Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Anonim

Da biste instalirali opremu za grijanje, često je potrebna zasebna soba koja se naziva gorivo, kotlovnica, ali češće - kotlovnica. Budući da je bilo koje gorivo potencijalno opasno, onda prostorije u kojima su instalirani kotlovi prikazani su prilično strogim zahtjevima, osmišljenim da osigura maksimalni stupanj sigurnosti. Koko mora biti kotlovnica u privatnoj kući, zahtjevi za prostorije i norme su u članku.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Kotlovnica u privatnoj kući mora odgovarati masi zahtjeva

Propisi

Odmah je potrebno odlučiti o regulatornom okviru. Do sredine 2003. godine radne norme Snip br. 04.04.08-87. Od 1. srpnja 2003. stupio je do snap 42-01-2002. Svi zahtjevi i norme na uređaju kotlova u jednoj privatnoj kući moraju se uzeti iz ovog dokumenta.

Poželjno je znati standarde, iako projekt kotlovske kuće u privatnoj kući mora biti sastavljen od strane specijalizirane organizacije. Tako možete odlučiti o mogućnosti i nemogućnosti instalacije ove ili da je oprema za grijanje, kao i ono što radu dolazite da prilagodite dostupne ili prostorije na standarde. Uz svaku poteškoću ili kontroverzno pitanje, vrijedi odlazak na projektni odjel za opskrbu plinom i razgovarati s njima. Postoji mnogo nijansi povezanih s značajkama svake kuće, koje se mogu riješiti samo dno na plan kuće ili njegovog projekta.

Pravila i pravila za instaliranje plinskog kotla u privatnoj kući

Izbor instalacije mjesta ugradnje plinskog kotla ovisi o njegovoj moći:

  • S snagom do 60 kW, instalacija je moguća u kuhinji (ovisno o određenim zahtjevima);
  • Od 60 kW do 150 kW - u odvojenoj sobi, bez obzira na pod (podložno korištenju prirodnog plina, mogu se ugraditi u podrum i podrum, uključujući);
  • Od 150 kW do 350 kW - u zasebnoj prostoriji prvog ili podrumskog poda, u produžetku i odvojenoj zgradi.

To ne znači da se kotao za 20 kW ne može ugraditi u zasebni kotao. Možete, ako želite da svi sustavi za podršku za život mogu sastaviti na jednom mjestu. To je samo veličina sobe postoje zahtjevi. Minimalna veličina kotlovske kuće u privatnoj kući bi trebala biti:

  • Za kotlove s kapacitetom do 30 kW, minimalni volumen prostorije (ne područje i volumen) treba biti 7,5 m3;
  • od 30 do 60 kW - 13,5 m3;
  • Od 60 do 200 kW - 15 m3.

Samo u slučaju instalacije plinskog kotla u kuhinjskoj sobi postoje i drugi standardi - minimalni volumen je 15 kockica, a visina stropova je najmanje 2,5 m.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Mogućnost ugradnje zidnog plinskog kotla - do zida najmanje 10 cm

Za svaku mogućnost prostora za plin kotlovnicu, prikazani su određeni zahtjevi. Neki od njih su uobičajeni:

  • Svaka soba kotla u privatnoj kući mora imati prirodnu rasvjetu. Štoviše, područje prozora je normalizirano - za 1 m3 volumena treba uzeti u obzir najmanje 0,03 m2 ostakljenja. Napomena - Ovo je veličina stakla. Osim toga, prozor mora biti otečen, otvoren prema van.
  • Prozor bi trebao imati fortie ili fraamugu - za hitnu ventilaciju tijekom propuštanja plina.
  • Potrebna ventilacija i uklanjanje izgaranja proizvoda kroz dimnjak. Ispuh kotla male snage (do 30 kW) može se ukloniti kroz zid.
  • Voda treba opskrbljivati ​​kotlovnici bilo koje vrste (za potpisivanje sustava ako je potrebno) i kanalizaciju (rashladno sredstvo za toplinu).

