Motor

Anonim

Motor

Motor

Pouzdano lansiranje putničkog automobila motora zimi ponekad se može pretvoriti u problem. Ovo pitanje je posebno važno za snažnu opremu za autotraktoru poljoprivrednih poduzeća, cestovnih komunalnih usluga koje ga iskorištavaju pod uvjetima pohrane djevojaka. To se neće dogoditi ako će elektronički asistent biti pri ruci, koji može biti napravljen od strane radiom dovoljno kvalifikacije.

Početni uređaj ovog tipa proizveden je u skladu s preporukama opisanim u članku "Početak" (i.p. Resets. Radiočić korisne sheme. Knjiga 1. M.: "Solon" 1998. S.95 - 96). Prvi testovi su pokazali da ga je moguće nazvati početnim uređajem s poznatim omjerom. To može raditi samo u načinu rada "upaljač za cigarete, tj. Zajedno s akumulatorskom baterijom i stoga bi to bilo točnije da ga nazovete punjenje i pokretanje uređaja. Na niskim temperaturama okoline, pokretanje motora mora se provesti u dvije faze:

- punjenje baterije 10-20 sekundi;

- zajednički "promocija" motora.

Prihvatljiva učestalost rotacije startera ostala je 3-5 sekundi, a zatim se oštro smanjila. Ako se motor nije počeo početi od prvog pokušaja, morao sam sve prvo ponoviti. Dakle, nekoliko puta. Ovaj postupak nije samo zamoran, ali ne poželjan iz dva razloga:

dovodi do pregrijavanja startera i povišenog trošenja;

Smanjuje vijek trajanja baterije (zimi, početne struje putničkih automobila dosežu 250 A. Oni uzrokuju deformaciju baterije, odvajanje aktivne tvari, itd.).

A točka ovdje nije samo da je punjiva baterija "nije prva svježina". Kao što je poznato iz literature (N.M. Ilin, Yu.L. TIMOFEEV, V.Ya. Vanyaev. Električna oprema za automobile. M: Transport, 1982), kapacitet pražnjenja ovisi ne samo o životu baterije, već i na temperaturu elektroliza. Nazivni spremnik jamči da na temperaturi elektrolita + 25 ° C. S smanjenjem temperature, viskoznost elektrolita povećava, što dovodi do smanjenja spremnika za ispuštanje za oko 1% po stupnju smanjenja temperature. Dakle, čak i nova punjiva baterija zimi značajno gubi svoje "početne" značajke.

Možete izbjeći te nedostatke samo ako je snaga početnog uređaja dovoljna za sebe (bez pomoći baterije) početka hladnog automobila. To će također značajno proširiti aktivni vijek trajanja baterije.

Pokušajmo, otprilike, procijenite parametre takve početne naprave. Kao što je poznato iz literature [1], na početnom načinu rada, radna struja baterije:

IR = 3 × C20, i

gdje je C20 ocijenjeni kapacitet baterije (i · h). Napon na starter način na svakoj bateriji ne smije biti manji od 1,75 V. Dakle. Za 12 volti baterije:

Ur = 6 × 1, 75 v = 10,5 v,

gdje je ur minimalni napon baterije pri starter modu, V.

Stoga je moć isporučena na starter:

PCT = ur × IP, W.

Na primjer, ako je baterija instalirana na osobnom automobilu 6 ST-60, snaga isporučena na početku će biti:

PCT = 10,5 · 3 · 60 = 1890 (w).

Iznimka od ovog pravila je baterija 6. ST-55, koja je starter struja od kojih je: IP = 255 A, a snaga isporučena na starter može biti:

PCT = 10,5 v · 255 A = 2677,5 W.

Korištenje tabličnih podataka možete izračunati napajanje na početniku bilo kojeg automobila. Uz ovu moć, ova frekvencija rotacije radilice je osigurana (40-50 okretaja u minuti - za rasplinjačke motore i 80-120 rpm - za dizel), što jamči pouzdanu pokretanje motora.

N / n.

Vrsta startera

Ocijenjena snaga, kw

Nazivan napon u

Masirani motorima

Punjiva vrsta baterije

Snaga snage transformatora, kW

jedan

230a,

St 230b,

ST230K.

1,03.

12

Automobili

"Volga",

Gaz-53,

Gaz-66,

Zil-130.

6st-60

6st-75

6st-75

6.-90.

četiri

4.5

4.5

pet

2.

Umjetnost 221.

1.25.

12

"Vaz"

6.-55

četiri

3.

St 117a.

1,18

12

"Moskvich"

6.-55

četiri

četiri

St 222a.

2,2

12

Traktori

T-16,

T-25,

T-30.

2 × 6st-150

6.

pet

Umjetnost 142.

