Rezati sa svojim stablima

Anonim

Teško je sigurno reći kada su se pojavili prvi proizvodi od drva. Ali sigurno je izjaviti da su prvi objekti s drveta bili simboli idola. Bili su slika životinja i nebeskog sjaja. Takvi proizvodi bili su vrlo uobičajeni talismani. Do danas je ovaj obrt očuvan i na tržištu se može naći mnogo suvenira.

Rezati sa svojim stablima

Polica s vlastitim rukama iz stabla nije samo element dekor, već se također koristi u kućanstvu.

Od drva čine razne kolijevke, čak i one koji se mogu usporediti s čipketom. Često je vrlo uobičajeno iz ovog materijala čine predmete i dekor, urezani namještaj.

Malo povijesti

Najdublji korijeni pripadaju i umjetničkoj niti, njegov glavni skulpturalni protok. Svi smo čuli priče u kojima se spominju brodovi s izrezbarenim likovima na nosu. Bili su talismani za navigatore. I ne čudi da skulpturalna tehnika niti ima "morsko" podrijetlo, tek tada se pojavio na "zemljištu".

Na kraju XIX rani XX stoljeća, glavna aktivnost bila je takva vrsta aktivnosti kao rezbarenje proreza. Koristio se za ukrašavanje fasade kuće. Bilo je izražajnih značajki i "prozračivost".

Materijal za proizvode

Rezati sa svojim stablima

Pravilna ruka postavljena prilikom pijenja slagalice.

Od koliko je ispravno odabrano stablo, ovisi umjetnička vrijednost gotovog proizvoda.

Ovdje je popis najpopularnijih vrsta drva:

  1. Lipa. Prilično se lako obrađuje reznim alatima, kao što je mekano. Koristi se za izvođenje ukrasa, male plastike i raznih skulptura.
  2. Aspen. Što se tiče njezinih obilježja, slično je Lipoy.
  3. Breza. Fokusiranje poliranja i mora. Koristi se u proizvodnji namještaja.
  4. Bor. Proizvodi izgledaju vrlo lijepo ako postavite godišnji prstenovi simetrično.
  5. Hrast, pepeo. Drvo izgleda vrlo izražajno u velikim proizvodima. Ona je osobito vrijedna koja je dugo ležala u vodi, ona se također naziva morem hrast.
  6. Joha. Drvo ima lijepu ružičastu nijansu. Savršen je za male plastike s detaljnim detaljima.
  7. Jabuka, kruška. Teško je sušiti bez pucanja. Polirano da sjaji.
  8. Javor. Teško je rezati, jer je drvo vrlo gusta. Koristi se za izradu glazbenih instrumenata.
  9. Oskoruša. Koristi se u okretanju, u maloj plastici i poliranju.
  10. Ariš. Lijepa u obradi drva. Savršeno je u potrazi za proizvodima koji nemaju male detalje i dobro polirane.
  11. Cedar. Koristi se u stvaranju dekorativne umjetnosti.
  12. Tisa. Dobro je poljski. Cijenjuje se u proizvodnji namještaja za ljepotu.
  13. Smreka. Kriške debla koriste se u mozaičnom radu. Ispada lijepe dekoracije.

Oprema za sigurnost drveta

Rezati sa svojim stablima

Jednostavni uzorci veslanja.

  1. Potrebno je kupiti pregače ili ogrtač dovoljno gustog materijala. Kada radite, rukavi bi trebali biti srušeni do lakta i najbolji način da odaberete odjeću bez rukava.
  2. Ako se duga kosa, onda moraju biti prikupljeni u snopu ili se skrivaju ispod glave, tako da ne slučajno padnu u rotirajući dio alata.
  3. Kupite naočale s konvencionalnim naočalama. Oni će pomoći u zaštiti očiju od pada u njih prašine i čestica drva.
  4. Nemojte rezati na koljenima. Kupite stezaljke ili naglasak.
  5. Svi potrebni alati za rad moraju ležati na desnoj strani od vas.
  6. Svi alati za rezanje moraju biti pohranjeni u posebnim zaštitnim savjetima. Ako nema takvih, oni se mogu napraviti neovisno od gume ili pjene.
  7. Prilikom pucanja drvenih proizvoda, pobrinite se da ne postoje lako neznalice kao što su benzin, terpentin, lanac i drugi. U sobi treba biti aparat za gašenje požara.
  8. Trebalo bi postojati skup lijekova u blizini, jer na početnicima ponekad mogu imati različite stupnjeve ozljede.

