Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Anonim

Osiguravanje vodenih biljaka i zasada je jedna od briga vlasnika kuće. Netko zalijevanje kreveta s povrćem, nekim cvjetnim krevetima i travnjacima, a netko mora osigurati vodeni vrt. U svakom slučaju, postupak uzima dovoljno vremena. Ali to nije sve: u uobičajenoj metodi, formira se na površini kore, što sprječava razvijanje biljaka, stoga mora popustiti tlo. Svi ovi problemi su riješeni ako postoji kapanje zalijevanje biljaka. Možete kupiti gotove setove, naručiti razvoj i instalaciju "ključ u ruke" i sve možete učiniti s vlastitim rukama. Tako ćete sami napraviti navodnjavanje kapljice i raspravljat će se u ovom članku.

Princip rada i sorti

Ova tehnologija je testirana prije nekoliko desetljeća. Njezini su rezultati bili tako impresivni da je sustav bio raširen. Glavna ideja je da se voda hrani korijenima biljaka. Postoje dva načina:

  • izli na površinu u blizini stabljike;
  • Služio pod zemljom u zonu formiranja korijena.

Prvi način je jednostavniji u instalaciji, drugi je skuplji: trebaju poseban crijevo ili kaseta za podzemni stil, pristojan volumen zemljišta. Za umjerenu klimu ne postoji posebna razlika - i drugi način dobro funkcioniraju. Ali u regijama s vrlo vrućim ljetom, podzemna brtva se pokazala: manje vode isparava i više biljkama.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Kapanje zalijevanje se koristi na vrtovima, u staklenicima. Najučinkovitije je kada raste povrće i voće

Postoje sustavi samoprocjenjivanja - za njih zahtijeva spremnik za vodu, instaliran na nadmorskoj visini od najmanje 1,5 metara, postoje sustavi sa stabilnim tlakom. Imaju pumpu i kontrolnu skupinu - mjerni vrta i ventili stvaraju traženi napor. Postoje potpuno automatizirani sustavi za navodnjavanje kapanja. U najjednostavnijoj izvedbi, to je ventil s timera koji otvara dovod vode u određenom vremenskom razdoblju. Složeniji sustavi mogu kontrolirati odvojeno potrošnju za svaku od vodovoda, testirajući vlagu tla i određivanje vremena. Ovi sustavi rade pod vodstvom procesora, načini rada mogu se postaviti s upravljačke ploče ili računala.

Za i protiv

Kapanje zalijevanje ima mnoge prednosti i sve što znači:

  • Složenost je značajno smanjena. Sustav može biti potpuno automatiziran, ali i najjednostavniji verzija, navodnjavanje zahtijeva doslovno nekoliko minuta vaše pozornosti.
  • Smanjena potrošnja vode , To je zbog činjenice da se vlaga poslužuje samo pod korijenima, druge su zone isključene.
  • Nestaje potreba za čestim otpuštanjem. Uz doziranje vodoopskrbe do male zone kore na tlu, ne formira se, prema tome, ne mora biti slomljena.
  • Biljke se bolje razvijaju, povećanje prinosa. Zbog činjenice da se voda hrani u jednu zonu, korijenski sustav se razvija na ovom mjestu. Ima veći broj tankih korijena, postaje više klica, brže upije vlagu. Sve to doprinosi brzom rastu i obilnom plođenju.
  • Postoji mogućnost organiziranja pečenog hraništa , Štoviše, potrošnja gnojidbe zbog stočne hrane je također minimalna.

Ekonomska učinkovitost sustava za navodnjavanje kapanja dokazano je čak i na industrijskoj razini. U privatnim staklenicima i vrtovima, učinak neće biti manje značajan: trošak stvaranja sustava može se smanjiti na mali iznos, a sve prednosti će ostati.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Kapanje navodnjavanja, sastavljena s njezinim rukama ne košta ne jako mnogo

Minusi su također tamo, ali su vrlo malo:

  • Za normalan rad Potrebna je filtracija vode , A to su dodatni troškovi. Sustav može funkcionirati i bez filtera, ali onda je potrebno razmotriti sustav za čišćenje / pranje kako bi se uklonile začepljenje.
  • Cappers eventualno začepljuje i zahtijevaju čišćenje ili zamjenu.
  • Ako koristite tankostične vrpce, mogu se oštetiti pticama, insektima ili glodavcima. Postoje mjesta neplanirane potrošnje vode.
  • Jer uređaj zahtijeva troškove vremena i novca.
  • Potrebna je povremena usluga - Bacite cijevi ili očistite kapi, provjerite nosač crijeva, promijenite filtre.

