Dvosadno stubište: dizajn značajke, izračun i instalacija

Anonim

Povećanje broja stambenih prostora u seoskim kućama je posljedica nadgradnje drugog kata, u kojem slučaju nije potrebno učiniti bez ispravno odabranog stubišta. Nedavno se dvogodišnji modeli različitih vrsta i dimenzija postaju sve popularniji, često se koriste u izgradnji vikendica u privatnim sektorima.

Ovaj unutarnji element služi ne samo za sigurno kretanje iz jedne sobe u drugu, već je izvrstan ukras dnevnog boravka, blagovaonice ili predsoblje. U ovom članku, mi ćemo gledati na ono što bi trebalo biti idealno dvosavno stubište, a od kojih ovisi o izboru jednog ili drugog dizajna.

Drveno dvoetažno stubište na drugom katu

Građevinske značajke

Stubište s dvije sata s platformom je instalirano kako bi se prevladala udaljenost između prvog i drugog kata. Posebno obilježje takvih struktura je prisutnost odvojenih raspona, takozvani sustav koraka u kombinaciji s jednim stubištem (ta mjesta imaju jasno definirane parametre). Proizvod je dva ožujka povezana jednom horizontalnom platformom.

Dizajn dvogodišnjeg stubišta

Glavna komponenta dizajna je horizontalna platforma. Njezin zadatak je razlikovati razinu prvog i drugog kata, ona također igra ulogu pomoćnog elementa. Raspodjela slobodnog zemljišta omogućuje vam da donesete moderne značajke u dizajnu interijera, postavite udoban namještaj ili dekor.

Takva odluka je posebno prikladna pri planiranju izgradnje seoske kuće ili u procesu uređenja dvoetičnog stana. Izvana, dizajn izgleda moderno i daje sobu logičan završetak.

Dvokatne stepenice mogu biti oboje s platformom i s pretizljivim koracima. Važno je napomenuti udoban kut podizanja i visinu koraka prema tradicionalnim opcijama.

Stepenice s dvije stranice s platformom i koracima

Pluse i mane od dvostupanjskih stepenica

Kao i svaki građevinski objekt, dvodnevne drvene stepenice imaju prednosti i nedostatke uporabe. Ako usporedite ovaj dizajn s zastarjelim modelima marširanja, oni imaju značajno više prednosti.

U prednosti ove vrste dizajna, stručnjaci uključuju sljedeće:

  • Stubište od dva sata s prijelaznim mjestom štedi slobodan prostor, što je posebno važno za male prostorije. To je zbog mogućnosti okretanja marševa u različitim kutovima (ravan kut se koristi rjeđe).
  • Zbog različitog kuta mjesta marševa može se smanjiti nagib stubišta. Dakle, kretanje između podova će biti mnogo prikladnije i sigurnije. Preporučujemo da odbijte obitelji s malom djecom.
  • Dizajn se sastoji od dvije stepenice, koje se mogu konjugirati u različitim smjerovima i pri odgovarajućem kutu (ovisno o značajkama prostora i sigurnosnih zahtjeva).

Mogućnosti voda s dvije stranice

Nedostatak dvodnevnog stubišta na drugom katu može biti netočni izračun u proizvodnji okvira okvira, kao i relativno visoke cijene u usporedbi s malim modelima. Međutim, ne smijete zaboraviti tako važnu činjenicu kao mogućnost izrade dvodnevnog stubišta s vlastitim rukama (prema pojedinom projektu). U tom slučaju, gotov proizvod će odgovarati željama svih stanovnika.

Ovo je izvrsna opcija za seosku kuću ako ne želite uštedjeti prostor, inače ćete biti prikladniji za vijke iz drva, metala i drugih materijala.

Dvoetažno okretno stubište

Zahtjevi za sigurnost dizajna

Bilo koji stubište prvo mora biti siguran i jednostavan za rukovanje. Da bi se to postiglo, potrebno je uskladiti s osnovnim zahtjevima za proizvodnju takvih struktura, provoditi izračun pismene veličine svih elemenata. Uz neovisnu erekciju stepenica, bez obzira na njegove vrste, potrebno je voditi kriterije za sigurnost i snimanje.

Članak o temi: Stubište i rukohvate: Glavne sorte, proizvodnja i ugradnja (+86 fotografija)

Sigurnosni zahtjevi za korake za marširanje
Parametri sigurnosne ljestvice

Koristeći projekt stepenica s igralištem, ne zaboravite na visokokvalitetnu rasvjetu i dostupnost slobodnog pristupa koracima (moraju biti smješteni unutar jednog ožujka).

