Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Anonim

Povećana vlažnost u podrumu pojavljuje se iz raznih razloga. Prije svega, potrebno je saznati zašto je uskrsnuo, poduzme mjere za uklanjanje, a zatim ga dovodi do normalnog. U posljednjoj fazi - ako je potrebno, provesti dezinfekciju. U svakom slučaju, bez pravilno organizirane ventilacije i hidroizolacije, problem će se pojaviti ponovno i opet. Stoga, prije vožnje podrum, provjerite ventilacijske cijevi nisu pogodile je li hidroizolacija ozlijeđena.

Spriječiti pojavu vlage

Kao i obično, ova "bolest" je lakše (i jeftinije) da se spriječi nego za liječenje. Još se otopi u fazi projektiranja:

  • Materijal zidova i spola treba imati nizak stupanj higroskopnosti, slabo nošenje vode u tekućini i u plinovitom stanju. Najbolje s ove točke gledišta je visokokvalitetan beton - od M400 i više. Ali on gradi mnogo. Moguće je dodati posebne tvari koje povećavaju svojstva odbijanja vode na uobičajeni M200 ili M250. (O brandovima betona i njihovom sastavu ovdje)

    Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

    Uklonite kondenzat u podrumu teže je nego spriječiti izgled

  • Ako je podzemna voda blizu ili u proljeće / jesen, njihova se razina značajno povećava, potrebna je vanjska hidroizolacija. Tekuće formulacije (bolje) se primjenjuju na zidove vani ili kotrljaju (jeftinije, ali manje učinkovito).
  • Ako je podrum izgrađen na padini, iznad njega, potrebno je staviti drenažu cijev u tlo, koji će preusmjeriti niz nagib taloga.
  • Oko podruma (ili zgrade pod kojima je) napravi pauzu, koji uzima taloženje koja teče s krova.
  • Unutar podruma u suprotnim kutovima treba postojati dvije ventilacijske cijevi promjera najmanje 125 mm. Jedan od njih završava na razini poda - 10 cm iznad. Kroz to ulazi u zrak iz ulice ili sobe (cijev za opskrbu). Drugi završava gotovo strop - 10 cm ispod razine. Ovo je poklopac. Ventilacijske cijevi na ulici trebaju biti zatvorene kišobranima tako da ne dobiju lišće i oborine. Ispušna cijev (onaj koji završava pored stropa) treba biti veće i bolje je instalirati deflektor na nju - za aktiviranje potiska. Može biti oslikana u crnoj boji: Zbog grijanja od sunca, potisak bi trebao biti bolji. Još jedna suptilnost: da je potisak dobar, ventrikularni s prirodnim zračnim pokretom trebao bi biti ravan. Ako trebate napraviti uklanjanje u stranu, njegov kut nagiba mora biti najmanje 60 ° u odnosu na horizon, duljina nagnutog dijela ne smije prelaziti 100 cm.

    Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

    Sušenje podrum bez ventilacije je složeno zanimanje. Na slici, shema organizacije ventakanala za održavanje normalne vlažnosti u podrumu

  • Između sobe, smještenog na vrhu i podrumu, pare barijere, sprječavajući prodiranje vlage iz i podruma i podruma.

Pregledajte pod

Vrlo često u podrumu poda čine zemljani. Često je to izvor prekomjerne vlažnosti. Kroz njega, vlaga koja se nalazi u tlu pada. Da biste smanjili vlagu u podrumu, morate poravnati prizemlje, do guzice i postaviti na debeli polietilen film. Možete koristiti Runneroid, ali je vjerojatnije. Iako se čini više izdržljivijim, ali pauze zbog manje elastičnosti.

Vrh na filmu koji slijeva pijesak ili zemljište nije potrebno. Ponekad postoji velika količina vode u podrumu (slučajno poplave). Tada se film jednostavno ukloni, voda sudjeluje u tlu, djelomično isparava kroz ventilaciju. Nakon što je vlaga nestala, možete ponovno postaviti pod. Ako će zemlja ili pijesak biti odozgo, morat ćete ga pokupiti u ovom sočnom, uzimajući film.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Ako kat u Zemljinom podrumu - kroz njega i većina vlage dolazi

Ako se nakon polaganja filmova smanji razina vlage u podrumu, onda ste pronašli razlog. Sve možete ostaviti kao što je to, samo povremeno mijenjaju "podove", a možete napraviti betonski pod s punom hidroizolacijom. Tvoj izbor. Tako da film ne žuri kada to ide, bježi drvene štitove i bacite ih na pod.

