Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Anonim

Pauslan, učinkovito, udobno grijanje. Vrlo atraktivna kombinacija karakteristika. Mnogi na umu odmah dolazi topli kat. I desno. Ali to nije jedini način grijanja, što odgovara tim karakteristikama. Još uvijek ima tople postolje. Sustav je postavljen lakši, većina je dostupna za održavanje u bilo kojem trenutku. Tako je slušanje postolja također vrijedan razmatranja kao mogućnost nevidljivog grijanja.

Topli plintski sustav: što je

Grijanje plint ili grijanje plinte nije novost u području grijanja. Ideja je ponuđena početkom prošlog stoljeća, ali zbog složenosti prodaje i visokih cijena, gotovo je zaboravljena. S razvojem tehnologija, složenost je postala niža, ali cijena je još uvijek visoka. To je, u osnovi i zadržava potencijalne korisnike.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

To može izgledati kao zagrijavanje toplim postoljem

Glavna razlika između ovog sustava je nestandardni oblik uređaja za grijanje i neobično mjesto. Grijači - duga i niska, nalaze se oko perimetra od poda na razini poda. Uređaji za grijanje su zatvoreni dugim dekorativnim daskom u izgledu vrlo sličnom postolju. Kada instalirate, zamijenite uobičajene postolje. Stoga se takav sustav često naziva "topla postolja". Ovaj sustav je vrlo dobar s panoramskim ostakljenjem - možda nije viši od okvira, tako da je potpuno nevidljiv. Ona nije lošija iu običnim sobama - uopće nije vidljivo.

Vrste toplog postolja

Topla postolja je dva tipa: električna i voda. Električna topla postolja karakterizira činjenica da je svaki uređaj za grijanje neovisan i može raditi odvojeno. Mogu se ugraditi u slučaju nedostatka kapaciteta glavnog grijanja - kao dodatni, u slučaju hladnog vremena. Instalacija je jednostavna i djeluje učinkovito, to je umanjena, ne suše se previše.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Topla postolja bez dekorativnog panela

Postoji toplog plint vode. To je jedna od podvrsta grijanja vode, tj. Svi uređaji za grijanje su spojeni na jedan sustav. To mogu biti i glavni (samo plutac grijači) i dodatnu vrstu grijanja (zajedno s toplim katom ili radijatorima).

Uređaj grijanja

U svakom slučaju, toplog postolja izgleda ovako: to su dvije bakrene cijevi koje su jedan od drugih na udaljenosti od 7-15 cm. Da biste povećali prijenos topline na epruvete, vertikalne ploče od aluminija, mesinga (cijena Malo manje, ali i prijenos topline je nešto niži) ili bakar (skuplje i više "topla"). Na vrhu cijevi s perajama, zatvorena dekorativnim poklopcima iz ekstrudiranog aluminija. Aluminij nije izabran slučajno - to je dobro prenosi toplo. Tako da grijani pokrov radi toplinu.

Na vrhu i dnu poklopca nalaze se rupe za kretanje zraka. Kroz dno se može upotrijebiti hladno, kroz vrh se zagrijava. Ispada grijanje dolazi iz tri izvora:

  • Zrak se zagrijava, koji prolazi uz cijevi i peraja.
  • Od zagrijanih zidova.
  • Od kućišta toplog metalnog postolja.

    Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

    Tako da sustav izgleda prije instalacije zaštitne i dekorativne daske

Takav trostruki izvor topline doprinosi činjenici da se soba brzo zagrijava, a mjesto grijaćih elemenata oko perimetra doprinosi ravnomjernom zagrijavanju zraka u cijelom volumenu.

Prednosti i nedostaci grijanja plinte

Koja je razlika između zagrijavanja toplog postolja? Topli zrak se shvaća od grijaćeg elementa, uz zid, zagrijavanje zida. Dok se krećete, zrak se minimalno ohladi, zatim spušta, ali ne uz zid, već u središtu sobe.

