Kruto gorivo i plinski kotao

Anonim

Stvaranje sustava grijanja uključuje priključak uređaja kotla i grijanja (radijatori, konvektori i katovi tople vode). Također, sustav mora sadržavati uređaje koji pružaju sigurnost. Postupak povezivanja cijelog farme i naziva se "bojler".

Što je blokada i što ga čini

U sustavu grijanja, dva glavna dijela su radijatori kotla i grijanja ili topli kat. Što ih obvezuje i osigurava sigurnost. Ovisno o vrsti instaliranog kotla koriste se različiti elementi, stoga se obično koristi zasebno vezanje jedinica za gorivo bez automatizacije i automatiziranih kotlova (češće - plinski) kotlovi. Oni imaju različite algoritme rada, osnovni - mogućnost zagrijavanja TT kotla u fazi aktivne gori do visokih temperatura i prisutnosti / odsutnosti automatizacije. To nameće brojna ograničenja i dodatne zahtjeve koje morate obavljati tijekom veslanja kotla tvrdog goriva.

Kruto gorivo i plinski kotao

Primjer legnuća kotla - prvi ide bakar, zatim - polimerne cijevi

Što bi trebalo biti u letak

Kako bi se osiguralo siguran rad grijanja, kotao treba sadržavati brojne uređaje. Budite sigurni da ste:

  • Manometar. Za kontrolu tlaka u sustavu.
  • Automatski otvor za zrak. Spustiti se zrak koji je pao u sustav - tako da se ne formiraju prometne gužve i kretanje rashladnog sredstva nije zaustavljeno.
  • Ventil za hitne slučajeve. Za poništavanje prekomjernog tlaka (povezuje se na kanalizacijski sustav, jer se miješa određena količina nosača topline).
  • Ekspanzijska posuda. Potrebni smo kako bismo nadoknadili toplinsku ekspanziju. U sustavima otvorenih tipa, spremnik se nalazi na gornjoj točki sustava i konvencionalni spremnik. U zatvorenim sustavima grijanja (obavezno s cirkulirajućom pumpom), stavljen je membranski spremnik. Mjesto ugradnje - u povratnoj cijevi, prije ulaska u kotao. Može biti unutar kotla na zid ili je postavljen odvojeno. Kada koristite kotla za pripremu vode za PTV, potreban je i spremnik za proširenje također u ovom krugu.
  • Cirkulacijska pumpa. Obvezno instalirati u sustave s prisilnom cirkulacijom. Kako bi se povećala učinkovitost grijanja može biti u sustavima s prirodnom cirkulacijom (gravitacijski). Stavlja se na hranu ili obrnuto prije kotla do prve grane.

    Kruto gorivo i plinski kotao

    Približan blokiranje podnog kotla

Neki od ovih uređaja već su instalirani pod kućištem kotla na plin. Blokada takvog agregata je vrlo jednostavna. Da ne bi komplicirali sustav s velikim brojem slavina, manometar, zračni otvor i ventil za hitne slučajeve prikupljeni su u jednoj skupini. Postoji poseban slučaj s tri slavine. Povezani uređaji su pričvršćeni na njega.

Kruto gorivo i plinski kotao

Tako izgleda sigurnosna skupina

Ugradite sigurnosnu skupinu na dovodnu cijev odmah na izlazu kotla. Stavite tako da je lako kontrolirati tlak i bilo je moguće ručno potisnuti pritisak ako je potrebno.

Koje cijevi rade

Danas se metalne cijevi rijetko koriste u sustavu grijanja. Oni su sve više zamijenjeni polipropilen ili metalplastični. Vezanje plinskog kotla ili bilo kojeg drugog automatiziranog (peleta, na tekućem gorivu, električno) moguće je istovremeno s ovim vrstama cijevi.

Kruto gorivo i plinski kotao

Na zidni kotao na zid može se odmah povezati polipropilenskim cijevima od ulaza kotla.

Prilikom spajanja krutog kotla goriva, barem mjerač cijevi na dovodu nemoguće je učiniti s metalnom cijev i najbolje je bakra. Tada možete staviti prijelaz na metalnu plastiku ili polipropilen. Ali to nije jamstvo da se polipropilen neće srušiti. Najbolje je napraviti dodatnu zaštitu od pregrijavanja (ključanja) TT kotla.

