Metode za pričvršćivanje gipsanih ploča

Anonim

Gipsana ploča - univerzalni građevinski materijal, koji je savršen za dekoraciju zidova u svim sobama, od kupaonice i završava spavaćim sobama i lođom. Ali kada ga odlučite koristiti, glavna stvar je kako popraviti gipsanu ploču i koja metoda. Danas možete koristiti dva načina: bespomoćne, na temelju upotrebe ljepila i kostura, kada bi listova trebala biti zajebana na metalni profil.

Metode za pričvršćivanje gipsanih ploča

Shema pričvršćivanja gipsa na ljepilo.

Formeless pričvršćivanje gipsane ploče

Nije uvijek ugradnja suhozida na zid ili strop uključuje uporabu metalnih profila kao okvira, jednostavnija metoda uključuje uporabu konvencionalnog gipsanog ljepila, na koje su slaganje gipsanih ploča. Ali kako bi ispravno stavili plahte na takvu tehnologiju, morat ćete ravnati zidove ili strop ili napraviti kompleks pripremnog rada. Prednosti nedostatka profila treba napomenuti:

  • Snaga baze koja se ne pojavljuje, nema gljivice na površini. Često se takvi zahtjevi prikazuju visoke vlažnosti, na primjer, u kupaonicu;
  • Zid je pouzdano zaštićen od vlage, ne zamrzavanje. Takva ciljna metoda savršeno je primjenjiva na kupaonicu i kuhinju.

Razmislite u detaljnije da je to metoda pričvršćivanja gipsane ploče, koja se često koristi za hodnike, loggiam, kuhinju, kupaonicu i toalete.

Metode za pričvršćivanje gipsanih ploča

Alat za rad s gipsanom pločom.

Kada pitate kako planirati suhozid, priprema zauzima važno mjesto. Stoga bi se svi alati i materijali trebali odmah pripremiti:

  • Listova gipsane ploče (za kupaonicu i kuhinju potrebno je uzeti otpornu na vlagu);
  • Gipsana suha mješavina;
  • Kapacitet za uzgoj ljepila, alata za primjenu;
  • laner nož;
  • Pravilo;
  • Spatula, kit;
  • Razina izgradnje, ribolovna linija;
  • Rulet, jednostavna olovka.

Faze rada s gipsanim pločama

Prvo, zidovi se izvode, označava se na njihovoj površini za smještaj listova. Kako bi ih ispravno pričvrstilo, potrebno je promatrati jednostavno pravilo: ne dopuštene su unakrsne trese.

Metode za pričvršćivanje gipsanih ploča

Tablica s uputama korak po korak za instaliranje HCl.

Površina se očisti od prašine, obrađuje se početak. Posjedene ploče se reproduciraju u skladu s značajkama sobe. Da biste ispravno popravili GWL, potrebno je pripremiti gypsum ljepljivu masu. Početni nastavnici sporog smrznute su izvrsne za to, često povećati vrijeme smrznuto u masovnoj dodatku ljepila PVA, običan ljepilo pozadine.

Kako planirati gipsanu ploču s ljepilom? Smjesa se nanosi na zupčanu lopaticu na površinu ploče, nakon čega je gipsana ploča pričvršćena na zid, promatrajući praznine od 5-7 mm između ploča, do 10 mm - od poda i do 5 mm iz stropa. Nakon sušenja, zglobovi će morati biti tretirani s kitom.

Članak na temu: Vodovod s vlastitim rukama: instalacijski koraci

Montaža okvira gipsana ploča

Instaliranje okvira za suhozidom primjenjuje se mnogo češće, ova se metoda smatra jednim od najboljih, pružajući izvrsnu kvalitetu rada. Među prednostima korištenja metalnih profila treba napomenuti:

  • poboljšanje toplinske i zvučne izolacije;
  • sposobnost da razina čak i vrlo krivulje i stropove;
  • Prije početka rada ne postoji potreba za pažljivom pripremom površine;
  • Koristite profil za okvir može biti čak i za zidove zamrzavanja;
  • Pod okvirom možete izvršiti komunikacijske i inženjerske mreže, staviti dodatni sloj izolacije.

