Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Anonim

Briga za mjesto u blizini kuće - povrtnjak, staklenik, vrt, travnjak, cvjetne krevete - oduzima masu vremena i snage, a puno gnjavaža donosi zalijevanje. Ako ga automatizirate i sile, a vrijeme će manje ostaviti, a rezultat će biti bolji: voda će ići, prinos i izgled biljaka će biti bolji. Sve je u pravilnosti i ujednačenosti zalijevanja. Razvijamo takve sustave specijalizirane tvrtke, ali automatsko zalijevanje može se napraviti vlastitim rukama.

Vrste sustava upravljanja

Zalijevanje u automatskom načinu rada možete posaditi područja na bilo koji način: na vanjskom tlu, u stakleniku, čak i na balkonu ili na prozoru. Samo skale i načini bit će različiti. Voda se može isporučiti na nekoliko načina:

  • Prskalica. Kroz posebne uređaje, voda posipa na površini, oponašajući kišu. Ova metoda automatskog navodnjavanja najčešće se koristi za navodnjavanje travnjaka. Trava dobro reagira na površinske vode. Zahtjev za ostale plantaže može biti ograničena zbog mogućnosti razvoja bolesti.

    Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

    Jedna od metoda automatskog zalijevanja biljaka - prskanje vode

  • Kapanje slijepo zalijevanje. U tom slučaju, voda se opskrbljuje zonu biljke iskrcavanja i isporučuje se s kapi, ponekad s tankim mlaznicama, u mjestu zone korijenskog sustava biljke. Ova metoda automatskog navodnjavanja koristi se za vrt i bobice, drveće, grmlje, boje. Često se postavlja u staklenicima, na vrtovima, u cvjetnim krevetima. Minijaturni sustavi mogu se izvršiti na balkonu ili za domaće cvjetove. Budući da se voda poslužuje točno tamo gdje je potrebno, takva se zalijevanje naziva "točka".

    Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

    Ekonomičnije proveo vodu na hrani za kapanje

  • Primjena podzemne vode. Podzemni vodovod se uglavnom organizira na tehnologiji kapanja. Cijenite crijeva - trebaju biti izdržljiviji, imaju značajku kapaljke: sastav materijala iz kojeg su napravljeni, uvedeni su herbicidi, koji ne daju korijenje biljaka za ocjenu izlaznih rupa. U svemu ostalom, struktura je slična.

    Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

    Podzemna voda vezana uz tehnologiju kapanja, ali volumen radova je velika

Unatoč različitim načinima za opskrbu vodom, sustav automatiziranog zalijevanja sama je podjednako izgrađen prema istim načelima. Razlikuju se u radnom tlaku: vodoopskrba za vodu može raditi čak iu sustavima za uzorkovanje niskog tlaka - od 0,2 atm, za prskalice, glave bi trebale biti veće. Prema tome, komponente sustava za navodnjavanje i njegov spoj treba izračunati za različite radni tlak. Ne postoje druge razlike: izgled je isti.

Načela izgradnje

Shematski dijagram automatskog navodnjavanja nakratko je takav. Postoji izvor vode, plinovod debla je razveden od njega do područja do zone navodnjavanja. Zatim, uz pomoć tees, križeva, cijevi za male promjerene i uređaje za vodu, kreira se sustav zalijevanja. Za normalan rad čvorova za otpuštanje vode, filteri su potrebni na glavnom vodovodu. To je sve. Sve ostalo je posebno. Čak i sustav crpke ili upravljanja može biti, ali možete bez njih

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Sustav autopoliranja vlastitim rukama - pravi zadatak

Kako organizirati dom za opskrbu vodom iz dobro ili dobro čitati ovdje.

Kako upravlja

Kontroliranje navodnjavanja može kontroler (jedinica za automatizaciju) ili čovjek okreće dizalicu. Ako je kontroler instaliran, sustav je gotovo potpuno automatiziran: okreće se i isključuje vodovod u određeno vrijeme. Postoje uređaji s vrlo visokim stupnjem automatizacije - slijede vrijeme, vlaga u tlu i, u skladu s tim podacima, podesite opremu. U najjednostavnijoj verziji automatizacija zalijevanja u određeno vrijeme daje vodu, nakon određenog vremenskog razdoblja (postavljeno u postavkama) isključuje se.

