Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Anonim

Nije uvijek moguće uspostaviti standardne radijatore grijanja. Osim toga, ne izgledaju posebno estetski i uzeti mnogo prostora. Alternativa - radijatori ugrađeni u pod. Da biste dobili željeni rezultat, morate ispravno odabrati uređaj, izračunati potrebnu napajanje i instalirati instalaciju u skladu s uputama.

U kojim slučajevima, preporučljivo je instalirati radijatore ugrađene u pod? Prije svega, takva odluka će odgovarati vlasnicima kuća, čiji su vanjski zidovi u potpunosti glazirani. U pozadini stakla, radijator neće izgledati vrlo lijepo. I ugradnju toplim podovima u veliku sobu vrlo skupo.

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Možete, naravno, instalirati radijator u blizini bilo kojeg drugog zida. Ali u isto vrijeme, kvaliteta grijanja postat će mnogo lošija. Uostalom, nije bilo ništa što je baterija postavljena ispod prozora. Osim toga, radijatori koji se nalaze ispod prozora mogu se zatvoriti zavjesom. Ako se nalaze uz bilo koji drugi zid, zatvorite ih samo namješteni. I iznimno je preporučeno da to učinite.

Idealan način iz takve situacije bit će korištenje ugrađenih konvektora. Niša je napravljena u bazi nacrta u koju je oprema slagana. Vanjski premaz ne leži na vrhu konvektora. Zatvara se s mrežom.

Vrste radijatora ugrađenih u pod

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Ako govorimo o pojavi radijatora, onda je tržište predstavljeno opremom koja nema slučaj i opremu koja, zajedno s slučajem, jedna je od cjelina. Razmotrite svaki tip zasebno.

Počnimo s opremom koja ima kućište. Za proizvodnju kućište pocinčanog čelika. Sama radijator je izrađen od bakra, što je dobar dirigent. Radijator ima oblik slova U. Aluminijske ploče nalaze se na bakrenoj cijevi. Instalirani su kako bi se povećala površina.

Članak o temi: Ispis na zavjese: Odabiramo Photoshlers za kuću

Što se tiče dimenzija takvih radijatora, možete zadovoljiti opremu različitih veličina. Širina konvorektora varira od 14 do 43 cm. Duljina varira od 50 cm do 500. Dubina varira od 10 do 70 cm.

Niša je zatvorena metalom ili drvenom mrežom. Provodi dekorativnu funkciju i može se obojiti u širokom rasponu boja.

Što se tiče prijenosa topline, to ovisi o temperaturi rashladnog sredstva. U ovoj opremi voda djeluje kao rashladno sredstvo. Također na karakteristikama prijenosa topline utječe na intenzitet protoka zraka. Da biste povećali intenzitet strujanja zraka, možete dodatno opremiti opremom centrifugalnim ventilatorom.

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Što se tiče opreme proizvedene bez kućišta, nalazi se u toplinsku izoliranu nišu. Najčešće se poliesterska pjena koristi kao izolacijski materijal.

Ne možete staviti ovu opremu izravno na dno niše. Između njih bi trebala biti najmanje 10 clinks centimetra. U suprotnom, intenzitet protoka zraka neće biti dovoljan za učinkovit rad sustava.

Niša je zatvorena dekorativnom rešetkom, koja bi trebala izdržati ljudsku težinu. Izvodi se od čelika ili drva. U tom slučaju, potporni dio dekorativnog elementa je izrađen isključivo od čelika. Rešetka je izmjenjivi element dizajna. Pojednostavljuje zamjenu opreme, briga za to i popravak.

Konventori moraju biti brušeni najmanje 1 put godišnje. Preporučljivo je to učiniti prije početka sezone grijanja.

Načelo rada opreme

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Radijatori za grijanje unutarpola zagrijavaju se zrakom, koji se nalazi u blizini aluminijskih ploča i bakrene cijevi. Grijani zrak počinje se ustati, a hladnoća pada, pada u konvektora. Postupak se ponavlja. Tako u sobi postoje stalno cirkulirajuće struje toplog i hladnog zraka.

Jedini nedostatak je da je s takvim sustavom grijanja, najtopliji zrak ispod stropa. Na dnu sobe, temperatura zraka je nešto niža.