7,73.

24.

Automobili

"Kamaz",

"Maz",

"Kraz",

"Zil-133 Gi"

2 × 6.-190

16-20.

6.

St 103a-01

8,2

24.

Traktori

"Kirovets",

(K-700,

K-701)

2 × 6.-190

16-20.

Članak o toj temi: Samostalna ugradnja suspendiranog tipa

Usklađivanje tablice podataka br. 1 i izračune gore, možete napraviti nekoliko zaključaka:

- Za većinu osobnih automobila, stvarna energija isporučena na starter premašuje svoju nominalnu (putovnica) za 2-2,5 puta i je:

1900 ≤ PCT ≤ 2700 [W];

- Za kamione s rasplinjačkim motorima, ovaj pokazatelj može biti još veći:

2400 ≤ PCT ≤ 3310 [w];

- Za vozila s dizelskim motorom:

PCT = 2 · 10,5 · 570 = 11970 [w],

(Imaju dvije baterije 6 ST - 190 uključeni su u seriju).

Prilikom izračunavanja transformatora za snižavanje startera potrebno je uzeti u obzir gubitke na bloku za ispravljač, opskrbljujući žice, oksidirane kontaktne površine spojnog ljepila i zaključaka startera. Kao što je iskustvo pokazalo, snaga spuštanja transformatora početnog uređaja za osobni automobil ne smije biti manji od RTR = 4 kW.

Okvir je uzet kao što je opisano u [2], ali s moćnijim transformatorom T1. (vidi sl. 1).

Motor

Slika 1 shema jednofaznog početnog uređaja.

U autoru, a transformator je napravljen na toroidnoj jezgri od statora spaljenog asinkronog električnog motora s kapacitetom od 5 kW. Njegovi podaci izgledaju ovako:

Sct = 27 cm2, SCT = × b (SCT - područje presjeka magnetskog cjevovoda, cm2)

(vidi sl. 2).

Motor

Slika 2 A, B magnetska linija

Broj okretaja 1 u radnom naponu izračunat je formulom:

T = 30 / ss

Broj okretaja primarnog namota transformatora bio je:

W1 = 220 · t = 220 · 30/27 = 244;

Sekundarno namotavanje:

W2 = w3 = 16 · t = 16 · 30/27 = 18.

Primarna namotana je namotana s PTTV Ø 2, 12 mm, a sekundarna je aluminijska guma s poprečnim presjekom od 36 mm2. Prebacite SA1 tip AE - 1031 (s ugrađenom toplinskom zaštitom) za struju 25 A. diode vd1, vd2 tipa D161-250.

Amplituda magnetske indukcije u jezgri transformatora vm = 1,7 t .. Tekući u praznom hodu na takvim vrijednostima VM doseže vrijednosti IXX = 3,5 A, što smanjuje učinkovitost transformatora. Međutim, potrebno je uzeti u obzir sljedeće okolnosti. Radna struja u primarnom namotu transformatora I1 u vrijeme lansiranja može doseći vrijednosti 18-20 A, uzrokujući pad napona u oživljajnoj mreži za 15-20 V. Dakle, ne 220 V, i 200 V. primjenjuje se na primarno navijanje transformatora. Smanjuje vrijednost VM i bez praznog hoda, što povećava učinkovitost transformatora u trenutku početka.

Za one koji žele samostalno izračunati parametre nizvodnog transformatora, možete koristiti tehnike navedene u [2], [3].

Nekoliko savjeta o pripremi toroidne jezgre. Stator se suočio s električnim motorom bez ostataka namota. Uz pomoć oštrog dlijeta i čekića je odrezao zube statora. To nije teško učiniti. Meko željezo, ali morate koristiti sigurnosne naočale i rukavice. Zatim iz metalne trake Ø 7-8 mm Pripremite dva P-oblika zagrade koje će jezgra transformatora biti pričvršćena na osnovni okvir. Na oba kraja, zagrade su smanjile nit ispod matice m6. Od metalne vrpce, debljina od 3-4 mm i širine 18-20 mm, savijeno p-figurativno, pripravi ručicu transformatora. Rubovi Ploča u obliku P-oblika dodatno se savijaju jedni prema drugima, uzimajući "jezici" duge 5-8 cm, na koje će se pričvrstiti drvena ručka. U tu svrhu, rupe od Ø 7 mm su izbušene u "jezicima". Dva nosača i metalni dijelovi ručke omotani su slojem tkanina impregniranim epoksidnom smolom i zalijepljeni do unutarnjeg dijela toroida: ručicu na vrhu, zagrade na dnu udaljenosti jedan od drugoga. Cijela jezgra je također pokrivena jednom ili dva sloja tkiva impregnirana epoksidnom smolom. Nakon sušenja epoksidne smole, počnite namotati namote. Primarno namotavanje prvo se namotava, ravnomjerno raspodjeljuje oko perimetra. Nakon izvođenja primarnog namotanja, transformator uključuje mrežu i mjerila u praznom hodu, koja ne smije prelaziti 3.5 A. Mora se pamtiti da je na VM = 1,7 TL jezgre blizu zasićenosti, i stoga, čak i manje promjene u broju Okret će uzrokovati značajnu promjenu u struji primarnog namota IXX.