Ako ne postoji kontroler zalijevanja, otvorite opskrbu vodom i potrebno ga je zaustaviti. Ali to je sve što će biti potrebno od vas, sve ostalo će napraviti sustav za navodnjavanje.

Potrošnja vode i intenzitet navodnjavanja

Budući da se protok vode kroz distribucijske točke uglavnom normalizira, s prilično točnom točnošću, moguće je odrediti koliko je vremena trebalo zalijevati tako da voda nije mnogo, a ne dovoljno. Ako sve zalijevanje biljke zahtijevaju istu količinu vode, ne nastaju poteškoće, ali se ne događa uvijek. To je slučaj s travnjakom, ponekad postoje opsežna slijetanja iste sadnje u vrtu ili u vrtu. Ali češće se situacija susreće kada su neke biljke više vlage, drugi su manje. Ovaj problem možete riješiti na nekoliko načina:

  • Stavite izmet ili prskanje s podesivom potrošnjom vode. Uz njihovu pomoć za svaku stranicu ili biljke, postavite potrebnu količinu vlage za jedno zalijevanje.
  • Koristite višekonelne kontrolere. Oni mogu samostalno kontrolirati nekoliko zona navodnjavanja. Pogodno je u vrtu, u vrtu ili stakleniku, gdje postoji opsežna sadnja bilja koja zahtijevaju različitu vlagu.

    Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

    Ponekad je to profitabilnije napraviti dva autonomna sustava za navodnjavanje

  • Napraviti nekoliko neovisnih sustava. Ponekad je to više isplativo nego povlačenje s jedne strane na drugu dugu cjevovodu ili kupiti složeno upravljanje.

Zato se automatsko zalijevanje vlastitim rukama i može učiniti: imate mnogo mogućnosti za postizanje željenog rezultata.

Gdje uzeti vodu iz

Izvor vode za automatsko navodnjavanje može biti vodoopskrba, kapacitet s ubrizgavom vodom, dobro, dobro, rijeke, jezero. U svim slučajevima, filtri su instalirani na glavnom cjevovodu. Samo za različite izvore zahtijevaju različitu opremu. Ako se voda ljulja s otvorenog koda (rijeke, jezero), prvo morate staviti filtar grubim čišćenjem, a zatim u redu. U svemu drugo (osim pitke vode), samo oprema za fino čišćenje.

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Zalijevanje stranice s vlastitim rukama može se izraditi iz bilo kojeg izvora vode

Ako govorimo o automatskom zalijevanju vrta ili staklenika, onda je definitivno bolje pumpati vodu u spremnik gdje se zagrijava, a zatim se distribuira preko mjesta. Za vikendice i kućne parcele postoje brojni sustavi koji rade gotovo gravitacije. Potrebno im je minimalni tlak, koji se stvaraju kapacitetom podizanja na visinu od oko 1-2 metra. Postoje sustavi koji mogu raditi ako je spremnik podigao 10-40 cm iznad tla (to su sustavi za navodnjavanje kapanja, voda i drugi, možete pročitati o njima).

S takvom organizacijom, s kapacitetom vode - pumpom za automatski sustav za navodnjavanje, možete odabrati bilo koji. Kad bi samo mogao povremeno pumpati vodu u spremnik. Razina vode u spremniku najčešće se kontrolira plutajući mehanizam (poput činjenice da je u spremniku). U tom slučaju ne zaboravite pružiti preljev za hitne slučajeve i ispišite ga na neki izvor, inače se vaša web-lokacija može pretvoriti u močvaru.

Ako se vodovod koristi kao izvor - centralizirana ili ne, a zalijevanje je izabran, mjenjač je potreban, dolje, dolje i stabilizirajući tlak u sustavu, budući da većina ove opreme može raditi na tlaku koji nije veći od 2 atm.