Koja je od polimernih cijevi bolja? Polipropilen ili metal-plastika? Nema određenog odgovora. Zadobrenje polipropilena je dobra za pouzdanost spojeva - pravilno zavarene cijevi su monolit. (Kako spojiti polipropilenske cijevi ovdje). No, maksimalna dopuštena temperatura rashladnog sredstva u sustavu nije viša od 80-90 ° C (ovisno o vrsti cijevi). I da, produžena izloženost visokim temperaturama dovodi do brzog uništenja polipropilena - postaje krhak. Stoga je vezanje kotla po polipropilenu napravljen samo u sustavima niskog temperatura na temelju automatiziranih kotlova.

Kruto gorivo i plinski kotao

U prisutnosti zaštite od pregrijavanja, traka kotla može se napraviti po poliropilenskim cijevima

Metalna plastika ima veću radnu temperaturu - do 95 ° C, što je dovoljno za većinu sustava. Možete napraviti i vezanje krutog kotla za gorivo, ali samo u slučaju prisutnosti jedne od zaštite od sustava pregrijavanja rashladnog sredstva (opisani nešto niže). No, metalne plastične cijevi imaju dva značajna nedostatka: sužavanje na mjestu priključka (dizajn priključaka) i potrebu da se redovito provjeravaju spojeve, dok prolaze tijekom vremena. Tako je traka kotla s metalnom plastikom pod uvjetom uporabe kao rashladno sredstvo vode. Neposredni fluidi su vidniji, jer u takvim sustavima, priključci za oči nisu bolji ne koristiti - oni će i dalje teći. Čak i ako zamijenimo brtve su kemijski otporni.

Vezati plinske kotlove

Moderni plinski kotlovi imaju dobru automatizaciju koja kontrolira sve parametre opreme: tlak plina, prisutnost plamena na plamenik, razinu tlaka i temperatura rashladnog sredstva u sustavu grijanja. Postoji čak i automatizacija koja može prilagoditi rad pod vremenskim uvjetima. Osim toga, kotlovi na zidu u većini slučajeva sadrže takve potrebne uređaje kao:

  • Sigurnosna skupina (mjerač tlaka, ventil za zračni bum, hitni ventil);
  • ekspanzijska posuda;
  • Cirkulacijska pumpa.

    Kruto gorivo i plinski kotao

    U kotlovima na zidu, spremnik za ekspanzijsku membransku i sigurnosnu skupinu koja je već instalirana

Parametri svih ovih uređaja prikazani su u tehničkim podacima plinskih mačaka. Prilikom odabira modela morate obratiti pozornost na njih i odabrati model ne samo po snazi, već i volumen spremnika za proširenje i maksimalnom količinom rashladnog sredstva.

Shema kotla na zidu

U najjednostavnijem slučaju, kotlovska leckanje sadrži samo zasjenjene dizalice na ulazu kotla - tako da je moguće provesti popravak ako je potrebno. Više o povratnoj cijevi, dolazi iz sustava grijanja, stavljaju filtarsko blato - kako bi uklonili moguće kontaminante. To je sve vezanja.

Kruto gorivo i plinski kotao

Primjer ploče kotla na zid (dvostruki krug)

Na fotografiji gore postoje kuglični kuglični ventili, ali to je način na koji razumijete, nije potrebno - to je sasvim moguće staviti obične modele, a cijevi se odvijaju bliže zidu uz pomoć uglova. Također imajte na umu da su s obje strane blatnih lica dizalica su da bi ga mogli ukloniti i čistiti bez ispuštanja sustava.

U slučaju povezivanja kotla za plin s jednim krugom, on je još lakši - primijenjen je samo plin (priključeni su plinski materijal), opskrbu vrućom vodom radijatorima ili toplinu vode i povrat na njih.

Sheme ugrađenih kotlova podnih plina

Vanjski modeli kotlova za grijanje plina također su opremljeni automatizacijom, ali nemaju sigurnosnu skupinu niti spremnik za proširenje, niti cirkulacijsku pumpu. Svi ovi uređaji moraju se dodatno instalirati. Shema spremnika zbog toga izgleda malo složenije.

Kruto gorivo i plinski kotao

Vanjska plinska kotla

Na dva sheme klasičnog lekanja kotla instalira se dodatni skakač. Ovo je takozvana "anti-kondenzalna" petlja. Potrebno je u velikim sustavima ako je temperatura vode u povratnoj cijevi preniska, može uzrokovati stvaranje kondenzata. Ukloniti ovaj fenomen i organizirati ovaj skakač. Uz njegovu pomoć, vruća voda iz opskrbe se miješa na obrnuto cjevovod, temperatura iznad točke rosišta (obično 40 ° C). Postoje dva glavna načina za provedbu:

  • S instalacijom u kratkospojnik cirkulacijske pumpe s osjetnikom temperature daljinskog temperature (i fotografije na vrhu desno);
  • Pomoću trosmjernog ventila (na fotografiji ispod lijevo).

