Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Anonim

Vrt, vrt, cvjetne krevete, travnjaci - sve je potrebno redovito zalijevanje. Redovne crpke za opskrbu vodom s ovim zadatkom nisu uvijek kopirane - postoje vlastite karakteristike u zalijevanju, jer je crpka za zalijevanje vrta, vrt, cvjetni vrt i travnjak se odabire zasebno koristeći potpuno drugačiji pristup.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Za zalijevanje vrta potrebno je kompetentno odabrati crpku

Izvor vode i kategoriji pumpe za zalijevanje

Izbor crpke za zalijevanje vrta uvelike ovisi o izvoru vode. To može biti:

  • dobro;
  • dobro;
  • Rijeka, ribnjak, bazen;
  • Kapaciteti i bačve.

U slučaju dobro i dobro, specifikacije će biti tehnički karakteristične - potrebno je da se voda s dužnim pritiskom dostavlja na mjesto zalijevanja. Modeli - u načelu. Odaberite svoj ukus.

Ako govorimo o rijeci ribnjaka ili bazena, dodaju se zahtjevi zagađenja vode u specifikacije. Ako se u bazenu se još uvijek može smatrati uvjetno čistim, zatim u rijeci ili ribnjaku, zagađenje će biti dovoljno, tako da se uobičajena oprema neće stati. Obični modeli u ovom slučaju ne odgovaraju, jer su namijenjeni za čistu vodu. Zagađena voda može preuzeti drenažu i vrtne pumpe. Ovdje su među ovim kategorijama i vrijedi tražiti pumpu za zalijevanje vrta u ovom slučaju.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Za zalijevanje rijeke povrće ili ribnjaka odgovara svim crpkama

Kada zalijevanje iz spremnika i bačva, zadatak postaje još zanimljiviji. Voda u ovom slučaju također nije čista, tako da su drenažne pumpe prikladne, ali ne i bilo koji, ali najlikmoka. Sve je u količini vode, koja se može sadržavati u bačvi. Uz veliku produktivnost od 200 litara vode, prosječne pumpe za napajanje u 1-3 minute. Imat ćete vremena da se u ovom trenutku sipate malo, ali nema više vode. Stoga je najbolje u ovom slučaju najkasnije niska snage (oni su skraćeno radno vrijeme i najjeftinije). Tek kada kupujete, obratite pozornost na crpku da biste hodali s senzorom razine vode. Ako voda ostane vrlo mala, ovaj senzor će isključiti snagu.

Neke tvrtke proizvode posebne crpke za bačve. Oni se samo odlikuju malom produktivnošću i sposobnost zamahne zagađene vode, imaju male dimenzije i težinu, ali po cijeni više od sličnih dražbića. Ali bačva crpka za zalijevanje vrta je kompaktna i svjetla.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Pumpa za zalijevanje vrta iz bačva Karcher SBP 3800 zadovoljava sve osim cijene

Usput, kako bi riješio problem s brzom završnom vodom u bačvi jednostavno. Na web-lokaciji obično su nekoliko. Neposredno iznad donje razine, možete kuhati ugradnju s dizalicama i spojiti sve cijevi. Tako je moguće zamahnuti vodu iz svih bačva bez prebacivanja crijeva.

Vrste crpki, njihove prednosti i nedostatke kada se koriste za zalijevanje

Odabir crpke za navodnjavanje vrt nije lako - potrebno je odrediti mnoge parametre, uzeti u obzir značajke crpki i izvora vode. Potrebno je odabrati takav "par", tako da možete biti ugodno za vodu, a oprema je radila u normalnom, a ne na način nužde.

Podmorni

Potopne crpke mogu se koristiti za pumpanje vode iz bilo kojeg izvora dovoljne volumena - jažice. Za ljuljanje iz ribnjaka i rijeke, čak i uz dovoljnu količinu vode, to je problematično - voda nije čista, a obični modeli su samo s njom i dobro se osjećaju. Uz vrlo veliku želju, možete napraviti filtar fotoaparata u kojem se nalazi crpka. Ali to je također kontroverzna verzija - zidovi komore mogu se slomiti ili postići.

