U kupaonici se pojavio crni kalup, kako se riješiti

Anonim

U kupaonici se pojavio crni kalup, kako se riješiti

Kupaonica, kao i druge sobe u kući, uvijek treba biti čista. Zdravlje svih članova obitelji ovisi o tome. Ali takva mala soba s visokom vlagom ima jedan ozbiljan neprijatelj - ovo je crni kalup. Ova gljivica može pogoditi uglove i dijelove zidova ili stropa kupaonice. Crni kalup ne samo ozbiljno razmaziva izgled prostorije, već također može postati opasno za zdravlje osobe. Stoga se iz takvog "parazita" treba riješiti. A o tome kako to učiniti, i o tome će se raspravljati u ovom članku.

Odakle dolazi crni kalup

U kupaonici se pojavio crni kalup, kako se riješiti

Crni kalup je Razne gljivice , Ovo tijelo voli živjeti u vlažnom okruženju. U isto vrijeme, to nije toliko važno za okolnu temperaturu, neke od vrsta gljivica živi savršeno čak iu ledenjacima Antarktika i Grenlanda. Najvažniji čimbenik je prisutnost vlage. Crni kalup počinje se pojaviti na vlazi od 70%, a optimalna vrijednost za njihov rast je 90%.

Vlažnost u kupaonici - Ovo je običan fenomen. Kada se osoba zauzima kadu ili pranje pod tušem, police se nalaze na zidovima i stropu. Sve se to vlaga akumulira i tijekom vremena može dovesti do pojave crnog plijesni.

Glavni razlozi izgled gljivica u kupaonici mogu se smatrati sljedećim:

  • U kupaonici, ventilacijski sustav ne radi dobro;
  • Loš sustav grijanja, osobito neradni grijani ručnik ograda;
  • Odabir pogrešnog materijala za završne zidove i strop. Ako ima poroznu strukturu, svakako će početi akumulirati vlagu;
  • Prisutnost curenja u vodovodnom sustavu ili kanalizaciji, što povećava vlažnost zraka u kupaonici.

Kao što možete vidjeti, izgled crnog plijesni uzrokuje preciznost visoke vlažnosti. Nemoguće je zaštititi od gljiva. Oni su u ogromnim brojevima su u bilo kojoj, čak i sterilnoj sobi. Stoga je glavna stvar na početku borbe protiv plijesni da se riješi visoke vlažnosti. Tek nakon toga bit će moguće zaboraviti na ove neugodne i štetne "susjede".

Riješite se visoke vlažnosti

Budući da crni kalup živi najbolje gdje je povećana vlažnost, prvi u bavljenju Borba viška vode , Da biste to učinili, možete koristiti jednu od sljedećih preporuka stručnjaka. Dakle, kako bi se smanjila vlažnost u kupaonici:

  • U kupaonici se pojavio crni kalup, kako se riješiti

    Najvažniji način za prevladavanje viška vlažnosti je organizirati visokokvalitetnu ventilaciju. U stambenim zgradama, zrak je prirodno ventiliran. U kupaonici i neke druge sobe nalazi se otvor za odzračivanje koja ulazi u osovinu. Kroz to, vlažni zrak izlazi. Ako ventilacijska osovina ne nosi sa svojim zadatkom (to je začepljen ili nema dovoljno veličina), izgled crnog plijesni je vrlo vjerojatno. Ispravite ovo stanje stvari. Možete očistiti ventilacijsku osovinu. Ako je nemoguće to učiniti ili takva operacija nije pomogla, onda je montiran sustav prisilne zračne cirkulacije. U otvoru za ventilaciju instalirana je rešetka s malim ventilatorom;

  • Temperatura vlažnosti može utjecati na smanjenje vlažnosti. Najbolje je da će u kupaonici biti toplije za nekoliko stupnjeva nego u drugim sobama. To možete postići instaliranjem dodatnih radijatora ili postavite sustav toplog poda;
  • Ako je jedan od zidova kupaonice vanjski, onda napraviti visoku kvalitetu izolacije. Tako da smanjite rizik od formiranja kondenzata i na površini zida i unutar njega;
  • Osim toga, potrebno je pregledati vaše komunikacijske sustave. Provjerite odsutnost propuštanja, zamijenite dizalice i mješalice ako nastavite. Osim toga, poželjno je promijeniti sve metalne cijevi na plastici. U tom slučaju, količina kondenzata koji nastaje rezultirajućom kondenzacijom smanjit će se.

Najbolje od svih ovih mjera za preuzimanje još uvijek u procesu izgradnje ili popraviti. Takva prevencija će biti jamstvo crnog plijesni u kupaonici. A ako je gljivica počela, onda samo trebate učiniti sve te događaje.

Faze rada na uklanjanju crnog plijesni

Bez obzira na materijal završne obrade vaše kupaonice, Opći plan rada Da biste se riješili površina od crnog plijesni izgledat će ovako:

  1. U kupaonici se pojavio crni kalup, kako se riješiti

    Prije rada morate se pobrinuti za zaštitu. Crni kalup je prilično otrovna gljiva koja može nauditi zdravlje. Stoga se svi radovi moraju provoditi u respiratoru i gumenim rukavicama.

