Kako smanjiti stablo - je li to moguće učiniti sami i gdje ići?

Anonim

Drveće - naše zelene prijatelje. Pogledaju njihovo lišće, daju nam kisik potreban za disanje i drvo za gradnju.

Kako smanjiti stablo - je li to moguće učiniti sami i gdje ići?

Nažalost, bilo koje stablo ima određeno razdoblje života i na kraju predstavlja prijetnju našem postojanju. Doista, tko će se otkriti ako ga isprepleteni trup sruši na glavi, povrijediti kuću, energetsku liniju ili automobil?

Kako kompetentno i civilizirano rješavanje problema uklanjanja starih stabala rastu na osobnom, društvenom ili susjednom mjestu?

Kako najbolje smanjiti stablo na kućici i koliko takva usluga trošak stručnjaka?

Razmotrit ćemo sva ta pitanja u našem članku, na temelju postojećih propisa o zaštiti okoliša.

Kako ispravno i po zakonu rezati stablo na osobnom mjestu?

Pogled je da s vegetacijom na osobnoj zemljištu možete učiniti sve što ne možete biti zlobno. Bez dopuštenja lokalnih vlasti, možete izrezati samo stare voćke i grmlje. Štoviše, ova odredba vrijedi samo u hortikulturnim i zemljama zadruge.

U gradovima je neovlašteno rezanje stabala zabranjeno zakonom. Stoga je bolje ne "particija" u ovom pitanju. Ako vaši susjedi pokazuju civilnu svijest i proglasiti samoupravu, inspekcija zaštite okoliša može reagirati i primjenjivati ​​kazne.

Također imamo i da građanski zakon dopušta slobodno raspolaganje prirodnim resursima (uključujući na osobnom mjestu), pod uvjetom da takve aktivnosti, prvo, ne ošteti okoliš, a drugo ne krše prava i legitimne interese drugih (stavak 3. \ t Članak 209. Građanskog zakonika Ruske Federacije).

Kako smanjiti stablo - je li to moguće učiniti sami i gdje ići?

Stoga, na pitanje je li moguće smanjiti stablo na zemljištu smještenom u gradu postoji nedvosmislen odgovor: vlasnik treba primijeniti na lokalno izvršno tijelo (administraciju ili općinu).

Nakon toga su moguća dva opcija razvoja događaja:

  1. Dopuštenje će biti dopušteno nakon stručnjaka za inspekciju okoliša će ispitati stablo ili drveće koje namjeravate izbrisati. Na temelju njegovog zaključka (Zakon) utvrdit će iznos naknade plaćanja na lokalni proračun (za restorativnu vrtlarstvo).
  2. Dopuštenje neće biti potrebno ako "pravila za sadržaj i zaštitu zelenih plantaža" koje je usvojilo lokalno tijelo sadrži stavku koja omogućuje vlasnicima samostalno raspolagati vegetacijom unutar granica svoje zemljišne parcele.

Napomena kroz put, da zakonski ne pametni građani često zbunjuju čin ispitivanja stabla uz dopuštenje da ga ukloni. To su dva različita dokumenta i jedan bez drugog nema pravnu snagu. Iznimka od ovog pravila - Hitna stabla priznata kao takva službena komisija. Nakon što je primio odgovarajući čin u rukama, možete početi prolijevanje, bez dopuštenja za brisanje.

Članak o toj temi: Kako popraviti poklopac WC-a

Rezanje stabala tijekom izgradnje kuće

Ako govorimo o gradilištu kada stabla spada u komunikacijsku zonu komunikacija, onda za njihovo uklanjanje, vlasnik stranice je dužan pripremiti sljedeći paket dokumenata:
  • Zahtjev lokalnim vlastima kao građevinski kupci s naznakom njegovih kontaktnih podataka;
  • Projekt i službeno dopuštenje za građevinski rad;
  • čin vlasništva nad zemljištem;
  • Generalni direktor stranice zajedno s dendrološkim planom (koordiniran s vlasnikom zemljišta, na kojem će se održati komunikacija);
  • Zaključak ekologa o građevinskom projektu;
  • izjavu o zelenim plantažama;
  • potvrde koje potvrđuju plaćanje naknada i usluga;
  • Kopije ugovora s organizacijama koje će izvršiti krčenje šuma ili transplantacije postrojenja na određenom području;
  • čin obilježavanja uklonjenih stabala ili čin presađivanja zelenih biljaka;
  • Mjesto poboljšanja projekta ili projekt odštetne vrtlarstva.