Članak o temi: Idemo odabrati Tul u Lerua Merlen: Upute za početnike

Alati za rezanje drva

Rezati sa svojim stablima

Slika predlošci za piljenje od strane elektroll bizona.

  1. Bogorodsky nož. Koristi se za stvaranje oblikovane opreme.
  2. Nož-jamb (oštrenje 20 °). Koristi se s ravnim lijevom, ravninom, otvaranjem, izvršavanjem reljefa.
  3. Nož. Dodatni predmet. Potrebne za obavljanje mnogo vrsta opreme.
  4. Izravno dlijeto (ima oštrenje 18-20 °). Smatra se dodatnim temom prilikom obavljanja različitih tehnologija.
  5. Polukružni oblik dlijeta. Jedan od glavnih uređaja koji su potrebni za obavljanje bilo koje vrste aktivnosti. Postoje dlijeto ilegalne, srednje i strme vrste.
  6. Emino-cupcarza. Ovaj alat ima oštricu zakrivljenog oblika. Zahvaljujući ovom zavoju, ručka tijekom rada neće dodirivati ​​radnu površinu.
  7. Chisel-Cerasik. Proveo na strmom polukružnom alatu. Ima širinu dijela 2-3 mm. Koristi se za smanjenje tankih naslaga. Rez će biti veličina u skladu s dimenzijama alata.
  8. Kutići ili geysmus (ima kut oštrih 50-70 °). Prijavite se za stvaranje izreza u obliku slova V i za obavljanje različitih elemenata kontojske tehnologije.
  9. Styhel. Ovaj alat ima kutni zavoj 15 °. Ručka izgleda vrlo često poput gljive. Koristi se za odabir različitih rezidencija prilikom izvođenja graviranja.
  10. Klepiki. Imaju različite dimenzije, ali vrsta oštrenja uvijek imaju samo jedan od tri: mač, list i nokat. Prve dvije vrste imaju imena: Klepika-listova i mačeva masti. Koristi se u ravnom nožnom i volumetrijskom dizajnu za uklanjanje pozadine na teško dostupnim mjestima.
  11. Chizel-marigolds. Ima razliku od običnih napada samo uz vrstu oštrenja. Izgleda kao čavao u obliku nokta. Njegovo imenovanje je izvedba rada na teškim mjestima i stvaranju dijelova opreme.
  12. Žlice. Dobar pogled na ovaj alat je spoonski nož, koji je izoštren za zvono snimanja. Takav objekt koristi se za uklanjanje velikih mjesta u dubinama i za obradu unutarnjih površina prilikom stvaranja jela.
  13. Punches i Chasene su čelične šipke koje imaju ukras na radnom kraju. Željela je loviti pozadinu u ravnom olakšanju i olakšavanju.

Glavne tehnike rezanje iz stabla rade sami

Contour rezbarenje je crtanje helikopterom na drvom materijalu. Moguće je izvesti s nožem, dovratnik, kut, ceraisk, polukružnom dlijetom. Nije potrebno dobro fino lica prije obavljanja posla, budući da će najmanja čestice prašine će postići sve rupe u drvu, a oštrica alata je vrlo brzo pričvršćena.

Rezati sa svojim stablima

Smjeru zuba ružičasta.

Da biste izgladili površinu, možete primijeniti planove, datoteku s velikim, a zatim s malim usjekom.

Postoje male razlike u uzorku rezanja na šperploču i ploču:

  1. Konturnu rezbarenje na šperploču. Počnite trenirati iz rezanja čvrstog pozadine, a zatim se već kreću na složenije elemente. Vrlo učinkovito, konturnu nit izgleda ako se izvodi na obojenoj površini. Za to je odabran crtež i odrezan je potreban komad šperploča. Krajevi se čiste suknjom. Nakon toga, prednja strana treba biti prekrivena crnim nitrolomom. Umjesto toga, možete uzeti maskaru, gouche ili uzorkovanje.
  2. Konture rezbarenje na ploči. Uz pomoć noža napravite ravne i zaobljene linije koje mogu imati različite smjerove ovisno o drvenom sloju. Nakon završetka ploča rotira 180 °, a iste linije se izvode na drugoj strani. Glavna stvar je pratiti duljinu i dubinu biti isti.