  2. Tada je potrebno oprati kalup s površine. Ako su zidovi odvojeni glatkim materijalom (na primjer, kazim), onda je najčešće dovoljno. Još jedna stvar, ako zidovi imaju poroznu strukturu (na primjer, žbuka). U tom slučaju, najvjerojatnije će se razmotriti. Činjenica je da gljivica crnog plijesa može prodrijeti duboko u završni materijal. Ako operite gljivice s površine, ponovno će se pojaviti kroz vrijeme.
  3. Zatim se cijela površina obrađuje antiseptik. Da biste to učinili, možete koristiti posebne kemijske pripravke proizvedene u tvornici ili iskoristiti neke učinkovite narodne pravne lijekove.

Vrlo često, pogotovo ako se pokrene proces uzgoja crnog plijesni, gljivica prodire duboko Čak i na zidu s popločanim , Ako je gljiva vidljiva na šavovima, oni se uklanjaju. Tada se sve obrađuje antiseptički agens i primjenjuje se nova žbuka.

Ako je crni kalup probio pločicu, onda će morati biti isključeno. U ovom slučaju, bolje je uzeti u obzir sve žbuke i zalijepiti pločicu. Ali ovdje bi trebalo biti u početku liječiti antiseptik.

Kemikalije

U borbi protiv crnog plijesni u kupaonici možete koristiti razne lijekove. Neki se prodaju u kućanskim kemikalijama, dok su drugi u ljekarnama. Navedite najviše Popularne kemikalije Za borbu protiv gljiva. Dakle, možete pomoći sljedeće:

  • U kupaonici se pojavio crni kalup, kako se riješiti

    Bakrena kuner , To je prilično lako dostupan i vrlo učinkovit način za borbu protiv crnog plijesa i drugih gljivica. Ovdje, što je najvažnije, strogo slijedite upute i pridržavajte se mjera opreza. Bakar jezgra je otrovna i može oštetiti ljudsko zdravlje. Za pripravu otopine uzimaju se 10 litara vode i 100 grama praha. Ova smjesa je lansirana svu zahvaćenu površinu, a za prevenciju možete "proći kroz" sve zidove i strop. Nakon toga, površina se ispere i osuši;

  • Klor To je najjači otrov za žive organizme, uključujući gljive. U borbi protiv crnog plijesni u kupaonici možete koristiti uobičajeni bledki klor. 10 ml tvari se razrijedi s 1 litrom vode. Ovo rješenje provodi cijelu površinu. Da biste se riješili mirisa hlorks, možete koristiti slabu otopinu sode;
  • U posebnim odjelima većine građevinskih sklopova možete pronaći posebne Antifungidalni agensi , Takve tvari se proizvode u velikim količinama. Kada se koristi, važno je uskladiti sa svim preporukama proizvođača navedenim u uputama. Takve tvari su obično vrlo otrovne. Stoga, trebate biti oprezni.

Izbor kemikalija proizvedenih industrijskim sredstvima je vrlo velika. Osim toga, svake se godine pojavljuju svi novi lijekovi. Svatko može lako pronaći prikladnu tvar pogodnu za svoju prigodu.

Narodni lijekovi

Ako nemate povjerenja u kemikalije, možete koristiti neke narodne lijekove. Većina njih je također vrlo učinkovita. Ali osim toga, u gotovo svim narodnim metodama primjenjuje se supstanca za ljudsko zdravlje.

Ovdje Neke od načina koji su razvijeni u ljudima:

  • Soda i octa. Ove dvije tvari koje se mogu naći u bilo kojoj kući koriste se u mnogim slučajevima. Alkaliju (soda) i kiselina (octa) pri dodiru reagiraju. Kao rezultat toga, njihova se mješavina može riješiti vaše kupaonice od crnog kalupa koji se pojavio. Da biste to učinili, morate se prijaviti na površinu sode (tako da je bolje zadržati, navlažiti željeno područje s vodom), a zatim dodajte octu. Kao rezultat reakcije, formira se pjena, a gljive umiru;
  • Možete koristiti ulje čajevca. Dvije žlice ovog alata razgrađuju 400 grama vode. Ovim rješenjem obrišite zahvaćena područja, oprati tvar nije potrebna;
  • Vodikov peroksid također će vam pomoći da se riješite crnog plijesni. Za pripravu otopine bit će potrebno: 2 dijela peroksida, 1 dio borne kiseline, 4 dijela vode i 2 dijela octa.

Sve ove metode su lako dostupne i sigurne za ljude. U isto vrijeme Dokazana je učinkovitost , Ako je crni kalup prodiran u teško dostupna mjesta, možete se mokri u bilo kojem od pamučnih obloga ili tkanine i staviti ga na vrijeme za pravo mjesto. Tekućina će prodrijeti u bilo kakvu prazninu i ubiti gljivice.

Zaključak

Crni kalup se često nalazi u kupaonicama. Ovaj Gljivica voli vlagu , au takvim prostorijama uvijek je u višku. Ali s visokom vlagom potrebno je boriti se. Poboljšajte ventilacijski sustav, slijedite temperaturu u kupaonici i kontrolirajte odsutnost curenja u vodovodu i kanalizaciji. Sve to će smanjiti vlagu i neće dati kalup da se pojavi. A ako je gljivica i dalje počela, razne kemikalije ili folklorne metode će mu pomoći. Glavna stvar nije pokrenuti početak borbe protiv plijesni. Vrijedno se prisjeti da je gljivica prilično otrovna i može oštetiti ljudsko zdravlje.

Članak o temi: tamne pozadine za hodnik

Čitaj više