Svile: vrste, svojstva, tkanina

Anonim

Prirodna svilena tkanina je vrlo popularna zbog svojih nevjerojatnih karakteristika. Silk je toliko voljela ljudima da je naučio napraviti sintetički način. Ali ta okolnost nije utjecala na visoke zahtjeve prirodnih niti dobivenih od čahura mute svile.

Svile: vrste, svojstva, tkanina

Povijest

Silk - prirodni materijal, čija proizvodnja nema jedan Millennium. Pretpostavlja se da je svila počela biti proizvedena čak i na naše doba. Silk dolazi iz Kine. Kao što je legenda kaže, 14-godišnja žena jednog od prvih kineskih careva jednom je pila čaj u otvorenom u sjeni drveća, a čahur svileni Silkworm pao je u šalicu. Pod utjecajem tople vode iz čahure, izašla je snažnu tanku nit.

Supružnik vladara dobio je nit iu tom trenutku koju je posjetila ideja da iz sadržaja čahure, možete napraviti tkaninu, odlikuje se ljepotom i trajnosti. Uskoro, visoko rangirana lica države izdala je nalog da uzgajaju svilene oluje. A kasnije je stroj izumljen, a svilena sirovina počela je biti aktivnija.

Simpleultures strogo zabranjeno šivati ​​svilene odjeće. Ovaj briljantni prirodni materijal odavno se koristi u šivanje odjeća isključivo za predstavnike dvorišta cara. Pogotovo u tom pogledu, crvena svila s vezom zlata je cijenjena.

Proizvodnja svile provedena je samo u Kini, njegova tajna nije otkrivena u strahu od smrtne kazne. Ličinke i svileni čahuru, kao i sjeme stabla tute, zabranjeno se prevozi u druge zemlje. S razvojem trgovine, tanka svilena tvar postala je poznata cijelom svijetu. Međutim, Kina je mnogo stoljeća ostala jedina zemlja u kojoj je ovaj prirodni materijal proizveden u industrijskoj razini.

U Europi se pojavila acetat svila u Europi, izumljena je sintetička alternativa pravim svilene tkanine iz Kine. Sada je proizvodnja platna razvijena u Italiji, Francuskoj, Engleskoj i Švicarskoj.

U svim uzrastima, povijest svile bila je obavijena tajnim, povezana s intrigima, a ponekad - s misticizmom. Pravi okolnosti njegove pojave nisu poznate danas.

Povijest umjetne svile započela je u 19. stoljeću, kada je razvijen proces ksantomanning. Tehnologija je izumio britanski Beevin, križ i bidll, iako je u Europi bilo pokušaja stvaranja umjetnog pojasa.

Da biste dobili sintetički materijal, drveni tlo je ispran u otopini oprezne sode. Zatim se dodaju drugi kemijski spojevi u drugi vlažni pripravak, zbog čega je došlo do reakcije ksantogeneracije.

Dobiveni produkt je prošao kroz neobično sito, nakon čega je stavljen u otopinu natrijevog, cinka sulfata i sumporne kiseline. Tako su nastale niti i vlakna, a sintetička svila sirovina počela je proizvoditi na industrijskoj ljestvici. Patent za proizvodnju zabilježen je 30. rujna 1902. godine.

Vrste svilenih tkanina

Raspon svilenih stvari određuje vrste vlakana, tkanje niti, svojstva svile, karakteristike njegove proizvodnje i izgleda. Prirodna sredstva za svile događa se dvije sorte: malbury i Tussa.

Članak o temi: iglice zimske pletenje za žene. Časopis s shemama

Najviša kvaliteta je svileni mulber, koji nema analoga , Izrađena je od filamenata svilenog zida uzgajanja u umjetnim uvjetima. Cijeli proces dobivanja materijala se provodi ručno. Njegova obrada nastaje bez upotrebe kemijskih proizvoda, tako da prirodni briljantni materijal zadržava sva svojstva.

Svile: vrste, svojstva, tkanina

Kamion razred, za razliku od malburya, proizvode iz niti divlje gusjenica-svilenerma. Tussis je crvena svila, ponekad smeđa ili bakra. Koristi se u industriji namještaja za presvlake proizvode, unutarnje uređenje ili punjenje jastuka. Tako da je ova tkanina stekla prezentivniji izgled, to je izbjeljivanje.

To su prirodne vrste svile, s kvalitetom i metodom proizvodnje.

Svile: vrste, svojstva, tkanina

Također, tkivo je podijeljeno po vrstama:

  • Kovana tvar je krep-šifon, crest-gorget.
  • Polu razumne tkanine - Crea Satin, nepropusnost.
  • Gusta svilena tkanina Jacquard.
  • Mala platna.
  • Pile tkanine - Velor Velvet, Velvet.

