Što je bolji brtvilo za kupaonicu

Anonim

Kada se popravlja u kupaonici, postoji potreba za korištenjem brtvenih sastava. Potrebno je spriječiti ulazak vode između jaza između kupaonice (tuš kabine) i zida, između sudopera i zida. Također može biti potrebno ispuniti pukotine u materijalu zida, međusobnim šavovima, brtvljenje cijevnih spojeva, rubova namještaja itd. Za te svrhe koriste brtvilo za kupaonicu. Za optimalan izbor, morate znati koje skladbe i što se razlikuju jedni od drugih.

Za početak, vrijedi govoriti o obliku oslobađanja. Zaptiva za kupaonicu u trgovinama može se naći u nekoliko vrsta:

  • U uobičajenoj cijevi na koju je pričvršćena kap s nosom u obliku konusa. Maseni sastav - 60-100 grama. Jasno je da je ponekad potrebna mala količina kompozicije. Ali iscijediti iz takve cijevi, glatka traka brtvila neće raditi. Morate podići, poravnati, trljati.

    Što je bolji brtvilo za kupaonicu

    Oblici oslobađanja hermetičkog

  • Tuba pod građevinskim pištoljem. Imati veći volumen - 280-320 ml, može biti veliki - 500-600 ml. Lakše je raditi s njima jer je lakše kontrolirati napor. Također je potrebno ispraviti, ali mnogo manje.
  • Pakiranje u aluminijskoj cijevi (kobasica), kante različitih spremnika i bačva. U privatnoj zgradi kuće se ne koristi, to su profesionalni volumeni.

Najpogodnija opcija je u cijevima ispod građevinskog pištolja. Za samostalan rad, to je optimalan izbor.

Akril

To su najjeftinije brtvene kompozicije koje istovremeno imaju dobre specifikacije:

  • Ne sadrži opasne i otrovne komponente.
  • Kemijski neutralno.
  • Dobra adhezija na većinu površina (beton, opeka, plastika, stakla, metala, drva i njezinih MDF derivata, iverice, šperploča).
  • Temperaturni raspon od -20 ° C do + 80 ° C (postoji širi i uski raspon).
  • Oddrži dugoročne vibracije s malom amplitudom (koja se koristi u mehanici i strojarstvu tijekom instalacije uređaja).
  • Nakon polimerizacije šavova neelastičnih, razaranje počinje kada se proteže 10-12%.
  • Brzo sušenje.
  • Osušena površina može se obojiti ili lakirati.

    Što je bolji brtvilo za kupaonicu

    Upotreba akrilnih brtvila u kupaonici ograničena su zonama gdje nema izravnog kontakta s vodom

Općenito, dobre kvalitete, pogotovo ako smatrate niskom cijenom, kao i neškodljivosti. Moguće je raditi s akrilnim brtvitima bez zaštitnih proizvoda, a malo vremena nije potrebno da se ne izliječi, ubrzava rad. Njihov nedostatak - skupljanje tijekom sušenja. Zbog toga, u dodiru s vodom, šav počinje curiti, tako da je takva kupaonica brtvila bolji za korištenje na onim mjestima gdje se voda ne računa. Također prije podnošenja zahtjeva za bolju adheziju zahtijeva površine naslona (pod akrilom). U ovom slučaju, postoji više šanse za dobivanje šava bez čekanja.

Područje primjene

Glavni nedostatak akrilnih brtvila je rigidnost dobivenog šava. Čak i uz male ekstenzije, puca. To jest, nanesite ga kako bi zaštitili zglob čelika ili akrilne kupelji (tuš paleta) zidom ne vrijedi. Pod teretom mijenjaju svoje dimenzije i da se šav ne sruši, mora biti elastična.

Izvrsna su prikladna za punjenje praznine i pukotina u različitim građevinskim materijalima (opeka, betona, itd.), Spojevi stacionarnih ili sjedećih spojeva (utorima između jammera i cigle ili betonskog zida, žigove u cijevima, itd.). Ovi pripravci se tretiraju s nezaštićenim rubovima namještaja, koji je ugrađen u kupaonici, pogodan za punjenje zgloba sudopera sa zidom.

Što je bolji brtvilo za kupaonicu

Akrilni brtvila su dobri za pukotine za punjenje

Još jedan neugodan trenutak: u vlažnom okruženju gljivice i bakterije dobro se pomnože na površini uobičajenog akrilnog brtvila. Ovaj nedostatak se eliminira prisutnošću antiseptičkih aditiva, ali za zone da stalno u dodiru s akrilnim brtvilama su bolje ne koristiti.

