Netkana tkanina: karakteristike i primjena

Anonim

Najčešći tekstilni materijali uključuju netkanu tkaninu koja uključuje veliku raznolikost vrsta. Izrađena od jedne ili kombinacije materijala, netkana platna je vezana struktura elemenata. Nema pletenih i tkanina.

Netkana tkanina: karakteristike i primjena

Jedan od najpoznatijih materijala ove vrste je geotex, koji uključuje polipropilenske vlakana.

Povijest stvaranja

Matična zemlja ovih materijala može se smatrati europskim zemljama. Bio je tamo 1930-ih godina prošlog stoljeća Geotex je prvi put dobiven. Prvi netkani platno sastojao se od viskoznih vlakana vezanih kemijskim spojevima.

Nakon toga, razne materijale koji se koriste kao sirovina za geotex. Potražnja za netkanim platnošću odrastao je u jednom trenutku, njezina svojstva pokazala se tako neobičnim i korisnim. Ovisno o vrsti vlakana, koja je postavila formiranje novog materijala, može se dobiti razna svojstva.

U Francuskoj se ne razvijaju samo nove vrste strojeva, već je i nadogradio bivše za bolje vrste netkanih tvari. Do danas, najbolje značajke u opremi za stvaranje takvih surađivanja su glavna prednost francuskih strojeva.

Do danas je razvijeno mnogo netkanih sorti. Sada se netkani platno može koristiti kao odvodnjak, filter ili membranski alat.

Do kraja 20. stoljeća glavni proizvođači geoteksnog materijala i zemalja Europe, Sjedinjenih Država i Japana ostali su glavni proizvođači Geotexa. No, uskoro se ne samo pridružili, već su počeli prestići azijske zemlje u količini i kvaliteti proizvodnje. Konkretno, netkana tkanina je sada u ogromnim količinama opskrbljuje Uzbekistan.

U našoj zemlji, netkani platno je u početku donesen samo u domaće svrhe i koristio se u odjeći industrije. U devedesetim godinama, neobično je počeo brz razvoj ove industrije i počeo se aktivno razvijati i poboljšati norme.

Članak o temi: pleteni dječji glasni spoci Tatyana Chihacheva

Nedostatak pamučnih tkanina uzrokovao je takav razvoj, a mnogi tkani materijali u različitim područjima bili su prisiljeni zamijeniti netkane i druge slične vrste igle. Stoga je postojala potreba za poboljšanjem ove industrije. Postoji ogromna potražnja za modernom netkanom tkaninom, koja stalno raste.

Proizvodnja

Geotex i druga netkana tkanina u tri faze su proizvedeni:

Netkana tkanina: karakteristike i primjena

  • Formiranje temelja. Ovo koristi okvir filamenta ili fibrozno platno.
  • Osnove vezanja.
  • Završni materijal.

Za formiranje platna, masa prirodnih i kemijskih vlakana koristi se u različitim omjerima. Ready vlakna su pomiješana i očišćena. Nakon njihovog ljuljanja, formira se vlaknasto platno. Okviri od niti je rešetka u obliku niti paralelnih jedni s drugima.

Osnove veza mogu biti tri vrste: igle, pleteni firmware i ljepilo. Obveznica igle napravljena je na strojevima s igalima. Igla, prolazi kroz debljinu cijelog sloja, snima vlakna i vukla ih. Tako se pojavi povezivanje međulayer. Metoda pletenja-firmware je pregledati platno pređe. I na kraju, netkani platno proizvodi s ljepilom. U tom slučaju, platno se pričvršćuje s polimernim tvarima. Vezivanje je dva tipa: mokra i suha. Mokro je primijeniti tekuću tvar na platnene pljeskanje, nakon čega slijedi preklapanje jedni na druge. Za suho lijepljenje, prašak, navoj, film ili nagib vlakna koriste se, imaju nižu razinu taljenja od vezanih platna. Nakon nanošenja veziva, platne su podložne toplinskoj obradi.

Potrebno je završiti geotekstilno platno.

Osnovna svojstva

Netkana tkanina: karakteristike i primjena

Procjena kvalitete takvih materijala potrebno je nastaviti s područja njihove primjene. Filter netkani platno mora imati visoku čvrstoću, a dobre estetske karakteristike za fotografiju će biti korisne, ali ne i više.

Neke vrste materije su napravljene visoke zahtjeve na gustoći, snazi, elastičnoj eleganciji. I izvrsni vanjski pokazatelji, savršeno demonstrirani na fotografiji, omogućuju netkane materijale da se uspješno natječu s tkivima. S obzirom na ekonomsku komponentu, prednost u većini slučajeva daje netkane platno.

Članak o temi: Cape na kukičanoj stolici za početnike: Sheme s fotografijama i videozapisima

Područja uporabe

Zemljište geotekstila se koristi za različite potrebe. U odjevnoj industriji iz ovog materijala, odjeća su izrađena od svih vrsta odredišta: haljine, kostime, posteljine, ogrtači, kaputi, kupaći kostimi, dječje stvari , Često se geotex materijali koriste za izolaciju.

Rasprostranjena upotreba geotekstilne tkanine pronađena u drugim sferama. Geotex se koristi u izgradnji cesta, ugradnja odvodnje, u stambenoj zgradi i prostorijama. Osim toga, Geotex se može koristiti čak i do kraja stambenih područja. Na primjer, geotekstilne platno se može vidjeti na bočnoj strani kantine i linoleuma.

Prema njegovim svojstvima, opisani materijal u velikoj mjeri prelazi analoge tkanina. Ipak, on se stalno poboljšava. Dakle, neće biti nevjerojatna činjenica da će uskoro biti potrebno svugdje biti potrebno.

Čitaj više