Kao rezultat toga, ispada da se najtopliji zrak nalazi dolje oko perimetra prostorije. Najtopliji objekt - osim grijača su zidovi. Također, toplije zrak nalazi se na podu. Podizanje, hladi se i na razini glave je malo hladnije. Razlika je mala 1-2 stupnja, ali je takva raspodjela temperature bolja za ljudsko blagostanje.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Ujednačena raspodjela topline na cijelom području i volumen je jedna od najvažnijih prednosti.

Grijanje s toplim postoljem je inercijalna. Nedvosmisleno pripisuju ovu nekretninu na prednosti ili nedostatke neće raditi. Postoje pozitivni i negativni trenuci. Minus: Dok se zidovi ne zagrijavaju, soba je cool. Stoga je takav sustav dobar samo za domove stalnog boravka i potpuno nije prikladan za davanje. Pozitivan trenutak je da grijanje, zidovi rade kao veliki stabilizator - održavaju temperaturu na jednoj razini, dajući akumuliranu toplinu ako je potrebno. Takav veliki akumulator topline pomoći će se neko vrijeme čak iu slučaju isključenja grijanja.

Profesionalce sustava grijanja s grijaćim postoljem pripada njihovom gospodarstvu. Nakon što su zidovi topli, kotler troši minimalno gorivo - samo za održavanje temperature. I takvi načini su obično ekonomičniji. Ali to se odnosi na svakog inercijskog sustava grijanja, tako da je nemoguće razmotriti posebnu prednost toplog postolja.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Topla sklop postolja je malo bliže

Plintsko grijanje i neporecive prednosti. Prvi je jedan od rijetkih sustava koji osiguravaju ravnomjerno grijanje. Čak su i kutovi uvijek topli. Drugi je najučinkovitiji sustav koji se lako uklapa u bilo koji interijer. S obzirom na sve u isto vrijeme, uređaji za grijanje su lako dostupni, sustav se može popraviti u bilo kojem trenutku.

Ima toplinu i eksplicitni nedostatak - visoku cijenu. To je zbog činjenice da koristi bakar i aluminij za povećanje prijenosa topline, a oni vrijedi mnogo.

Vrste grijaćih postolja

Plining sustav grijanja može biti od dva tipa: s električnim i vodenim grijačima. U pozornici ugradnje, sustav s toplim postoljama je složeniji (potrebno je kolektor ili radijalna veza), ali je ekonomičniji tijekom rada. Električni topli postotak se brzo montira - potrebno je samo popraviti grijače na zid, odmah polje ugradnje je spremno za rad. No, troškovi grijanja, kao iu bilo kojoj električnoj instalaciji, visokom.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Jedan od najvidljivijih sustava grijanja - toplo (grijanje)

Uređaj za grijanje s toplim postoljem vode

Sustav grijanja vode se razlikuje samo samostalnom stvaranjem grijanja. Ključne komponente se ne razlikuju od standarda: trebate vodeni kotao, kolektorski čvor i sustav cijevi, s kojima je spojen topla postolja.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Još uvijek postoji kombinirani topli cinta - s električnim tan i cijevi za rashladno sredstvo

Napomena: Optimalni način rada sustava je niska temperatura. Na opskrbi 40-50 ° C, povrat na oko 5 ° C je ispod. Stoga odaberite kotla ili izgraditi sustav mora se temeljiti na tome. Ako je kotao plin, optimalan izbor je kondenziranje. Prilikom instaliranja bilo koje druge, u sustavu je potrebna toplinska jedinica i / ili jedinica za miješanje - za smanjenje i stabilizaciju temperature.

Metoda veze

Postoje značajke i odabiru način povezivanja. Sekvencijalna povezanost svih draginskih grijača u prostoriji je neučinkovita: do sada će nosač topline doći do potonjeg u grijaču u grani, to će se jako ohladiti i ostat će hladno gotovo cijelo vrijeme.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Shema zračenja izgleda ovako.