I još jedna stvar: U kupaonici akril brzo mijenja boju - počinje pokrov. Stoga ne vrijedi koristiti bijeli. Bolja boja (postoji takva) ili transparentna. Na njima se promjene boje nisu tako vidljive.

Prilikom odabira potrebno je zapamtiti da akrilni brtvila mogu biti vodootporni, a ne. Akrilni brtvilo za kupaonicu treba biti vodootporan. Čak iu tim zonama gdje ga voda ne može izravno kontaktirati, ali zbog visoke vlažnosti, vlaga se može apsorbirati iz zraka.

Marke akrilnih brtvila

Postoji mnogo dobrih brandova. Samo za kupaonicu morate gledati sastav biti otporan na vlagu.
  • Bison akril. Postoji nekoliko različitih kompozicija: super brzo s sušenjem u 15-30 minuta, univerzalno - može se koristiti za brtvljenje drva.
  • Bosny akril brtvilo;
  • Bokser;
  • DAP Alex Plus. Ovo je akrilo-lateks sastav s većom elastičnosti i aditivima iz gljivica.
  • Kim Tec Silacryl 121. Polikrilatni otporni na vlagu i elastično brtvljenje. Može se koristiti u zonama dugoročnog kontakta s vodom.
  • Penosil. Ispuniti šavove i pukotine koje nisu u izravnom kontaktu s vodom.

Još uvijek ima mnogo drugih marki i proizvođača. Mnogi akrilni brtvila imaju posebne aditive koji mijenjaju svoja svojstva. Ako ste zadovoljni bezopasnom, možete pronaći sastav čak i za izravan kontakt s vodom.

Silikon

Prilično popularna vrsta brtvenih sastava. U sastavu može biti kisela i neutralna. Kiselina je lakše u proizvodnji, je jeftinije, ali je teško raditi s njima u zatvorenim sobama - snažan miris prije odbacivanja. Drugi negativni trenutak je kiseli - kada se nanosi na metal, brzo se oksidira. Stoga, ne vrijedi koristiti kupke čelika i lijevanog željeza da ga koriste. Neutralni silikonski brtvila ne reagiraju s materijalima, jer je njihov opseg širi. Ali tehnologija proizvodnje je složenija i skuplje su.

Što je bolji brtvilo za kupaonicu

Silikonska kupaonica brtvila - dobro rješenje

Poput kiselih umirovljenika i neutralnih silikonskih brtvila mogu biti vodootporni, a ne. Samo vodootporni pogodni su za kupke. Oni su također jedno-komponentni i dvokomponentni. Za privatnu uporabu se uglavnom koriste, budući da se ne moraju miješati prije nanošenja.

Svojstva i opseg

Svojstva i opseg silikonskih brtvila:

  • Posjeduju dobru ljepljivu sposobnost. Može se koristiti za brtvljenje zglobova kamena i plastičnih prozora, prilikom instaliranja pranja i drugih uređaja u radnu ploču.
  • Koristi se za brtvljenje zglobova stakla, ne-poroznih građevinskih materijala (metal, plastika, stakla, drva, keramike), gipsane ploče uz strop, drenažne cijevi.

    Što je bolji brtvilo za kupaonicu

    Silikonska kupaonica brtvilo - dobar izbor

  • Različita s povećanom podnošljivošću visokih temperatura, može se koristiti za brtvljenje šavova oko dimnjaka.
  • Regali za vodu mogu se koristiti za brtvljenje ulolima kupaonica i tuš kabine, školjke i drugih vodovodnih uređaja.

Glavna prednost silikonskih brtvila - nakon polimerizacije šava ostaje prilično elastična. Ne ispušta se i može se koristiti za brtvljenje zajedničke akrilne ili čelične kupelji sa zidom. Nedostatak je osjetljivost na izgled i reprodukciju gljivica. Riješi se dodavanjem antiseptičkih aditiva. Da bi se spriječilo razvoj plijesni i gljivica, bolje je koristiti silikonski brtvilo za akvarij ili posebnu vodovod. Obje ove vrste imaju antibakterijska svojstva.