Članak na temu: kamena kupaonica sudoper

Geometrijska rezbarenje. Ova vrsta niti je vrlo jednostavna za izvođenje. Ne treba složeni alat za to.

Za rad će biti potrebna mekane stijene: Aspen, Linder, Alder. Nemojte odabrati topola. Previše je mekan. Ako već imate iskustva, lako možete nositi breze i crveno stablo. Vrlo lijep ukras se dobiva na hrastu, ali rezbarenje će zahtijevati velike fizičke napore.

Prilikom izvođenja ove tehnike u skladu sa sljedećim pravilima:

  • Pjevanje se preporučuje za izvođenje jednog pokreta, osim tih elemenata uzorka koji imaju velike dimenzije;
  • Prilikom obavljanja radova, mora se promatrati jedan kut nagiba ako se promjena nagiba ne osigura na samoj lici;
  • Pokušajte izbjeći rezanje na sloj, kao što se može pojaviti čip;
  • Raditi, iskoristiti trajnu, ali ne i debelu domb, koja će manje slojevi omogućiti manje slojeva.

Geometrijska rezbarenje ima širok raspon elemenata: liniju, trokut, kvadrat, romb, oči i ljuske. Sve ove vrste omogućuju vam da stvorite sastav.

Kudrinsky ukras

Rezati sa svojim stablima

Alati za piće iz drva.

Ova tehnika je rezanje elemenata biljaka, koje se sastoje od stiliziranih listova, boutona, cvjetnica. Ponekad se mogu dodati slike ptica, životinja i raznih heroja iz epske.

Takav je ukras obično izrezan na Okhovyju, vapno, aspen praznine, još uvijek se koriste čvrste baze mahagonija, pepela, hrasta. Potonji materijali dobivaju briljantni rez, ali će biti znatnih napora i česti alat za izoštravanje pri radu s njima.

Obično, za primitak olakšanja Kudunsky, on koristi dlijeto s Otdlely i polukružno. Ali ako nemate takve alate, možete koristiti nož s uskim brkovima.

Reljefni nit u ravnom dizajnu

Najsloženiji tip izvedbe. Izgleda vrlo spektakularno.

Na pripremljenoj ravnini prenosimo skicu planiranog ukrasa. Svi praznini uklanjaju odgovarajući alat pod kutom od 45 °. Ako postoje velike praznine između dijelova ukrasa, zatim izrežite ravnu pozadinu od stabla.

Za to se koristi ručno glodanje, koji je zaustavljen ili bebtherza, koji ima ravnu oštricu.

Ako želite, površina proizvoda je ujutro. Da biste izbjeljili površinu uzorka, samo trebate ga obrisati vlažnom krpom. Osvijetlite ornament još uvijek mogu biti s kožom. To je učinjeno samo nakon punog sušenja proizvoda.

Prorezna rezbarenje u ravnom dizajnu

Prilikom rezanja cijele pozadine, tj. Uklanjanje cijele debljine materijala, dobiva se vrsta niti, koja se naziva prorez. Njegovo izvršenje je moguće ako su potrebni detalji crteža povezani jedni s drugima, inače će biti samo pasti.

Prilikom izvođenja navoja, pripravljeni dio s primijenjenim ukrasom mora se staviti na ravnu površinu. Potrebno je da se kule ne formiraju s leđa. Pokriće ili strmim dlijeta rezane rupe u pozadini. Preporuča se obaviti ovaj posao koji stoji, nježno ukrcava instrument u drvenu površinu. Uz pomoć dlijeta, pogodnom radijusom, ili se slagalica u potpunosti izrezuje duž konture crteža detalja ukrasa. Noževi i kutovi koriste se za stvaranje uglova. Čim je pozadina uklonjena, možete započeti samu ornamentu. Površinski tretman i premazivanje se izrađuju po nahođenju čarobnjaka.

