Grijač tekućeg vode: Princip rada, montažne savjete

Anonim

Udobnost kućanstva u razumijevanju svakog potrošača robe moderne civilizacije ne samo odbijanje "sadržaja u dvorištu", već i stalna prisutnost tople vode u slavini za vodu. Domaće realnosti s sezonskim provjerama sustava iz slavine i grijanja s onemogućavanjem tople vode iz dva tjedna su nedavno prisilili ljude da sami zagrijavaju vodu za pranje.

Grijač tekućeg vode: Princip rada, montažne savjete

Shema korištenja bojlera za protok.

Naravno, takvi dosadni i nedjelotvorni sanitarni i higijenski postupci nisu bili zadovoljni s bilo kakvim zadovoljstvom. I čim se prvi grijači vode počeli pojavljivati ​​na vodovodnom tržištu, koncept "kotla" je čvrsto ušao u život svake obitelji. Ugradnja vodenog grijača u urbanim apartmanima, privatnim kućama, pa čak iu Dachas dobivene rasprostranjene. A budući da potražnja rađa ponudu, na prodaju su se pojavili različiti modeli takvih uređaja različitih proizvođača.

Prednosti grijača protoka

Osnovni princip dizajna bojlera je i protok (trenutačno zagrijavanje dolazne vode) i akumulativno (unaprijed grijanje) - određuje sve preostale karakteristike.

Grijač tekućeg vode: Princip rada, montažne savjete

Shema grijača električnog protoka.

Do danas, sve više i više potrošača nakon prolaska uređaja za akumulativne vrste i stjecanje iskustva neugodnosti njegove uporabe preferiraju alternativnu verziju protoka. Ona štedi ne samo područje prostorije zbog kompaktne veličine, za razliku od dimenzija kotla, ali i vrijeme svog vlasnika, koji je trenutno vrlo važno. Na primjer, da biste dobili 10 litara tople vode, grijač modifikacije pohrane će raditi 25 minuta, 100 litara će morati čekati oko 5 sati. I tekući bojler odmah i bez pauze dobit će neograničenu količinu vode, vrijedi samo okretati ručku dizalice.

Osim toga, ne uzima vrijeme na redovite posjete majstora čarobnjaka, jer je malo podložno koroziji zbog kapilacije unutar dizajna i radi bez održavanja. I iako električni tok tipa električni bojler troši vrhunac energije energije, općenito, troškovi električne energije su manji od one od uređaja za pohranu u potrebi dugoročnog vremena grijanja i održavanje stabilne temperature vode.

Dizajn tekućeg bojlera

U svim uređajima za zagrijavanje vode tipa protoka je uključena jedinstvena shema operacije: prolazi hladna voda kroz kućište, unutar kojeg grijaći element daje vodu višu razinu temperature.

Vrijedno je samo uključiti dizalicu, a tlačni prekidač će automatski raditi u bojuru, tijekom 3 sekunde do 2 minute grijaći element će dati vodu na temperaturu koja se ručno postavlja pomoću posebnog regulatora.

Članak na temu: Debljina platna unutarnjih vrata

Unutar uređaja je također opremljen prekidačem, odvajanje električne struje u slučaju prekoračenja kritične razine temperature. I od vode tlaka vode štite stabilizator tlaka. Jedan tekući bojler s druge razlikuje se samo prema vrsti grijaćeg elementa, kontrolnog sustava i načela rada.

Značajke različitih modela tekućih grijača vode

Grijač tekućeg vode: Princip rada, montažne savjete

Dijagram uređaja grijača protočnog vode.