Poboljšati hidroizolaciju

Drugi razlog zašto se vlažnost povećava u podrumu - nedovoljan stupanj pare barijere ili hidroizolacije zidova. To se obično nalazi ako je podrum obložen cigle posebno - silikat. Materijal je vrlo higroskopan i dobro prolazi parove vode. Oni se nalaze kapi na stropu i svim objektima.

Problem se može riješiti ako napravite dobru vanjsku hidroizolaciju: kopajte zid i nanesite bitumen mastiks u dva sloja. Prethodno su bili prevareni od smole, ali mastika je učinkovitija i lakše u cirkulaciji.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Zidovi od opeke zahtijevaju dodatnu hidroizolaciju

Ali zemljani radovi su daleko od radosti, a ne uvijek zidovi mogu biti iskopani. U tom slučaju možete napraviti unutarnju hidroizolaciju podrumskih zidova. Za to je impregnacija na temelju cementa: "Pink", "Callatron", "Hidrotect", itd. Oni prodiru u pola metra u debljinu materijala (beton, cigla, itd.) I blokiraju kapile za koje se vode vode. Propusnost vode se ponekad smanjuje. Jedini minus je cijena. Ali oni su stvarno učinkoviti.

Sve te mjere spriječit će pojavu visoke vlažnosti u podrumu. Ali što ako je vlaga već tamo, kako da se osuši podrum? Zatim razmotrite načine za smanjenje vlažnosti.

Kako organizirati kapanje zalijevanje vrta samostalno čitati ovdje.

Pripremni rad

Od podruma, sve rezerve, kao i sve drvene konstrukcije, dobro su očišćene. Na ulici pregledavaju drvo - police / kutije / kutije. Ako nisu ozlijeđeni, nema gljivica ili plijesni, oni su jednostavno presavijeni na sunce za sušenje. Ako postoje tragovi lezije, drvo je impregnirano otopinom bakra sulfata (koncentracija od 5-10%, a ne više).

Dobri rezultati daje hirovima vapna - ona će također "prikupiti" vlagu iz zraka. Stoga, prije nego umreći podrum, sve postaje sve bijele. Samo to ne učini kao vani. Morate primijeniti debeli sloj vapna na zidove. Da biste to učinili, napravite kantu debelih bijelaca, dodajte malo razrijeđenog bakrenog raspoloženja. Izvrstan je dezinfektor, ali koncentracija ne smije biti veća od 5-%, maksimalno - 10. Dobivena debela tekućina se prolivena na pola u dva spremnika.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Tako izgleda kao slikarska četka za blažim

Prva polovica se spušta u podrum, obučen u stare stvari, stavite naočale, pokrivaju ruke. Snimite četkicu za blažim (više je kao mala metla) i dobro je svjesna kutova. Tada se četka razbija i prska je na zidove i strop. Samo macat u debelom bijelom ispiranju i prskanjem na zidovima. Oni su prekriveni kapljicama, vapnim tuberkule.

Nakon što je sve bilo prekriveno vapnom, čekamo dan dok ne ustane. Svi se ponavljaju s drugom kantom. Kao rezultat toga, zidovi i strop su dobiveni porozni i neravni. Ali kondenzat na njima rijetko visi: vapno je vrlo dobro zadržan vlagu unutra. Nakon što se vapno oslobodi, možete početi sušiti podrum.

Ovdje je opisana izgradnja staklenika s vlastitim rukama.

Odvod podruma s ventilacijom

Ponekad se to dogodi: bio je suho u podrumu, a iznenada se pojavila vlaga. Jedan od razloga je loša ventilacija. Prije svega provjerite čistoću ventkanalova. Ako je potrebno - čisto. Ako je sve u redu, ali vlaga ne ostavlja - to znači da ispušni cijev radi loše. Ispada kad je zrak u podrumu hladniji nego na ulici. Teška i hladna, on se ne diže kroz cijev. Na prvi pogled nalazi se paradoksalan, situacija: bilo je hladno na ulici i sirovo - je suho u podrumu. Zagrijana - kapi vlage obješene i strop, zidove i predmeti, pojavili su se oštar miris. Ovdje u ovom slučaju, da se osuši podrum, potrebno je aktivirati kretanje zraka. Postoji nekoliko rješenja.

  1. Na ispušnoj cijevi staviti snažan ventilator koji će povući zrak. Osigurajte priljev zračnih masa - otvorite poklopac ako postoje prozori ili prigušivači. Nekoliko dana (od tri do deset) sve će se osušiti.

    Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

    Organizacija ventilacijskog podruma u garaži s promatračkom jamom

  2. Iskoristite stare "djedove" s svijećom. Pogodan je ako nema struje i ventilator nije nigdje uključiti. To se događa ako je podrum izgrađen odvojeno, na ulici. Da ga osuši, u ispušnoj cijevi (onaj koji završava ispod stropa) privremeno se bori tako da gotovo dodiruje pod (5-10 cm je bio viši). U pod njom se dodaje zapaljena svijeća, ali se stavlja na neku vrstu ne-zapaljive temelje. Zbog činjenice da se zrak u cijevi zagrijava, pojavljuje se normalan potisak, a sirovi zrak iz poda se izvlači. Promjena svijeća dok se podrum ne osuši. Umjesto svijeća, možete koristiti suhe alkoholne tablete. Ponekad je počeo kretanje zraka, plamen svijeće nije dovoljan. Zatim, u cijevi prvi nanesite komad spaljivanja novina (samo pažljivo, ne padati i ne rastopiti ventilaciju), nakon što je spalio, nositi goruću svijeću.

Ponekad povećanje kretanja zraka dovodi do činjenice da se vlažnost u podrumu ne smanjuje, ali se povećava. To se često može promatrati u vrućem vremenu. Razlog tome je. Predgrijani zrak sama sama nosi značajnu količinu vlage u obliku pare. Pronalaženje u hladni podrum hlađenja zraka, a vlaga se kondenzira na najhladnije površine: strop, zidove, ponekad na policama i bankama. Ako imate takav slučaj, onda se ventilacija zaustavlja. Čak i zatvoriti cijev za opskrbu i dobro zalupiti poklopac, ograničavajući dotok toplog zraka.

Kako osušiti podrum u ovom slučaju? Pričekajte jesen, a kada kiše još nisu, ali temperatura je već + 10 ° C, početi ventilacija jednim od predloženih metoda. Djela. Ako ljeti imate hladnu noć, možete uključiti ventilator preko noći, i u danu od ventilatora. Tako postupno možete smanjiti vlažnost u podrumu i ljeti.

Zagrijte podrum

Ako je potrebno ukloniti vlagu čak i tijekom toplog vremena, a ventilacija samo pogoršava situaciju, morate zagrijati zrak u podrumu, tako da izlazi izvana, obavljajući vlagu (što je viša temperatura zraka, više pare može sadržavati).

Da biste to učinili, uzmite staru kantu ili drugi metalni spremnik o istom volumenu. Učinite mnogo rupa u njoj (možete sjekirati) u dnu i zidovima. Takva rupna kanta vezana je za kabel (sigurno sigurno). Unutra, ugljena se izlije za kebabe (možete se spaliti), kanta bi trebala biti gotovo potpuna. Potpuni ugljena i postizanje stabilnog spaljivanja (za overcloclocloclock gori, možete se prilagoditi usisivač na puhanju). Kanta s neplodnijim ugljenom se spušta na kabel unutar podruma, oni su fiksirani tako da visi na dnu, pokrijte poklopac.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Poklopac na podrumu u kući trebao bi biti praktički hermetičan

Povremeno, pokrov podrum mora se otvoriti, utvarati dodatni dio kisika (svakih 20-30 minuta). Ventilator možete staviti na cijev za napajanje ili povremeno uključiti isti usisivač. Ako su ugljevi izišli, opet su spaljeni.

Pažnja! Unutar njega bolje se ne penjati, učiniti sve odozgo. Prvo, temperatura je visoka (u zatvorenom prostoru od oko 2 x 3 metra oko 70 ° C), drugo, dim se nakuplja i, možda ugljični monoksid.

Kao kupanje ugljena, kanta je stigla, poklopac je bio zatvoren. Tri dana unutra ne izgledaju: dim i plinovi će ubiti plijesan i istovremeno s sušenjem ćete dezinficirati vaš podrum. Obično je jedan takav "ložište" dovoljan da se osuši podrum u kući ili na ulici. Slično tome, možete se riješiti vlage u podrumu ispod garaže.

Ponekad umjesto ugljena koriste koks ili kameni ugljen. To daje višu temperaturu i "obradu" prolazi dulje, ali je teže spaliti, to zahtijeva više kisika, često - prisilno snimanje (za prilagodbu starog usisivača i valovitog, ali uključite ga na puhanje). Ali temperatura se povećava još veća i osušena je još učinkovitija. Ali cijena koksa je velika, čak i zbog kupnje kantice i nećete se slomiti.