Mozaik drva

Ova se metoda primjenjuje dugo vremena. Uz pomoć, izvršene su ukrasi za namještaj, provedene su pozadine, podovi su bili postrojili, stvoreni umjetnički proizvodi. Prema njegovoj tehnici, mozaik ima sljedeće sorte:

Članak o temi: Popravak ventilatora grijača

Rezati sa svojim stablima

Mogućnosti za leptire iz šperploče.

  1. Inlay - mali umetci iz kostiju, bisera, raznih drva u drugom materijalu. U glavnom materijalu, koji se smatra osnovom za proizvod, obavite produbljivanje. U njima će biti postavljene i konsolidirane različite elemente za umetanje. Ova metoda se može ukrasiti površinama ili stvoriti cijele pripravke, brojke.
  2. Blok Mozaik - uključuje povezivanje pojedinih pars ili raznih ploča koje se mogu izraditi od različitih nijansi stijena. Nakon toga, materijal je podvrgnut piljenju. Dobivene su detalje s istim elementima uzorak. Ovi materijali se koriste za dobivanje različitih kompozicija ili odvojenih dekoracija.
  3. Intarsia - ploče iz raznih drva umetnute u pripremljenu drvenu bazu.
  4. Marquest - u ovoj tehnici umetnut element služi kao planirani furnir - šperploča s jednim slojem i izrađen od različitih drva. Ispisani furnir na drvenu osnovu, pokušavajući čvrsto uklopiti različite dijelove jedni drugima, koji su potrebni skicom.

Uz kompetentnu uporabu raznolikosti boje i s velikim brojem, mozaik daje dobru priliku za stvaranje složenih uzoraka i slikovitih scena.

Osnovni proizvodi za početnike

Rezati sa svojim stablima

Patka shema od drva.

Svaki pridošlica koja je odlučila napraviti rezbarenje na stablu, svakako pokušajte prvo pokušati izvršiti nezaštićene proizvode. Oni su oni postali prvi slom i dat će potrebne vještine.

  1. Žlice. Prilikom obavljanja ove teme, osnovama najčešćih vrsta niti su ovladane.
  2. Kuhinjsko posuđe. U osnovi počinju s ploče za rezanje. Nalazi se da možete naučiti obavljati različite tehnike izvršenja.
  3. Ukrasi od drva. Neka dobijete vještine složenijih tehnologija.

Glavni koraci pri radu

Rad s drvetom zahtijeva potpuni povratak, iako je za neke samo hobi.
  1. Prvi korak prilikom rada je priprema potrebnog alata. Svakako provjerite alate i, ako je potrebno, isperite ih. Uostalom, samo oštar objekt može biti stvoren uredni rad. Čak i ako se planira jednostavan rad, još uvijek morate pripremiti nekoliko vrsta rezača s različitim oštricama.
  2. Sljedeći je pripremljeni drveni lilter. Odabrani uzorak. Ako ste ljubitelj za rezbarenje, odaberite samo meke pasmine.
  3. Kako ne može odgoditi rad za kasnije, odmah ispitati materijal proizvodom koji se planira provesti. Ako možete, pitajte majstore da vam pomognu. Uostalom, upravo je specijalist u njegovom poslovanju govori jedan ili drugi rez. Ovaj plovilo je vrlo teško učiti na pisanim materijalima.
  4. Nakon toga pripremite radno mjesto. Nanesite uzorak na radni komad i početak rezanja.
  5. Nakon što su sve stavke izrezane, potrebno je otvoriti gotov dio. Ako je potrebno, pokrijte lak.

Sumirajmo

Rezbarenje drva je prilično komplicirana plovila. Za početnike neće samo izvoditi ni jednostavne elemente. Morat ćemo biti strpljivi i maksimalne napore.

Osoba je dugo bila uključena u obradu drvenih platna i savršeno zna sve svoje karakteristike kvalitete. Drvo rezbarenje se smatra prilično drevnom umjetnošću.

Danas možete pronaći dovoljno posebnih škola koje se bave nastavom navojima drva. Ova vrsta aktivnosti ne primjenjuje se na obični popravak. Iako se ovaj obrt ponekad koristi s takvim aktivnostima. Na primjer, to će pomoći da lako sakriti dobivene nedostatke drva (ogrebotine, vrtlozi), jednostavne i lijepo ukrasite neprivlačne vrata, namještaj itd.

Čitaj više