  1. Vrste grijaćeg elementa. Ovaj glavni dizajn element može biti predstavljen kao helix (otvoreni tip) ili tan (zatvoreni tip). Otvoreni element je plastični slučaj s plastičnim cijevima, unutar koje je žičana spirala. Električna struja prolazi spiralom, zagrijava tanki sloj vode. Zatvoreni tanovi su vatrootporniji, jer u ovom slučaju grijaći element je zatvoren u bakar ili mjed boca i ne dodiruje s vodom.
  2. Kontrolni sustav. Kako bi se omogućilo ili isključilo zagrijavanje vode i održava specificiranu temperaturu, koristi se mehanički ili elektronički upravljački sustav. S mehaničkim sustavom unutar grijača vode nalazi se hidraulična jedinica s membranom, koja se pomiče kada se voda isporučuje i izvlači ručicu za isključivanje kroz šipku. Međutim, hidraulika ne može reagirati na slab tlak vode, a grijanje vode se neće dogoditi. Elektronički upravljački sustav koji koristi mikroprocesore i senzore osigurava postojanost željene temperature vode na bilo kojoj početnoj temperaturi i bilo koji tlak, kao i sam, kao i sam određuje potrebnu snagu za zagrijavanje, uštedu električne energije.
  3. Načelo funkcioniranja: tlak i ne-ventil. Unutar tlačnih modela, voda uvijek prebiva pod pritiskom vodovodne mreže. Uz ispravno odabranu snagu i ugradnju ovog bojlera u blizini vodoopskrbe, možete dobiti toplu vodu iz nekoliko domaćih dizalica.

Non-ventilski bojler je slabiji na vlasti, radi samo na jednoj dizalici. Unutarnji tlak u ovom uređaju odgovara razini atmosferskog tlaka. Na ulazu u protok vode do instrumenta, dizalica je instalirana kako bi regulirala visoki tlak vode u cijevima, protok vode javlja se na izlazu. Uvijek je dovršen s tuš mlaznice ili posebnom mikserom s ulaznom cijev vode u mikser, cijev koja hrani vodu u grijač, a cijev veze s mikserom je mikser.

Kriteriji za izbor bojlera

Grijač tekućeg vode: Princip rada, montažne savjete

Shema ne-tlačnog bojlera.

Veliki raspon uređaja za grijanje vode vode prikazan je na tržištu zbog različitih zahtjeva kupca. Ako je jedan bojler potreban samo u ljetnoj sezoni (uzmite tuš, operite posuđe), kada je izvorna temperatura u dizalici vrlo topla po sebi, snažan i energetski učinkovit mehanizam od 8-27 kW će biti skup. Međutim, ako se želi, potrebno je redovito koristiti grijač za primanje kupke i paralelno s toplom vodom u kuhinji dotaknite normalnog tlaka. Kupnja niskog uređaja 3,5-6 kW bit će besmislen.

Članak o temi: Kako sami napraviti kauč: faze rada

Kada kupujete bojler, obratite pozornost na koliko litara u minuti može zagrijati uređaj. Podaci o njegovoj izvedbi (l / min) uvijek su naznačeni u uputama za korisnika. Uspoređujući izvedbu vodenog grijača sa stvarnoj upotrebi vode u svom stanu, kupac može odlučiti o izboru potrebne snage.

Potrošnja osobne vode izračunava se eksperimentalnim putem: kanta je supstituirana pod tušem zalijevanje, uključuje vodu i protok, kako je vrijeme ispunjeno. Ako je na volumenu kantice u 8 litara, trebalo je minutu za njegovo punjenje, potrošnja vode 8 l / min, pola minute - 16 l / min. U slučaju željenog rada nekoliko dizalica u isto vrijeme, potrebno je izračunati protok vode iz svih točaka vodovoda.

I potrebna snaga vodenog grijača koji odgovara zahtjevima kupca izračunava se pomoću formule p = × (T1 - T2) × 0,073, gdje je snaga P jednaka kanalu q u l / min pomnožen s temperaturom razlika na izlazu i uvala vodenog grijača T1 - T2 i više u konstantnoj 0.073. Na primjer, pod količinom vode u 8 l / min za dobivanje vode u 40 stupnjeva na početnoj temperaturi od 7 stupnjeva, željena snaga uređaja će biti: p = 8 × (40-7) × 0.073 = 19, 3cw.

Grijač tekućeg vode: Princip rada, montažne savjete

Crtanje suhog ten.

No, za potpunu udobnost, jednofazni grijači protoka niske snage (do 12 kW) nisu prikladni, ali energetski intenzivni (12-27 kW), radeći na trofaznoj mreži, izdržava daleko od svakog električnog ožičenja. Snažni uređaji nisu čak ni opremljeni vilicom i mrežnim kabelom, tako da njihov vlasnik ne misli da uključite uređaj u home utičnicu.