Umjesto kantice s gorućim ugljenom, možete koristiti i druge grijače:

  • Plamenik na propanu (izostajanje gori na žici, da ga gleda tako da ne zagrijava ništa i ostavi viseći u sredini, kao umorno, ventil je zatvoren, možete otvoriti poklopac samo svaki drugi dan);
  • toplinski pištolj pristojne snage (3-5 kW);
  • Kirogas;
  • Niže do podrumske buržoaske i protud.

Možete koristiti sve te načine, ali morate pasti u podrum kako biste zapalili Kirogas ili Bourgehog. A ovo je nesiguran i sam takav način ne koristim takav način. Potrebno je da vas je netko osigurao gore. U odnosu na toplinski pištolj: Također je bolje povući s kabelom (pleteni), a ne se spuštati.

Kako se osušiti podrum u garaži rečeno je u videozapisu.

Kako napraviti visoke krevete (povećati prinose) čitati ovdje.

Kako osušiti podrum bez ventilacije

Ako ventilacija nije učinila tijekom izgradnje, to je poželjno organizirati ga sada. Barem neki: dobili osloboditi vlage će biti lakše. Bolje je, naravno, dvije cijevi su jedno na priljevu, drugi na odljevu - kao što je opisano na početku članka. Ako se podrum napravi odvojeno na ulici - lakše je organizirati: pogodio je zemlju i krov podruma, umetnute cijevi, izlivena sve s betonskom otopinom.

Teže je s garažom, ali ovdje se odlučuje za estetiku. Ali ako je podrum bez ventilacije pod kućom, učiniti ga sve težem: temelj je bolji ne razbiti, a nećete se protegnuti puno cijevi na podu do sobe. Ali čak iu ovom slučaju, učinite barem jednu cijev. Pusti čak i kroz naslovnicu, izlaz u zid ili strop, staviti obožavatelja dobavljača. Može se uključiti u hranu, a zatim na ispuh i na takav način, barem nekako kapati podrum.

Nakon što se barem takva ventilacija može koristiti bilo kojim od gore opisanih metoda. Također možete pokušati prikupiti vlagu. Za to unutra Zatvoreni higroskopski materijali:

  • Lijevanje suhe piljevine, kako se mokro izbaci, zaspimati nove. Sušen ovaj podrum se ne osuši, ali vlažnost će se smanjiti. Kapljice kondenzata na stropu neće biti točne.
  • Odbijeno vapno. Presavije se oko perimetra, uz zidove i na police. Ona ne samo da prikuplja vlagu, već i ubija fungi parove.

    Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

    Kose vapno se može koristiti za smanjenje vlage u podrumu

  • Kalcijev klorid. 1 kg suhe tvari upija 1,5 litre vode. Kupite nekoliko desetaka kg, postavite, prikupljeni nakon dana, zagrijavanje (kalciniranje) i možete ponovno koristiti ponovno. Samo rad također treba biti oprezan: parovi klora i kalcija također su toksični.
  • Kleve za suho kartonske kutije. Bez obzira koliko smiješno, ali dobro apsorbiraju vlagu. Položite nekoliko komada suhog, nakon 12-20 sati su tako mokri da su gotovo izvaljeni u rukama. Baciti, baciti nove. Jeftini i ljuti. Podrum se uopće ne osuši, ali će se okupiti sa stropa i zidova.

Ako svi ovi plesovi s tamburinima ne potaknu povjerenje (iako rade), vozeći podrum koristeći suvremenu tehnologiju. Postoje takvi kućanski aparati - Kućanski zračni sušilice , Vjerojatnije je da će se staviti u bazene kako bi se riješili vlage u zatvorenom prostoru. Trebate model prosječne snage. Oni koštaju oko 20-30 tisuća rubalja, rade iz kućanske mreže 220 V. u procesu, vlaga iz zraka u posebnom spremniku. Morat ćete periodično spojiti vodu.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Jedan od načina za sušenje sirove podruma je staviti kućni sušilica za zrak

Dezinfekcija i borbe gljiva i plijesni

Povećana vlažnost u podrumu će ići na činjenicu da na zidovima, police, strop pojavljuje plijesan, gljivice različitih vrsta i boja, a sva ta ljepota prati "aroma". U ovom slučaju, sve što se može izvaditi iz podruma - izvaditi i postaviti da se suši. Drvene police, kutije, ploče, police nakon sušenja, utječu na dodavanje otopine bakra sulfata. Bolje dvaput.

U podrumu iz zidova i stropa smatrate da dvaput razmatrate sve rasti, izbjeljite vapno s bakrenim vitriolom (tehnologija je opisana na početku članka). Prije glavnog sušenja možete provesti posebne događaje koji uništavaju spor (ili neko vrijeme neutralizirani).

