Ispis stubišta: Vrste i značajke dizajna (+52 fotografije)

Anonim

U dvoetažnim zgradama, palačama, vikendicama, važan i funkcionalan element situacije je stubište. Potrebno je za podizanje na vrhu stupnjeva, potkrovlje ili potkrovlje. U ograničenom prostoru teško je ući u potpunu strukturu marširanja u unutrašnjost. Da biste uštedjeli slobodan prostor, idealno stealno mjesto je idealno - sustav okomitog tipa, čiji se koraci nalaze na helikoj.

Struktura vijaka se temelji na nosači ili šipki, u krugu koji su učvršćeni koraci. Svaki fragment dnevnika stubišta nalazi se na nosač, udaljenost između koraka, njihove širine i obrasca ovise o odabranom modelu. Gotovi proizvodi mogu se kupiti u rastavljenom i montirati na mjestu instalacije. Ako postoje vještine, materijali i alati, možete napraviti stubište vlastitim rukama.

Pros vijčanih stepenica

Dizajn tipa vijka (okrugli ili polu-ograničeni) gleda na bilo koji interijer. No, na udobnosti uspona, kružni model je inferiorni od marš dizajna, otežava ga podići na vrhu stupnjeva glomaznih komada namještaja.

Prekrasne vijke na drugom katu

Za ostale parametre, vijčani stubišta imaju nesumnjive prednosti:

  • Nemojte uzeti puno slobodnog prostora zahvaljujući konstruktivnim značajkama.
  • Model izrađen od visokokvalitetnih materijala ima dobre performanse, kompaktnost.
  • Prema cijenama, strukture vijaka su atraktivnija za prosječne potrošače.
  • Podržavajući korake, glavni stalak, ograde imaju potrebnu stabilnost, trajnost, izdržati opterećenje.
  • Stepenice se mogu ugraditi u bilo kojoj sobi u centru, zid, ispred ulaznih vrata, u velikom prozoru na terasi.
  • U umjetničkom planu dizajna, proizvod se smatra najživljim stubištem sustava.
  • Neke opcije za stepenice mogu se kupiti u rastavljenom obliku, tako da ne plaćaju usluge instalacijskih majstora.
  • Univerzalna svrha određuje široku uporabu vijčanih sustava u privatnim kućanstvima.

Spiralno stubište na drugom katu je pomoćni potez, pružajući jednostavan uspon na bilo kojem gornjem stupnju, uključujući i potkrovlje, potkrovlje. Korištenje kružnih modela je povoljna naglašava dizajn interijera, uzrokuje užitak među ostalima.

Glavna prednost vijčanih sustava je ušteda slobodnog prostora, mogućnost montaže u uvjetima ograničenog prostora malih soba.

Kompaktna spiralna stubište

Vrste dizajna

Vijčani stubišta na drugom katu mogu se klasificirati prema različitim značajkama za nekoliko vrsta: prirodom rasporeda koraka, materijal za proizvodnju materijala, oblik. Oni mogu biti s ogradom i bez njih, opremljeni masivnim koracima ili vrlo malim i laganim napadima. Ponekad za stepenice koriste začepljenje - posebnu ogradu koja može pomoći pri instalaciji koraka.

Glavni uvjet je prisutnost snažne potpore šipke, na koju je pričvršćen cijeli dizajn. Mora se jasno instalirati po razini, sigurno fiksne tako da je gotov sustav strogo okomito.

Spiralne stepenice

Najznačajniji parametar pri odabiru je metoda pričvršćivanja zatiški:

  • Jednostavan model s klinom u obliku koraka - elementi će biti odmotani u širokom kraju na susjednim zidovima oko perimetra, a uske - na nosačima;
  • Vrsta konzole ugradnje inozemnih koraka - Fragmenti stubišta stubišta su stršili iz glavne potpore za šipku, ugradnju u središte prostorije;
  • Modeli bez stupa podrške - ugradnja koraka provodi se u povlačenim koracima, koji istovremeno obavljaju ulogu nosača, je složen sustav;
  • Proizvodi s središnjim stalkom - zadatak podrške je držati stubište, svaki korak "zaobilazi" šipku spiralno, ljepljivi je čvrsto fiksiran na potporu.