Nakon odabira prikladnog bojlera, morate biti sigurni kako je njegova operacija dopuštena u određenim kućanskim uvjetima kupca. Doista, u staroj Hruščovom, samo do 3 kW / h električne energije po apartmanu je dizajniran, tako da za ugradnju grijača protoka će morati promijeniti ne samo kućno ožičenje, nego i ožičenje za pristupnu potrošćicu.

Stanovnici modernih visokih zgrada, posebno onih opremljenih električnim pećima, bio je sretan: oni imaju trošak potrošnje električne energije za jedan stan mnogo veći - od 10 kW / h. No, čak iu ovom slučaju, ne preporučuje se istovremeno ugraditi nekoliko kućanskih električnih aparata odjednom, tako da se cijevi osigurača ne izbaci na električnu ploču ili, još gore, nisu se dogodile kratki spoj.

Hidraulična instalacija i spoj vodenog grijača

Instalacija uređaja za grijanje vode protoka uvijek je pokrenuta s hidrauličkom ugradnjom, budući da je potrebno napuniti vodom prije spajanja na električnu mrežu i pogon zračnih čepova.

Članak o temi: Zavjese monokromatski - univerzalni izbor

Instalacijska shema ne-tlačnog bojlera za protok ne-tlaka razlikuje se od instalacijske sheme tlačnog uređaja sa svojom jednostavnosti i jednostavnosti izvršenja, budući da je uređaj dizajniran za rad samo jedne točke vodovoda i ne dovodi do tople vode to, ali samo hladno. Takav rad je čak dostupan od strane nespesionalista, možete ih osobno izvesti.

Dijagram domaćih grijača vode.

Uređaj ima izravno blizu tuša ili dizalice, gdje će koristiti grijanu vodu, čvrsto ga pričvršćivati ​​na zid. Kada je spojen na metalnu cijev hladne vode, samo trebate koristiti dielektrični plastični rukavac uključeni u komplet uređaja kako biste se pridržavali sigurnosti.

Shema ispravnog hidromontalnog tlaka bojlera protoka uključuje na ulazu hladne vode, mikser ili zastarjela dizalica, priključena na tijelo uređaja s kratkom spiralnom crijevom, a na izlazu kućišta koji je već zagrijan Voda - samo duga spiralna crijevo pričvršćena na ručku tuš. Ugradnja prekidačkih dizalica na segmentu curenja s magarcem - shema je netočna i neprihvatljiva.

Kada instalirate, nemoguće je zamijeniti komponente - tuš mlaznicu ili posebnu mješalicu - na bilo kojoj drugoj, jer su posebno dizajnirani da normaliziraju protok vode i željeno zagrijavanje. Na kraju hidrauličke instalacije voda se vozi kroz bojler, uzimajući osloboditi od zračnih kuglica i nastaviti s mrežnom vezom.

Grijač tekućeg vode: Princip rada, montažne savjete

Sheme zalijevanja za spajanje bojlera.

Krug električnog spoja uključuje polaganje zasebnog kabela iz električnog krojača. Na ovoj liniji u štitu, uspostavlja se elektro-automatski stroj, koji odgovara potrošnji energije uređaja za grijanje i RCD za struju za struju 30 mA. Za bojler s niskom razinom energije, koji će povezati jednu fazu na 220 V mreže, prikladan je s tri core kabel (faza, nula, tlo). Ako uređaj treba trofaznu mrežu napona od 380 V, električni kabel mora biti 4- ili 5-core, ovisno o modelu grijača i prisutnosti ili odsutnosti nultog terminala (pet žica su 3 fazne žice, uzemljenje, nula).

Područje poprečnog presjeka bakrenih vena potrebnih za maksimalnu snagu određenog instrumenta izračunava se na temelju činjenice da je 1 kW osigurano poprečnim presjekom od 0,7-1 mm² svake vene. Prije povezivanja kako bi se osigurala pouzdanost kontakta, žica je poželjno također izgubiti uz pomoć željeza za lemljenje.

Na kraju svih djela, pazeći da su zračni promet gužvi izbačeni iz vodenog grijača, oni uključuju električno automatsko na štit i upotrijebite vruću vodu trajno prisutnu u kući.

Čitaj više