Karakteristike navodnjavanja kapanja, opis komponenti njegovih elemenata

Anonim

Zalijevanje velikog ljetnog vikendice zahtijeva puno vremena i truda. Nekontrolirana vodoopskrba stvara temperaturu zemlje. Nakon sušenja, peel se formira na površini, koja se mora otpustiti. Suvremeni sustav navodnjavanja eliminira ove nedostatke. Da bi se pripremio zalijevanje vlastitim rukama s shemom, kupljeni su potrebni materijali i započinje instalacija.

Sorte i načelo rada

Načelo navodnjavanja kapanja temelji se na činjenici da se voda primjenjuje pojedinačno za svaku biljku i ne širi se na cijelom području.

Kapanje zalijevanje postoje 2 vrste:

  • Poslužuje se pojedinačno za svaku biljku s površine.
  • Formiranje podzemlja i isporučuje vodu izravno pod korijenom.

Polaganje drugog puta je skuplji. Instalacija je povezana s zemljanim radovima. Njegova učinkovitost je veća u vrućoj sezoni. Voda se poslužuje s najmanjim gubitkom.

Načelo navodnjavanja kapanja temelji se na prisutnosti spremnika, koji je instaliran na visini od 1,5 m. U nekim slučajevima sustav radi na samo-ključu. Međutim, crpka se često provodi. U isto vrijeme, tlak vode se stabilizira. Osim toga, montiran je automatski sustav koji je doziran, po potrebi isporučuje tekućinu.

Ako je teritorij veliki, postoji potreba za nekoliko bačva koje služe pojedinačnim cjevovodnim linijama. Jedan kontrolni sustav održava računalo. Određena je vlaga u tlu i specificiran je potreban način rada.

Prednosti i nedostatci

Prednosti navodnjavanja kapanja uključuju:

  • Potpuno automatizirani sustav bez ljudskog sudjelovanja. To uvelike olakšava rad Denketa.
  • Nema oblika kore na površini Černozema. Dakle, nema potrebe za otpuštanjem tla.
  • Značajna ušteda vode, budući da se tekućina ne konzumira i hrani se pod biljkom.
  • Prinos kultura povećava se zbog dobrog razvoja korijenskog sustava.
  • Paralelno, moguće je početi hranjenje na autocesti.
  • Instalacija se može provesti na otvorenom području iu stakleniku.

Nedostaci su znatno manje, ali su:

  1. Potrebu za filtrima. U njihovoj odsutnosti potrebno je osigurati mogućnost ispiranja cjevovoda.
  2. Nalazi se duž kreveta vrpce nisu izdržljivi. Mogu oštetiti ptice ili glodavce.
  3. Cappers, cijevi i adapteri trebaju redovito ispiranje i zamjena.
  4. Instalacija zahtijeva novčane troškove.

Članak o temi: Kako koristiti lasersku razinu: Uputa

Shema zalijevanja

Voda u bačvi dolazi iz bilo kojeg izvora. Može biti ribnjak ili središnji vodovod. Iz spremnika, protok tekućine se provodi u glavnoj autocesti, koja je popločana okomito na Gersona. Naprotiv, svaki od njih je instaliran adapteri. To su priložene cijevi koje se nalaze duž kreveta. Uz svaku biljku instalirana je na kapljicu cijevi. Nakon određenih intervala, ubrizgavanje vode pod korijenskim sustavom.

Glavna autocesta završava dizalicom za pranje sustava. Ako je izvor tekućine vode, nakon što je svaki tee instaliran filtar. Bez njih često će se pojaviti zaplet cjevovoda.

Karakteristike navodnjavanja kapanja, opis komponenti njegovih elemenata

Shema nepravilnosti

Crijeva za zalijevanje

Za kapanje navodnjavanja, crijeva se proizvode s duljinom od 50-1000 m. To su cijevi, u labirintima od kojih tekućina dolazi do biljaka kroz rupe.

Oni su teški i mekani. Vrijeme rada tvrdih cijevi je oko 10 godina.

Meke vrpce ne služe više od 4 sezone. Oni dijele:

  • Tanki zid. Zaključano iznad zemlje. Njihova debljina je 0,1-0,3 mm.
  • Tolstown. Može postojati njihova brtva i podzemlja. Imaju debljinu od 0,31-0,81 mm.

Unutarnji promjer crijeva varira u rasponu od 14-25 mm. Trake - 12-22 mm.

Potrošnja vode za crijeva je do 8 l / h. Za tanke trake 2,9 l / h, i debeli zid - 8 l / h. Korak ugradnje kapi je 10-100 mm. To ovisi o populaciji kultura.

Ovisno o vrsti sustava, radni tlak se mijenja. Uz uzorkovanje, to je 0,4 bara, a kada se koristi crpka, povećava se do 14 bara. Veličina zalijevanja je napravljena tako da je tlak vode dovoljan za ekstremne kapi. Za crijeva, to je 1500 m, a za trake - 600 m.

Kapaljka

Kapi se koriste umjesto vrpci. Oni su instalirani na crijevima. Njihov se količina formira u skladu s rastućim kulturama.

Oni su podijeljeni na vrste:

  1. S normaliziranim otpuštanjem.
  2. S podesivim.

Napravljeno je plastično kućište. S jedne strane, nalazi se spoj s gumenim prstenom. Uz to, veza je u tijeku s crijevom.

Još jedna vrsta kapaljka:

  • Kompenzirati. Izlaz vode iz bilo koje točke je isti.
  • Necensenzirani.

Više zamka "pauk", kada. Tada je povezano nekoliko slavina. U blizini uređenih usjeva su voda iz jedne točke.