Metode za pričvršćivanje gipsanih ploča

Detaljna shema instalacije okvira.

Sama metoda je kako slijedi: Prvo je montiran okvir metalnih posebnih profila (moguće je koristiti konvencionalne drvene šipke), nakon toga se gipsani ploča sami sjebaju na police.

Razmislite o tome kako ugraditi materijal tako detaljnije. Ispravna instalacija počinje s oznakama na površini zidova ili strop s razinom konstrukcije, vizu, olovkom. To vam omogućuje da odredite položaj okvira, stavite sva mjesta zatvarača.

Sam profil treba ići s visinom od 40 cm, a suspenzije treba ispravno staviti ispravno sa korakom od 80 cm.

Nakon instalacije svih profila možete obavljati inženjerske mreže, ako je potrebno, izolirati površinu zidova i strop mineralne vune. Za pričvršćivanje suhozida na profil se koriste vijci samo-tapkanja, svi spojevi ploča trebaju doći samo na površinu regala. Prilikom pričvršćivanja takve značajke se uočavaju: vijci se nanose s duljinom od 25 mm, njihove kapice moraju se produbiti u materijal za oko 1-2 mm. Pod svaki spoj nužno prisustvo profila podrške koje bi trebale biti fiksirane s nizovnim konektorima, to jest, rakovi.

Korištenje profila kao okvir omogućuje brojne prednosti, uključujući nedostatak pripremnog, skupog izjednačavanja zida.

Ugradnja gipsane ploče na zid: Detaljne upute

Najčešće, suhozid se koristi za završetak zidova, u kojem slučaju se primjenjuje metoda montaže okvira. To vam omogućuje da poravnajte zidove, čine njihovu površinu savršeno glatko i spremno primijeniti razne dekorativne premaze. Nudimo korak po korak upute, kako napraviti okvir montažu ploča ploča na zid.

Članak na temu: Kako odabrati zavjese za dnevni boravak u stilu i boji

Metode za pričvršćivanje gipsanih ploča

Ugradnja gipsane ploče na zid.

  1. Prvi korak je pripremiti materijale i alate koji mogu biti korisni pri radu:
  • Gipsane ploče procijenjene količine i tipa (to može biti redoviti list, otporna na vlagu za ugradnju u kupaonici, WC, u kuhinji i druge sobe s visokom vlažnošću, vatrootporni);
  • Metalni profil za okvir (racking PS i vodič PN profil) ili drvene šipke;
  • Metalni pričvršćivači (rakovi, nosači, itd.);
  • Vijci za samo-tapkanje za suhozid i profile, takozvane "buhe", tiple;
  • kit;
  • skup krunica za gipsanu ploču;
  • Bušiti s perforatorom;
  • Razina izgradnje, plumb;
  • Jednostavna olovka, rulet, Sklopni ljepilo za brtve;
  • Škare za profile rezanja metala;
  • čekić, stolar, spatula;
  • Odvijač (ne preporučuje se odvijač, čak i mali volumeni suhozida) nisu ručno ne pričvršćeni).
  1. Primjena označavanja za budući okvir. Da biste ispravno instalirali gipsanu ploču, morate pokrenuti oznaku s poda. Određujemo udaljenost od zida, na kojoj će se pojaviti okvir, sada je donji profil stavljen na pod, na svom vanjskom rubu, provodimo olovku. Koristeći razinu izgradnje i plumb, ista linija se dijagnosticira na stropu. Važno je da se te linije potpuno podudaraju, inače će ispravna instalacija biti jednostavno nemoguća.
  2. Za instalaciju suhozida, drveni bar može se koristiti kao okvir, ali je najbolje da se izvede u instalaciji uz pomoć posebnih metalnih profila s Galvanijom. U ovom slučaju trebamo stalak i profile vođenja.