Problem će biti pojednostavljen ako u fazi naručivanja projekta za izgradnju vlasnika zaplet za relevantnu naknadu dodijelit će prikupljanje svih dokumenata i dozvola za odrezivanje predstavnika projektne organizacije. U tom slučaju ne mora ići na slučajeve.

Granični sporovi u zemlji

Mnogi sudari i sporovi nastaju kada visoko drvo raste u susjednoj ljetnoj kućici, što sjeni vaš dom ili zbog starosti može pasti na njega. Da bi se noću popela s pilom kroz ogradu ne-pasivnim susjedima u ovom slučaju ne bi trebalo biti.

Standard označen s kraticom SP 53.13330.2011 pod nazivom "Planiranje i razvoj teritorija hortikulturnih (zemalja) udruga građana" jasno propisuje dopuštene udaljenosti između drveća, grmlja i granica stranice:

  • Od debla visokih stabala, mora biti najmanje 4 metra;
  • Za prosječna stabla - najmanje 2 metra;
  • Za grmlje instalirano je granica od 1 metra.

Ako se navedene udaljenosti ne poštuju, i susjedi odbijaju ispuniti vaš zahtjev, onda im je potrebno napisati izjavu tako što ćete odrediti svoje zahtjeve kratko i jasno. Slanjem pošaljite poštom (preporučenim pismom uz obavijest o isporuci), primit ćete dokument koji će biti potreban za usvajanje na zahtjev pri razmatranju na sudu.

Ako je susjedsko stablo visok i trulež, onda ga stručnjaci za okoliš kvalificiraju kao hitan slučaj. U tom slučaju izjava treba kontaktirati tužiteljstvo. To će brže reagirati od kršenja zakona koji nosi pravu prijetnju životu i zdravlju ljudi.

U urbanoj umjetnosti postoje propisi za zaštitu zelenih prostora, slični zbroju pravila za nizove zemlje. Možete se upoznati s njima u odjelu lokalne arhitekture ili ekolozi.

Članak o temi: Kako zavjesa iz organizacije u unutrašnjosti: da vidimo

Područje najam

Postavlja se pitanje gdje kontaktirati osobu koja je iznajmila zavjeru ako je postalo potrebno ukloniti stara ili hitne stabla rastu na njemu.

Popis potrebnih dokumenata u ovom slučaju je sljedeći:

  • Primjena vlasnika stranice (stanodavac) nadležnom tijelu o izdavanju dopuštenja za smanjenje;
  • Čin ispitivanja zelenih prostora ukrašenih ovlaštenom organizacijom (okoliš);
  • Popis stabala planiranih za rezanje, pričvršćen potpisom i pečatom vlasnika zemljišta;
  • Plan stranice (navodeći rezervirane postrojenja), službeno ovjeren od strane vlasnika;
  • punomoć s mjesta stranice za pravo na dobivanje dopuštenja za rezanje;
  • Ugovor s izvođačem koji će ukloniti vegetaciju.

Ako ugovor o zakupu ima stavku dopuštajući stanaru da obradi stabla po vlastitom nahođenju, onda je izjava o rezoluciji krčenja šuma koju može pisati u svoje ime. Umjesto punomoći u ovom slučaju bit će potrebna ovjerena kopija sporazuma o najmu.

Kazne i sankcije za ilegalno prijavljivanje

Oni koji smatraju da je previše težak postupak prikupljanja dozvola i preferira da djeluje na vlastitu odgovornost, bit će korisno upoznati se s kaznama. Oni su predviđeni u članku 260. Kaznenog zakona Ruske Federacije.

Kako smanjiti stablo - je li to moguće učiniti sami i gdje ići?

"Cjenik" financijskih sankcija je vrlo ozbiljan. Kaznu za izgovoreno stablo, kao što se može vidjeti iz odredbi umjetnosti. 260, postavljen je ne samo za nezakonito krčenje šuma i oštećenja šumskih nasada, već i za štetu uzrokovanu dugoročnom vegetacijom, smještenom izvan područja šumskog područja (u gradovima i gradovima).