Kao što možete vidjeti, popis nedostataka je prilično velika, ali oni nisu jako ozbiljni. Ovo je stvarno korisna stvar u vrtu, u vrtu, na travnjaku, cvjetnice ili u stakleniku.

Spojevi i opcije izgleda

Sustavi za navodnjavanje kapanja mogu se organizirati u bilo koji izvor vode. Pa, dobro, dobro, rijeka, jezero, centralizirano opskrba vodom, čak i kišnica u spremnicima. Glavna stvar je dovoljna da ima dovoljno vode.

Glavni cjevovod je spojen na izvor, koji donosi vodu na mjesto zalijevanja. Zatim ide na jednoj strani navodnjavanog područja, na kraju teže.

Članak o temi: Zidni mural sportskog subjekta: nogomet i drugi

Nasuprot kreveta u umetnutim cjevovoda, koji pričvršćuju crijeva za kapanje (cijevi) ili vrpce do sporednog zaključka. Imaju posebne kapete kroz koje se voda hrani za biljke.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Dijagram navodnjavanja kapanja od cijevi lako se primjenjuje vlastitim rukama.

Između izlaza iz izvora i prve grane poželjno je instalirati filtar ili filtarski sustav. Oni nisu potrebni ako se sustav pokreće home vodene cijevi. Ako se voda ne ljulja iz jezera, rijeke, spremnik za kišnicu, filteri su potrebni: kontaminanti mogu biti puno i sustav će biti prečesto začepljen. Vrste filtera i njihov broj se određuje ovisno o stanju vode.

Kako očistiti vodu iz bunara i dobro opisan ovdje.

Crijeva

Crijeva za navodnjavanje crijeva prodaju se u uvalama od 50 do 1000 metara. Već su izgradili točke potrošnje vode: labirinti za koje voda teče prije ulaska u utičnicu. Ova presavijena crijeva osiguravaju istu količinu vode po cijelom liniji, bez obzira na olakšanje. Zbog ovog labirinta, brzina protoka u bilo kojem trenutku zalijevanja je gotovo ista.

Razlikuju se u sljedećim karakteristikama:

    • Cijev krutosti , Kapanje crijeva - su teške, postoje mekani. Mekane se nazivaju vrpci, tvrdi crijeva. Teško se može upravljati do 10 sezona, mekan - do 3-4. Trake su:
      • Tanki zid - s debljinom zida od 0,1-0,3 mm. Oni su smješteni samo na površini, njihov sezonski život je 1 sezona.
      • Tolstojeće vrpce imaju zid od 0,31-0,81 mm, servis života - do 3-4 sezone, tu je i tlo i podzemna brtva.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Zalijevanje se može organizirati s vrpcama ili crijevima

  • Promjer. Utječe na produktivnost i maksimalnu duljinu linije. Unutarnji promjer crijeva može biti od 14 do 25 mm, traka od 12 do 22 mm. Među vrpcama najčešća veličina je 16 mm.
  • Potrošnja vode , Odabrana je ovisno o traženom intenzitetu navodnjavanja. Crijeva mogu proizvesti 0,6-8,0 l / h, tankostične vrpce - 0,25-2,9 l / h, trake debelih zidova 2.0-8.0 l / h. Ovaj protok značajka kroz svaku kapljicu.
  • Udaljenost između Cappera. Može biti od 10 do 100 cm. Odabrana je ovisno o potrebnoj količini vode i o tome koliko se posadi postrojenja.
  • Kapi mogu biti s jednim izlazom ili dva. Protok vode ostaje stabilan. Samo dubina i područje na kojem se voda širi se mijenja. Na jednom izlazu, područje se ispada manje, dubinije, s dva izlaza, područje navodnjavanja se povećava, dubina se smanjuje.

    Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

    Jedan ili dva izlaza. Odaberite ovisno o korijenskom sustavu biljke

  • Način polaganja - iznad glave, podzemna, kombinirana.
  • Radni tlak. Promjene širokih granica ovisno o proizvođaču: od 0,4 bara do 1,4 bara. Vi birate ovisno o tome imate li sustav, pumpe za opskrbu vodom koriste se ili spojene na sve do vodovoda.