Članak o toj temi: Je li moguće pobijediti Fliesline Wallpaper s ljepilom za vinil

Prije navijanja sekundarnog namota u metalnom dijelu ručke, rupa je izbušena rupom ispod vijka s navojem M12, koji će poslužiti kao izlaz od sredine namota i istovremeno "pozitivan" terminal. Rektifikacijske diode prikazane na dijagramu omogućuju uporabu metalnih elemenata okvira osnovnog uređaja ne samo za pričvršćivanje dioda, već i kvalitetu hladnjaka bez dielektričnih jastučića.

Zaključci sekundarnog semioka povezani su s "pozitivnim" terminalom, a skretanja su ravnomjerno raspoređena u cijelom opsegu jezgre. Kada polaganje koristite drveni čekić.

Zatim, uz pomoć zavarivanja pripremite okvirnu bazu. Za to se koriste metalne šipke Ø 10-12 mm. Na jednoj strani okvira na aluminijskoj ili bakrenoj ploči s debljinom od 3-4 mm, ispravljaju diode pričvršćene. Ovdje je rupa izbušena pod vijkom M12, koja će poslužiti kao "minus" uređaj. S druge strane okvira, segment ugljena je zavaren i pričvršćen je SI1 prekidač.

Sada o žicama koje povezuju starter startera. Svaki nemar u njihovoj proizvodnji može "ne smanjiti" sve vaše napore. Pokazati na određeni primjer. Neka otpor RPR cijele spojne staze iz ispravljača do startera bude jednak: RPD = 0,01 ohma, zatim pri struji IP = 250 i pad napona na žice će biti:

UPR = IP · RPR = 250 A = 0,01 Om = 2,5 V;

Gubitak snage na žicama:

Rpr = UPR · IP = 625 W.

Kao rezultat toga, napon nije 14 V, ali 11,5 V, koji je, naravno, nepoželjno za početak u načinu rada. Prema tome, duljina spojnih žica trebala bi biti što manje (l ≤ 1,5 m), a područje poprečnog presjeka, koliko je to moguće (SP ≥ 100 mm2). Žice moraju biti višestruke bakrene u gumenoj izolaciji. Radi udobnosti, veza s starterom je izrađena uz korištenje ljepila ili snažnih stezaljki koje se koriste kao držači elektroda za strojeve za kućansko zavarivanje. Opći tip jednofaznog startera prikazani su na Sl.3.

Motor

Slika 3 Opći prikaz jednofaznog početnog uređaja.

Namještena metoda izračunavanja početnog uređaja je univerzalna i primijenjena na motore bilo koje snage. To ćemo pokazati na primjeru startera ST-222 a, koji se koristi na T-16 traktorima, T-25, T-30 Vladimir Tractor Tractor.

Osnovne informacije o St-222 Starter:

Nazivni napon - 12 V;

Ocijenjena snaga - 2,2 kW;

Punjiva vrsta baterije - 2 × 3.-150.

Tako:

IRE = 3 · C20 = 3 · 150 A = 450 A,

Snaga isporučena na starter će biti:

PCT = 10,5 v · 450 A = 4725 W.

S obzirom na snagu gubitka:

RP = 1-1,3 kW.

Snaga snage transformatora:

RTR = PCT + RP = 6 kW.

Presjek magnetskog cjevovoda = 46-50 cm2. Trenutna gustoća u namotima se jednaka:

J = 3 - 5 A / mm2.

Kratkoročni rad početnog uređaja (5-10 sekundi) omogućuje uporabu u jednofaznim mrežama. Za snažnije početak, transformator početnog uređaja mora biti trofazni. Reći ćemo o posebnostima svog dizajna na primjer početnog uređaja za snažan dizelski traktor "Kirovets" (K-700, K-701). Njegov starter ST-103A-01 ima nazivnu snagu od 8,2 kW na nazivnom naponu od 24 V. Snaga transformatora početnog uređaja (uzimajući u obzir gubitak) bit će:

Članak o toj temi: Dekorativne zavjese od bambusa to čine sami

RTR = 16 - 20 kW.