Članak o temi: Piknik stol učiniti sami iz stare daska za glačanje

Karakteristike navodnjavanja kapanja, opis komponenti njegovih elemenata

Pauk

Cijevi i spojni elementi

Cjevovodi se nalaze na Zemlji. Imaju stalan kontakt s vodom i kemijskim elementima. Stoga se proizvodnja cijevi i priključaka provodi od materijala otpornog na koroziju. Ovo je polipropilen, polivinil klorid ili polietilen. Cijevi su visoki tlak i niske.

Kao adapteri koji spajaju glavni cjevovod s vrpcom, služe se. Pričvršćivanje njih se provodi uz pomoć stezaljki. Nakon tee, dizalica je instalirana. Preklapa se ako biljke nisu potrebne višak vlage.

Skupština cijelog sustava moguće je vlastitim rukama. Međutim, postoje okupljeni setovi koji se mogu odmah instalirati na kućici.

Sorte sustava

Ako instaliramo spremnik s vodom na dovoljnoj visini, na području od 1,5 m, onda je potreba za pumpom nestaje. Voda će teći da se razboli. Spremnik je popunjen na bilo koji način. Može se hraniti iz središnjeg sustava, ručno punjenje ili kolekciju kišnice. Dno je dizalica koja se povezuje s središnjom autocestom.

Karakteristike navodnjavanja kapanja, opis komponenti njegovih elemenata

Sustav za kapanje

Ako trebate napraviti gnojiva, čvor je spojen na središnju autocestu. Isti spremnik s tekućom otopinom. Crijevo i ventil za zatvaranje umetnuti su u nastavku.

Zalijevanje s grmljem i povrtnim usjevima provodi se odvojene kapi. Odvojena traka je popločana na veliko drvo, koje se nalazi u prstenu oko debla.

Kako bi se poboljšala tlak iza spremnika, crpka je instalirana. U ovom slučaju, dobar pritisak će biti na najudaljenijem kapljicama.

Ako hranite vodu izravno iz izvora, zaobilazeći spremnik, tekućina neće imati vremena za zagrijavanje. To će utjecati na rast kultura.

Karakteristike navodnjavanja kapanja, opis komponenti njegovih elemenata

Sustav kapljice s pumpom i gnojivom

Izračun sustava

Izračunava se količina barela, ovisno o količini biljaka biljaka.

Norma je prikazana u tablici.

KulturaStopa vode u litarima
Kultura od povrćajedan
Grmpet
Drvo10

Da biste odredili količinu cijevi, ukupan broj kultura je sažet. Iznos se množi s dnevnim brzinom protoka i dodati 25% zaliha. Duljina glavnog cjevovoda određuje se mjerenjem udaljenosti od spremnika prije slijetanja. Trake su popločane, odgovaraju nestašicama kreveta. Ovisno o broju grana, isti broj zahtijeva tees, a stezaljke su 3 puta više.

Kada se voda isporučuje iz spremnika, instalirane su 2 filtra: grubo i fino čišćenje. Ako tekućina potječe iz bunara ili središnjeg sustava, onda je grubo čišćenje nije potrebno.

Članak o temi: Vrata s prolaskom tvorničke proizvodnje: Putovanje pod zaštitom

Domaći sustavi

Za organizaciju navodnjavanja web-lokacije s najnižim troškovima možete koristiti dodiplomske materijale.

To se može koristiti objekte, crijeva različitih promjera ili plastičnih boca.

Kapanje zalijevanje vlastitim rukama može se učiniti:

  1. Iz crijeva različitih promjera.
  2. Kapi.
  3. Plastične boce.

Iz različitog promjera crijeva

Veliki promjer Shogg se provodi iz spremnika. Doveden je do mjesta slijetanja. Kroz njega, kroz izbušenu rupu, umetnute crijeva manjeg promjera, u kojem je rupa unaprijed učinjena. Kroz njih voda dolazi pojedinačno u svakoj biljci. U ovom slučaju, kapaljka je odsutna. Tekućina teče mirno.

Karakteristike navodnjavanja kapanja, opis komponenti njegovih elemenata

Bušenje kroz rupu gdje će se umetnuti manji promjer crijevo

Od kapi

Ako postoji prilika za kupnju bivših kapi, onda je dizajn jeftin. Da biste to učinili, rupa se izrađuje u središnjoj cijevi gdje je umetnut kapaljka. Iz njega se proteže cijev do biljke. Moguće je prilagoditi zalijevanje s takvim izračunom, tako da voda teče mlaz ili prisiljen kapljicama.

Karakteristike navodnjavanja kapanja, opis komponenti njegovih elemenata

Kapljice zalijevanje kroz kapaljku

Od plastičnih boca

Ovo je najjeftiniji pogled na kapanje zalijevanje. Za to se uzima plastična boca i dno se odsječe od njega. Na udaljenosti od 7 mm od vrata, malu rupu je izbušena i umetnuta je tanka cijev.

Boca je vezana za klip iznad biljke i voda se izlije na vrh. Postupno, tekućina teče kroz cijev. Umjesto mirnijeg vrta povuče žicu i vežete brojne boce. Glavna stvar je da vise preko korijenskog dijela biljke.

Druga mogućnost je da bi se boca u blizini biljke s vratom. Cijev je usmjerena ispod korijena biljke.

Ponekad cijev ne može umetnuti, voda će teći kroz rupu. Ako stavite bocu dolje na dno, onda se voda treba izliti kroz poklopac, a na dnu za rupu.

Kapanje zalijevanje od plastičnih boca

Kako bi se održala instalacija navodnjavanja kapanja u području zemlje, morate pripremiti sve potrebne materijale. Montaža se može držati vlastitim rukama. Raditi bez posebnih troškova, trebali biste koristiti rabljeni materijal. Učinkovitost sustava bit će ista i minimalne privitke.

Čitaj više