U krugu s cirkulacijom na skakaču (crpka kondenzacije), čini cijev na korak manjeg promjera od autoceste. Senzor je pričvršćen na dovodnu cijev. Kada se temperatura smanjuje, je uključen krug napajanja crpke, doda se vruća voda. Kada temperatura postane iznad praga, crpka je isključena. Druga crpka je sam sustav grijanja, radi cijelo vrijeme dok kotler radi.

U drugoj shemi s trosmjerni ventilom otvara vruću vodu na snižene temperature (izložene na ventilu). Crpka u ovom slučaju je na povratnom cjevovodu.

Rezanje kotla za kruto gorivo

Svaki vlasnik TT kotla zna da se tijekom aktivne faze spaljivanja ima mnogo topline. Budući da njezino iskustvo dolazi s vremena na vrijeme - kada i kako pokriti prigušivač, u kojem vremenskom intervalu, itd. Ali vrijedi malo ometanja, a voda u sustavu će pregrijati i može čak i kuhati. Da bi se spriječio takav fenomen, letak kotla bez automatizacije treba sadržavati nekoliko uređaja koji sprječavaju sustav za ključanje. Samo u ovom slučaju može biti ožičenje kroz kuću kako bi napravili polimerne cijevi. Inače, prije ili kasnije, pregrijani nosač topline omekšava materijal, cijevi će se probiti sa svim posljedicama koje slijede. Stoga, blokada krutog kotla goriva uz tradicionalne elemente - sigurnosne skupine, ekspanzijski spremnik i cirkulacijska pumpa - sadrži čvrsti broj dodatnih uređaja i obično zahtijeva prilično čvrste sredstva.

Kruto gorivo i plinski kotao

Jedan od jednostavnih traka krutog kotla za gorivo

Ciklička priroda rada kotlova na krutom gorivu vodi ne samo na sustav vrenja, već i na činjenicu da je vrlo vruće u kući (kada gorivo aktivno gori), zatim hladno - kada je sve gorjelo. Da bi se eliminirali ove pojave, postoji rješenje: uspostaviti indirektni kotla za grijanje ili toplinski akcelerator. Oba su spremnici za vodu, jednostavno obavljaju različite funkcije i, prema tome, povezani su na različite načine.

Distribucija s indirektnim kotlom za grijanje

Kotao indirektnih grijanja zagrijava vodu za PTV i povezuje s jedne strane na sustav grijanja, a na drugoj - na češalj raspodjele tople vode. Dakle, temperaturne razlike su omekšane, a voda se zagrijava za tehničke potrebe. Dobro rješenje.

Kruto gorivo i plinski kotao

Shema trapa kotla krutog goriva s indirektnim kotlom za grijanje

Kako radi ova shema? Ako je temperatura vode u grijaču vode ispod navedenog, kotlor se povezuje s toplom vode u spremniku. Sustav grijanja u ovom trenutku ispada da se isključuje i malo se ohladi. Nakon zagrijavanja vode do potrebne temperature, kotao se prebacuje na rad s krugom grijanja. Kada se troši topla voda, temperatura u spremniku ponovno pada, veza je ponovno spojen za grijanje.

Lako je, ali s takvom shemom, pregrijavanje je još uvijek moguće - ne uvijek se potrošnja tople vode podudara s fazom aktivnog spaljivanja goriva. U tom slučaju, pregrijavanje je moguće.

Shema s akumulatorom topline

Drugi način je uspostaviti akcelerator topline. To je također spremnik za vodu, ali je spojen samo na sustav grijanja. Koristi se za ublažavanje temperaturnih razlika u sustavu.

Ova metoda je pouzdanija, ali zahtijeva uređaj od nekoliko zasebnih kontura. Kotao zagrijava vodu u akumulatoru topline - povezan je s ulazima. Ovo je jedan zatvoreni obris. Drugi nacrt ide na grijanje - od izlaza akumulatora topline (u gornjem dijelu spremnika), topla voda ulazi u sustav grijanja, a ohlađena voda iz obrnutog cjevovoda ulazi u donji dio istog spremnika. Ako je potrebno, možete povezati sustav toplog poda.

