Koji luster odabrati u kuhinji: kombinacija stila i praktičnosti (+43 mogućnosti fotografija)

Anonim

Kakav luster odluči u kuhinji tako da stvara udoban ili svijetlo osvjetljenje, skladno pogledao i nije izgubio atraktivan izgled u kratkom vremenu? Odvojimo koje kriterije koje trebate navigirati.

Odabir dizajna svjetiljke

Da biste odabrali savršeni kuhinjski luster, morate misliti ne samo o njezinu dizajnu, već io praktičnosti. Njegov oblik i dimenzije ovise o dizajnu, utječe na jednostavnost instalacije (što je važno ako ga izvedete sami) i skrb prati i mijenja svjetiljke. Značajke dviju najpopularnijih vrsta lustera za kuhinju prikazane su u tablici.

Bijele stolice

ImeVrsta pričvršćivanjaDimenzijeZnačajkaPrimjeri dizajna
SuspendiranSlučaj na suspenziji (lanci, kabel ili string), koji je pričvršćen na kuku u stropuOd srednje do velikeJednostavan za instalaciju, mijenjanje svjetiljki, pranje, suspenzija se može podesitiKlasični luster s bogatim dekorom, relevantnim iu unutarnjem dnevnom boravku, udobna lampa za blagovaonicu kuhinju
StropStropno-strop, koji je spojen na montažne elemente blizu stropaOd malog do srednjegDa biste zamijenili svjetiljke i čišćenje kućišta, morate potpuno ukloniti stropMali lusteri geometrijskih oblika u lakoniku, modernom ili etničkom stilu

Savjet! Za blisku kuhinju s niskim stropovima, suspendirani lusteri su bolji odabrati s oprezom: prevelika ili mala veličina naglasit će ograničenja prostora čak iu najpromišćoj unutrašnjosti, a najniži izvor svjetla uzrokovat će nelagodu.

Pitanja zamjenskih svjetiljki

Sljedeće vrste svjetiljki koriste u suvremenim svjetiljkama, od kojih svaka ima vlastite karakteristike:

  • Žarulje sa žarnom niti - uobičajena opcija, dajte toplo svjetlo, ali zahtijevaju čest pomak i neekonomičnost unatoč niskoj cijeni;
  • Luminiscentne i LED svjetiljke koje će koštati više, ali će potrošiti manje struje, a udobna temperatura boje će morati biti izabrana;
  • Halogene svjetiljke minijaturnih veličina su najrjeđa opcija, daju vrlo jako svijetlo svjetlo i služe za dugo vremena, ali grijani kada su žarulje sa žarnom niti su skupe i zahtijevaju posebne mjere odlaganja.

Članak o toj temi: Kako organizirati kuhinju u stilu Provence: Savjeti i preporuke

spušteni plafon

Savjet! Bez obzira na to što se odlučite odabrati, provjerite da li svjetiljka ne trebaju svjetiljke s rijetkom veličinom, obliku, vrstu baze ili nepopularne vrijednosti snage.

Kuhinjski prostor i funkcionalna lokacija

Da biste odabrali prikladnu kuhinju, morate analizirati uzajamnu lokaciju funkcionalnih zona i uzeti u obzir oblik i područje prostorije.

Mali

Koji luster instalirati u malu kuhinju, u obliku blizu trga? U središtu stropa bit će jedan snažan izvor svjetla. Ako želite, može se dodati pozadinskom osvjetljenju u radnom ili blagovaonom (ako obitelj ne ide za stolom u dnevnoj sobi ili drugoj sobi).

Svjetiljka preko stola

Srednji i prostran

U prostranoj sobi, luster je bolji dogovoriti preko stola za blagovanje, ne niže nego na nadmorskoj visini od 1,2-1,4 m od njega, tako da ljudi koji sjede iza njega nisu imali nelagodu. Za radne površine u ovom slučaju bit će potrebno dodatno mjesno osvjetljenje. Ova opcija će biti praktičnija od postavljanja glavnog izvora svjetla točno u središte sobe, gdje ne postoji ništa važno.

crno-bijela kuhinja

Savjet! Na prostranoj kuhinji s velikom raznolikošću u unutrašnjosti, kreativnost se može prikazati, na primjer, izvorni luster s plamenom u obliku čaša za vino će dobro pogledati u deliriju iznad trake.

Izdužen

U uskoj dužnoj sobi, to će biti dobro izgleda kao ne kompaktna svjetiljka, a modernija verzija od koji se sastoji od nekoliko izvora svjetlosti na jednoj liniji. To će vam omogućiti da ravnomjernije osvjetljavate produženu sobu, pogotovo ako je rad i blagovaonica odvojena različitim dijelovima. Rasvjeta u središtu nije tako važno. Drugi prijem pogodan za ovaj slučaj je korištenje dva ili više identičnih svjetiljki koje se nalaze u nizu. Koji luster je izabrati u kuhinji-studiju? Obje ove metode su prikladne za prostor za zoniranje u studijskim apartmanima, gdje kuhinja ne odvaja zidove iz dnevnog boravka: svjetlosna zavjesa će poslužiti kao funkcionalna i estetska granica između njih.

Članak o toj temi: Izbor boje zidova u kuhinji na stručnim savjetima (+42 fotografije)

Plava pregača

Svjetlina rasvjete

Za maksimalnu udobnost, intenzitet rasvjete treba biti dovoljan: previše svijetlo ili prigušeno svjetlo će djelovati ugpresivno. Kako bi se to provela u praksi, prosječne norme rasvjete koriste se za različite vrste svjetiljki u kuhinjim svjetiljkama. Oni čine 15-20 w / m2 za žarulje sa žarnom niti, 3-5 w / m2 za luminiscent i 2-3 w / m2 za LED svjetiljke. Lako je izračunati to za rasvjetu kuhinje, na primjer, s površinom od 10 m2, dvije LED žarulje s kapacitetom od 15 W će biti potrebna.