Rasvjeta dvodnevne stepenice

Vrijedno je obratiti pozornost na stil jedinstva - gotov proizvod treba uskladiti s dizajnom i skalom u boji stambenih prostora. Ne bi trebalo uzeti puno prostora i iskriviti operativne karakteristike obiju razina.

Materijali za proizvodnju

Prije nekoliko godina, izbor dvosatnih struktura na ljestvici bio je ograničen na drvene proizvode jedan uzorak. Do danas ne postoji problem odabira materijala, možete napraviti okvir vlastitim rukama ili koristiti usluge stručnjaka.

Za proizvodnju stepenica prikladne su gotovo sve vrste građevinskih materijala:

  • Različite vrste drva. Ova klasična opcija je u čvrstoj potražnji zbog niske cijene, jednostavnost ugradnje i estetizma. Za izgradnju drvenih stepenica, bor nije prikladan zbog svoje mekoće.

Drveno dvokatne stubište s igralištem

  • Metalna baza. Ovo je optimalna i najtrajniji tip dizajna. Proizvodi od čelika imaju rok trajanja do nekoliko desetljeća, nisu deformirani (kao aluminij) i nisu oksidirani (poput mjedi i drugih metala).

Metalna dvoetažna stubište

  • Stakleni koraci i ograda. Modernija opcija od zrcalnog stubišta u središtu dnevnog boravka, teško je zamisliti. Međutim, takvo rješenje također ima brojne nedostatke: staklo ne podnose mehanička opterećenja, čak i kaljeno premazivanje brzo gubi svoj izvorni izgled i zahtijeva stalnu skrb.

Staklena stubište na drugom katu

  • Prirodni kamen. Koraci od mramora izgledaju vrlo originalni i zbog svoje jedinstvene strukture, dugo vremena zadržavaju svoj izvorni izgled bez habanja. Kamen također ne klizi i lako se održava.

Mramor stubište za drugi kat

Fiskalna opcija je proizvodnja drvenog stubišta srednje veličine. Za korake se preporučuje da koristite metalne praznine od čelika, tada će dizajn služiti vašoj obitelji za više od desetak godina.

Drveno stubište na metalni okvir

Ako govorimo o glavnim popravcima dvoslojnog stana u modernom stilu high-tech, preporučujemo da obratite pozornost na stepenice iz stakla. Treba ga odabrati ili kaljeno ili laminirano). Ali budite oprezni kada naknadna obrada ovog materijala i pokušajte minimizirati broj ukrasnih elemenata na web-lokaciji kako biste smanjili mehanička opterećenja.

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Bez obzira na oblik stubišta, instalacija svih elemenata dizajna treba provesti u skladu s sigurnosnim pravilima o klasičnom standardu. U slučaju nestandardnih parametara, otvaranje stranice je bolje povjeriti profesionalce, iako će vas koštati nešto skuplje.

Izračunajte potrebnu količinu materijala s posebnim online kalkulatorima. To će vam omogućiti da uštedite novac i vrijeme u prvoj fazi rada.

Materijali za proizvodnju ljestava

Kako napraviti stubište s igralištem [instrukcija]

Konstrukcija drvenog stubišta s dva marševa ne zahtijeva posebna znanja i vještine u građevinskom sektoru. Ako želite, čak i početnik majstor moći će ispuniti takav posao.

Glavna stvar je strogo primijetiti postupak izračuna i uređivanja:

1. Prema Snip (odlomci 2.08.01-85), broj koraka za jedan ožujak ne smije prelaziti osamnaest. Taj je iznos podijeljen na dva stepenica, što je rezultiralo dizajnom s posrednom platformom (širina u prosjeku je 80 centimetara).

2. Dalje, trebat će vam korake standardnih veličina, mogu se kupiti u bilo kojoj građevinskoj trgovini, kao i dodatne elemente, kao što su ograda, dekorativne ručke ili usta.

3. Nakon što ste odredili osnovni parametri svih dijelova, potrebno je napraviti punopravni projekt, uzimajući u obzir mjesto i dizajn mjesta u projekciji ili duljine.

