Tkanina umjetno krzno: sastav i svojstva

Anonim

Tkanina umjetno krzno: sastav i svojstva

Do danas je krzno kralj materijala koji štite od zimskih jelloksa. U davna vremena, velika i lijepa životinjska koža razgovarala je o sreći i lovačkoj vještini. Nakon toga, krzno je postalo ekvivalentno bogatstvu i visokom društvenom statusu i zadržati taj status sadašnjosti. Kako se civilizacija razvija, krzna divljih životinja postalo je teže, uzgoj krznenih životinja proširilo se i umjetnost obrade kože, pravila o odabiru i rezanju prirodnih sirovina za krzno postalo je složenije. Protiv ove pozadine počeli su se formirati javne pokrete, pozivajući na očuvanje divljih životinja i prosvjednika protiv zlostavljanja životinja. Alternativa gore navedenim problemima bila je krzna tkanina - umjetno stvoren materijal, oponašajući prirodno krzno.

Značajke i karakteristike umjetnog krzna

Materijal izrađen krznom može se dobiti iz različitih sirovina i uz pomoć različitih tehnologija, ali je njegova struktura uvijek ista. Sastoji se od dva sloja - glatka baza i pahuljasta hrpa. Kao osnova, tkani ili netkani materijal iz:

  • pamuk;
  • sintetika;
  • vuna;
  • Mješoviti vlakna.

Tkanina umjetno krzno: sastav i svojstva

Pila se najčešće formira iz tankih sintetskih niti (akril, poliester, poliamid), rjeđe s prirodnom vunom. Spoj pile i baze može se provesti različitim metodama. Najjednostavniji i najmanje pouzdani od njih su ljepilo, koje se sada primjenjuje rijetko. Pouzdan je kalup krzna u procesu stvaranja glavnog weba, koji može biti:

  • tkani, dok, osim za glavnu i noseću nit, oni također koriste treći, formirajući svinjetinu;
  • pleteni kada su osnovne petlje uključene u duge petlje ili štence pila vlakana;
  • ne-tvrdi ili tuffing, šibani pity.

Nakon proizvodnje tkanine iz krzna, baza se obrađuje kako bi se popravila villi, a zatim su rezani, uključujući i nejednaku visinu, proizvode bojanje, oponašanje prirodnog krzna pokrova ili stvaranje izvornih učinaka u boji. Da biste to učinili, koristite razne šablone, airbrushing, slojeve i druge složene metode. Da simulira prirodne kovrče i formiranje heterogene strukture pilota, toplinski tretman je napravljen.

Članak o temi: razne svjetiljke u stilu Provanse

Suvremene tehnologije za proizvodnju umjetnog krzna dosegle su takvu savršenstvo, koje vizualno utvrđuju razliku između prirodnih i umjetnih materijala vrlo je teško , Međutim, njihove će se osobine svakako razlikovati. Prije svega, umjetna gomila se drži toplo mnogo gore nego prirodno, tako da nema krzna kaputa i kape nisu prikladni za oštre zime. Osim toga, sintetičke niti su teško dotaknuti, one su elektrificirane i privlače one koji ih zagađuju čvrste čestice i nose mnogo brže od njihovih prirodnih analoga. U isto vrijeme, krzna tkanina ima mnoge prednosti, naime:

  • Ujednačenost fakture i jednostavnost rezanja;
  • razne vrste i boje, uključujući kreativnost;
  • niska cijena;
  • otpornost na moljca;
  • lako je djelovati i skrb;
  • Simbolizira zaštitu prirode i čovječanstva u odnosu na životinjski svijet.

Što šivati ​​i kako se brinuti?

Dostupnost umjetnih krzna materijala dovela je do značajnog širenja njihove uporabe. Osim tradicionalne topline odjeće, šeširi, cipele, razne završne obrade, umjetno krzno se koriste za ukrašavanje unutrašnjosti, presvlake namještaja, stvarajući razne pribor, kariran, tepiha i tepiha, meke igračke i mnoge druge stvari. Takvi proizvodi su lijepi i originalni, a uz odgovarajuću njegu izgledat će dugo vremena.

Glavni problem sintetičke hrpe je sposobnost akumulacije prašine, tako da glavna pravila za brigu o pahuljasti je njihovo redovito čišćenje s usisivačem ili četkom. Kontinuirano trenje treba izbjegavati na ista mjesta, kao i efekte vlage. Međutim, mnogi proizvodi iz sintetičkog krzna mogu se izbrisati. To se radi vrlo pažljivo, u toploj vodi, bez primjene mehaničkih napora. Kada se suši, morate izbjeći sunčevu svjetlost i grijanje, a nakon konačnog sušenja, gomila se češlja.

Čitaj više