Automatske sheme navodnjavanja

Varijante i varijacije shema postavljenih. Vrlo su mobilni i omogućuju nam da uzmemo u obzir sve značajke parcela i plantaža. Razmotrite slučaj kada se voda isporučuje iz izvora pomoću crpne stanice odmah za zalijevanje biljaka. Ova opcija automatskog navodnjavanja prikazana je na fotografiji ispod.

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Takav sustav zalijevanja u zemlji može se prikupljati u danu

Voda do biljaka može se isporučiti s kapljicama ili pomoću prskalica. Postoji čvor za izradu gnojiva. Ona će dobro biti u sustavu automobila vrta, staklenika ili vrta, iako za travnjak i vrt neće biti suvišan. Određuje se broj linija za navodnjavanje ovisno o potrebi, izračunava se tlak. Kapper ili prskanje biraju se količinom vode potrebne za biljke.

Shema sustava automatskog navodnjavanja pomoću prskalica prikazana je na fotografiji ispod. Ovi uređaji imaju nekoliko imena: prskalica i prskalica, zbog čega se zalijevanje naziva "sprinkler".

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Sprinkler sustav zalijevanja pogodan je za navodnjavanje travnjaka ili niske visine zalijevanja - do 10-15 cm

Glavna razlika sustava za navodnjavanje travnjaka je da se cjevovodi češće slažu ispod zemlje. Tako da prskanje ne ometaju travnjak šišanje, također se moraju sakriti u tlu. Postoje takvi modeli.

Krug automatskog zalijevanja vrta, staklenici i vrt prikazani su na slici ispod. Voda je prvo ispumpana u spremnik. Odatle se može opskrbljivati ​​gravitacijom, ako je vodoopskrba kap (nacrtana). Kako bi se osiguralo željeni tlak, pumpa ili crpna stanica bit će potrebna za prskalice.

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Sustav zalijevanja u kućici iz spremnika

Ako je potreban povrtnjak, vrt ili staklenik u osiguravanju vlage, moguće je sve organizirati kao na slici ispod. Od činjenice da je vrh karakteriziran prisutnošću crpne stanice, koja daje vodu filtrima, nakon čega je cjevovod već raspršen na krevete.

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Automatsko zalijevanje vrta može se prikupiti iz komponenti ili kupiti gotove skupove za zalijevanje

Postupak razvoja sustava navodnjavanja vlastitim rukama

Prvo uzmite plan plana na skali. Ako nije spreman, izvući na milimetar ili veliki komad u kavezu. Nanesite sve zgrade, krevete, velike biljke.

Razvoj konfiguracije

Na planu privlačite zone zalijevanja, izvor vode, njegovo mjesto. Usput, nacrtajte cjevovod debla. Ako ćete raspršiti prskalice, nacrtajte zone svojih postupaka. Trebaju se preklapati i ne bi trebale biti nestalno.

Ako su zasađene zasađene redove, koristite racionalno kapanje zalijevanje: potrošnja vode je mnogo manje, kao i trošak opreme. Kada se razvija krug s navodnjavanjem kapanja, broj linija za navodnjavanje ovisi o udaljenosti između redaka. Na redovima, između koje je udaljenost više od 40 cm potrebno je na jednoj liniji za svaki. Ako se redovi nalaze bliže od 40 cm, zalijevanje vodi u savijenom i linije je jedan manje.

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Razvoj sustava navodnjavanja vlastitim rukama

Nakon što su svi parceli nacrtani, definiraju s dugim potrebnim cjevovodama, mislite koliko mjesta raspodjele vode uspjeti, određuju se s opremom - broj cijevi, crijeva, tees, kapi, prskanja, potreba ili ne imate pumpu i mjenjač, ​​bit će instalirani kapacitet ili ne, koja automatizacija treba stajati i gdje. Ovdje nakon svega što je već promišljeno, do promjera cijevi, priključci i adaptera, dolazi do praktične faze. Sustav navodnjavanja, nacrtani na papiru počinje utjeloviti na vašoj web-lokaciji.