Članak o toj temi: Kako odrediti kut sklonosti stubišta ožujak [Sustav izračuna

Plaćanje

Možete izračunati broj stepenica za drugi kat s jednostavnom formulom: Odvojite visinu stubišta na visinu rizika - ako se dobije frakcijski broj, zatim zaokružite rezultat u velikom ravnoj. Kao praksa pokazuje optimalnu širinu koraka od 25 do 40 centimetara, ovisno o dimenziji zatamnjenja. Primjer izračuna prikazan je u nastavku. Prognoze za Euro 2020 https://bcGoverla.if.ua/category/stavki-na-euro-2020/.

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Uz naknadni dizajn stubišta, moraju se primijetiti sljedeći aspekti ove vrste rada kako bi se izbjegli problemi u fazi instalacije:

  • Minimalna širina gotovog proizvoda mora biti najmanje 80 centimetara (moguće je odstupiti veliku stranu za 20-30 centimetara, uzimajući u obzir parametre sobe).
  • Prilikom podizanja drvenog stubišta s intermedijernom platformom izračunavamo udaljenost (koja će zauzeti dizajn) vodoravno. Ako projekt pretpostavlja prisutnost skretanja, izračuni su komplicirani.
  • Kosur i učitelj montiran na mjestu u skladu s utvrđenim zahtjevima.
  • Nakon završetka aparata ili kolica, moraju se liječiti emery papirom i osigurati usta.
  • U završnoj fazi rada se provodi ugradnja koraka, kao i spoj balasine i ograde do baze strukture. Većina vrsta drva se savršeno poslužuje slikanje ili lakiranje (tako da dizajn možete dati željenu nijansu).

Ako se razina stropa na prvom katu nalazi na nadmorskoj visini od 2700 mm od poda, a debljina preklapanja između katova je 300 mm, zatim ukupna visina stepenica bit će 3000 mm.

Izračun dvodnevne ljestvice na drugom katu
Tipične projektne stepenice za otvaranje 3000x2700 mm

Na videu: najlakši način za izračunavanje stepenica.

Materijali i uređaji

Napravite stubište rukama lakše od stabla, hrast je prikladan kao najjači i otporniji na abraziju. Visoka trajnost također se razlikuju proizvodi od bukve ili ariš. Pine se najčešće koristi u izgradnji stepladder ili potkrovlje stepenice klasičnog oblika zbog mekoće i plastičnosti drva.

Odabir materijala, pokušajte izračunati sve elemente dizajna unaprijed od drva. Za proizvodnju ljestvice dvaju marševa s posrednom platformom, trebat će vam:

  • Koraci - 20 komada;
  • uspozi - 22 komada;
  • Upici ili koosers - 4 komada;
  • Balaasini - jedan do koraka;
  • rukohvati;
  • kutovi i okreta rukohvat;
  • Podrška stupa;
  • Ploče za izgradnju horizontalne platforme.

Dizajn dvokatnih stepenica

U konačnici, ukupna duljina rukohvat mora biti približno jednaka duljini od dva marševa. Ako planirate napraviti rukohvat duž zida, njegovi parametri se udvostručuju. Također ne zaboravite na ogradu stubišta za praktičnost i sigurnost stanovnika.

Osim gore navedenih materijala (detalji dizajna), možda će vam trebati razne pričvršćivači, građevinsko ljepilo, dodatni premaz i impregnaciju na njega. Da biste ispravno okupili stepenice, učinite uzorak oznaku unaprijed radi koraka na imovini. U većini slučajeva, standardni predlošci se koriste za to, koji su prikazani u otvorenom pristupu.

Vrste dizajna

Stepenice za marširanje su konvencionalno podijeljene u dvije kategorije: ravne i zakretne. Prvi je savršeno pogodan za prostrane prostore, jer imaju jednostavnu konstrukciju dizajna, ali uzeti puno prostora. Rotary više kompaktnije, izvana, slični su popularnim vijčanim modelima. Ovo je najbolja opcija za male sobe. Svaka od ovih vrsta sastoji se od dva ožujka od 3-15 koraka i jednu intermedijarnu platformu. Ako postoji više od 15 koraka, uspon se ne može nazvati sigurno i udobno.

S druge strane, okretni i ravne stepenice mogu imati različite oblike. Dakle, sljedeće vrste dizajna razlikuju:

  • Otvorena. Koraci nemaju ustanu, lumeni ostaju između pojave.

Članak o temi: Stubište za imovinu: Značajke dizajna dizajna (pričvršćivanje i ugradnja učitelja)

Otvoreno stubište od dva sata s platformom

  • Zatvoreno. Sadrži gluhosti, povećavajući sigurnost kretanja, ali ograničava širinu ljepljivosti i stvaranje učinka masenosti u ožujku.