Članak na temu: Loft spavaća soba to učiniti sami: dizajn, fotografija

Izračun napajanja

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Kako bi sustav učinkovito radio, morate ispravno izračunati snagu radijatora. Prilikom izračunavanja potrebno je uzeti u obzir dimenzije grijane sobe i uzeti u obzir gubitak topline. Zatim, naoružani posebnim stolom, morate odlučiti o kapacitetu opreme.

Čak i bez takve tablice, možete napraviti izračun. U pravilu, za dobro grijanje od 10 m2 dovoljno opreme s kapacitetom od 1 kW. Nadalje, umnožimo 1 kW za broj desetaka kvadratnih metara.

U isto vrijeme, potrebno je poznato nekoliko nijansi. Nisu sve tablice označavaju željeni položaj instalacije. Ako je u rukama takva tablica, onda morate kupiti radijator, čija je snaga veća od 20% više od određene snage u tablici.

Prilikom instaliranja radijatora, duljina koja prelazi 3 m, pričvršćivanje opreme u sustav na takav način da je hrana i povratak s različitih strana radijatora.

Maksimalni dopušteni tlak u sustavu je 6 bar. Maksimalna temperatura rashladnog sredstva je 900.

Važne nijanse

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Uz vrstu sustava grijanja koji trebate odlučiti o fazi izgradnje kuće. I bolje - tijekom stvaranja projekta. Konvektor ima određene dimenzije treba uklopiti u debljinu natnog poda.

Vrlo je važno ispravno organizirati cijev za dovod i uklanjanje cijevi. Osim vode, sustav će se morati ukloniti iz sustava. Preporučljivo je opremiti sustav s termostatskim ventilom koji ima daljinski upravljač i osjetnik temperature.

Niša u kojoj će se konvektor položiti, preporučljivo je izgraditi čak iu vrijeme ugradnje poda. Iako se to može učiniti i onda. Niša nužno vodootporna. Na rubovima niša, preporučljivo je instalirati dekorativni kutak.

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Budući da se osnova radijatora vode temelji na načelu konvekcije, prašina će se akumulirati oko opreme. Stoga se konvektor mora sustavno očistiti. Preporučljivo je koristiti usisivač tijekom čišćenja.

Nemojte stajati sve komunikacije kako biste se sakrili u kravatu cementa. Unatoč činjenici da su cijevi koje se koriste za sustave grijanja imaju dovoljno dugo operativno razdoblje, rizik od impulsa i dalje postoji. Izvršite popravak komunikacija skrivenih u estrihu je vrlo teško.

Članak o toj temi: Kako napraviti drveni okvir za gipsanu ploču

Nedostaci intrale radijatora

Unatoč svim prednostima gore, ugrađeni radijator ima nedostatke. Prvi nedostatak je da ako usporedite zidnu opremu i neprinos, s istim karakteristikama, onda će prvi biti učinkovitiji. To je zbog činjenice da će određena količina topline apsorbirati pod. No, moguće je riješiti problem postavljanjem ulaznog konvektora veće snage.

Što se tiče instalacijskog rada, zidni radijatori su postavljeni mnogo lakši. Iako, ako slijedite upute priključene na opremu, instalacija dubinskog konvektora može se provesti neovisno.

Takva se oprema ne može ugraditi u apartman. To je zbog činjenice da je debljina podova vrlo mala. Oprema se jednostavno ne uklapa u takvu nišu. Alternativno, možete podići visinu poda. Ali apartmani, u pravilu imaju nizak strop. Stoga, podizanje podova - često loše rješenje.

Načela rada radijatora ugrađenih u pod

Izvođenjem instalacijskog rada morate se jasno pridržavati preporuka proizvođača. Sve veze trebaju biti zatvorene. Nakon styling opreme morate provjeriti njegovu izvedbu.

Ako je potrebno, možete naručiti opremu koja će imati ineprave dimenzije i oblik. Ako postoji potreba da se dobije oko stupca, tada će radijator imati arkriplni oblik. I to neće utjecati na karakteristike opreme. Grijači unutarpola postat će izvrsna alternativa zidnim analozima.

Čitaj više