Maksimalna duljina linije navodnjavanja određuje se tako da neravnomjerna voda na početku i na kraju trake nije prelazila 10-15%. Za crijeva može biti 1.500 metara za trake - 600 metara. Za privatnu uporabu, takve vrijednosti nisu potražnje, ali je korisno znati)).

Kapaljka

Ponekad je prikladnije koristiti ne trake, ali kapi. To su odvojeni uređaji koji su umetnuti u rupu u crijevu i kroz koje se voda isporučuje pod korijenom biljke. Mogu se instalirati s proizvoljnim korakom - staviti nekoliko komada na jednom mjestu, a zatim donekle u drugoj. Pogodno je kada se organizira zalijevanje kapljice ili drveće.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Odvojeni kapi koji su instalirani u crijevu prikladniji su za korištenje grmlja, grožđa i drveća kada zalijevanje

Oni su dvije vrste - s normaliziranim (konstantnim) i podesivim otpuštanjem vode. Tijelo je obično plastično, s jedne strane nalazi se spoj, koji je umetnut u rupu umetnutu u crijevo (ponekad se gumeni prstenovi koriste za brtvljenje).

Tu su i kompenzirani kapi - i neceskinzirani. Kada se koristi kompenzacijom u bilo kojem trenutku navodnjavanja, oslobađanje vode bit će isto (približno), bez obzira na reljef i mjesto (na početku ili na kraju linije).

Još uvijek postoje uređaji poput "pauka". To je kada je nekoliko tankih cijevi spojeno na jedan izlaz. To omogućuje istovremeno vode nekoliko biljaka iz jedne izlazne točke vode (broj kapi se smanjuje).

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Palac tipa kapaljka - možete vode iz jedne točke raspodjele vode nekoliko biljaka

Kako napraviti mali staklenik može se čitati ovdje. I kako je ovdje napisan vrt.

Glavne cijevi i priključci

Prilikom stvaranja sustava za postavljanje glavnog cjevovoda iz izvora vode do zone zalijevanja, koriste se plastične cijevi i priključci:

  • polipropilen (PPR);
  • polivinil klorid (PVC);
  • Polietilen:
    • visoki tlak (PVD);
    • Nizak tlak (PND).

Sve ove cijevi dobro se toleriraju s kontaktom s vodom, ne korodirane, kemijski neutralne i ne reagiraju na gnojiva. Za zalijevanje mali staklenik, povrtnjak, travnjak se najčešće koristi s promjerom od 32 mm.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Cijevi prtljažnika su plastične. Posebno tip Odaberite: PPR, PND, PVD, PVC

U mjestima uklanjanja linija instaliran je tees, crijevo za kapanje ili vrpcu je spojen na bočni izlaz. Budući da su manji promjer, možda ćete trebati adaptere, a njihov vanjski promjer trebao biti jednak unutarnjem promjeru crijeva (ili biti nešto manje). Moguće je montirati vrpce / crijeva za spojnice pomoću metalnih stezaljki.

Također, slavine se mogu napraviti kroz posebne priključke, koje su instalirane u rupu u crijevu traženog promjera (kao na gornjoj fotografiji).

Ponekad nakon tee na svakoj liniji distribucije vode, stavljena je dizalica, što vam omogućuje da isključite linije. Pogodno je da se kapanje zalijevanje razvedena na biljke vlage i one koji ne vole višak vode.

Ako nerado odabirete komponente i odaberite veličine, promjeri priključaka, možete kupiti gotove setove za navodnjavanje od raznih proizvođača.

Kapanje navodnjavanje vlastitim rukama: Primjeri primjene

Opcije sustava su puno - lako se prilagođava za sve uvjete. Najčešće postoji pitanje kako organizirati zalijevanje neovisno o električnoj energiji. To se može učiniti ako postavite dovoljan volumetrijski kapacitet za vodu na visini od najmanje 1,5 metara. To stvara minimalni tlak od oko 0,2 atm. Dovoljno je za zalijevanje malog prostora povrća ili vrta.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Grafikon tipa navodnjavanja kapanja

U sposobnosti se voda može isporučiti iz vodovodnog sustava, ispumpavati crpku, spojiti se s krovova, čak i izlivene kante. U donjem dijelu spremnika napravite dizalicu na koju je spojen glavni cjevovod. Dalje, sustav je standard: filtar (ili kaskada filtera) je instaliran na cjevovodu do prve grane, a zatim postoji izgled u krevetima.

