Visoki kreveti: kako i što učiniti

Anonim

Mnoge dacitete pate od činjenice da su na mjestu podtekted vode previsoka. Prekomjerna vlaga u tlu prikladna nije sve biljke, mnogi se razvijaju loše ili umire. Problem možete riješiti tako što ćete napraviti visoki kreveti. Uz takvu organizaciju iskrcaja, moguće je kontrolirati stupanj vlage. Ugodan bonus takvoj odluci bit će ranije vrijeme zrenja i mnogo veći usjev.

Prednosti i nedostatci

Osim rješavanja problema s religijom, visoki kreveti na vrtu omogućuju vam da pretražuju ili iskrcavaju biljke u tjednu 2-3 ranije: podignute iznad tla koji su aktivnije topliji zbog činjenice da sunce zagrijava zid. To se još uvijek olakšaju procesi razgradnje koje se pojavljuju u biljnom otpadu, koji čine značajan dio zatrpavanja. Zato što se takvi kreveti također nazivaju topli. Ako stavite luk na takav vrt i pokrijte spanbood ili drugi slični materijal, onda se žetva može prikupiti i ranije.

Više problematičniji uređaj u regijama s vrućom klimom. Zadatak u ovom slučaju nije bolja toplina za toplinu, nego da ga zadrži od pregrijavanja. Ali to se može riješiti: koristiti za ogradu visokih ležajeva materijala sa slabom toplinskom vodljivošću, na primjer, drvo. Za bolji učinak mogu se napraviti dvostruki zidovi, između kojih zaspi, na primjer, piljevina, laika pjene, a možete napustiti zračni sloj - najbolju toplinsku izolaciju. Vanjski zid u vrućoj klimi je bolji za bojanje bijele boje ili gnjaviti. Poznato je da su svjetlosne površine manje zagrijane. U ovom slučaju, bit će moguće održavati korijenski sustav od pregrijavanja: na jugu, zemlja se ponekad jako zagrijava i viša biljka je, hladnjak će biti. Čak i preko kreveta, možete povući isti podložni materijal. Ne samo da zadržava toplinu, već i štiti od pregrijavanja.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Vintage repe u visokom krevetu

Visoki kreveti mogu biti dobar izlaz i u ne-fermentiranim zemljama. Isporučeno tlo je prikladnije za širenje u krevetima, a ne distribuirati se na cijelom mjestu. Održavanje plodnosti doprinosi sloju komposta, koji je ispod sloja zemlje.

Problem aridnih regija je riješen. U ovom slučaju, ograda za visoki kreveti iznutra je obmanjuju bitumenski mastiks ili je prekriven filmom, složen na dnu (na mreži) valjani hidroizolacijski materijal (Rubreguld se brzo okreće, tako da je bolje nešto od moderne vrste hidroografa ). Puna hidroizolacija neće uspjeti, ali zadržati vlagu u dovoljnoj količini - da.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Mrkva je jedan u jednom. Najbolji u visokom krevetu, iako na uobičajenom satulyu istom razredu

Kao što možete vidjeti, s suspendiranim pristupom, možete riješiti gotovo svaki problem. Nedostaci visokih kreveta malo su, ali bez njih to nije koštalo:

  • U većini slučajeva potrebno je napraviti ogradu, a to su troškovi.
  • Razmatranje rada. Opet, vrijeme za proizvodnju ograde je potrebno, a pristojne količine zemljišta i biljnih ostataka se premještaju, a to je težak posao.
  • U lišćem, granama, korteksu se osjećaju sjajno, medvjed i druga slična živa bića. Moramo voditi borbu s njima.
  • Plodnost mora podržavati, ažuriranje ili potpuno zamjenjujući "punjenje".

To je sve nedostatke. Ako odlučite organizirati visoke krevete, biti spremni za znatan rad. Ali usjev će biti mnogo puta više. Za uzorak možete napraviti jedan ili dva kreveta. A tamo odluči, trebaju ih ili ne.

Dimenzije

Nema strogih preporuka o ovom rezultatima i ne može: vrlo različite uvjete u zemlji i ljudi previše. Postoje veličine koje se mnogi smatraju optimalnim.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Na jednom mjestu, vrlo visoki kreveti, a ne baš ...