Članak na temu: 43 prvobitno vijeće! Mali kućanski trikovi koje bi svatko trebao znati (fotografija, odabir)

Drugi opći uvjet koji se pojavio u najnovijoj verziji Snipa. Kada instalirate plinsku opremu za PTV i grijanje s kapacitetom od preko 60 kW, potreban je sustav za kontrolu plina, koji će u slučaju rada automatski zaustaviti opskrbu plinom.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

U prisutnosti kotla i kotla za grijanje, pri određivanju veličine kotlovnice, njihova se snaga sažeta

Sljedeći zahtjevi razlikuju se ovisno o vrsti kotlovnice.

Kotlovnica u privatnoj kući u zasebnoj sobi (ugrađena ili vezana)

Odvojene kotlovnice za ugradnju plinskih kotlova s ​​kapacitetom do 200 kW trebaju biti odvojene od ostatka nezapaljive stijenke s granicama otpornosti od požara od najmanje 0,75 sati. Takvi zahtjevi odgovori ciglom, slagobljem, betonom (laganim i teškim). Zahtjevi za odvojeni flopping u ugrađenoj ili priloženoj sobi su sljedeći:

  • Minimalni volumen - 15 kubičnih metara.
  • Visina stropa:
    • s napajanjem od 30 kW - 2,5 m;
    • Do 30 kW - od 2,2 m.
  • Mora postojati prozor s Framugom ili prozorom, staklo područje nije manje od 0,03 kvadrata po kubičnom volumenu metra.
  • Ventilacija treba osigurati ne manje od tri vremenske razmjene zraka u jednom satu.

Ako je kotlovnica organizirana u podrumu ili podrumu, minimalna veličina kotla bit će veća: 0,2 m2 se dodaje obveznim 15 kocki na svakoj kilovat snage, koja ide na grijanje. Dodatak za zidove i stropove, uz ostale sobe također se dodaju: oni moraju biti nepropusni plin. I još jedan značajka: peć u podrumu ili pod podruma pri instalaciji opreme sa snagom od 150 kW do 350 kW treba imati poseban izlaz na ulicu. Dopušteno je ući u hodnika koji vodi do ulice.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Normalizirana je kotlovnica, ali je njegov volumen također dao minimalnu visinu stropova

Općenito, veličina kotlovske kuće u privatnoj kući preporučljivo je izabrati iz praktičnosti usluge, koja je obično mnogo superiornija prema standardima.

Posebni zahtjevi za priloženi kotao

Oni nisu jako puno. U gore opisane stavke dodaju se tri nova zahtjeva:

  1. Proširenje treba biti smješteno na čvrstom segmentu zida, do najbližih prozora ili vrata, udaljenost bi trebala biti najmanje 1 metar.
  2. Mora biti izrađen od nezapaljivog materijala s granicom vatrogasnog otpora najmanje 0,75 sati (beton, opeka, snoboblock).
  3. Zidovi proširenja ne bi trebali biti povezani s zidovima glavne zgrade. To znači da se temelj mora biti odvojen, nesumherentan i graditi ne tri zida, već sva četiri.

    Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

    Proširenje je izrađeno od ne-zapaljivog građevnog materijala.

Što trebate imati na umu. Ako ćete organizirati kotlovnicu u privatnoj kući, a sobe odgovarajućeg volumena nisu ili visina stropova neznatno niža od zahtjeva, možete otići na sastanak i potražnja u zamjenu za zaštitu ostakljenja područje. Ako planirate izgraditi kuću, onda morate izdržati sve zahtjeve, inače se projekt nikada neće složiti. Također se čvrsto uklapa u konstrukciju vezanih za kotlovnice: sve bi trebalo zadovoljiti standarde i ni na koji način ne razlikuje drugačije.