Članak o temi: Koji su balusteri izabrati za drveno stubište: vrste, veličine i popularne vrste drva

Vrste vijčanog stubišta
Četiri glavne vrste dizajna

Prije nego što odaberete, morate odlučiti s obrascem proizvoda. Vijčani sustavi na drugom katu su okrugli (spiralni) i poligonalni (kvadratni). Ako se instalacija izvodi na zidu, možete instalirati poligonalni model - dobar prostor za uštedu. U središnjem dijelu sobe instalirani su spiralni proizvodi.

Square spiralno stubište

Sve varijante vijčanog stubišta su uvjetno klasificirane u stacionarne i modularne. Stacionarne stepenice na drugom katu uglavnom pod redoslijedom uzimajući u obzir arhitektonske značajke sobe.

Stacionarno drvo stubište

Modularni proizvodi se proizvode u gotovoj verziji, nakon isporuke, stubište se mora prikupljati na mjestu. Prednost je mogućnost demontaže bez oštećenja fragmenata sustava stubišta.

Modularna spiralna stubište
Modularni tip stubišta lakše u izgledu

Na videu: Instaliranje modularnog stubišta s vlastitim rukama.

Mogućnosti za vijčane stepenice za drugi kat

Kako bi se osigurala sloboda i sigurnost podizanja na gornji sloj, vijčani stubišta za drugi kat moraju ispunjavati određene zahtjeve. Širina koraka bit će udobna i sigurna ako je veličina lijepljenja nije manja od 200 mm. Svaki fragment mora biti sigurno fiksiran, a stubište je jasno jelo u vertikalnoj i horizontalnoj ravnini.

Zahvaljujući prihvatljivoj cijeni i jednostavnosti instalacije, vijčani sustavi koriste široke potrošače potražnje. Dodatna prednost u pogledu takvih stepenica je minimalni pritisak potpore na podu, sposobnost da se zainteresira da pobijedi unutrašnjost.

Ekonomska klasa

Gotove stepenice na drugi kat spiralnog oblika mogu se kupiti od proizvođača proizvoda. Proizvodi ekonomske klase su jeftini, u potpunosti u skladu sa sigurnosnim zahtjevima, koji se prodaju u rastavljenom obliku kao modularne strukture. Uključite, moraju se instalirati skup i upute.

Kompaktan model okruglog stubišta obavlja funkcionalnu svrhu i ima dobra dekorativna svojstva.

Vijčani stubišta Ekonomska klasa

Značajke Stepenice za gospodarstvo:

  • Visokokvalitetni materijal za proizvodnju - metal, drvo;
  • Varijabilnu vrijednost koju određuje proizvođač branda;
  • Modeli za narudžbu proizvode se prema pojedinačnim projektima;
  • proizvodi nisu niže za skupe stepenice na rasponu i dekor;
  • Jednostavan dizajn je jednostavan za instalaciju.

Kružno stubište može se napraviti vlastitim rukama. To zahtijeva prije izvođenja izračuna, napravite crtež i pripremu potrebnih alata, materijala. Ali ako se poteškoće pojave s neovisnim dizajnom, bolje je konzultirati stručnjake. Glavni zahtjev koji se poštuje modelom ekonomske klase je pouzdanost i sigurnost podizanja / spuštanja.

Spiralne ekonomične stepenice

Na videu: super jeftini stubište za seosku kuću.

Za male otvore

Vlasnici privatnih kuća suočavaju se s problemom postavljanja vijčanih stepenica u ograničen prostor. Unatoč kompaktnim dimenzijama stubišta, teško je uspostaviti odabrani model u maloj prostoriji tako da se dizajn uklapa u mali otvor na drugom katu.

Uvjetno, otvori možete podijeliti u tri glavne kategorije:

  • Minimalno (935x650 mm) - samo je samo potkrovlje stubište ili ljestve, bez spiralnih modela u praksi neće raditi;

Stubište na drugom katu za mali otvor

  • Mali (1200 h900 mm) - Možete instalirati malu strukturu s kutom rotacije do 70-90 stupnjeva, ali se ne može konstantno koristiti;

Stubište za glavu za malim otvaranjem

  • Uski (2300x800 mm) - idealna instalacija kompaktnog vijčanog stubišta bilo kojeg oblika i karaktera koraka za pričvršćivanje.

Članak o temi: Kako odvojiti stubište u kući: Odabir materijala za suočavanje +65 fotografija

Elaksanti stepenica za usko otvor

U otvorima koji su specificirane veličine, možete montirati marševe ljestava ako je dopuštena veličina prostorije. Važno je uzeti u obzir oblik otvora na drugom katu - pravokutni, okrugli, polukružni. Spiralni modeli za montažu u okrugli / polukružni otvor moraju imati zakrivljene fragmente.