Marke i cijene

Silikonski kupka danas je popularan iu svakom trgovini postoji potpuno pristojan raspon.
ImeBojaPosebna svojstvaFormiranje površinskih pplsObrazac i volumen izdanjaCijena
Bau Master Universalbijelikiselina15-25 minutaCijev pod pištoljem (290 ml)105 rubalja
Bison silikon wi-lukBijeli, bezbojniKiselina, stabilna i morskoj vodi15 minutaCijev pod pištoljem (290 ml)205 rubalja
Kim Tec silicon 101eBijela, prozirna, crna, sivaKiselina, sadrži antibakterijske aditive25 minTuba pod pištoljem (310 ml)130-160 rubalja
Somafix univerzalni silikonbijela, bezbojna, crna, smeđa, metalnakiselina25 minTuba pod pištoljem (310 ml)110-130 rubalja
Somafix konstrukcijaBijeli, bezbojnineutralna, ne žuta25 minTuba pod pištoljem (310 ml)180 rubalja
Soudal silikon u UniversalBijela, bezbojna, smeđa, crna,neutralan7 minTuba pod pištoljem (300 ml)175 rubalja
Univerzalni radni čovjekbezbojankiselina15 minutaTuba pod pištoljem (300 ml)250 rubalja
Ravak profesionalacNeutralna, anti-hvataljka25 minTuba pod pištoljem (310 ml)635 rubalja
Otoseal S100 Santehnic16 bojakiselina25 minTuba pod pištoljem (310 ml)530 rubalja
Lugato Wie Gummi Bad-Silicon16 bojaneutralno s baktericidnim aditivima15 minutaTuba pod pištoljem (310 ml)650 rubalja
Silikonski sanicijskog sanitara, upg, euro-lineBezbojna, bijelaKiselina s baktericidnim aditivima15-25 minutaTuba pod pištoljem (310 ml)150-250 rubalja
Ceresit Cs.Bezbojna, bijelaKiselina / neutralna15-35 minTuba pod pištoljem (310 ml)150-190 rubalja

Kao što možete vidjeti, postoji vrlo veliko raspršivanje cijena. Dragi brtvila (Ramak, Otoseal. Lugato) - proizvodnja Njemačke, Danske, Češke. Prema mišjim riječima, oni imaju izvrsnu kvalitetu - koristi se nekoliko godina nepromijenjenih, gljivica se ne umnožava na njih. Prikazani su u najširem rasponu boja.

Nije loše služiti jeftin Ceresit, Tytan, Soudal. Ti proizvođači imaju širok raspon i kiselih i neutralnih silikonskih brtvila. Postoje i druge vrste (akril, poliuretan). I na njima, dobre kritike za korištenje kao brtvilo za kupaonicu - zglob sa zidom.

Poliuretan

Poliuretanski brtvila su dobri s vanjskom uporabom. Oni se ne boje temperature kapi i vlažnosti, dobro tolerirati ultraljubičasto. Mogu se upravljati na otvorenom ili zatvorenom, ali ne i grijani balkoni i loggia. Također, njihova svojstva su u potražnji u mokrim prostorijama - kupaonica, wc i kuhinja. Glavna prednost - imaju vrlo dobru ljepljivu sposobnost, za koju se nazivaju ljepljivim gelom.

Što je bolji brtvilo za kupaonicu

Pripravci poliuretana su dobri za svakoga, ali imaju slabu adheziju s plastikom

Svojstva i opseg

Poliuretanskim brtvilima mogu se koristiti na ulici, mogu se primijeniti na minus temperature (do -10 ° C). A to je glavna razlika od drugih. Oni također posjeduju sljedeće kvalitete:

  • Elastičnost nakon sušenja.
  • Otpornost na vodu.
  • Nema skupljanja pri sušenju (bez deformacije i pukotina u šav, ostaje hermetik).
  • Dobro ljepilo s opekom, betonom, kamenom, staklom, metalima, drvom itd.).
  • Mnogi spojevi nakon sušenja mogu se obojiti.

    Što je bolji brtvilo za kupaonicu

    Postoje bezbojni pripravci. Šav se ispada točnije

Nedostaci su također tamo. Prvi je niska adhezija s plastikom, što dovodi do niske čvrstoće šava. Drugo, nemoguće je koristiti u zonama povišenih temperatura (zagrijavanje iznad + 120 ° C je zabranjeno). Treći se treba nanijeti na suhe površine (ne više od 10% vlage). Kada se primjenjuje na vlažne materijale, potrebno je pre-početak.

Niska adhezija s plastikom nameće ograničenja o upotrebi poliuretanskih brtvila u kupaonici. Oni su dobri za brtvljenje zglobne ili lijevane željezne kupelji sa zidom, porculan ili staklenim sudoperom. Ali instalirati akrilnu kadu ili tuš kabinu, ne smijete ih koristiti - mogu se pojaviti šavovi.