Počinjemo graditi

Zatim radite na izgradnji. I prva stvar koju trebate je odrediti kako položiti cijevi. Postoje dva načina: otvorite cjevovod na vrhu ili zakopajte u rov. Na tlu se obično nalazi u zemlji: ovdje se zalijevanje sezonski i u jesen rastavljan. Vrlo rijetko sustavi za navodnjavanje na vikendicama lijevo zimi: čak i ako je oprema izvratiti zimu, oni mogu jednostavno slomiti ili ukrasti.

Prilikom stvaranja sustava automatskog zalijevanja dijela kuće stalnog smještaja, pokušavaju učiniti sve što je moguće neprimjetno, jer su cijevi pokopane. U ovom slučaju, ne manje od 30 cm rovova. Ova dubina je dovoljna, tako da cijevi nisu oštećene na zemljanim radu. Samo ne zaboravite da cijevi, priključci i druga oprema koja ostaje zimovanje treba prenijeti na zamrzavanje.

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Jedna od faza stvaranja automatskog zalijevanja vlastitim rukama - zemljištem i polaganjem glavnih crijeva

Od glavnih vodenih cijevi, grane zalijevanja se odlaze. Svi čvorovi i veze su poželjni učiniti u otvorima s poklopcima: to je u spojevima, tees to, itd. Najčešće se javljaju curenje. Da bi se cijeli rov okrenuo kako bi pronašao mjesto curenja - ne najviše zabavnije zanimanje, a ako su sva "problematična mjesta" unaprijed poznata i relativno dostupna, usluga postaje jednostavan zadatak.

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

U odjeljku podzemne brtve glavnih cjevovoda priključne veze instalirajte u posebne kutije

Posljednja faza - ovisno o odabranoj metodi zalijevanja u crijeva, instalirani su uređaji za distribuciju vode, sve je povezano i testirano.

Pribor

Ožičenje cjevovoda na mjestu je izrađena od polimernih cijevi. Oni su otporni na koroziju, ne reagiraju na većinu gnojiva, pouzdanih, jednostavnih montiranih (postoje metode instalacije bez ikakvih posebnih uređaja). Najčešće koristi PND cijevi (polietilen niskog tlaka). Svaka prethodno opisana pluses dodaju još uvijek otpor na ultraljubičasti: mogu se položiti na površinu. PVDS (polietilen) također su prikladni, PVC (polivinil klorid, ali se boji ultraljubičastog) i PPR (polipropilen, njegov nedostatak - potrebno je povezati zavarivanje i nemoguće je rastaviti).

Automatsko ugnjetavanje to učinite sami

Najčešće se automatski sustavi zalijevanja prikupljaju vlastitim rukama iz PND cijevi na kompresijskim priključcima.

Za automatske sustave za navodnjavanje za vikendice, staklenici i vrtovi uzimaju uglavnom cijev od 32 mm u promjeru. Ako ćete voditi veliki broj kreveta, bolje je uzeti veličinu jedan korak više - do 40 mm.

PND cijevi se prikupljaju pomoću kompresijskih spojnica (s brtvilama na niti). Oni održavaju pritisak u visokim vodoopskrbnim sustavima, tako da će pritisak za zalijevanje precizno izdržati. Njihov plus: na kraju sezone, oni se mogu promovirati, sve je rastavljeno, a sljedeće godine ponovno će koristiti.

Ako se odabere navodnjavanje kapljice, crijeva ili vrpce mogu se spojiti na autocestu, možete montirati kapi na konvencionalne crijeva (oni čine rupu i umetnite mali uređaj umetnut tamo). Prilikom navodnjavanja pospite, prskalice su instalirani. Imaju drugu strukturu i pokrivaju zone različitih oblika i veličine - okrugli, sektore, pravokutnog.

Vrste i vrste komponenti za automatsko navodnjavanje dobro su rečeni u videozapisu iz jednog od lidera tržišta za navodnjavanje njemačke tvrtke Gardena (Gardena). Njihova oprema je visokokvalitetna, ali i cijene su vrlo visoke.

Članak o temi: Koji su akumulatori 18650 najbolji

Čitaj više