Dakle, veličina visokih kreveta:

  • Visina - od 20 cm do 50-60 cm. Ovdje gledate na ono što je težak zadatak. Što je viša ginochka podignuta, lakše je obraditi - manje. Ali zemlju i ostatak "punjenja" trebaju više. Druga točka: Ako mali vrt, vrt može biti pod snijegom i bit će prekriven teškim mrazom, a zatim visokim smrzavanjem kroz: također su strane otvorene. Za one grošice u kojima se sije, to se ne igra s lijepom ulogom, ali za mnogo godina jagoda, recimo da je to problem. Stoga odaberite visinu čak i na ovim razmatranjima. Prema iskustvu mnogih dacms za jagode, optimalna visina je 20 cm. Tada se možete nadati da neće izaći.
  • Širina - od 60 cm do 1,2 m. Odaberite takvu udaljenost tako da možete prikladno rukovati vrtom. Udaljenost od 60-70 cm je odabrana ako je pristup vrtu samo s jedne strane. Ako možete doći na obje strane, možete napraviti mjerač i više. Važno je da se srednji obrađuje bez mnogo napona.
  • Dugo. Ovdje se svi biraju na temelju konfiguracije parcele ili njihove želje. Preporuke uopće nisu.

Članak o temi: Rod za zavjese u kupaonici: Značajke izbora i instalacije

Dakle, da vrt nije previsok, dio toga se može rasprsnuti: scramble na 20-30 cm, i na vrhu zidova. Snimka tla će ići na leđa (zemlja često nije dovoljna), a supstrat iz donjih grubih slojeva može biti deblji. I kako bi se smanjili troškovi servisiranja takav krevet, možete napraviti kapanje zalijevanje.

Nego što možete uznemiriti visoke krevete

Možete koristiti sve što može zadržati tlo. Najtrajniju granice izrađene su od opeke, kamena i betona.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Kreveti od betona i kamena mogu biti i tako

Ali cigla stoji nekoliko, s betonom dugo vremena. Ograda od betona se izrađuje u svim pravilima: prvo oplate, koja se uklapa u armaturu, a zatim izlio beton i pričekajte dok ne zgrabi. Ali život je impresivan - deseci godina.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Ograda za krevete od betona najtrajniji i nikada "plutaju"

Ograda od opeke i kamena također se razvija u svim pravilima: po otopini s oblačenjem. Da bi se smanjila potrošnja opeke, zidovi se stavljaju u pomoćnik. I tako da se zemlja ne pomakne, redovi ojačaju mrežu.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Zimz opeke u samom polkirpiću ne može držati tlo. Potrebni su stupovi podrške

Ali čak iu ovoj verziji bit će potrebno kroz mjerač za instalaciju referentnih stupova. Ako je tlo u vašem viskoznom, tešku, često preplavljena, takvi zidovi mogu stisnuti. Stoga, stavite drvene ili metalne potpore koji će popraviti duge zidove ili napraviti male krevete, kao i za dekorativni povrtnjak.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Brick visoki kreveti za dekorativni povrtnjak

Dobro uspostavljene ograde iz glinenih blokova. Čak je i praznina dostupna u njima može biti ispunjena tlom i tamo, također, biljnim biljkama s malim korijenskim sustavom: na primjer, neke vrste zelenila i salata.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Ograda za visoke krevete od betonskih blokova keramitnih

Više ograde za visoke krevete od pocinčanog metala i škriljevca. Slate se može koristiti korištenjem, možete kupiti novi, val ili glatku - nema razlike. Listove za rezanje u trake potrebne širine. Ne šteti se bojati. U škriljevcu, azbest se nalazi u pridruženom stanju i ne otapa se s vodom. On je štetan kada njegova pila: prašina se uzdiže i kroz dišne ​​putove ulazi u tijelo. Da biste smanjili štetu, radite u respiratoru i navlažite mjesto rezanja.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Visoki kreveti od škriljevca

Napravite ograde za krevete od plastike. Promijenjeni sporedni kolosijek? Iskoristi. Postoje stare plastične ploče - oni su u poslu. Ali za plastiku, potrebna je teška osnova. Učinite ga od metalne mreže debele žice.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Visoki kreveti u žičanim kutijama