Za grijanje vode, koristi se radijalni sustav: Uređaji su spojeni jedan ili par. Da biste to učinili, kolektorski čvor je ugrađen u sustav, na koji su cijevi spojene, koje idu na uređaje za grijanje. Nedostatak takvog sustava je velika potrošnja toka. Uostalom, postoje dvije cijevi za svaki instrument (ili malu skupinu) - za hranjenje i obrnuto. Potrošnja cijevi je mnogo veća, ali distribucija topline je ravnomjernija i sama sustav je pouzdaniji. Zašto je pouzdaniji? U slučaju oštećenja cijevi ili radijatora u istoj skupini, svi drugi rade normalno.

Značajke Montage

Kada se koristi založivanje vode, cijevi se obično skrivaju u podu. Neće raditi uz zidove duž zidova, budući da je mjesto zauzeto uređajima za grijanje. To jest, instalacija vode toplim postolja je moguća samo u fazi popravka - morate podići podove.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

U montiranom stanju vrlo atraktivan

Posebne polimerne cijevi preporučuju se u estrihu - ne podliježu koroziji i imaju malog prijenosa topline, odnosno toplinski gubici tijekom transporta rashladnog sredstva bit će mali. No, budući da je dostupnost za popravak tih sustava mali, moramo poduzeti kvalitetan proizvod poznatih proizvođača, a to nije teško.

Električna topla postolja

Electric toplog postolja izvana iz vode se razlikuje samo prisutnošću terminala za napajanje. Ostalo je isti. To su dvije cijevi s okomitim aluminijskim / mjedi / bakrenim pločama. U donjoj cijevi nalazi se grijaći element - deset, na vrhu je postavio žice za povezivanje.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Ukupni uređaj za grijanje

Montirajte i spojite električni topli postotak je mnogo lakši. Trebalo bi se samo konsolidirati, rastegnuti žice i spojiti ih na terminale. Da biste održali određenu temperaturu, termostat je ugrađen u sustav, koji uključuje i isključuje grijače. Korištenje termostata je poželjno, jer optimizira rad - štedi električnu energiju.

Instalacija je stvarno jednostavna, ali je potrebno spojiti električni topli postotak na namjenski liniju s ispravnom odabranom vrijednošću zaštite automat i bakrene žice za jednokrevetne presjeke. Dakle, u ovom slučaju, popravak je potrebno - ožičenje se odvodi kako bi ležao u zidu, a za to morate napraviti sranje, to jest, razbiti zidove.

Ugradnja toplog sustava plinta

Ugradnja električnog toplog postolja je vrlo jednostavna: pričvrstite na zid. Sve, sustav je spreman za rad. Ostaje uključiti u utičnicu. Glavna stvar je ispravno izračunati poprečni presjek žice, bilo je zaštitnih strojeva ispravnog nominalnog. To je glavni problem u slučaju uporabe električnog toplog postolja. Voda je montirana mnogo teža. Sve bi trebalo prikupiti u jednom sustavu, a to nije lako.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Instalacija grijanja Plinth: Morate znati nijanse

Izračun grijanja od postolja

Kompletan toplinski inženjering izračun grijanja je duga i složena stvar. Veličina i geometrija prostorije, materijal zidova, spol, strop uzima se u obzir, uzima se u obzir stupanj izolacije svih strukturnih elemenata, uključujući prozore, vrata. Općenito, izračun je vrlo težak. Stoga, najčešće uzima prosječnu sliku, koja je izvedena kao rezultat analize mnogih izračuna.

Vjeruje se da je potrebno za zagrijavanje jednog kvadratnog metra površine prostorije s prosječnom izolacijom, 100 W toplinska energija. To jest, izračunati moć toplog postolja, morate pomnožiti sobu na 100. dobiti željenu sliku. Toliko je (i bolje je oko 20-25% više od 20-25%) treba dati u količini svih elemenata toplog postolja.

Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

Primjer tehničkih karakteristika najboljeg odbora toplog postolja za različite načine rada sustava

Na primjer, soba je 18 četvornih metara. Trebat će 1800 W za zagrijavanje. Nadalje, gledamo koliko toplina dodjeljuje jedan metar grijanja. Grijanje vode može se upravljati u različitim načinima, ovisno o načinu koji dodjeljuje različite količine topline. Tablica gore prikazuje podatke za jedan od sustava. Na primjer, uzimamo prijenos topline jednog metra toplog postolja iz ove tablice (drugi proizvođači mogu imati značajne razlike).

Na primjer, sustav će raditi s temperaturom protoka od 50 ° C. Tada je jedan mexrel metar iznosio 132 W topline. Za zagrijavanje ove sobe bit će potrebno do 1800/132 = 13,6 m toplog postolja. Prilikom naručivanja, bolje je dodati dionicu na 20-25%. Ova zaliha je potrebno kako bi se osiguralo da sustav ne radi cijelo vrijeme na granici. Ovaj put. I također u slučaju nenormalnog hladnog vremena. Ovo su dva. Dakle, s rezervom uzimamo 17 metara.

Ponovno ćemo vam obratiti pažnju: to su prosječni podaci za određenu prosječnu kuću. Štoviše, čak i visina stropova se ne uzima u obzir. Ponovno je potrebno prosječno - 2,5 metara. Ako imate bolju izolaciju, trebat će vam manje toplina ako je gore od "srednje" više. Općenito, ova metoda daje samo približne izračune.

Kako djelovati

Prva stvar koju treba učiniti je nacrtati plan na kojem će odrediti duljinu svakog uređaja za grijanje, duljine spojnih cijevi. Uostalom, duljina toplog postolja nije uvijek jednaka perimeru prostorije. U tom slučaju segmenti uređaja za grijanje kombiniraju se s bakrenim ili polimernim cijevima. Koristite nepoželjno čelik, jer kemijski interakcije s bakra (postupno se sruši).

Priprema za ugradnju događa se mnogo prije stvarnog početka. Na samom početku popravka, čak i prije početka poravnanja poda, cijevi iz kotla ili kolektorskog čvora protežu se do mjesta spajanja toplog postolja. Cijevi su složene, testirane na integritet, izlivene s estrihama u ispunjenom stanju pod tlakom (radni tlak u privatnoj kući 2-3 atm, u multi-kata treba prepoznati u HSE). Tada se provodi svi popravci i tek nakon završetka zidova i poda započinje ugradnja toplog cilja. Ovdje je njezina narudžba:

  • Traka za prijenos topline montirana je na perimetra zidova. Sprječava potrošnju topline za grijanje zida.

    Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

    Toplinski izolacijska traka je pričvršćena i na vrhu pričvršćivanja elemenata

  • Na vrhu trake u koracima od 50-60 cm instalirani su pričvršćivači. Oni su pričvršćeni na zid s vrkovima ili samo-tapkanje vijaka (ovisno o materijalu zidova).
  • Učvršćivači su segmenti grijanja plinte fiksirani prema planu, međusobno povezani s bakrenim ili polimerskim trubama.

    Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

    Instalirati komade i spojiti ih u jednu cjelinu

  • Čvrstoća sustava provjerava s krimiranjem.
  • Ako je sve u redu, cijevi od kolektora čvora ili iz kotla su spojene, sustav je ispunjen rashladnim sredstvom i testiran je.

    Grijanje plinte - vrijedi ili ne?

    Tako da sve izgleda kada je sve učinjeno

  • Nakon uspješnih testova instalirani su dekorativni poklopci, zalinski sustav grijanja je spreman za rad.

Zapravo, ugradnja toplim postolja nije previše komplicirana. No, nepropusnost veza je važna i to je potrebno posvetiti posebnu pozornost.

Članak o temi: Kako napraviti sušilicu za posteljinu na balkonu s vlastitim rukama

Čitaj više