Silk tkanina je klasificirana ovisno o metodi proizvodnje. U isto vrijeme, svaka stvar ima svoje, jedinstvene karakteristike.

Svile: vrste, svojstva, tkanina

  1. Breeny svile se sastoji od kratkih komada vlakana koji se ne čisti. Vlakna, komponente sirove svilene, podnežite vanjski i unutarnji slojevi čahure. Zbog ovog rasporeda niti ove vrste web, imaju baktericidna svojstva.

    Svile: vrste, svojstva, tkanina

  2. Svileni sirovi tekstilni materijal. Izrađena je od gusjenice Cocoon metode premotavanja niti ili sintetičkih. Silk sirovina posjeduje takve karakteristike: glatkoću, mekoću, elastičnost, snagu, dobro proširenje. Obično svile sirovo prolaze na proizvodnju haljina, šivanje niti i drugih proizvoda.

    Svile: vrste, svojstva, tkanina

  3. Viskoz svila je mata obično posteljina, sadrži sintetička vlakna. Zahvaljujući modernim proizvodnim tehnologijama, viskoz svila sada se gotovo ne razlikuje od prirodnog materijala. Viskozu se može odrediti metodom spaljivanja vlakana. Ovaj materija sastoji se od celuloze, stoga gori drugačije od prirodnog materijala koji se sastoji od proteinskih spojeva.

    Svile: vrste, svojstva, tkanina

  4. Padobranska svila je tkanina koja se koristi u različitim sferama. Prilično izdržljiva svila padobrana - materijal je proziran, obojen u različitim nijansama, ovisno o odredištu.

    Svile: vrste, svojstva, tkanina

  5. Mokra svila izrađena je isključivo od prirodnih vlakana. To je siguran i ekološki prihvatljiv materijal koji se koristi u šivaći elegantne odjeće: svilene haljine, posteljine, kostimi, košulje i veze. Također vlažna svila koristi se za prevlačenje elitnog namještaja. Inače, mokri svileni materijal se zove saten saten.

    Svile: vrste, svojstva, tkanina

  6. Kuhana svileni materijal ima homogenu mat površinu. Koristi se za krojenje: svilena haljina, kao i odijela i druge odjeće kuhane tkanine na nedavnim dizajnu dizajnera sada su na vrhuncu mode. Svileni kuhani materijal podsjeća na antilop u svoj izgled.

Sastav i svojstva

U svom kemijskom sastavu, prirodni materijal podsjeća na kosu ili vunu. Za 97% se sastoji od proteina, odmora - voskova i masti. Umjetno dobivena svila acetata sastoji se uglavnom od celuloze s blagim sadržajem kemijskih nečistoća.

Članak o temi: Kako napraviti papir cilindar: korak-po-korak upute s shemom i videozapisom

Svileni tkanina prirodnog podrijetla stoji na kiseline, organska otapala i alkalis.

Prirodni materijal gubi snagu na temperaturama iznad 110 stupnjeva ili s izravnim učincima ultraljubičastog.

Svilena stvar je ugodna na dodir. To je sjajan izdržljiv i mekani materijal koji se može oslikati u različitim nijansama. Vrlo je bezobrazno, dobro preskače i apsorbira vlagu. U svjetlu, tanka tkanina je lijepo preplavljena.

Iz tog pitanja šivati ​​i ljetne i zimske stvari, jer na bilo kojoj temperaturi okoline, tijelo je ugodno u njima. Osim toga, prirodna svila ima dezinfekcijski učinak - osobito hrabri svila dobivena od zaštitnih vlakana unutarnjeg i vanjskog sloja. Stoga se tvar svile često koristi kao materijal šavova.

Za nedostatke svilenih stvari, osobito posteljina, može se pripisati laganoj , Ako je svilena haljina ušivena iz takvih sorti kao što je šifon i grb, gotovo se ne događa zbog povišenog uvijanja na niti u platnu. Pojava mjesta na površini tkanine pod utjecajem vlage također se odnosi na minuse. Takvi kontaminanti se lako uklanjaju alkoholom. Sintetski materijal je elektrificiran, au prirodnom, ne postoji takva značajka.

Proizvodnja

Caterpillar Caterpillars se uzgajaju na velikim svinjsko farme. Prvo, njihova je jaja smještena u inkubatorima. Nakon izlega insekata, prenosi se u hranilice. Kada se svile raste, nalazi se u kutiji u kojoj počinje svoj rad na izradi čahure. Potrebno je oko 4 dana. Gotova čahura nalazi se u kipućoj vodi, gdje je odmotavanje. Ispada svilenu niti od 300 do 1000 metara.