Gridi mogu biti temelj za šljunak ili pelete. Samo u ovom slučaju bit će potreban dvostruki okvir, unutar kojeg kamen ili neki materijal zaspi. Ova tehnika se naziva "GABION" i iz njega nisu samo ograde za krevete i cvijet, već i ograde. No, kako za vodu iz pozove na gabiji, voda ne okreće kroz zidove, iz unutrašnjosti kutije je obložena gustom film.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Jebena kamena ograda za visoke krevete

Najpopularnija ograda je izrađena od drva. Možete koristiti ploče, drvo, dnevnike. Drvo sve dobro, osim što se rotira.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Stvarno visoki vrt

A budući da su u visokim krevetima stvoreni svi uvjeti za aktiviranje ovog procesa, tada se razaranje događa vrlo brzo. Nekoliko usporavanja procesa može slikati ploču ili im impregnirati bioprotektivni sastav. Ali jamstva od uništenja i dalje ne čine.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Odbori za rezanje također se mogu koristiti za visoku posteljinu

No, materijal se može koristiti jeftini, a ponekad, tako da općenito, uklanjanje: ostaci nakon izgradnje, brda, starih trupaca, paleta itd. Ako želite, možete napraviti ogradu čak i iz grana. Samo kore je poželjna za uklanjanje: to je pod njim mnogo larva i podrhtavanja. Iako ... oni će također reciklirati stanja drva koje stavite na dno zatrpavanja. Ali previše njihov broj također nije potrebno, tako da je vjerojatno još bolje ukloniti koru.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Čak i iz grana možete napraviti ogradu

Istih grana, samo svježe rez, možete napraviti tkanu ogradu. Također će biti iznutra da se pričvrsti s filmom: držati vodu i zemlju iznutra.

O tome kako napraviti plencija pročitajte ovdje.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Uokvirivanje za krevete može se zaprljati iz svježih grana ili ležati kamenje

Članak o temi: Interijer spavaće sobe u stilu Provanse vlastitim rukama (slike, fotografije i videozapisi)

Možete koristiti čak i slamu. Povezano je s malim gredama koje se povezuju s žicom s žicom. Ne može biti jeftinije, a voda i temperatura dobro drže. Jedini minus takve opcije je voziti takvu ogradu do najviše dvije sezone, nego - jedan. Ali onda se može koristiti kao jedan od slojeva.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Mačevanje slame

Smiješne krevete

Postoje visoki kreveti bez ograde: tzv. Tlo u njima izlije u obliku brda.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Smiješne krevete

Za poboljšanje drenaže unutar takvih grebena složenih grana. Da biste smanjili visinu kreveta (na primjer, pod rajčicama), malo se produbljuje, sklopivši tlo u stranu. Nakon polaganja grana, zaspala je na vrhu, često postaje nužno u dodatno uvezeno tlo. Ako ne možete odabrati duboki red.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Unutarnji uređaj za rasutih kreveta

Nedostatak ove vrste vrta: kada zalijevanje i tijekom kiše, gornji sloj tla je isprana. Stoga je počeo napraviti kutiju - kako bi se izbjeglo ispiranje tla.

Slojevi visokih kreveta

Napravite uokvirivanje samo mali dio posla. Trebate još jedan okvir za popunjavanje. Odmah se mora reći da debljina slojeva ovisi o visini vrta, koji ste odabrali, tako da ako se daju neke vrijednosti, onda isključivo otprilike. Osim veličine kreveta do debljine sloja, na primjer, plodne, utječe na izbor biljaka: dovoljno je 5 cm nekome, a netko treba mnogo više.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Uzorak slojeva za visoki krevet

Dakle, da biste silili u visoke ležajeve ispod gore:

  1. Metalna mreža s plitkom stanicom ili geotekstilnim slojem stavlja se na dno. Možete ležati karton. Mreža i geotekstila - Zaštita od glodavaca i mola. Karton igra o istoj ulozi, ali je manje učinkovito.
  2. Veliki drveni ostaci: debeli grane, grozdovi, čak i klipovi i barovi. Ovaj sloj najprije služi, za odvodnju, drugo, vlaga se nakuplja u drvu. Što je više suha klima u vašoj regiji, to bi trebalo biti više drva. Štoviše, i sljedeći slojevi drva.
  3. Podzemne grane, kora. Ostali nepristojni ostaci povrća su prikladni: stabljike kukuruza, slame. Njihov je zadatak također dvostruko. Oni rezerviraju vodu, kao i razgradnju, toplinu i prehrambene elemente su izolirani. Ali kada koristite kukuruzne debla i slamke, imajte na umu da će vrt uskoro pasti: ovi ostaci brzo se rotiraju, ali prinos će biti visok, a možete dodati plodnu zemlju odozgo.
  4. Papir, tanki karton. Obično je obrubljen s potonjim slojem. Češće koristi pakiranje kartona, jer se sjajni papir ne uklapa, kao i novine: baza olova boja nije uopće ono što biljke treba oploditi. Ako postoji stara nepotrebna burlap (prirodno) možete ga položiti.
  5. Sloj ostataka biljaka: lišće, trava, polukrižena piljevina. Uz piljevinu budite oprezni: oni su vrlo oblikovani tlo. Dakle, sirovo ih pod biljkama koje vole kiselo tlo ili neutraliziraju kiselost koja ih prskaju s dobrim slojem pepela.
  6. Plodna zemlja.

U posljednja dva sloja možete dodati dobar dio zrelog komposta, kao i probuditi svoje dublje slojeve. To će ubrzati "spremnost" visokog ležaja do slijetanja.

O tome kako napraviti ribnjak u zemlji, čitati ovdje, au ovom članku napisan je kako ga pretvoriti u fontanu.

Kada je bolje učiniti i to

Napunite visoki krevet boljim s jeseni. Tijekom tog razdoblja, "materijal" će biti dovoljno i tijekom zimskih procesa se rotiraju. U ovom slučaju, u proljeće, možete posaditi biljke i nadati se za visoku žetvu. Također se može napraviti u proljeće, ali je malo vjerojatno da će biti neke značajne razlike u prinosu: procesi će također početi i ne mogu imati vidljiv učinak na plodnost zatrpavanja. Iako će razlika u količini vode za navodnjavanje točno primijetiti: voda je potrebna mnogo manje.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Jedna od varijanti visokih kreveta: metalna mreža i ojačani polietilen film

Naizmjenične biljke

U godini uređaja visokog ležaja na njemu, moguće je posaditi biljke koje zahtijevaju visoku plodnost: krastavci, tikvice, tikvice, bundeve, bilo koje vrste kupusa, patlidžana, rajčica, slatkog papra. Još godinu dana, možete posaditi zelene - začinjeno-aromatično i lisnato. Osjeća se dobro u drugoj godini korijena.

Nakon prikupljanja druge berbe, potrebno je vratiti plodnost. Ako je sadržaj vrta izgledao, u jesen, spavaju s dobrim tlom pomiješanim s zrelim kompostom. Ako nemate nikoga da se druži, dio gornjeg sloja je uklonjen (na kompost gomile ili druge kutije kao dio zatrpavanja) i zamijenite ga svježom zemljom s gnojivima.

Visoki kreveti za jagode

Odlikuje se samo činjenicom da je preko gotovog "torta" širio podni materijal. To čini rupe u kojima se posadi biljke. Ova opcija dovodi do činjenice da vlaga isparava u minimalnim količinama, a korovi ne rastu u grijačima. Druga opcija - malčiranje zemlje također dobro funkcionira, ali isparavanje je intenzivnije.

Članak na temu: Kako odabrati til s lambrene na prozorima

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Jagoda se osjeća dobro

Značajke jagoda su da se njegovi korijeni nalaze uglavnom na površini. Stoga je plodni sloj može biti mali. Ali ista značajka dovodi do činjenice da s teškim mrazom može propasti. Barem unutar visokog ležaja i proces raspadanja, zagrijavanje tla, ako će vrt biti bez snijega, a ne pokriven za zimu, može korijenski sustav može zamrznuti.

Visoki kreveti za krastavce i rajčice

Po vašem uređaju, to se ne razlikuje. Osim ako je potrebno da su rubovi polova i presjeka su potrebni ili rastezana žica tako da se grmovi rajčica ili ogrtači krastavaca mogu vezati.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Za krastavce i rajčice, morate se pobrinuti za podvezicu

Možete pročitati o organizaciji autopolina vrta ili stranice ovdje.