Važno! Tamnije boje se koristi u unutrašnjosti, svjetliji svjetiljke trebaju zasjati.

Dizalica i pranje

Korisno je osigurati i sposobnost kontrole svjetline rasvjete. Ako tijekom kulinarskih eksperimenata treba biti što je više moguće, onda tijekom kuhinjskih okupljanja, prigušeno svjetlo će dodati udobnost i intimnost.

Koristite chandelp gdje možete uključiti zasebne svjetiljke ili prekidač za prigušivanje za podešavanje intenziteta osvjetljenja sa žarnom niti: tako da ćete dodati atmosferu u svoj dom i nećete konzumirati električnu energiju uzalud.

Jedan od najvažnijih kriterija za odabir kuhinjske svjetiljke je koliko dobro gleda u unutrašnjost.

Crvena pregača

Koji luster preuzima različite stilove

Ovisno o završnoj obradi, kuhinjskim slušalicama i blagovaonici, možete dati nekoliko preporuka:

  • Lakonična kuhinja ili dnevne sobe u Techno, high-tech stilova, minimalizam ili potkrovlje zahtijevaju ograničena rješenja: stropni lusteri grafičkih oblika ili suspendiranih svjetiljki koje oponašaju ulične svjetla.

Bijeli stol i stolice

  • Klasični elementi u unutrašnjosti interijera naglasit će tradicionalne lustere s kristalnim privjesnicama ili u obliku kandelabre, svjetiljke s tkivnim gredama će doći do mjesta u dnevnom boravku u stilu klasicizma.

Ugrađena štednjaka

  • Etnički orijentalni i afrički motivi su dobro u kombinaciji sa svjetiljkama nalik tradicionalnim obrtima. Autentični dekor i prirodni materijali dodaju udobnost i kuhinju unosa hrane, a u dnevnom boravku ugrađen u dnevnom boravku.

Svjetiljka i svjetiljke

  • Floristički modeli bit će relevantni u unutrašnjosti u Europskom duhu (Provence, zemlja, talijanski). Oni mogu koristiti biljne motive izrađene od stakla, metala ili plastike ili pravih grana, suhih cvijeća i lišća, šljunki, školjki i drugih prirodnih materijala.

Članak o temi: Odabir zavjesa u maloj kuhinji - Boja psihologija

Višebojni lusteri

Bilješka! Eklektične tehnike i fuzijski stil, što predstavlja mješavinu drugih stilova, uvijek su relevantne, tako da ne u svim slučajevima morate nastojati nastojati se uvjeriti da svjetiljka u unutrašnjosti. Dakle, bogato ukrašen klasični luster će naglasiti strogu ljepotu kuhinje u visokotehnološkim stilovima ili minimalizmu zbog kontrasta.

Kako odabrati boju

Da biste odabrali bojanje kućišta ili svjetiljku u kuhinji ili stolu za blagovanje u dnevnom boravku, možete koristiti jedan od razmatranja:

  • Podržite jednu od unutarnjih boja. Možete odabrati svjetiljku u hladu, u blizini boje zidova, katu, namještaj ili kuhinjski tekstil.
  • Stvoriti kontrast. U jednobojnom interijeru ili protiv pozadine prigušenih tonova, jedan naglasak u obliku svijetlih lustera neće tražiti ništa manje moderno.

Štednjak i stolice

Uzmite u obzir učinak boje na psihu: tople boje izgledaju u kuhinji, oni su varaju i probuđeni apetit, a hladna pomoć opustiti i biti će prikladnije u dnevnom boravku, kupaonicu ili spavaćoj sobi.

Praktični materijali za kuhinjske svjetiljke

Prilikom odabira materijala za kuhinjski luster, potrebno je voditi sigurnost i praktična razmatranja. Čak i moćne haljine nisu u stanju zaštititi od prašine i kapljica masti, pa se pripremite za redovito čišćenje.

Staklo, metal i plastika su najsvestraniji u njegu, ali s prirodnim materijalima će morati zujati. Ako stablo može biti zaštićeno lakom, a kovana površina je mastiks, tada će tkanina i papir brzo izgubiti prezentirani izgled, a malo je vjerojatno da će ih oprati bez oštećenja. Ako niste spremni za redovite popravke, ostavite lako damping materijala za spavaću sobu ili dnevni boravak.

Utičnica i štednjak

Najbolji način - Svjetiljke, koje osiguravaju zaštitu od prskanja i prašine, produžuju se život svjetlosnih žarulja instaliranih u njima, duže će se poslužiti i neće zahtijevati velike napore kada pranje.

Odaberite takav luster za kuhinju, tako da odgovara svim tim kriterijima, teško je, tako da se usredotočite na glavnu stvar - kupnju bi vam trebala zadovoljiti.

Kako odabrati luster (3 videa)

Vrste lustera i njihov smještaj u kuhinji (43 fotografije)

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Svjetiljka i svjetiljke

Ugrađena štednjaka

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Plava pregača

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Bijeli stol i stolice

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Višebojni lusteri

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Crvena pregača

Štednjak i stolice

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Svjetiljka preko stola

Utičnica i štednjak

crno-bijela kuhinja

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Dizalica i pranje

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

spušteni plafon

Odabiremo savršeni luster za kuhinju: savjete i primjere

Bijele stolice

Čitaj više