Vijak stubište za okrugla otvorenost

Ako otvor na drugom katu ima ne-standardni oblik (trapez, polihedron, ovalni), preporučuje se odabrati vijčano stubište u potkrovlje prema redoslijedu. Stručnjaci će uzeti u obzir nijanse ugradnje spiralnih struktura i položiti željene dimenzije u pojedinačni projekt.

Kvadrat

Izraz "kvadratna spiralna" nije u potpunosti ispravna i može dovesti u zabludu. Stubište može biti kvadratno u obliku, ali stroga geometrija nije sačuvana u njoj. Ovaj dizajn na drugom katu ili potkrovlju je napravljen s skretanjem pod kutom i ne sadrži savijene predmete. Ovo je nestandardno rješenje za ograničen prostor.

Instalacija se izvodi duž zida s brijačima perimetra i na glavnoj šipki. U obliku stubišta podsjeća na "pogrešnu zmiju".

Square spiralno stubište

Značajke vijčanog modela kvadratnog tipa:

  • Dobro smješten u uski mali prostor;
  • Odlikuje se jednostavnom montažom i lakoćom instalacije;
  • Harmonije s raznim unutarnjim stilovima;
  • može biti osnovni ili pomoćni dizajn;
  • Širina pokreta duž linije je od 200 mm;
  • Kut strmine ovisi o slobodnom prostoru;
  • Dobro percipira izvedeno opterećenje;
  • Razlikuje se u kompaktnim dimenzijama, niskoj težini.

Square spiralno stubište - tandem spiralni i dizajn marširanja. Važno je koristiti u uskim prostorima ili u sobama, čiji je dizajn eliminira glatke linije i pojednostavljene oblike. Dizajn modela može se provesti u konstrukcijskoj fazi kuća i vikendica ili za gotove prostore. Mali slučajevi mogu se uspješno instalirati u zemlji.

Proizvodi su inferiorni iz područja izravnih sustava marširanja i lagano uklapaju u mjesta ugradnje, gdje instalacija drugih struktura nije moguća tehnički.

Kvadratni vijčani stubi

Dimenzije

Da bi se vijak stubišta udobno popeo i spustio, dimenzije proizvoda moraju biti u skladu s prihvaćenim veličinama. Moguće je proizvoditi stepenice prema individualnom crtežu, kao i neovisnoj proizvodnji.

Standardne veličine za vijčano stubište uključuju sljedeće parametre:

  • Optimalna širina koraka u središnjem dijelu je 200 mm, na udaljenosti od 150 mm od šipke za nošenje - najmanje 100 mm.

Veličine koraka za vijčano stubište

  • Duljine koraka varira, minimalna veličina je 600 mm sa stubište promjera 1400 mm, 800 mm - promjera 2000 mm.
  • Standardni otvor u preklapanju za ugradnju vijčanog modela u promjeru je 2000 mm.

Opel za vijčano stubište

  • Za prolaz osobe, širina i visina strukture treba osigurati slobodu podizanja sljedećeg kruga spirale.

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

  • Standardni promjer glavne metalne potpore iz cijevi debelog zida je 50 mm.
  • Optimalna udaljenost između rukohvat i ruba otvora nije manji od 100 mm.

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Veličina stubišta trebalo bi biti točna kako bi se osigurala potrebna čvrstoća i rigidnost. Ima vrijednost strmine koraka - s više odvijani kut rotacije na stepenicama lakše rasti.

Ograda je obvezna atributa vijčanog modela. Primjeri bez ograde ne pružaju potrebnu sigurnost / sigurnost spusta.

Stubište za ograde

Po materijalu

Jedan od uvjeta za trajnu uporabu stepenica na drugom katu je kvaliteta materijala, ugradnja okova i dekorativni pribor. Proizvođači nude stepenice od drva, metala, betona masiva, stakla, lijevanog željeza.

Članak o temi: Kako napraviti stubište od cijevi profila: izbor dizajna, izračuna i montaže | +50 fotografija

Monolitne betonske ljestve teško su ući u postavku prostorije, jer imaju vizualnu tešku težinu, izgledaju strogo i hladno. Što se tiče stepenica iz stakla, oni izgledaju pobjednički, slobodni prostor nije "odabran". Drveni, metalni i sustavi lijevanog željeza dobili su najveću popularnost, svaka posjeduje svoje karakteristike, pluses i nedostatke.