Za praktičnost uvođenja gnojiva na autocestu, moguće je uspostaviti poseban čvor. U najjednostavnijem slučaju, to je, kao na gornjoj fotografiji, može biti spremnik na nogama, na dnu od kojih je rupa gotova, a crijevo je umetnuta. Također je potreban ventil za zaključavanje (dizalica). Srušio se u cjevovod kroz tee.

Ako je potrebno, možete voditi i grmlje i voćke. Cijela razlika leži u činjenici da je traka ili crijevo naslagana oko debla na nekoj udaljenosti. Jedna linija je uklonjena na svakom stablu, grmlje može zalijevati nekoliko komada na istoj liniji. Samo u ovom slučaju morate koristiti uobičajeno crijevo, u koji umetnite kapi s potrebnim protokom vode.

Ako vam mali pritisak u sustavu ne odgovara, na glavnom vodoopskrbnom sustavu možete instalirati crpku za povećanje tlaka (pogledajte fotografiju ispod) ili pune crpne stanice. Oni će osigurati vodu čak i daleko prostore.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Drop Shema zalijevanja s pumpom za poboljšanje prešanja

Je li moguće poslužiti vodu izravno iz izvora? Moguće je, ali nepoželjno. I to nije povezano s tehničkim poteškoćama - oni nisu toliko, ali tako da biljke su hladne vode ne vole. Stoga, većina sustava za navodnjavanje kapi malih ljusaka - za staklenike, povrće, povrće, vrtove i vinograde - koriste akumulativne kontejnere. U njima se voda zagrijava, a zatim razvedena na mjestu.

O tome kako napraviti visoki kreveti za povećanje prinosi čitaju ovdje.

Kapanje zalijevanje: kako izračunati sustav

Spremnik iz kojeg se voda isporučuje sustavom može biti jedan - općenito, kao na gornjoj slici ili odvojen na svakom mjestu. Na značajnoj udaljenosti između objekata navodnjavanja, može biti profitabilnija od povlačenja glavnog cjevovoda.

Potreban volumen izračunava se ovisno o broju biljaka i volumena vode za njihov uobičajeni razvoj. Koliko je voda potrebno za zalijevanje povrća, ovisi o klimi i tlu. U prosjeku možete uzeti 1 litru na jednoj biljci, 5 litara po grmlju i 10 litara na drveću. Ali to je isto kao i "prosječna temperatura u bolnici", iako je pogodna za indikativne izračune. Smatrate broj biljaka, pomnožite na troškove dnevno, sve je sažeto. Na dobivenu znamenku dodajte 20-25% zaliha i traženi volumen spremnika s kojim znate.

Uz izračun duljine autoceste i crijeva nema problema. Autocesta je udaljenost od dizalice na spremniku na zemlju, a zatim na tlo do mjesta zalijevanja, a tamo na kraju kreveta. Nakon stvaranja svih tih duljina dobiva se potrebna duljina glavnog cjevovoda. Duljina cijevi ovisi o duljini kreveta i na jednom ili dva retka iz jedne cijevi bit će raspodjela vode (na primjer, uz pomoć kapljica-pauka, voda se može razrijediti za dva ili četiri reda u isto vrijeme).

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Kapanje zalijevanje vlastitim rukama olakšava: Sheme za staklenike i povrtnjak su isti

Po broju epruveta određuje se broj tečajeva ili priključaka i dizalica (ako ih stavite). Za svaku granu pomoću TEES-a, uzimamo tri stezaljke: pritisnite crijevo za uklapanje.

Najteži i skupi dio je filtre. Ako se vode od otvorenog koda - jezero ili rijeku - najprije je potreban grub filtar - šljunak. Onda moraju postojati fini filtri. Njihov tip i količina ovisi o stanju vode. Kada koristite vodu iz bušotine ili dobro, može se instalirati grubi filtar: primarni filtriranje se javlja na usisnom crijevu (ako se koristi crpna postaja). Općenito, koliko slučajeva, toliko rješenja, ali filteri su potrebni, inače će cappers brzo postići.