Ugradnja kotla kotla u kuhinji: Zahtjevi za sobom

Kao što je već govorio, plinski kotlovi s kapacitetom do 30 kW mogu se instalirati u kuhinju. Vrsta komore za izgaranje je bilo koji (otvoren, zatvoren), uklanjanje goriva proizvoda je moguće u ventakanalima (u apartmanima), dimnjaku, kroz zid do ulice. Možete postaviti zid ili tip tip kotao.

Zahtjevi za kuhinje za instaliranje plinskog kotla:

  • Visina stropova nije manja od 2,5 m;
  • veličina od najmanje 15 kocki;
  • Ventilacijski sustav treba osigurati trostruku promjenu zraka na sat;
  • Trebalo bi postojati protok svježeg zraka u volumenu dovoljno za izgaranje plina;

Zidni kotlovi trebaju biti obješeni na nezapaljive zidove. U isto vrijeme, potrebno je staviti kotla tako da je udaljenost do bočnih zidova bila najmanje 10 cm. Ako nema ne-zapaljivih zidova, dopušteno je instalirati na poteškoće ili zapaljivi materijali, ali pod jednim uvjetima : Trebaju biti obloženi gipsanim ili vatrostalnim zaslonom. Minimalna debljina žbuke je 5 cm.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Zahtjevi za ugradnju plinskog kotla u kuhinji uglavnom su na volumen i ventilaciju.

Zaslon za plinski kotao čini čelični list. Metal je fiksiran na vrhu materijala za izolaciju topline s debljinom od najmanje 3 mm (azbest ili kartona od mineralne vune). Dimenzije zaslona moraju biti veće od veličine kotla u kućištu od 70 cm na vrhu i 10 cm od strane ostalih stranaka.

Zahtjevi za odvojeno gorivo

Takvi kotlovi su izrađeni na velikim kotlovima - iznad 200 kW. Osim prethodno najavljenih ranije postoji nekoliko specifičnih zahtjeva. Ovdje su svi:

  • Zidni materijal, završne obrade i krovovi moraju biti ne-toplinske.
  • Volumen postavljanja zasebne kotlovnice je najmanje 15 kubičnih metara, plus 0,2 m2. M za svaki kW snage za zagrijavanje.
  • Visina stropa nije manja od 2,5 m.
  • Područje ostakljenja se smatra na temelju 0,03 četvornih metara po svemu kocki.
  • Prozor mora imati prozor ili fraamugu.
  • Za kotao je potreban poseban temelj, njegova visina ne smije biti iznad 15 cm iznad razine poda.
  • Uz relativno malu masu (do 200 kg), instalacija na betonsku pod je dopuštena.
  • Mora postojati sustav hitne snage (montiran na cijevi).
  • Vrata su oštećena, slabo ponovno sastavljena.
  • Ventilacija u sobi trebala bi osigurati trostruku izmjenu zraka u 1 sat.

Prilikom prihvaćanja i instaliranja opreme za plin u zasebnu kotlovnicu, prihvaćanje će biti stroga: sva pravila moraju biti primijećena. Samo u ovom slučaju ćeš dati dopuštenje.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Odvojeno stojeći kotao može biti takav

Što bi trebale biti vrata u kotlovnici

Ako je ovo zasebna soba u stambenoj zgradi, vrata koja vode iz peći trebaju biti vatrostalni. To znači da moraju obuzdati vatru 15 minuta. Pod tim zahtjevima prikladni su samo od metala. Tvornički ili domaći - ne toliko važno, ako su došli samo parametri.

Ako postoji ulaz u ulicu u peći, mora postojati nepodnošljive vrata. I u Snip, napisan je "slabo utvrđen". To je potrebno kako bi kutija s eksplozijom jednostavno stisnula eksplozivni val. Tada će energija eksplozije biti usmjerena na ulicu, a ne na zidovima kuće. Drugi plus lako "pretrpjeti" vrata - plin će biti u mogućnosti slobodno izlaziti.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Vrata za kotlovsku kuću odmah prodaju s rešetkom na dnu

Često se projekt dodaje dodatni zahtjev - prisutnost rupe na dnu rupe u donjem dijelu. Potrebno je osigurati priljeve zraka u prostoriju.

