnose na njihova zaštitna svojstva:

Umjetnička struktura zidova vlastitim rukama: Primjer primjene

Primjer 2. Male nepravilnosti zida skrivaju žbuke teksture.

  • glatka površina pomoću aditiva u boji koji čine kaotične razvode na ukrašenoj površini;
  • Nakon nanošenja na zidovima ima tvornički izgled pod slikom raznih materijala za oblaganje;
  • Površinska tekstura ima proizvoljno olakšanje;
  • strukturni slom površine na sklonosti fragmenata iz različitih materijala za uređenje;
  • Stada.

Koristeći konačne zidove zidova dekorativne žbuke, možete dobiti sljedeće vizualne slike:

  • premazi prirodnog kamena;
  • završavanja zidova ispod drevnih;
  • Stil antičkog zida;
  • monofonski mat ili sjajni premaz;
  • Kišne kapljice teče kroz staklo prozor;
  • rock pasmina.

Članak o temi: Suspendirani stropovi: Karakteristike glavnih vrsta

Ovo je prilično kratak popis tih vizualnih efekata koji se mogu reproducirati pomoću dekorativne žbuke.

Teksturirana žbuka

Ovim obrascem, završne obrade na površini oblikuju uzorak reljefa. Izbočine mogu postići do 2 mm u visini. Uzorak reljefa može biti drugačiji i formira se metodom višeslojne primjene.

Zbog činjenice da se nakon primjene sloja, vrijeme je za njegovo sušenje, ovaj tip završnog rada je prilično dugotrajan u vremenu, ali konačni rezultat opravdava te troškove rada.

Mletačka žbuka

Umjetnička vrsta zidnog uređenja s vizualnim učincima brušenja mramora.

Površina žbuke u mletačkom može biti sjajna i mat.

Kao dodatnici, mogu se koristiti biser, zlatni ili srebrni simulatori. Ona ne isključuje prisutnost malog olakšanja kako bi se priopćio prirodni kamen transparentnosti i dubine - one vizualne iluzije koje razlikuju ovu vrstu zidnog dekora.

Zidna jata

Prilično izvorni tip zidnog premaza. Na zid se nanosi posebna ljepljiva masa, preko koje se višeboolirane čestice nepravilnog oblika prskaju na vrh, nakon čega se primjenjuje zaštitni sloj laka.

Stilovi umjetničke žbuke

  1. Umjetnička struktura zidova vlastitim rukama: Primjer primjene

    Primjer 3. Veliki žbuka se koristi za okretanje vanjskih zidova zgrade.

    Klasično. Klasični dekorativni premaz je smanjenje prirodnih materijala, kao što je tkanina, kao što je svila, unutarnja struktura drva, polirani kamen, kao što je granit ili mramor. Često se boje koristi s zlatnom ili srebrnom nijansom. Ukrasna slika suzdržana.

  2. Visoka tehnologija. Moderni stil s ravnim linijama i jasnim granicama. Odlikuje se minimalizmom dekoracije i široku uporabu metalnih i staklenih elemenata. U žbuku prevladava boju metalik, sive i bijele nijanse.
  3. Zemlja Stil maksimalne konvergencije s prirodom. Slike drveća, palih listova, ruralni krajolici su uobičajene u dekoru. Zelene i žute nijanse prevladavaju.
  4. Fuzija. Njegovo značenje je izraženo jednostavno - kombiniramo nespojivo. U unutrašnjosti može staviti u instalaciju vrata u stilu ambije i rasporedu mletačkih stolica. U dekoru zidova, mletačka žbuka nalazi se u fragmenti stakla, pločica i metala.

Pripremni rad i primjer primjene teksturiranog dekoracije

Prije primjene dekorativne žbuke potrebno je pažljivo pripremiti radnu površinu zidova.

Zid je očišćen od svih starih premaza - boja ili žbuke. Primer je proizveden, dok bi trebao imati duboku karakteristiku penetracije. Prajmer za sušenje treba biti prirodan, bez upotrebe konstrukcijskih fenomena i aparata za grijanje.

Površinske kapi od više od 3 mm podliježu eliminiranjem brtvljenih žbuke.

Primijeniti teksturiranu žbuku, morate prikupiti sljedeći skup alata:

  • Spatula s različitim širinama radne površine, od 400 mm do 10 mm;
  • rende;
  • Peglanje;
  • Lopatica za rad u kutovima;
  • razina izgradnje;
  • visak;
  • bušilica;
  • Mlaznica-mikser za vježbu.

U ovoj fazi se temeljni sloj žbuke primjenjuje pomoću glačanja. To bi trebalo uzeti u obzir teksturu budućeg crtanja visine. U praksi se početni sloj nanosi debljinom od 1-1,5 mm.

Korisni savjeti: Prije primjene olakšanja na površini žbuke, bolje je isprobati tehniku ​​na komadu gipsane ploče ili malog segmenta zida.

Sva rješenja koja se koriste u dekorativnom dekoraciji zida imaju dugi vijek trajanja, što omogućuje stvaranje reljefa bez žurbe.

Jedan od najjednostavnijih vizualnih efekata, koji se može reproducirati bilo kojim početničkim žbukom, učinak litice. Za ovaj dekorativni dizajn, zid ne zahtijeva poseban sastav, rad se vrši pomoću bilo kojeg kit za završni dekoraciju na temelju žbuke ili cementa. Glavni uvjet za osnovnu kit je tvrdoća i snaga nakon upijanja i sušenja.

U slučaju dekorativne žbuke u takvim sobama, obje kuhinje, kupaonice ili wc-a, kao iu drugim prostorijama s nestabilnom razinom vlažnosti i temperaturnom načinu, osnovni sloj mora imati cement kao osnova.

Putt se primjenjuje na zid s slojem od 2-3 mm. Crtanje se provodi pomoću glatkog željeza. Za to, glačanje se ispere iz otopine i čvrsto se pričvršćuje na natkrivenu površinu zida.

Nakon toga, donji rub glačanja podiže i pomiče dolje. Kretanje alata iz sloja spacin treba biti glatko, bez razbijanja otopine. Nakon svakog obrađenog dijela, glačanje treba oprati.

Nakon što je svladao ovu tehniku ​​za primjenu tekstura na površinu žbuke, već možete preći na složenije vizualne efekte povezane s stvaranjem reljefne slike i strukturne umetke.

Glavno pravilo za primjenu umjetničkog žbuke trebalo bi biti poštivanje vremena potpunog sušenja svakog primijenjenog sloja.

Članak o toj temi: Kako zamijeniti vrata: Mogućnosti za uređenje vrata

Čitaj više