U bunarima ili bunarima možete koristiti i vibracije i centrifugalne podmornice. Razlika je u tome što centrifugal može "dostaviti" vodu na velike udaljenosti i podići iz velikih dubina. Vibracije ima skromne karakteristike, manje resursa, zahtjevnije o čistoći vode, ali cijena je znatno niža. To objašnjava njihovu popularnost.

Članak o temi: Tuš kabina to učiniti sami

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Potopne crpke Postoje različite vrste (vrtlog i vibracije), može raditi s različitim vodenim, prljavim i vrlo prljavim

Što se tiče rijeke i ribnjaka, već su bili tenkovi. U bačvi ili eurocub, centrifugalna jedinica se neće guliti - to će ga izvaditi za nekoliko sekundi. Vibracije će stvoriti vrlo jaku riku, čak i "povlačenje" voda će biti nekoliko minuta. Ali buka vrijedi takve da susjedi mogu doći. I tako, nije vrlo prikladno za takve radne uvjete.

Dakle, za potopnu pumpu za zalijevanje povrtnog vrta, ako je izvor vode dobro ili dobro bez pijeska.

Drenaža

Drenažne pumpe uglavnom su predstavljene poželjnim tipom. Ono što ih razlikuje - sposobnost rada s blatom i zagađenom vodom. U tom smislu koriste se drenažne pumpe samo za zalijevanje vrta od otvorenih izvora vode, ribnjaka itd.

Ali samo zapamtite da je prljava voda ni redak i Tina, ali voda je sadržavala čvrste čestice s dimenzijama ne više od 5 mm. No, neki proizvođači određuju druge okvire za svoju opremu - često veličina čestica ne smije prelaziti 3 mm. Stoga, ako je spremnik snažno zagađen, isti fotoaparat sa zidovima iz mreže, koji će biti odgođeni veliki zagađivači. Ako nerado s ovim, a voda je stvarno prljava, ne možete koristiti drenažnu pumpu za zalijevanje, ali fekalno. On čak može preuzeti il. Postoje modeli, s shredder koji pada veliki objekti u sekundi.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Drenažna podmornična crpka može hraniti vodu iz rijeke ili ribnjaka

Dakle, drenažna pumpa za zalijevanje vrta je dobra ako voda ima značajnu količinu nečistoća, ali svi su ne više od 3-5 mm. Za velike kontaminante, to je prikladnije za primjenu fekalne jedinice.

Bačve

Druga vrsta podmorničkih crpki dizajnirana posebno za zalijevanje iz malih spremnika - bačve (džepne) pumpe. Imaju male performanse, nisku snagu i dimenzije, nisku razinu buke. S smanjenjem razine vode u spremniku, postupno povećavaju pritisak tako da tlak na izlazu ostaje stabilan. Općenito, takva crpka za zalijevanje vrta je dobra stjecanja, ali ... ako vas cijena organizira.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Pumpa za navodnjavanje za bačve je vrlo zgodan i miran, ali cijene ne smiju molim

Ulaz pumpe za bačve je zatvoren mrežicom - filter iz velikih zagađivača. Ali to nije uvijek dovoljno. Ako u cijevi ima puno prljavštine, napravite dodatni filtar. Možete čak nizati komad gaze ili druge mreže (stari til, na primjer), konsolidirati ga tako da ne uzme malo do dna. U ovoj tkanini možete smanjiti jedinicu. U tom slučaju, to će raditi duže bez održavanja (potrebno je povremeno čistiti od prljavštine koja se nakuplja unutra). Tkanina unutar rada neće se zategnuti - postoji mreža, tako da je opcija vrlo sposobna.

Vanjski

Za zalijevanje vrta iz rijeke ili ribnjaka, vanjske crpke su prikladnije. Samo se crijevo spušta u izvor, a sama jedinica ostaje na površini. Samo imajte na umu da crijevo mora biti ojačana - uobičajeno jednostavno poravnava negativni tlak koji se stvara tijekom rada.

Nedostaci ove vrste opreme uključuju njihovu težinu - obično su vrlo ozbiljni, što stvara poteškoće u nošenja. Njihov korpus su izrađeni od čelika ili lijevanog željeza, a to očito nije lako. Da bi se uklonilo ovaj nedostatak, izumljene su posebne vrtne crpke. Njihov korpus su izrađeni od plastike, što ih čini mnogo lakšim - čak se žena može nositi s nošenje. Osim toga, vrtne pumpe bolje su prilagođene za pumpanje ne sasvim čistom vodom. Dakle, za zalijevanje vrta s rijeke to je dobar izbor.