Visoki kreveti to rade sami

Najčešće pitanja pojavljuju se ne prilikom polaganja slojeva u visokim krevetima, ali u proizvodnji kutije. Budući da se žene često rađaju, žene se bave vrtom, odmah za proizvodnju ograda za krevete, mnogi trenuci mogu biti nerazumljivi. Da bi razjasnili najteže, dovodeći fotografske podatke o kutiji iz ploča i škriljevca - najčešće ograde.

Iz ploče

Nekoliko opcija za kako napraviti visoki kreveti od ploča su na fotografiji iznad. Glavni snaj je obično u kombinaciji u kutovima. Najlakši način da se njihove šiške: samo stavite jedan na drugi na 90 ° i pokucajte nokte. Ali postoje estetini koje svatko nastoji učiniti ispravno. I ispravno - oprati dvije ploče pod kutom od 45 ° i tako da ih spojite. To je opcija i prikazat će se na fotografiji.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Obuhvaćene ploče, obrađena impregnacija za usporavanje

Prikladno, ograda je fiksirana na tlu, s korakom od 1,2-1,5 m, vertikalne šipke ili rezove ploče su prikovani, čiji je dužina oko 20 cm više od odabrane visine vrta.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Hranite vertikalne trake tako da je kutija izdržljiva i može biti usitnjena

Donji kraj šipke ili ploče mora biti izoštren - bit će lakše postići ogradu u zemlju. Onda uzimamo stolicu ili disk, i odrezali rub pod kutom od 45 °. Nakon sklapanja dvije ploče zajedno dobivamo savršeni kut od 90 °.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Pravilno napravljen

Za trajnu vezu s unutarnje strane kuta, postavili smo traku na koju prikupite ploče.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

To je ono što se dogodilo. Samo je on "noshami". Oni su začepljeni u zemlju

Ograde za visoke krevete od drva za kratko vrijeme, ali još je lakše povezati online ploče i za snagu da hrani metalne kutove (na fotografiji ispod).

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Najlakša opcija

Iz Brendena.

To nije teže napraviti sličnu kutiju supraktivnih trupaca. Na primjer, ova opcija: dvije duge strane dnevnika i kratko - od segmenata ploča.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Prednost trupaca je da su teški, a na račun njihove težine će biti dobro zadržati tlo

Bacanje gotove ograde i zaštitu štetočina i privlačnija vrsta.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Početak

Od škriljevca

U proizvodnji kreveta od ravne ili valne ploče, pitanja se također pojavljuju o tome kako to popraviti. Najlakši način je da ide. Ali to nije ekonomski: morate napraviti najmanje 10 cm za izradu šire pruge i još uvijek ne postoji jamstvo da proljetna ploča neće "plivati". U rizičnoj zemlji, to će ga jednostavno stisnuti. Možete to popraviti, ali to je previše vremena i truda.

Jer najčešće s jednom ili obje strane lista, plahte su potaknute kutovima ili cijevi, koje su stezaljke škriljevca i ne daju ga snažno odstupaju. Na fotografiji, kutovi se voze samo vani: iznutra će biti masa slojeva visokih kreveta, tako da ograda ne padne unutra.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Fencing Grookok škriljevca

Povezivanje dvaju listova bit će pokrivena posebnom zavarenom pločom. Za pouzdanost mogu se pričvrstiti na vijke na drveni bar koji se nanosi na drugoj strani.

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Komad armature s zavarenom pločom - za osiguravanje zgloba dvaju plahta ravne ploče

Druga mogućnost je napraviti okvir. Na slične police s zavarenim pločama, pričvrstite drvo ili kutak - za koje je što jeftinije. I to je pričvršćen na ovaj okvir do škriljevca narezanog na bendu (nokte u dobro držeći, ali lakše s samoizgradom).

Visoki kreveti: kako i što učiniti

Okvir od bara u ogradi za visoki krevet

Istog principa - s vodičima - napravite krevete od plastičnih panela i drugih sličnih materijala. Kao što razumijete, osobito virtuoz vještina ovdje nije potrebno. Glavna stvar je da se dobro zadržati.

Čitaj više