Domaće crijeva i kapi

Jedan od najznačajnijih troškova troškova s ​​neovisnim uređajem sustava iz gotovih komponenti je kapi ili kapljice vrpce. Naravno, oni pružaju hranu istu količinu vode i potrošnja je stabilna, ali u malim područjima nije potrebno. Možete podesiti hranu i konzumiranje dizalica ugrađenih na početak linije zalijevanja. Stoga postoje mnoge ideje koje omogućuju raspodjelu vode pod biljkama uz pomoć uobičajenih crijeva. Pogledajte jedan od njih u video.

Ovaj sustav je teško pozvati navodnjavanje ovog kapanja. To je prilično kopile zalijevanje: voda se ugađa pod korijen, ali to radi, možda samo malo lošije i prikladnije za biljke s korijenskim sustavom razvijen u unutrašnjosti. Ova metoda će biti dobra za drveće, voćne grme, grožđe. Oni zahtijevaju značajnu količinu vode, koja bi trebala ići duboko u pristojnu udaljenost i ovaj samoizrađeni sustav za navodnjavanje kapanja može ga pružiti.

U drugom videu organizira se stvarno kapanje zalijevanje. To se radi s medicinskim kapi. Ako imate priliku zaliha takav rabljeni materijal, to će se ispostaviti potpuno jeftino.

Količina opskrbe vodom regulira se kotač. Iz jednog crijeva možete hraniti vodu u tri i četiri reda - ako uzmete dovoljan promjer crijeva, možete povezati s njom tri uređaja, i još mnogo toga. Duljina cijevi iz kapi temeljito vam omogućuje da vode dva reda na svakoj strani. Stoga će troškovi doista biti mali.

Cappers se mogu koristiti gotovo bez prerade. Ovo je ako je sustav bio s torbom. Primjer - na fotografiji.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Otpad u prihodima - zalijevanje mladih biljaka

Gotovo je također moguće napraviti kapanje zalijevanje za kućne biljke. Pogodan je za te cvijeće koje vole stalno hidratantne.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Trajno hidratiziranje boja na balkonu? Lako! Zalijevanje od kapaljke

O tome kako napraviti ribnjak u zemlji može se čitati ovdje. Ovdje se mogu naći nekoliko vrsta lijepih i jeftinih pjesama (s preporukama za njihovu proizvodnju)

Najjeftiniji kapanje zalijevanje: od plastičnih boca

Postoji najjeftiniji i brz način organiziranja vodoopskrbe biljkama bez crijeva i velikih spremnika. Trebamo samo plastične boce i malu duljinu - 10-15 cm - tanke cijevi.

U bocama djelomično odrezano dno. Dakle, ispada iz dna poklopca. Tako voda neće ispariti. Ali možete odrezati dno i potpuno. Na udaljenosti od 7-8 cm od pokrova u boci, oni obavljaju rupu u kojoj je tanka cijev umetnuta ispod malog kuta. Boca do dodirivanja pluta dolje ili se popnite klin, a peg se drži u zemlju pored biljke, šaljeći cijev na korijen. Ako postoji u boci vode, ona se spušta na cijev će kapati ispod biljke.

Isti dizajn može se obaviti, okrećući bocu s poklopcem. Ali ova opcija je manje prikladna: teže je sipati vodu, trebamo zalijevanje. Kako izgleda, pogledajte na slici ispod.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Kapanje zalijevanje od plastičnih boca

Kao što možete vidjeti, postoji druga verzija kapljice navodnjavanja plastičnih boca. Žica se proteže preko vrta, boce su vezane uz njega u dnu ili poklopcu od kojih su napravljene rupe.

Postoji još jedna mogućnost fotografija za korištenje boca, ali s redovitim kapi za zalijevanje. Oni su fiksirani na vrat boca i u ovom obliku su ugrađeni ispod grma.

Kapanje navodnjavanje u stakleniku i u vrtu to učinite sami

Kako napraviti kapanje zalijevanje u kućici iz boca

Ova opcija, naravno, nije idealna, ali će dati priliku da raste bolje ako možete rijetko u Dacha. I dvije litre iz boce mogu biti odlučujuća u bitci za žetvu.

Članak na temu: Kupaonica u Hruščov: Dizajn interijera

Čitaj više