Pojednostavljeni izračun trofaznog transformatora provodi se uzimajući u obzir preporuke navedene u [3]. Ako je moguće, možete koristiti industrijske smanjene TRK-20A, TMOB-63 tipa transformatora, itd, spojeni na trofazni napon od 380/220 V i sekundarni napon 36 V. Takvi transformatori se koriste za električno grijanje podova, U zatvorenom prostoru u stočarstvu, uzgoj svinja i t .. Krug okidača na trofaznom transformatoru je kako slijedi (vidi sliku 4).

Motor

Slika 4 Početni uređaj na trofaznom transformatoru.

MP je magnetski PML-4000 vrsti starter, PMA-4000 ili one slične za one za uključivanje uređaja s kapacitetom od 20 kW. PAD Gumb Sv1 Tip KU-121-1, Ku-122-1m, itd.

Ovdje se nanosi trofazni jednofapid ispravljač, koji vam omogućuje da se dobijete napon u praznom hodu od 36 V. Povećana vrijednost je objašnjena uporabom dužih kabela koji spajaju starter starter (za veliku opremu) 4 m). Korištenje trofaznog transformatora daje više mogućnosti za dobivanje željenog napona naprezanja. Njegova vrijednost se može mijenjati, uključujući "zvijezde", "trokut" namotavanje, nanesite jedno-altogeni ili bipeetier (lariov krug) ravnanje.

U zaključku, nekoliko općih vijeća i preporuke:

- Upotreba toroidnih transformatora za jednofazne start-up setovi nisu nužno i diktirani svojim najboljim masovnim dimenzionalnim pokazateljima. U isto vrijeme, tehnologija njihove proizvodnje je najmodernija.

- Izračun transformatora početnog uređaja ima neke značajke. Na primjer, izračun količine okretaja na 1 u radnom naponu pomoću formule: T = 30 / SST, objašnjen je željom da "stisne" maksimalno moguće na štetu ekonomije. To je opravdano njegovim kratkoročnim (5-10 sekundi) načinom rada. Ako dimenzije ne igraju odlučujuću ulogu, možete koristiti način štednje izračunavanjem formule: t = 35 / ss. Presjek magnetskog cjevovoda uzima se 25-30% više.

- Snaga koja se može "ukloniti" iz postojeće toroidne jezgre, približno jednaka snazi ​​trofaznog asinkronog električnog motora, iz kojeg je napravljena ova jezgra. Ako snaga motora nije poznata, može se približno izračunati formulom:

Rdv = en × ·

gdje je RDV moć motora, W; Područje - područje presjeka magnetskog cjevovoda, cm2 set = a × u nsok - područje prozora magnetskog cjevovoda, cm2 (vidi sl. 2)

Ẑok = 0,785 · d2

- Jezgra transformatora do osnovnog okvira pričvršćena je s dvije P-u obliku nosača. Uz pomoć izolacijskog Shaiba, potrebno je izbjeći pojavu ko-roth-zatvorenog zavojnice oblikovan nosačem s okvirom.

- S obzirom da se napon u praznom hodu u tri fazni start-up uređaj iznad 28 V, pokreće se motor izvodi se u slijedećem nizu:

1. Spojite oznake za početni uređaj s izlazima starter.

2. Vozač uključuje starter.

3. Pomoćnik pritisne gumb za pokretanje OV1 i nakon stabilnog rada motora odmah ga oslobađa.

- Kada koristite snažan početni uređaj u stacionarnoj verziji prema zahtjevima TB, mora se uzemljiti. Ručke spojnih krpelja trebaju biti u gumenoj izolaciji. Kako bi se izbjegla konfuzija, "pozitivna" krpelja je poželjno oženiti, na primjer, birokracije.

- Prilikom pokretanja baterije ne možete isključiti s startera. U tom slučaju, krpelji su priključeni na odgovarajuće zaključke baterije. Da biste izbjegli punjenje baterije, početni uređaj nakon pokretanja motora je isključen.

- Da bi se smanjilo magnetsko raspršivanje, sekundarni namotač transformatora je bolje vjetru na jezgri, a zatim raniti primarno namotavanje.

Književnost:

N.m. Ilyin, yu.l. Timofeev, v.ya. Vanyaev. Električna oprema za automobile. M: Transport, 1982

I.p. Skenests. Radio amaterski korisni sheme. Knjiga 1, m.: Solon 1998.

I. Nicoforov. Pojednostavljeni izračun mrežnog transformatora. Radio, 2000, br. 10, str. 39.

Traktori "Kiroveti", K-701, K-700 A. Tehnički opis i priručnik za uporabu. M.: Tractoroexport.

V. MOTUZAS. Elektropuscat. Ruralni mehaničar, 1988, br. 4, str. 23-24.

Čitaj više