Proizvođači, brandovi, cijene

Poliuretanski brtvilo za kupaonicu u usporedbi s akrilom je najbolji izbor. Ostaje elastična, ne ispucava. U usporedbi s silikonima, to je svakako teško reći da je bolje. Prednost silikona je da su oni dobri "lipa" čak i plastike i poliuretanske pripravke u činjenici da nemaju mirise.
ImeBojePosebna svojstvaFormiranje površinskog filmaObrazac i volumen otpuštanjaCijena
BOSTIK PU 2638.Bijela, siva, crna, smeđaSposobnost ljepila45 min.Cijev pištolj 300 ml230 rubalja
Polyflex-lm niski modulBijela sivaOtporan na ultraljubičasto i vodu, ne primijenjen na staklo15 minutaCijev od pištolja 310 ml280 rubalja
Poliuretan 50 fc.bijeliBrzo sušenje, pogodno za lijepljenje plastike, korozirajuće otporan čelik10 minCijev od pištolja 310 ml240 rubalja
Makroflex PA124.bijeliotporna na vodu, slaba kiselina rješenja25 minCijev pištolj 300 ml280 rubalja
Soudaflex 40 fc.Bijela, siva, crnauzima i ugasi vibracije15 minutaCijev pištolj 300 ml290 rubalja

Ova vrsta brtvenih pripravaka odnosi se na opću konstrukciju. Mnogi pripravci su idealni za brtvljenje interpanela šavova u visokim zgradama i za druge slične radove. Zaptiva za kupaonicu je jedna od koristi.

Brtvila s MS polimera

Nedavno se pojavila vrsta brtvila, koji, zahvaljujući izvrsnim svojstvima, brzo dobiva popularnost. Oni kombiniraju kvalitete silikona i poliuretana, pouzdano zaštite od protoka, formirajući elastične i pouzdane veze.

Što je bolji brtvilo za kupaonicu

Vs polimeri - izvrsna kvalitetna kupaonica i druge vlažne sobe

Svojstva i opseg

Glavna prednost brtvila na bazi MS polimera je plus na svojstva brtvila koji još uvijek imaju visoku sposobnost ljepila, stoga se njihovi polimeri nazivaju ljepljivim brtvilom. Imaju sljedeća svojstva:

  • Izvrsno adhezija sa svim građevinskim materijalom bez potrebe za korištenjem prajmera.
  • Nemojte sadržavati otapala, sigurno i praktički bez mirisa.
  • Brzo suše i stvrdnjavaju čak i na minus temperatura (samo sporiji).
  • Kada se suše, ne stvrdnjavajte, ostaju elastični (raspon elastičnosti je 25%).
  • Nakon sušenja možete slikati.
  • Pod utjecajem sunca ne ispucaju i ne mijenjaju boju.
  • Vodootporan, može se koristiti u svježoj i slanoj vodi.
  • Kada se primjena ne širi, na vertikalne i horizontalne, nagnute površine se lako formiraju uredan šav.

    Što je bolji brtvilo za kupaonicu

    Može se primijeniti na horizontalne i vertikalne površine

Izvrsna svojstva. Postoje nedostaci. Prvi je visoka cijena, ali je opravdana, jer šav ne ispušta i ne nastavi dugo vremena. Drugi - nakon nekog vremena površina bijelog brtvila može žuta. Na kvaliteti šava to ne utječe, ali izgleda ružno. Uklonite žutinu može se protrljati s oguljenom benzinom. Treći minus - nakon rupe, pripravak se uklanja samo mehanički. Bez otapala ne rade na njemu.

Proizvođači i cijene

MS brtvila su praktički svaki veliki proizvođač, a oni također imaju s različitim aditivima koji daju posebne karakteristike, tako da možete odabrati točno u smislu situacije i za određenu vrstu posla.
ImeBojaPosebna svojstvaFormiranje površinskog filmaOslobađanje obrascaCijena
Bisinski MS polimer (ljepilo)Bijeli / transparentanStaklo, ogledala, plastika, cigla, prirodnog kamena, betona, stabla, željezo i mnogi drugi metali.15 min na + 20 ° CCijev pod pištoljem (280 ml)490-600 rubalja
BOSTIK MS 2750.bijelo crnoMetal, drvo, staklo, pjenasti polistiren itd.30 min na + 20 ° CCijev pod pištoljem (280 ml)400-450 rubalja
BOSTIK SUPERFIX.Bijela sivaPrimijenjena pod vodom, bazenima i sobama s visokom vlažnošćuOko 15 minutaCijev pod pištoljem (280 ml)400-550 rubalja
TECFIX MS 441.transparentanOtporan na izlaganje morskoj vodi, kloru, plijesni i gljivama10 min na + 23 ° CAluminijski film čahure (400 ml)670-980 rubalja
1000 USOS.Bijela, prozirna, siva, plava, zelena, pločica, crna, smeđaZa kupaonice i kuhinje s anti-štitnom akcijom15 min na + 20 ° CCijev pod pištoljem (280 ml)340 rubalja
Soudosealbijelo crnoZa sanitarije i kuhinje -

