Baršunasta tkanina: vrste, sastav, svojstva

Anonim

Epits "Velvet, Velvet" služe za označavanje nečeg mekog i nježnog. Ova meka gusta tkanina s prekrasnom hrpom dugog stoljeća bila je sinonim za kraljevski luksuz. Razvoj tehnologija i modernih sintetičkih vlakana omogućuju vam da kupite jednu ili drugu raznolikost baršuna kupcu s bilo kojim prihodima. Međutim, do sada se ovo tkivo koristi prvenstveno za elegantnu odjeću i uređenje sofisticiranih interijera. Njegova je značajka posebna preljeva tkanine, koja se najbolje manifestira u pokretu.

Baršunasta tkanina: vrste, sastav, svojstva

Ruska riječ "Velvet" ima orijentalno podrijetlo, a ono što je zanimljivo, engleski i francuski naziv ove tkanine "Velvet" i "Velur" sada se uzimaju kako bi se povezali s potpuno različitim materijalima - međutim, opis njihovih svojstava ima mnogo mnogo toga zajedničko.

Materijal za značajke

Velvet se naziva tkanina, na jednoj strani koja nije predugačka (manje od 5 mm) mekanu hrpu. Njegova tekstura može imati neku vrstu petlje (petljanja baršuna) ili se formirati prilikom rezanja dvije tkanine, koje su u isto vrijeme.

Ovaj lijep i skupi materijal počeo je proizvoditi u Kini čak i na početku naše ere, preko Bliskog istoka, vještina njegove proizvodnje došla je u Europu, a zatim u Rusiju. U to vrijeme, prirodne baršune tkanine iz svilenih niti, iz koje je nabavio mnogo jedinstvenih svojstava:

  • posebna mekoća;
  • gusta tekstura;
  • Lijepe prelijevanja površine.

Tijekom vremena, pamuk i vuna postali su dio tog tkiva, što je natjeralo jeftinije, ali manje rafiniran.

Velvet iz prirodne svile je vrlo skupo, tako da se najčešće koristi pamuk, viskoz i sintetička vlakna.

Trenutno se proizvode različite vrste tkanina, čija je tekstura slična Velvet:

  • pliš za koje je karakterizirana velika hrpa;
  • Verur - u početku vunene tkanine s hrpom, a sada se često naziva mekim pilestonskim materijalom od pamuka ili sintetičkog pletenika;
  • Elastični rast Velor, koji se koristi za ugradnju i sportsku odjeću;
  • Puberchat - tanka sjajna tkanina za krojenje elegantnih haljina. Značajka ovog materijala je prešana površina, a ponekad i uzorak tekstura, njegov sastav uključuje svilu ili viskozu;
  • Velvet je jeftina pamučna tkanina s hrpom u obliku dnevnika.

Članak o temi: pletenje toplog haljine s pletenjem igalima za žene: shema s opisom

Baršunasta tkanina: vrste, sastav, svojstva

Kao što možete vidjeti, moguće je odabrati tkaninu za svaki ukus i trošak (prirodni ili umjetni baršun). Ali iz kojeg se miješaju materijal ne biste šivao haljinu ili kostim, možete biti sigurni - ova odjeća će izgledati vrlo vrijedno i elegantno.

Što i kako šivati?

Svile Velvet je vrlo mekana hipoalergenska tkanina koja je savršeno draped i slabo zagađena. Tkanine iz drugih vlakana, kao i njegovi kolege, mogu biti krute i "privlače" na sebe, oni su prilično složeni u skidanje i preradu.

Glavni razred "Velvet proizvodi s vlastitim rukama":

Logson odjeća iz pilota tkanina (bez obzira na njegov sastav) je bolje odabrati s minimalnim brojem dizajnerskih šavova, jer su sve za zastavice portno vrlo vidljivi. Odjeća, kao i zavjese od baršuna, napravljena je za šivanje na oblogu.

Ova tkanina se široko koristi za ukrašavanje unutrašnjosti, jastuka i pokrivača, površinske završne obrade različitih predmeta. , Dublein se koristi za pojedinačne detalje haljine - ovratnike, manžete, pojaseva. U dekorativnim svrhama, Velvet je ponekad potreban za bojenje, za koje se koristi aniline boje.

Rad s ovim materijalom zahtijeva određene vještine i dobro poznavanje svojih svojstava, ali rezultirajući rezultat s više od primijenjenih napora.

Kako spasiti ljepotu?

Velvet se odnosi na trajne tkanine, ali njegov atraktivan izgled zahtijeva odgovarajuću skrb. Morate znati kako izbrisati i željezo baršuna:

  1. Ova tkanina treba temeljito očistiti od prašine koristeći usisivač i blago vlažnu spužvu, ručno ispirati u toplu vodu i ni u kojem slučaju odvrnuti.
  2. Velvet stvari su pritisnute, umotane u froznu ručnik i osušene, postavljaju se na tkaninu.
  3. Uvod Velvet treba koristiti vruću paru, dok željezo ne smije dodirivati ​​površinu, ali bolje je zaglačati duž petlje tkiva.
  4. Velvet odjeća zadržava, visi na ramenima, ravnim stvarima - nježno preklopi, ne dopuštajući šanse.

Članak o toj temi: Crochet CAP shema za djevojku: topli jesen i zimski model glave s fotografijom i videozapisom

Čitaj više