Nakon posebnog tretmana, nit stječe sjaj. Ako trebate tkaninu bez sjaja, jednostavno se uklanja u jednoj od završnih faza proizvodnje. Niti su obojani i spremnik od njih uske svilene, prirodne prirodne tvari. Na to, proizvodnja svile završava.

Primjena

Kao što je već spomenuto, područja korištenja ovog materijala vrlo su opsežna. Razmotrite svaki od njih detaljnije.

Završni interijeri

U 90-ih godina prošlog stoljeća u Europi se pojavio novi tip zidnog uređenja. Da biste to učinili, korištena je mokra svila - posebna žbuka s prirodnim vlaknima. Mokra svila korištena je u uređenju luksuznih prostora. Sada je mokri svileni oblik dekor postao pristupačniji.

Na vlažnom svilu vrijedi obraćati pozornost vlasnicima zabavnih institucija. Ovaj materijal ima izvrsnu teksturu, ne spaljuje i nije tinja, pa je s gledišta sigurnosti požara idealna. Osim toga, mokri završni materijal je vrlo lijep i izdržljiv.

Krojenje

Svile: vrste, svojstva, tkanina

Možda je to najčešće područje svilenog materijala. Za šivanje odjeće koriste se i prirodna i acetatna svila, prilično se različita u svojstvima. Tanka svilena tvar platno tkanje savršeno naglašava sliku, prikladno kada čarapa i izdržljiva.

Članak na temu: Kako napraviti papir Fortune pločica s vlastitim rukama u fazama - Fotografije, video

Za proizvodnju stavki garderobe, se često koristi padobranska svila, karakterizirana visokom čvrstoćom. Također, ova se vrsta koristi u proizvodnji različitih proizvoda: šatore, presvlake sjedala i namještaja, itd.

Kućni tekstil

Svile: vrste, svojstva, tkanina

Prekrasna briljantna tkanina izgleda sjajno u unutrašnjosti. Šijete zavjese, posteljinu, ogrtači za namještaj, prekrivače i još mnogo toga.

Svila je apsolutno alergijski materijal. Čirma i bugovi ne umnožavaju ga. Stoga, ljudi koji pate od alergija, ova tanka tkanina je najprikladnija.

Lijek

TUTE SILK ima sposobnost apsorbiranja vlage u mnogo većem volumenu od drugih materijala. U isto vrijeme, uopće nije mokro na dodir. Stoga se aktivno koristi u medicini.

Ovo je izvrstan materijal šava koji se koristi u kirurgiji. Komport materije nije riješen do 3 mjeseca. Također, Suture svila uzrokuje malu početnu upalnu reakciju živahne tkanine. Silk šav se koristi čak iu oku i neurokirurgiji.

Ručni rad

Svile: vrste, svojstva, tkanina

Iz ovog tkiva ostvarite izvrsne suvenire. U vez slike, koristi se tote svila ili umjetna. Dolazak u vijetnamski grad Dalata, turisti ne pohađaju radionicu obitelji embroidera. Postoje vrlo skupe jedinstvene platnene vezene ručno prirodnim svilenim nitima na prozirnom platnu.

Također, u pletenju se koristi svila (ili druga prirodna). To se radi ručno ili na posebnim strojevima sofisticirane pletene stvari.

Kako razlikovati materijal?

Da biste utvrdili da nismo acetat svile pred nama, naime prirodni materijal, možete koristiti metodu izgaranja. Umjetna vlakna aktivno će izgorjeti svijetlim plamenom, emitirajući miris papira.

Ako zapalite prirodni svileni materijal, to će glatko. U ovom slučaju, možete osjetiti miris spaljivanja kose.

Osim toga, moguće je odrediti svilu po svojoj mekoj teksturi, sjajnoj površini.

Pravila za njegu

Tkanina od platnenih tkanja od svilenih niti zahtijeva posebnu skrb. Ovaj briljantni materijal mora se ručno izbrisati ili s posebnim načinom rada. Delikatne stvari za pranje je zabranjeno, bolje je dati im suho čišćenje.

Kada pranje, treba biti odvojen odjećom u boji: crvena svila je izbrisana odvojeno od bijele boje itd.

Kada je svila i dalje mokra nakon pranja, potrebno ga je zamotati u ručnik. Čim se višak vlage apsorbira, proizvod treba staviti na horizontalnu površinu. Sušilice za zabranjenu.

Mokri materijal ne može biti moždani udar. Kada se svile isuši, možete ga udariti glačalom na niskim temperaturama bez pare.

Tijekom proteklih tisućljeća, ništa se nije promijenilo u sudbini svilene tkanine: iu modernom životu ona oduzima od posljednjeg mjesta, kao u cijelo vrijeme njezina postojanja. Ova popularnost nježne materije zaslužuje ne uzalud. To je šav, i haljine i završni materijal koji se koristi s uspjehom svugdje.

Čitaj više