Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Anonim

Vlasnici stanova u kućama panela često se suočavaju s problemom prekomjerne buke od susjeda. Osim toga, s vremena na vrijeme svi postaju izvor buke - popravak rada, vjenčanja i zabavnih zabava, kućne probe glazbene skupine i drugi takvi događaji prisiljeni su razmisliti o izolaciji buke zidova. Ovaj proces nije previše kompliciran, a zvučna izolacija zidova s ​​vlastitim rukama je moguće. Pogledajmo kako se to radi.

Materijali za zidove zvučne izolacije

Najpopularniji materijali za zvučnu izolaciju zidovi apartmana uključuju suhozijske strukture, zvučne izolacijske ploče, membrane i žbuku.

Što se tiče potonjeg, ovaj materijal neće dati puni učinak izolacije buke, međutim, zbog zadebljanja zida i preklapanja svih postojećih pukotina i zglobova, volumen će se značajno smanjiti.

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Membrane za poništavanje buke koriste se za polaganje na podu ispod laminata i parketa. To je tanki materijal na dnu koji postoji porozni polietilen sloj s debljinom od 5 mm, i na vrhu - čak i vlaknaste premaz. Praktičnost ove zvučne izolacije je da je njegova instalacija moguća za neravne površine, a sama struktura gotovo ne oduzima životni prostor.

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Zvučne ploče za zvučne izolacije su komprimirane na visokim temperaturama zvučnici (obično drveni čips i kamena vuna). Ploče su dobre jer su jednostavne za ugradnju, ne smanjuju korisno područje, dok je izvrsna prepreka za nepotrebnu buku. Međutim, na tržištu, ovaj materijal još nije široko popularan jer je prilično skupo, u usporedbi s drugim zvučnim izolatorima.

Priznati i javno raspoloživi način smanjenja zvučne propusnosti zidova je ugradnja struktura od gipsanih ploča ispunjenih mineralnom vunom ili staklom.

S jedne strane, ova metoda ne zahtijeva značajna financijska ulaganja, a materijali koji se koriste u tehnologiji, ekološki prihvatljivi i imaju funkciju izolacije. S druge strane, u kućama panel, gdje će stanovi i tako mali na tom području, zvučna izolacija dodatno smanjiti područje stanovanja.

Članak o temi: Kako napraviti isparavanje zidova s ​​vlastitim rukama

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Štoviše, budući da se ove strukture koriste ne samo za potiskivanje buke, već i za izolaciju, tijekom instalacije važno je zapamtiti poštivanje tehničkih normi. Sve je to potrebno kako bi se dodatno izbjeglo vlaženje zidova i oštetila vašu imovinu.

Najčešće, moderni vlasnici preferiraju posljednji način zvučne izolacije zidova. Razmislite o tome kako smanjiti zvučnu propusnost zidova koristeći suhozijske strukture s vlastitim rukama.

Raditi

Glavni alati koji će vam trebati na poslu su:
  • metalni ili drveni profil;
  • Hardver, s kojim će se profil pričvrstiti na pod i strop;
  • Zvučni izolacijski materijal (Minvat, Glasswater);
  • izolacija vibracija;
  • bušilica;
  • vijak za samo-tapkanje;
  • Žbuka i sredstva za primjenu.

Prije nastavka sa zvučnom izolacijom stana, zidovi se trebaju mjeriti i odrediti koliko profila, zvučnika i srodnih materijala koje trebate. Nakon toga se preporuča provjeriti izolaciju svih ožičenja, kao i ventilacijskog stanja. Sada možete nastaviti na posao.

Priprema zidova

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Priprema zidova ne traje mnogo vremena. Od zidova potrebno je ukloniti premaz (pozadinu, pločica, boju). Nadalje, zidovi trebaju biti postavljeni i poravnati s brusnim papirom. Ne zaboravite izvući sve postojeće pukotine i pukotine. Nakon potpunog sušenja, smjesa se može pokrenuti za montiranje okvira.

Montage Karcasa

Montažne okvire na dva načina: izravno na zid ili na izolaciji vibracija.

Prvi način je prikladan za zgrade s dobrim, debelim zidovima. Ako je razina buke previsoka, a zidovi su tanki, onda je za učinkovitiji rezultat, bolje je koristiti materijal izolacijskih vibracija. Ovaj materijal je pričvršćen izravno na zid.

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Montirajte okvir potreban je s izračunom na "zračnom jastuku", koji bi trebao biti između staklenog kockanja i zida. Rake se instaliraju na udaljenosti, nešto manje od širine ploče zvučnika. Profil je pričvršćen na pod, strop i zidove, nakon čega možete početi ispunjavati okvir materijalom.

Članak o temi: Kako napraviti isparavanje zidova s ​​vlastitim rukama

Materijal za punjenje okvira

Materijal je složen u okviru što je moguće bliže. Potrebno je popuniti sve utore i zglobove, jer će rezultat otkazivanja buke ovisiti o kvaliteti polaganja. Nakon što se ispada zvučni izolacijski materijal, možete dovršiti proces instalacije gipsane ploče.

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Prostori između zidova nosača i stropova začepljeni su vibracijskim izolatorom ili toplinskim izolatorom.

Nakon toga, svi zglobovi i šavovi su ispunjeni kit ili montažnom pjenom, a površina budućeg zida je poravnat. Sada je zid spreman za kozmetičke popravke.

Zvučne protočne utičnice, prozori, vrata, zglobovi

Naravno, osim tankih zidova i mjesta, drugi dijelovi sobe u prostoriji mogu biti izvori buke. To uključuje utičnice, prozore, vrata, zglobove između cijevi i zida.

Da biste proveli zvučnu izolaciju utičnica, morate de-energizirati svoju sobu. Ako je utičnica zatvorena od susjeda, zamolite svoje susjede da neko vrijeme isključe električnu energiju. Zatim je utičnica rastavljena, a praznine su začepljene mineralnom vunom. Nakon toga potrebno je pokriti površinu gipsom i čekati njegovo potpuno sušenje. Sada možete vratiti rozetu na svoje mjesto.

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Prozori i vrata su također izvor buke. Da biste izbjegli glasne zvukove s ulice, odaberite dva ili trobrodna prozora, vanjski prozori u kojima ne bi trebalo biti manje od 6 mm. Između naočala, zrak se može napuniti takvim plinovima kao što je argon ili ksenon, koji će dodatno povećati smanjenje buke.

Drveni prozori profila također bi trebali odabrati visokokvalitetnu, dvokoljicu. Od debljine i dizajna vrata, zvučna propusnost zidova ovisi o ne manje od prozora. Stoga obratite pozornost na kvalitetu vaših vrata, na materijalu i debljini proizvoda.

Glavni razred na zvučnu izolaciju zidova s ​​vlastitim rukama

Osim gore navedenih izvora buke, sustav grijanja i vodoopskrbe postaje često problem. Loše zapečaćene spojeve u podu ili zidovima preskoči zvukove i postaju izvor problema prilikom polaganja pod i pločice.

Članak o toj temi: Cvijeće u kući: Zašto ne cvjeta ženska sreća?

Najvažnija stvar je kvalitetna obrada svih mjesta i spojeva. Važna usklađenost s vratima i tehnologijom instalacije sustava Windows, cijevi i utičnice. Uklanjanje svih pukotina i pukotina je prva faza na zvučnoj izolaciji zidova.

Video "Zvučni zidovi u apartmanu"

Video s savjetom stručnjaka za ugradnju izolacije buke zidova u apartmanu uz korištenje vlaknastih materijala.

Čitaj više