Kruto gorivo i plinski kotao

Shema spajanja TT kotla s akumulatorom topline

S takvom konstrukcijom ne postoji uobičajeno za kruti kotla goriva oštar porast temperature tijekom aktivnog sagorijevanja. Sve zato što se količina spremnika doda, stoga se pregrijavanje vode praktički ne događa. Zatim, kada je gorivo izgorjelo iu uobičajenom sustavu, kuća se počinje ohladiti, toplina u fazi grijanja i dalje se troši u sustavu. Na taj način, temperaturna pozadina je poravnana i vrijeme između vatrogasaca se povećava.

Takva obloga kotla na krutom gorivu je pouzdanija i ožičenje iz koje se mogu napraviti polipropilenskim cijevima, ali kontura iz kotla do spremnika mora se napraviti metalnim cijevima. U tom slučaju moguće je koristiti čelik, ali bolje nakon sve bakar.

Odzračivanje TT kotla s ventilom za pregrijavanje

Treći način zaštite od pregrijavanja krutog kotla goriva je uspostavljanje automatskog pregrijavanja uređaja. Ovo je poseban ventil s osjetnikom temperature. Princip rada je jednostavno: kada se prekorači određena temperatura (obično 95-97 ° C), ventil otvara ulaz hladne vode iz vodovodnog plinovoda i pregrijan pregrijan do kanalizacije. Tako radi, na primjer, regulus DBV 1-02, regulirani BrTs 14480.

Kruto gorivo i plinski kotao

Zaštita kotla krutog goriva od pregrijavanja pomoću regulatora ventila DBV

Ventil Iako ih proizvodi jedna tvrtka, imaju različitu strukturu i instalacijsku shemu. Tako je reguliranje DBV instalirana na izlazu kotla, ima ugrađeni senzor temperature (shema instalacije - gore). Pregrijavanje ventila pregrijavanja TT kotla rufusa Bvts 14480 ima daljinski senzor, može se montirati na ulazu i na izlazu (shema instalacije na dnu). Što je dobro ova opcija? Činjenica da može raditi u sustavima s prirodnom cirkulacijom - ne treba pritisak na posao.

Kruto gorivo i plinski kotao

Oporavak kotla za grijanje s zaštitnim ventilom iz vrenja nosača topline

Njihovi procijenjeni trošak je 40-60 € - mnogo je manji od troškova montaže akumulatora topline ili kotla indirektnog grijanja, ali ova metoda ne rješava problem fluktuacija. Ti ventili, usput, mogu se koristiti za poboljšanje pouzdanosti kruga s utvrđenim nelagodom i točnim za uklanjanje mogućnosti kuhanja sustava.

Što je još potrebno u sustavu

Vezanje kotao bit će nepotpuno ako ne postoji dizalica za ispuštanje i punjenje sustava. I bolje ako su odvojeni. Specifična instalacija ovisi o strukturi sustava, ali postoje određena pravila:

  • Dizalica za šljiva čini na najnižoj točki. To je vrlo važno ako se sustav grijanja treba sačuvati za zimu - potrebno je da ostane što je manje mogućeg rashladnog sredstva. Ako sustav će raditi zimi, uvijek je moguće koristiti dizalicu (sa ili bez ili bez mlaznice) na jedan od radijatora, to će biti suspenzija sustava.

    Kruto gorivo i plinski kotao

    Takva dizalica za ispusni sustav može se instalirati na bilo koje prikladno mjesto (na povratnoj cijevi)

  • Ako se voda koristi u sustavu grijanja, unos iz vodovoda je obično spojen. U slučaju zidnog plinskog kotla za to postoji posebna mlaznica sa stacionarnom dizalicom. Hladna voda je povezana s ovim unosom, ako je potrebno, slavina se otkriva na kratko vrijeme. Ako se kotao koristi bez posebne mlaznice, u cijevi za dovod (poželjno više) također postavite dizalicu. Kao opcija - na segmentu cijevi koja ide u spremnik za proširenje.

    Kruto gorivo i plinski kotao

    Jedna od opcija za instaliranje dizalice za popunjavanje sustava grijanja

U nekim sustavima, šljive i zaljev sustava izrađeni su od jedne dizalice. To je moguće ako postoji crpka, koja pumpa rashladno sredstvo i postoji mjerač tlaka, koji se može kontrolirati pomoću tlaka koji se stvara. Ako postoji zasebna dizalica za zaljev sustava na vrhuncu, možete ga ispuniti gravitacijom.

Članak o temi: Odaberite moderne pozadine za dvoranu za 2019. godinu: fotografije i 7 sorti

Čitaj više