Drveni

Instaliranje vijčanih stepenih stuba iz drveće je optimalna instalacija opcija u kući, vikendica, u zemlji. Materijal zrači ugodnu toplinu, izgleda povoljno u unutrašnjosti, ima potrebnu snagu i trajnost. Stablo je dobro obrada, tako da se zanimljivi primjerci sa spektakularnim dekorom dobivaju iz različitih vrsta drva.

Prekrasno stubište spiralnog stabla

Prednosti drvenih vijčanih stepenica:

  • Čistoća u okolišu materijala;
  • minimalne dimenzije za dizajn montaže;
  • Višestruke obrasce i atraktivna tekstura;
  • Visoka čvrstoća, dobar život tijekom propisanog procesa;
  • niska težina, kompaktne dimenzije, visoko maksimalno opterećenje na koracima;
  • Uspješno možete kombinirati metalne potpore s drvenim fragmentima.

Pola drvnog stubišta na drugom katu

Jedini nedostatak ljestvica s drveta podliježe kapi vlage i temperature. Stoga, prije montaže, proizvod treba obraditi antiseptike, prekrivene lakom u nekoliko slojeva kako bi se izbjeglo abrazija površine.

Metal

Metalne stepenice imaju najveću snagu i život. U isto vrijeme, metal je dobro u kombinaciji s drugim materijalima (biti to stablo, kamen ili staklo), može se dati različitim oblicima. Metalna površina može biti obojana u bilo kojoj nijansi, tako da nema problema s izborom boje.

Vijak stubište od metala na drugom katu

Prednosti metalnih vijčanih stepenica uključuju:

  • razne oblike i boje, kombinirane opcije;
  • Visoka snaga, pouzdanost izgradnje i podrške;
  • Atraktivan dekorativni dizajn, sve vrste instalacije;
  • Veliki životni vijek, sklad u dizajnu interijera;
  • Koristiti za završnu obradu lijepih kovanih fragmenata;
  • Visoka stabilnost kroz korištenje tvrdih potpora.

Metalni vijak stubišta

Sustav metalnog spiralnog stubišta zanimljiv je u zatvorenom prostoru, može se koristiti kao unutarnji i vanjski, glavni i pomoćni dizajn.

U usporedbi s modelom klasičnog ožujka, metalni vijčani sustav izgleda bestezdan, vizualno ne učitava prostor.

Stubište spiralno na metalnom okviru

Lijevano željezo

Modeli od lijevanog željeza su ekskluzivni stubišta na drugi kat. Svaki dizajn je originalan, jer je proizvodnja proizvoda prethodno pripremljena ubrizgavanje plijesni. Jedinstvena značajka proizvoda od lijevanog željeza je sposobnost implementacije složenih obrazaca otvorena, elegantne linije.

Unatoč visokom trošku materijala, trajanje tehnološkog procesa proizvodnje, stepenice lijevanog željeza su u potražnji, odnose se na ispuštanje elitnih modela.

Stubište od lijevanog željeza za drugi kat

Značajke i prednosti vijaka od lijevanog željeza:

  • jedinstvena dizajna rješenja, složeni dekor;
  • Visoka otpornost na čvrstoću i trošenje, anti-koroziranje;
  • dugi vijek trajanja, rigidnost, pouzdanost;
  • estetska žalba, univerzalna svrha;
  • Provedba zanimljivih elemenata - balustera, polova, ograda.

Vijčani model stepenica iz lijevanog željeza

Moderan dizajn lijevanog željeza razlikuje se u rasponu stubišta jedinstvenim linijama, ekskluzivnim dizajnom, besprijekornom kvalitetom. Na suvremenom tržištu, europske kopije (Italija) uživaju u aktivnoj potražnji. U nekim dizajnerskim projektima, interijer je dizajniran posebno pod ugradnjom elitnih stepenica od lijevanog željeza.

Vijak stubište od lijevanog željeza

Vijčani stubišta su dobro rješenje za svaku privatnu kuću. Oni posjeduju potrebnu funkcionalnost, trajnost, dekorativnu atraktivnost. Da biste napravili uspon i spuštanje s udobnim i sigurnim, morate odabrati visokokvalitetne modele i provjeriti pouzdanost dizajna tijekom procesa instalacije.

Montažu vijčanog stubišta od šperploča s vlastitim rukama (1 video)

Zanimljiva rješenja (52 fotografije)

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Značajke vijčanih stepenih stuba: vrste i prednosti [opcije za svaki okus i novčanik]

Čitaj više