Za početak, potrebno je voditi brigu o pečatima, za koje se preporučuje da koristite gumene trake zalijepljene pomoću posebnog ljepila za svaki profil. Dalje, profil vodiča je pričvršćen na strop, za koji se mora pritisnuti na oznaku, izbušiti rupe kroz metal. Svaka od ovih rupa trebala bi imati promjer od 6 mm i pristup za pričvršćivanje dowla s dimenzijama 6 * 40, pričvrstiti sve privitke.

Metode za pričvršćivanje gipsanih ploča

Vrste profila za pričvršćivanje za suhozidom.

Vertikalni profil rack može se instalirati pomoću samo-uzoraka ili posebnih zagrada za profil vodiča, koji je instaliran na stropu i na podu. Učvršćivači se provode uz pomoć kostila, od kojih bi korak trebao biti od pola na jedan metar u visinu.

  1. Polaganje komunikacija, izolacija. U fazi pričvršćivanja profila ne biste trebali zaboraviti propuštanje komunikacijskih mreža i izolaciju, koja također može obavljati kao zvučni izolator. Prilikom polaganja električnih kabela potrebno je napraviti neke zalihe za priključne točke. Instalacija izolacije treba biti samo pomoću ne-zapaljivih materijala. Mineralna vuna se pokazala u tom svojstvu, koja ima sve potrebne kvalitete, uključujući i nisku težinu, izvrsne karakteristike, najjednostavniju instalaciju.
  2. Nakon što je okvir spreman, a provode se izolacijske i komunikacijske mreže, možete koristiti polaganje ploča za žbuke. Da biste to učinili, morat ćete prvo sjeći listove o potrebnim dimenzijama pomoću noža za stolarije, preporučuju se rubovi da se očiste i podešavaju. Instalacija u području otvaranja uključuje dodatnu brtvu vodiča oko perimetra same istrebljenja (obično je potrebno u blizini vrata, prozora, niša, lučnih otvora). Instalacija gipsane ploče se provodi na takav način da svi zglobovi padaju na profile vodiča, vijke vijaka pričvršćuju ga, potrebno je malo nacrtati, ali ne i jako duboko.
  3. Na taj se način provodi završni rad na ugradnji gipsane ploče za kupaonicu ili običnu stambenu sobu. Korištenje bušilica i kuhanih kruna, na mjestima prekidača, utičnica i drugih zaključaka potrebno je pripremiti rupe za montažu. Svi zglobovi između plahte i mjesta pričvršćivanja vijaka za samo-tapkanje trebaju biti pokriveni. Na to, instalacija gipsane ploče na zidovima može se smatrati potpunim. Poanta je ostavljena za male: prajmer, kit, slikanje. Malo više truda, strpljenja i završetka bit će spremni.

Članak na temu: Dnevni dizajn s dva prozora

Posljednje kratke upute

Mnogi vjeruju da se pričvršćivanje gipsane ploče može provesti bez metalnih profila, samo na temelju ljepila. Da, s jedne strane, ova instalacija je mnogo lakše i brže, ali je moguće napraviti ovu instalaciju samo na savršeno glatke zidove.

Prije početka završne obrade, dekorativni radovi na uređenju zidova i strop prostorije, pitanje poravnanja i uređaja baze za to često stoji. U tom slučaju, idealna je mogućnost korištenja suhozida, koji se može koristiti za širok raspon soba: stambeni, ured, za kuhinje, kupaonice, hodnika i tako dalje. Ovaj materijal se odlikuje brojnim prednostima, lako se stavlja, čini savršeno glatku površinu, bilo koji dekorativni premaz može se primijeniti na suhozida.

Montaža se karakterizira jednostavnost, moguće je koristiti dvije opcije: polaganje s posebnim ljepilom ili pomoću metalnih profila koji djeluju kao okvir. Umjesto profila možemo primijeniti drvene šipke koje su pričvršćene na površinu zida ili stropa.

Čitaj više