Kontaktirajte formiranje gljivica

10 min na + 20 ° CCijev pod pištoljem (280 ml)400 rubalja
Soudaseal 240 fc.Bijela, crna, siva, smeđaZa sanitarije i kuhinje, brzu polimerizaciju10 min na + 20 ° CCijev pod pištoljem (280 ml)370 rubalja
Soudaseal popraviti sve visoke tablicebijelo crnoZa sanitarije, super jaka početna fiksacija10 min na + 20 ° CCijev pod pištoljem (280 ml)460 rubalja

Unatoč činjenici da se ova vrsta brtvila nedavno pojavila, raspon je čvrst, jer je kombinacija visokog ljepljivosti i svojstva brtvila vrlo povoljna i proizvod je u potražnji.

Glavna prednost MS brtvila je elastičnost nakon sušenja, podnošljivost dugotrajnog izravnog kontakta s vodom, međusobno sukladno reproduciranju gljivica i bakterija. Budući da se ova vrsta brtvila koristi za zatvaranje spoja kadu ili tuš sa zidom. U slučaju tuš kabine, to je dobro i činjenica da ne sklizne s vertikalnom primjenom.

Još jedna pozitivna točka - većina kompozicija ima dosljednost pastila, koja točno pada, ne miješa se. Nakon primjene na primarno odbacivanje (formiranje filma), primijenjeni brtvilo može se lako otpustiti, dajući mu željeni oblik.

Što je bolji brtvilo

Morate odabrati vrstu brtvila pod određenim zadacima. Tada možete odabrati optimalna svojstva. Na primjer, za brtvljenje spoja kadu ili tuš sa zidom sa zidom je najbolji izbor - brtvilo na temelju MS polimera. Nije loše - silikon i poliuretan. Ali oni moraju imati antibakterijske dodatke.

Za ljepljenje ogledala, neutralni silikonski brtvilans je savršeno prikladan. Bilo koji silikon (jedan može i kiselina) je lišen košnica, rubova i dijelova namještaja, koji je instaliran u kupaonici ili u kuhinji.

Ako trebate lijepiti pad pločica u kupaonici, prikladan je poliuretanski pripravak ili s MS polimerima. Zbog visoke sposobnosti ljepila odmah popravljaju proizvod na licu mjesta. Budući da pripravci tijekom sušenja ne daju skupljanje, rizik od oštećenja pločice također nije.

Što je bolji brtvilo za kupaonicu

Glavni problem je uspostavljanje gljivica. Rješava prisutnost antibaktericidnih aditiva

Ako trebate brtvicu za kupaonicu za brtvljenje cijevnih spojeva, morate pogledati materijal iz kojeg su napravljeni. Za cijevi od čelika i lijevanog željeza, neutralnog silikona, poliuretana i s MS polimera uklapaju. Za plastične i metalne plastične poliuretane, bolje je ne koristiti, a silikonski pripravci su prikladni za bilo koji.

Prilikom postavljanja kupaonice u drvenu kuću, zidovi se obično stisne hiposkardom otpornim na vlagu. Ali budući da kuća stalno "igra" u visini, postoji jaz između stropa i GLC - kompenzira za te promjene. Dakle, ne postoji vlaga, mora biti ispunjena nečim, ali u ovom slučaju, šav ostaje elastičan. U te svrhe mogu se koristiti i silikonski i MS polimerni pripravci.

Da biste riješili problem s ukornim šavovima, potrebno je odabrati spojeve s antibakterijskim aditivima. Postoje i posebni sanitarni brtvila. Oni su tako nazvani upravo zbog prisutnosti aditiva protiv gljivica i plijesni. Za te svrhe također su prikladni brtvila za akvarije. Oni imaju izvrsnu adheziju s većinom materijala i nikada crni.

Kao što možete vidjeti, za svaku vrstu posla, najbolji brtvilo za vašu kupaonicu, ali najistaknutije - na MS polimera.

Članak o toj temi: Spojite pranje u kuhinji

Čitaj više