Par vapna

U podrumu stavite cijev da sipa negro vapno. Lime traje brzinom od 3 kg na 1 kubični metar. U cijev vapna bi trebala biti maksimalna, nešto više od polovice. Sve zalijte vodu. Nemojte ometati. Brzo izađite i čvrsto izlaze (hermetično) zatvorite poklopac i sve ventilacijske kanale. Možete otvoriti dva dana kasnije, da se dobro prozračite, onda možete ići dolje.

Ponovite obradu nakon 7-10 dana. Parovi vapna bi trebali razmazati plijesan i gljivice, uništiti insekte i njihove ličinke. Oni također s mirisima vlage i oštrine vrlo učinkovito se nose. Istina, nekoliko dana u podrumu će mirisati vapno.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Dezinfekcija podruma s vapima vapna

Provjera sumpora (dim)

Koristite provjeru sumpora. Prodaju se u trgovinama koje prodaju sjemenke ili radnike. Svaki ima upute. Ali, ako kratko, morate djelovati u skladu s sljedećom shemom:

  • Uzmite sve metalne stvari ako je nemoguće, pokriti svoj sloj maziva - solidol ili nešto slično.
  • Gilt Wick dame sumpora, on počinje glatko.
  • Brzo izađite, poklopac i odzračice su hermetički blizu, odlaze 5-6 sati.

Ako je podrum u kući, poželjno je ostaviti u vrijeme obrade: nekoliko udisaja u nedovoljnoj nepropusnosti, a pluća će se morati staviti u red dugo vremena.

Dezinfekcija se događa zbog formiranja sumporne kiseline. Dobiveno je sa sumpornim anhidridom i reakcijom vode. Stoga je učinkovitije od plijesni s dame u poginuli u mokrim podrumima.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Sumporni dame stavljeni na metal, zapali, brzo napuštaju i zatvorite sve rupe

Nakon 5-6 sati (ili nakon vremena navedenog na pakiranju) otvorite ventakanale i poklopac (u takvom nizu). Ostavite najmanje 12 sati otvoreno. Plinski ostaci su trošeni tijekom tog vremena. Možete ići.

Od iskustva rada takvih dama, može se reći da je potrebno da ih ublažite dvostruko više od norma. Onda će se sve stvarno neutralizirati.

Alat za uklanjanje plijesni

Ponekad se na drvom ili zidovima pojavljuju bijele pahuljaste svinje. Ovo je jedan od vrsta gljivica. Može se boriti s gore opisanim metodama, ali ako je samo prisutno, može se naći na građevinskom tržištu kako bi se uklonila čvrsta montažna pjena (prodaja tamo gdje i pjena). Cijev umetnite u pištolj za montažu i nanesite na mjesta s gljivicama. Odmah počinje se okretati. I onda se na ovom mjestu ne pojavljuje.

Kako se osušiti podrum: riješite se vlage, kondenzata, kalupa

Iz tog nečistog, možete se riješiti instalacije za uklanjanje montažne pjene

Potplitavanje na podu

Ako imate zemljani pod, krevet na njemu nalazi se gusti polietilen film (za koji je gore opisan), pokrenite drvene rešetke i bacite ih na pod. Pod njima da vrištaju komade kose vapna. I skupljat ću vlagu za skupljanje gljivica za stvaranje "loših" uvjeta.

Kako osušiti podrum nakon poplava

Ako je poplava bila slučajno - morate ispustiti vodu na bilo koji slobodan način, a zatim djeluju u skladu sa standardnom shemom:

  • Napraviti sve što možete napraviti svoj podrum.
  • Ostavite neko vrijeme sve otvorene poklopce i ventilacijske proizvode.
  • Kada je više ili manje zamrzavanje, uklonite smeće, gljivice, kalup iz zidova i pod.
  • Razveseliti vapno.
  • Suhi jedan od načina.

Ako je povremena povremena - u proljeće, na primjer, morat ćete napraviti punopravni sustav odvodnje, a to je poseban razgovor.

Svi su načini opisani gore kako da se podrug za veći dio temelje na praktičnom iskustvu. Oni uživaju svugdje i vrlo često. U jednom slučaju, jedna metoda radi, u drugoj - drugo. Vaš zadatak je pronaći najučinkovitiju za svoju situaciju.

Članak na temu: Patchwork: Fotografija je lijepa i jednostavna, sve tajne, slike, šivanje iz pruga, master klase, video upute s vlastitim rukama

Čitaj više