Suha i pala stabla u šumi

Pa, ovdje bez smetnji mogu se podići s sjekirom - misli se da je jednostavan građanin. Ne, ne! Neovlašteno rukovanje drvećem (čak i sa suhim i palim) zabranjeno je zakonom. Za njegovo povredu ugrožena je kaznu i oduzimanje pištolja (motorne pile i osi).

Za mirno suživot s šumarima morate im napisati izjavu na temelju kojih će se ugovor zaključiti. Njegovo potpisivanje je napravljeno nakon napuštanja predstavnika šumskog prostora na mjestu, gdje se planira berba drva. Nakon određivanja stabala koje se mogu rezati, označeni su, dizajn tehnološke karte područja može se obraditi. Nakon što je završio, morate nazvati šumar. Uspoređuje količinu sakupljanja drva s ugovorom navedenim u ugovoru, provjerite kvalitetu čišćenja područja od grana i daje dopuštenje za izvoz.

Izrezati se ili pozvati stručnjake?

Dakle, dopuštenje za pravno i ispravno izrezivanje. Postoji pitanje koliko je profitabilan i kvalitativno radi ovaj posao? Uzmite sami vidio ili pozovite stručnjake? Za početak, procjenjujemo financijsku stranu problema.

Članak o toj temi: Kako objesiti tepih na zidu: metode pričvršćivanja

Kako smanjiti stablo - je li to moguće učiniti sami i gdje ići?

Procijenjeni trošak rezanja ovisi o stanju i visini stabla. Ako je prepoznat kao hitan slučaj, onda ga možete baciti. Cijena takvog rada je od 500 rubalja po cijevi.

Ako stablo nije trulo, ali visoko, tada se primjenjuje metoda uklanjanja. Trunks debla i grančice kalup kapi ili se spušta na tlo pomoću posebnih uređaja. U ovom slučaju, trošak usluga počinje od oznake od 1500 rubalja po 1 deblu.

Približno istu cijenu je postupak za pojačavanje (metoda drobljenja). Minimalni trošak naručene Korchavke u prosjeku se kreće od 10.000 rubalja.

Financijski troškovi su važni, ali ne i jedini parametar koji će se cijeniti odlučivanjem o neovisnom prijavu. Ako znate kako koristiti motornu pilu, a drvo blizu kuće nije velika, nema smisla privući stručnjake. Dovoljno da se dobro partner, polako i pažljivo obavite ovaj posao.

Recimo samo da je gume stablo u pravom smjeru ako je visok i može samo iskusan majstor. Za to, uzima u obzir niz čimbenika: središte gravitacije, nagib debla, veličine i smjera rasta skeletnih grana, snage i smjera vjetra, kao i veličinu kosti bačva od panja s rolom.

Kako smanjiti stablo - je li to moguće učiniti sami i gdje ići?

Bez takvog iskustva moći ćete raditi samo ako postoji besplatna platforma oko stabla promjera ne manje od njegove visine plus 4-5 metara zaliha (za izlijevanje grana, pogrešku u određivanju visine deblo, odskočiti od panjaka).

Stabna rola se izvodi za nekoliko prijema:

  • Radnja je očišćena od stranih predmeta, koji se mogu naići i pasti;
  • Određeni je vjerojatni smjer pada prtljažnika (prema njegovom nagibu, uzimajući u obzir smjer i snagu vjetra);
  • Napravljen je gornji nagnuti znak (njegova dubina treba biti jednaka ¼ promjera cijevi, kut nagiba je 45 stupnjeva);
  • Drugi pretplatu izvodi se odozdo do veze s vrhom;
  • S obrnute strane debla, valjak propil je napravljen (trebao bi ići na 5-7 cm iznad dna poticaj i paralelno s njom);
  • Ona ostaje bere (njegova širina od najmanje 3 cm ili oko 10% promjera cijevi);
  • Potrebno je polako raditi, na maksimalnom prometu motornih pila, kontinuirano nakon kretanja debla.

Vidio je visoko drvo bez stabla u dijelovima penjanje na stepladder ili na bačvi, ne savjetujemo. S ovim radom, samo industrijski penjač, ​​koji ima dobre praktične vještine i poseban snap-in može se sigurno nositi. Druga prihvatljiva opcija je naručiti autotower, s mjesta na koji se ovaj rad može izvesti brzo i bez ozljeda.

Čitaj više