Članak o temi: zid ukras s vlastitim rukama: okrenut sandukom

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Sve su dobre vanjske pumpe, ali da ih popunite prije početka rada - a ne najzanimljivije zanimanje

U radu s vanjskim usisnim crpkama postoji jedna nijansa: Da bi ih pokrenuli, sama crpka i sama crijevo bit će ispunjena vodom. Vanjska crpka za zalijevanje vrta metodom rada može biti samozamljivi, a zatim "gorivo" treba malo - samo spremnik u pumpi, a to je nekoliko stotina mililitara. Ako je model normalno usisan, morate ispuniti cijelo crijevo i kapacitet jedinice, a to ne može biti ni jedan deseci litara. Budući da je zalijevanje periodično, svaki put kada je to zamorno napuniti takav sustav. Stoga se za zalijevanje vrta koriste samozamljive vanjske pumpe ili traže nešto drugo.

Tu su vanjske vrtložne crpke (centrifugalni), ali su pogodne za čistu vodu. To jest, to je još jedna mogućnost za dobro ili dobro, ali s malom dubinom. Njihov plus je da ih ne moraju sipati, iako je po težini - teško nositi s mjesta na mjestu je problematično.

Crpne stanice za zalijevanje povrća

Ako se želi, može se koristiti za zalijevanje vrta, a ne crpku, već crpnu stanicu. To, u načelu, savršena opcija je stabilan tlak, a može se podesiti u prilično širokim granicama, motor u tome radi u normalnom načinu rada - uključuje i onemogućeno. Ali bez mana. Obično nadopunjuju crpne stanice s površinskim crpkama za čistu vodu. Morat će sipati prije početka, to su dva. Oni su teški - to su tri. A cijena je daleko od uvijek zadovoljnih - to su četiri.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Crpna stanica za zalijevanje vrta - zgodan, ali ne i suichene

Istina, ako se želi, sami možete sastaviti stanicu i na temelju bilo koje pumpe (na primjer odvodnje). Uzet će hidroakumulator, relej tlaka, manometar i pozitivan spoj ili skup fleksibilnog eyeliner s maticama prikladnih promjera. Također možete prikupiti cijeli sustav na polipropilen ili plastiku, koji se koristi. To nije teško, tako da je realno.

Zahtjevi

Odabir crpke za zalijevanje, potrebno je uzeti u obzir specifičnosti tih uređaja. Još se značajno razlikuje od radnih uvjeta uobičajenog, koji se koriste za opskrbu vodom kod kuće.

Izvođenje

Možete voditi vrt s jedinicom bilo kojeg tipa, ali postoji jedna nijansa: moć mora biti izabrana tako da kada koristite mlaznice (navodnjavani pištolj, sprinkler, itd.) Nije slomiti crijevo. Štoviše, to nije najugodniji trenutak da je, s jednostavnim zalijevanjem cijena, potrebna manja produktivnost - jak jet je jednostavno ublažavanje tla. Kada koristite kišni ogrtači ili navodnjave pištolje, tlak bi trebao biti više - za snimanje velikog područja.

Jedini prihvatljiv izlaz je na izlazu pristojne pumpe za napajanje da stavi tee. Za povezivanje crijeva za navodnjavanje na jedan izlaz, na drugo crijevo kroz ventil, koji će sudjelovati u vodi natrag do izvora. Uz takvu vezu, podešavanje količine vode koja se vraća ventilom, ispada da se mijenja liječenje zalijevanja, te u širokom rasponu.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Površinske crpke za zalijevanje vrta u plastičnim slučajevima su vrtni modeli koji su razvijeni samo u te svrhe.

Ovaj sustav je vrlo koristan kada zalijevanje od bačva. Kada koristite čak i obični pijanci, bačve se vrlo brzo kotrljaju. Takav fokus s povratkom vode omogućuje vam rastezanje hrane i ulijte veliko područje.

Ako tražite crpku za zalijevanje malog kapaciteta, otkrit ćete da su jedinice dobrih brandova s ​​niskom snagom teško. Ako su, onda po visokim cijenama. Ali postoji mnogo jeftinih kineskih crpki, koji su također dizajnirani za pumpanje prljave vode. To je upravo opcija koja je potrebna za zalijevanje od bačve, ribnjaka ili rijeke. Istina, postotak braka je visok - 20-30%.