Ventilacija za kotlovsku kuću u privatnoj kući

Kao što je već spomenuto, izračun performansi ventilacije se razmatra od veličine prostorije. Mora se umnožiti s 3, dodajte oko 30% u rezervu. Dobivamo volumen koji vam je potrebno za "pumpanje" za sat vremena.

Na primjer, soba 3 * 3 m sa visinom stropa od 2,5 m. Volumen 3 * 3 * 2.5 = 22,5 m3. Potrebna je trostruka razmjena: 22,5 m3 * 3 = 67,5 m3. Dodajemo rezervu za 30% dobivamo 87,75 m3.

Kako bi se osigurala prirodna ventilacija na dnu zida, mora postojati isporučena rupa, poketed s mrežom. Ispušne cijevi trebaju proći kroz krov, moguće je izaći kroz zid u gornjem dijelu. Prikažite ventilacijsku cijev je potrebna za jednu visinu s dimom.

Zahtjevi za ugradnju kotlova na kruto i tekuće gorivo

Zahtjevi u volumenu, veličini i materijalima za kotlovnicu su isti. Međutim, postoji nekoliko specifičnih, koje su povezane s potrebom za organiziranjem dimnjaka i prostora za pohranu goriva. Ovdje su osnovni zahtjevi (uglavnom su napisani u putovnici kotla):

  • Poprečni dio dimnjaka ne smije biti manji od promjera utičnice kotla. Nije dopušteno smanjenje promjera tijekom dimnjaka.
  • Dizajn dimnjak je potreban s najmanjim brojem koljena. U idealnom slučaju, on bi trebao biti ravan.
  • Na dnu zida treba biti rupa za dovod (prozor) za unos zraka. Njegovo se područje smatra snagom kotla: 8 četvornih metara. Vidjeti svaki kilovat.
  • Razgradnja dimnjaka je moguća kroz krov ili u zidu.
  • Ispod ulaza u dim bi trebao biti jasan rupa - za reviziju i održavanje.
  • Materijal dimnjaka i njegove veze moraju biti nepropusni.
  • Ugradite kotao za ne-zapaljivu bazu. Ako su podovi u kotlovnici drveni, leže azbest list ili karton od mineralne vune, vrh s metalnim limom. Druga opcija je podij opeka, ožbukanih ili popločanih.
  • Kada koristite kotla na uglu ožičenja, moguće je samo skriveno, polaganje u metalnim cijevima. Utičnice moraju se napajati smanjenim 42 V napona, a prekidači moraju biti zatvoreni. Svi ovi zahtjevi su posljedica ugljena ugljena ugljena eksplozije.

Imajte na umu da se prolaz dimnjaka kroz krov ili zid treba napraviti kroz poseban prolaz ne-zapaljivih čvora.

Zahtjevi za kućne kuće u privatnoj kući

Kotlovi na tekućem gorivu obično rade bučno

Vrijedi nekoliko riječi za reći o kotlovima na tekućem gorivu. Njihov rad obično je popraćen prilično visokom razinom buke, kao i karakterističnim mirisom. Dakle, ideja staviti sličnu jedinicu u kuhinju nije najbolja ideja. Prilikom odabira zasebne sobe, vrijedi razmotriti zidove da daju dobru zvučnu izolaciju, a miris nije prodirao kroz vrata. Budući da će unutarnja vrata i dalje biti metalik voditi brigu o prisutnosti visokokvalitetnog pečata oko perimetra. Moguće je ometati buku i mirisi neće. Iste preporuke i za priložene kotlovnice, iako su manje kritične.

Članak o temi: Kako šivati ​​zavjese s naborima: izračun tkanine, savjeta, značajke

Čitaj više