Monolitno stubište

Anonim

Monolitno stubište
U svakoj privatnoj kući, ako ima više od jednog kata, bez stepenica ne činiti. Prema njegovom dizajnu i materijalima, ljestvica se značajno razlikuje jedni s drugima, poteškoća sastavljanja i instalacije i troškova. Jedna od najjednostavnijih i najpristupaljivije vrste je monolitno stubište.

Monolitno stubište s vlastitim rukama

Monolitno stubište

Prije nastavka s njegovom proizvodnjom potrebno je odrediti mjesto njegovog položaja i glavnih karakteristika. Po dizaci, to može biti klasični ili složeniji dizajn.

Izračun monolitnih stepenica

Razmotrite opciju s klasičnim stubištem s platformom crijeva. Broj koraka izračunava se na temelju visine drugog kata dijeljenjem te visine na visinu pozornice. Standardni koraci imaju visinu od 15 cm, stoga, ako je visina između podova 3 m, broj koraka će biti jednak 20-10 za svaki marš. Širina ožujka uzima se najmanje 1 m, plus 10 cm između ožujka. Stoga, dimenzije stepenica u planu ne bi trebale biti manji od 2,1 m. Dubina stranice obično se uzima jednaka širini ožujka ili malo više. Standardna širina koraka je 30 cm, a duljina stubišta s 10 koraka, odnosno 3 m.

Dalje, trebate se pobrinuti za snagu i pouzdanost dizajna. Za to se određuje debljina stepenica, što je 0,15 m za gore opisani dizajn. Ova debljina je odabrana za korake i za mjesto. Igralište se oslanja na zidove stepenica na tri strane. U slučaju zidova od opeke, dubina potpore je 0,15 m, ako su zidovi betoni, onda sva njihova debljina. Podrška za donji ožujak je temelj, za gornje monolitno među-kata preklapanje. Temelj za donju maršu izrađena je od opeke ili betona i ima visinu od 0,25-0,3 m. Osigurati gornji marš od preklapanja, nastale su pojačanja, koje se izli na beton pri formiranju marš. Također, gornji se ožujak može osloniti na metalnu gredu u zidu.

Članak na temu: Zavjese iz patchworks to učiniti sami: tehnika patchwork

Stvaranje monolitno stubište

Za proizvodnju monolitno stubište, trebat će vam rješenje betona 200 klase B15 brand, vruće valjano ojačanje periodičnog profila A400C Ø12 mm, pomoćni materijali i alati. Da biste izračunali broj pojačanja, potrebno je uzeti u obzir da se nalazi u koracima od 0,2 m na gradilištu i duž marševa i 0,2-0,4 m preko marševa. Prije nastavka s pojačanjem možete nacrtati shemu ojačanja, koja će olakšati samu izračun i instalaciju.

Proces izgradnje stepenica počinje s montažnim oplatom za marševe i mjesto. Preklapanje između podova već treba biti pripremljen uz oslobađanje armature za pričvršćivanje ožujka. Prema shemama, donji elementi stranice i marševa su složeni, a zatim gornji elementi mjesta. Formwork je montiran za korake i izlije s otopinom betona. U idealnom slučaju, betoniranje se održava odjednom sav dizajn. Ako postoje pauze, šavovi su dopušteni samo na određenim mjestima. Nakon ispune betona mora biti zapečaćena vibracijama. Moguće je ukloniti oplatu samo kada se postigne konkretna otopina sa 70% snage.

Monolitno stubište. Video

Čitaj više