Članak o temi: Figurice u unutrašnjosti: Pravila izbora i smještaja

Odluke u ovom slučaju su dva - kupiti jeftinu crpku, ako je potrebno, kupiti novi. Drugi izlaz je smanjenje performansi normalne jedinice. To možete učiniti instaliranjem manjih crijeva promjera. Ali za pumpu je loše - to će raditi, ali stopa trošenja će se značajno povećati. Kako biste poboljšali radne uvjete, možete dovesti do točke zalijevanja crijeva standardne veličine, a zatim se tada instalira adapter. Nije da se situacija radikalno poboljšava, ali potrošnja vode će biti manja, a tlak će biti jak - možete koristiti prskalice i druge mlaznice.

Zaštita od pregrijavanja i suhog udara

Budući da crpka radi za navodnjavanje vrta već duže vrijeme, a čak i često ne u najboljem načinu rada, situacija je sasvim moguće kada će se motor pregrijati. Stoga je vrlo poželjno zaštititi od pregrijavanja (termoster). Vrlo korisna opcija - kada se dostigne temperatura praga, napajanje je jednostavno isključeno.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Ovaj float isključuje snagu crpke kada voda postane malo

U bilo kojem izvoru vode, možda postoji malo. Čak i iz bunara ili bunara, može se preuzeti. Ako crpka radi neko vrijeme bez vode, ona će biti obrasla - voda služi istovremeno za hlađenje kućišta. Stoga su stavili zaštitu od suhog udara. Najpopularniji, jednostavniji, pouzdani i jeftini način - plutaju. Ovo je senzor razine vode, koji, s nedovoljnim količinom, jednostavno razgrađuje napajanje. Postoje crpke za zalijevanje vrta, koji odmah idu s takvim uređajem, a ako ne, može se instalirati samostalno - povezivanje žica od senzora u jaz jedne od žica za napajanje.

Definicija parametara

Što se tiče performansi, već je određeno - potrebno je malo - oko 3-5 kubičnih metara po satu (to je 3000-5000 litara po satu), što je više nego dovoljno za zalijevanje vrta i vrta.

Što treba razmotriti - to je pritisak crpke. To je vrijednost koju se voda može pumpati. Sastoji se od dvije komponente - vertikalne i horizontalne. Vertikalna je dubina iz koje će se voda morati podići. Evo kao što je to, to je - svaki mjerač dubine jednak je jednom metru tlaka. Samo u tehničkim karakteristikama pumpe postoji takva linija kao "maksimalna dubina usisavanja". Dakle, to bi trebalo biti više od dubine od najmanje 20-25%. Možete uzeti i upute, ali samo opremu marke, kao što su kineski pokazatelji obično precijenjeni.

Kako odabrati crpku za zalijevanje vrta

Vrtna crpka za zalijevanje BP 4 vrt set

Horizontalna komponenta tlaka crpke je udaljenost koju je voda podigla za prijevoz do mjesta zalijevanja (prilikom izračuna, uzmi točku na daljinu). Kada se koristi inča cjevovod ili crijevo, vjeruje se da je 1 metar dizanja potrebno za 10 metara horizontalnog cjevovoda. S smanjenjem promjera, brojka postaje manje - na primjer, u 3/4 inča, uzima se u 3 metra cijevi / crijeva po 1 metar diftiranja.

Također će morati uzeti u obzir otpor cijevi (crijeva). Da biste to učinili, dodajte oko 20% vrijednosti poravnanja.

Primjer izračunavanja tlaka. Vodo zrcalo se nalazi na udaljenosti od 6 metara od površine, oni će se ljuljati s dubine od 8 m, bit će potrebno prenositi s točke ograde na 50 m. Cijev ide inča, jer smatramo horizontalni tlak za 10 m.

Tako: ukupni tlak je 8 m + 50m / 10 = 13 m. Dodamo dionica na gubicima na zglobovima (20% od 13 m je 2,6 m), dobivamo 15,6 m, nakon zaokruživanja - 16 m. Prilikom odabira Crpka za navodnjavanje izgledamo tako da je njegov maksimalni tlak barem ta brojka.

Čitaj više