Zatvoreno dvokratno stubište s platformom

Postoji veliki broj količina šetališta. U smjeru pokreta mogu biti u pravu (okrenite u smjeru kazaljke na satu), lijevo (suprotno od kazaljke na satu). Prilikom odabira određenog dizajna, vrijedi razmotriti značajke mjesta i dostupnosti slobodnog prostora u sobi.

Zapamtite da je manje kut rotacije, to će mjesto zauzeti stubište i prikladnije za kretanje oko njega.

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kut rotacije

Ovisno o kutu nagiba marševa, razlikuju se sljedeće vrste stepenica:

  • Stubište s okretanjem od 90 stupnjeva. Također se naziva M-u obliku slova M ili L. Takvi modeli izgledaju spektakularno u prostranim prostorijama, a također se razlikuju u praktičnosti korištenja i jednostavnosti ugradnje.

Stubište u obliku m

  • Stubište s rotacijom od 180 stupnjeva. Ili P-oblika s posrednicom. Najbolje se nalazi u centru, koji će omogućiti korištenje ovog elementa interijera za zoniranje prostora.

Stubište u obliku slova p

Na videu: Pogreške dizajna ljestvice u drvenoj kući.

Montaža

Proizvodnja stepenica za marširanje je dugotrajan i prilično dug proces. U prosjeku, priprema materijala, priprema projekta i instalacija strukture ostavlja jedan do dva tjedna. Iskusni graditelji preporučuju pokretanje konstrukcije stepenica u konstrukcijskoj fazi seoske kuće. Tako možete unaprijed istaknuti mjesto za to, što je vrlo problematično učiniti u gotovoj sobi.

Upute za montažu i ugradnje Jednostavne stepenice:

1. Ako odlučite koristiti kosoury, onda je to od njih i vrijedi početi instalacija stubišta. Točno položiti dvije praznine i napraviti oznaku s kvadratom, a zatim izrezati "zube" s elektroll bizonom.

Kako napraviti dvosadno stubište s vlastitim rukama

2. Jedan dio okvira pričvršćen je na zid pomoću sidrenih vijaka, a drugi je spojen na poseban post koji je fiksiran na podu. Mjesto i koraci su instalirani na pojačivače - za to se koriste konvencionalni vijci za samozad. Igralište je montirano između gotovih dama.

Kako napraviti dvosadno stubište s vlastitim rukama

3. Bliže rubu koraka postoje mjesta na koje će se instalirati pripremljenim balasinima i stupovima za podršku. Rupe su napravljene, koje se zatim pune ljepilom (u tim rupama umetnuta je odgovarajuća veličina lutke).

Kako napraviti dvosadno stubište s vlastitim rukama

4. U podnožju balusina i stupova su napravljene odgovarajuće rupe, koje su također ispunjene ljepilom, nakon čega su potpore za rukohvat zasađeni na dokovima u koracima. Na početku i na kraju stubišta, potrebno je koristiti masivnije za stvaranje čvrste baze.

Kako napraviti dvosadno stubište s vlastitim rukama

5. Posljednji korak postaje pričvršćivanje rukohvat. Od donje strane, ovi se elementi rastopi u desnim žljebovima, zatim zasađeni na bale i referentne stupove. Provjerava sve u smislu razine i, ako nema nedostataka, dodatno balusters su pričvršćeni na rukohvat s tankim vijcima.

Kako napraviti dvosadno stubište s vlastitim rukama

Ljestve iz dva ožujka mogu imati razne oblike i veličine. Odabir jednog ili drugog dizajna, potrebno je unaprijed proučiti značajke njegove instalacije. Ne zaboravite na stilsko jedinstvo sobe - gotov proizvod ne bi trebao biti nokat iz zajedničke pozadine. Najbolja opcija je izbor drva ispod materijala zidova, kao i razlikovanje mjesta za smještaj stubama na fazi planiranja popravka.

U skladu sa svim pravilima i vijeći, kao rezultat toga, imat ćete savršenu kombinaciju praktičnosti, sigurnosti i ljepote. I ne morate trošiti novac na naručivanje drvenog stubišta od neprovjerenih tvrtki.

Sastavljanje dvodnevnih stepenica na rast s vlastitim rukama (2 video)

Različite varijante dva sata i stepenice (56 fotografija)

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Kako napraviti stubište od dva sata: vrste dizajna, izračuna i instalacije

Čitaj više