Bitovi za odvijač: Kako odabrati njihove poglede?

Anonim

Sadržaj: [Hide]

  • Vrste i bitno označavanje
    • PH - Smanjenje Phillipsa
    • PZ - smanjenje iz Pozidrive
    • Rupa za torx.
    • SL - Smanjenje utore
  • Bitni materijal i premaz

Svatko tko se bavio izgradnjom, popravak prostora, kućanskih aparata, automobila, montaže namještaja, znaju da je teško uvrnuti i odvijati veliki broj vijaka, orašastih vijaka, vijaka i drugih zatvarača - slučaj nije jednostavan, zahtijevajući značajni troškovi sila i vremena.

Bitovi za odvijač: Kako odabrati njihove poglede?

Odvijač je sličan električnoj vježbi, samo umjesto vježbe ima malo.

Uz pojavu odvijača i bušilica s glatkim početkom, rad je mnogo pojednostavljen. Ali odvijač bez bit je beskorisna stvar.

Na tržištima građevinskog materijala prikazani su veliki broj bitova različitih proizvođača. Oni imaju drugačiji izgled, oblik, veličine, boju, svrhu. Ponekad se mogu razlikovati.

Na alat služe za dugo vremena i olakšava rad, morate znati kako odabrati pravo bit za odvijač.

Bit - mlaznica koja se koristi za uvrtanje i odvrtanje različitih vrsta zatvarača. Za svaku vrstu pričvršćivača se koriste bitovi.

Uobičajeni bit je metalna šipka šesterokuta. Jedan dio radi, je odvijač s utorima različitih konfiguracija, ovisno o korištenoj vrsti pričvršćivača. Drugi dio je drška umetnuta u adapter ili uložak od odvijača.

Vrste i bitno označavanje

Natrag u kategoriju

PH - Smanjenje Phillipsa

Bit ima križne utore koji se šire u blizini drške i formiraju kut od 55 stupnjeva, jasno i sigurno umetnuti u glavu vijka.

Bitovi za odvijač: Kako odabrati njihove poglede?

Odvijač uređaja.

Veličine od pH0 do pH4. Znamenka u oznaci označava veličinu križa. Što je više, veći bitovi su malo. Ph0-ph2 čestici se koriste za najčešće vijke promjera 2,5-3 mm. Ph4 se rijetko koristi, tijekom popravka i ugradnje velikih veličina struktura, u automobilskoj industriji.

Najpopularniji bitovi veličine pH2 i pH3 su najpopularniji, najčešće se koriste za omotavanje svih vrsta crnih vijaka, uključujući i za uvrtanje tankoziranih metalnih profila - "bugs".

Standardni pH univerzalni, pogodan za većinu drugih vrsta vijaka za samo-tapkanje.

Natrag u kategoriju

PZ - smanjenje iz Pozidrive

Bitovi se koriste za uvrtanje vijaka koji imaju utore POZI standarda i prosječni korak s navojem i univerzalne tajne (gore).

Ovo je poprečni oblik s 4 velika rebra i 4 dodatna dijagonalna rebra koja tvore "dvostruki križ". Kut na vrhu je 50 stupnjeva. Ovaj dizajn osigurava veće od pH bit, područje kvačila.

Zakretni moment koji se prenosi iz odvijača do malo, a zatim na vijak ili vijak, bit će mnogo veći.

Bitovi za odvijač: Kako odabrati njihove poglede?

Prije promjene mlaznice iz odvijača provjerite je li isključen iz mreže.

U većini slučajeva, pz bitovi se koriste za odvrnuti zahrđali ili zaglavljeni vijci.

Bitovi ovog tipa su neophodni kada vijci u materijalima koji imaju gustu strukturu, na primjer, vrste od punog drva, komprimirane umjetne materijale. Mogu se iskriviti pod kutom. Samo-vezati glave i bitovi nisu oštećeni.

Veličine od PZ0 za vijke za samozaštimanje promjera 2,5 mm do PZ4 za samozakopljenje vijaka promjera više od 4 mm i vijke sidre. Najpopularnije veličine PZ2 i pz3.

Natrag u kategoriju

Rupa za torx.

Bitovi ovog tipa nazivali su se "zvjezdice". Osigurajte pouzdan zahvat vijcima i vijcima, isključujući klizanje. Koristi se tamo, gdje za pritezanje zatvarača trebate primijeniti mnogo truda.

Vijci s glavama ovog tipa su najčešći u automobilima, aparatima.

Obilježavanje je dvije vrste, kao što je TORX8 ili T8. Promjer je označen u mm.

Za odvijač, prikladni su bitovi iz T8 do T40. Nema manjih veličina u različitim elektroničkim uređajima, ali neće raditi pomoću odvijača s takvim bitovima, morate koristiti odvijač.

Torx rupa zvjezdica može imati unutarnju rupu.

Natrag u kategoriju

SL - Smanjenje utore

Standard SL - odvijač s ravnim nasukanim utorom različitih širina izmjeren u mm.

Označavanje, na primjer SL6 ili slot6, znači: bitno s ravnim utorom 6 mm širom.

Veličine iz SL0 do SL7.

Razlikuju se dužinom šipke. Može biti s ograničenjem ili bez ograničenja. Limiter se ne koristi da ne može zamotati pričvršćuje dublje nego što je potrebno, na primjer, prilikom instaliranja suhozida. Bitovi ovog standarda koriste se pričvršćenja učvršćivači u meke materijale kada je potreban visok trenutak rotacije. Ne može pružiti pouzdanu spojku s vijkom vijka ili vijka.

Natrag u kategoriju

Bitni materijal i premaz

Bitovi za odvijač razlikuju se u materijalu iz kojeg su napravljeni i uzrokovani premazom koji sprječava njihovo oštećenje. Prema tome, njihova cijena je drugačija.

Trajnost bitova određuje se prvenstveno od čelične marke. Najpouzdaniji su bili proizvodi njihove legure krom-vanadij i kromij molibden s CR-V i CR-MO oznakom.

Snaga, tvrdoća, anti-korozijska svojstva bitova povećavaju premaz glave titana, titan nitrita, nikla, volfram. Povećava svoj životni vijek trajanja. Ako je u proizvodnji koristio niskokvalitetni čelik, utore se izbrisaju nakon uvijanja nekoliko vijaka.

Ako je bit izabran za određenu vrstu pričvršćivača, čvrsto je u utoru, pružajući pouzdanu fiksaciju. To povećava okretni moment od odvijača i njegov servisni vijek trajanja. Ako postoji praznina, utore se izbrisaju i na zatvarač i na malo.

Pravilno odabrani bit stvara ugodne uvjete za rad, smanjuje vrijeme za njegovo izvršenje.

Članak o temi: Novogodišnji izlaz na prozorima

Čitaj više