Propisi za instaliranje plinskog kotla

Anonim

Plin i dalje ostaje najjeftiniji tip goriva. Prema tome, najjeftinije grijanje se dobiva na prirodnom plinu. Istina, instalacija plinskog kotla povezana je s određenim poteškoćama - prostorija mora biti u skladu s standardima sigurnosti požara.

Propisi za instaliranje plinskog kotla

Da biste instalirali snažne plinske kotlove, potrebna je zasebna soba.

Standardi instalacije ugradnje plina

Da biste imali nevolje prilikom primanja plinskog kotla, instalacija je potrebna za odabir u skladu s trenutnim standardima. Instalacija plinskog kotla u privatnoj kući (jednokratno ili blokirano) regulirano je Snip 31-02-2001, a pravila o instalaciji u stambenim zgradama su registrirani u Snip 2.08.01.

Za privatne kuće

Prema normima, plinski kotao može se instalirati u ventiliranom području, što je:

  • na prvom katu kuće;
  • u podrumu ili podrumu;
  • na tavanu:
  • U kuhinji se mogu ugraditi plinski kotlovi kapaciteta do 35 kW (MDS 41,2-2000 do 60 kW).

Što se tiče instalacije kotlova u kuhinji, dvije norme trenutno rade. Prema jednom dokumentu, moguće je postaviti uređaje za grijanje kapacitetom od najviše 35 kW, prema drugoj - ne više od 60 kW. I govorimo o uređajima za grijanje. Ne uzimaju u obzir plinske ploče ili drugu tehniku ​​plina.

Propisi za instaliranje plinskog kotla

Kako i gdje postaviti plinski kotao

Kako to učiniti? Morate saznati što pravila drže u vašoj vršnosti. Uostalom, to će njihovi predstavnici biti naručeni. Zapravo, sve suptilnosti bi vam trebale reći dizajnera, ali i znati da je to poželjno - morat ćete pripremiti instalacijsku sobu.

Sada o tome gdje i kako se može postaviti plinska oprema. Bit će o plinskim kotlovima i stupcima, njihova je snaga zbrojana:

  • s napajanjem do 150 kW - u zasebnoj prostoriji na bilo kadu, uključujući u podrumu i podrumu;
  • Od 151 kW do 350 kW inclusive - u zasebnoj prostoriji prvog, podruma ili podruma, kao iu odvojenoj sobi.

Moćne instalacije u privatnim kućama se ne koriste.

Zahtjevi za kuhinje na kojima je instaliran plinski kotao

Kada se stavi u kuhinju u bojleru vode za protok ili kotla za grijanje kapaciteta do 60 kW, soba mora ispunjavati sljedeće standarde:

  • Volumen sobe trebao bi biti najmanje 15 kubičnih metara, plus 1 kubični metar za svaku kilovat moć plinskog kotla.
  • Visina stropa nije manja od 2,5 m.
  • Ventilacija:
    • izvlačenje s kapacitetom od najmanje tri puta;
    • Priliv je isti, plus zrak za spaljivanje.
  • Prisutnost prozora s prozorom. Područje prozora ovisi o debljini stakla. Uz čašu debljine 3 mm, površina od jednog stakla (samo samo staklo) ne smije biti manje od 0,8 m2, s debljinom od 4 mm - najmanje 1 m2, staklo 5 mm - 1,5 m2.
  • Na dnu vrata potrebno je otvor za odzračivanje (rešetka ili jaz između vrata i poda) veličine najmanje 0,025 m2.

    Propisi za instaliranje plinskog kotla

    Organizacija grana proizvoda za izgaranje u podne plinski kotao

Postoji još jedan, koji nije napisan u pravilima, ali koja postoji: instalacija plinskog kotla je dopušten samo u zatvorenom prostoru s vratima. U svjetlu najnovijih trendova - za uklanjanje particija i umjesto da se vrata napravi lukove - to može biti problem. Bez vrata dopuštenje se neće potpisati. Izlaz - stavite klizna (klizna) ili sklopivi vrata. Druga je opcija je staklena vrata. Oni ne "brod" unutrašnjost, ali oni se doživljavaju kao vrata.

Svi ovi zahtjevi moraju se izvršiti. Uz prekršaje, ne potpisujete čin prihvaćanja.

Zahtjevi za pojedine prostorije

Zahtjevi za pojedine kotlovske sobe su slične, ali postoje neke razlike:

  • Visina stropova je najmanje 2,5 m;
  • Volumen i područje prostorije određeni su praktičnosti održavanja, ali ne smiju biti manji od 15 m3.
  • Zidovi koji dovode do susjednih prostorija moraju imati granicu otpora požara od 0,75 h i nultu granicu širenja požara u dizajnu (opeka, betona, građevinskih blokova).
  • Hood s istim zahtjevima: na odljev - tri puta razmjena, na priljevu u istom volumenu, plus zrak za spaljivanje.
  • Soba bi trebala imati prozor. Staklo površine nije manje od 0,03 m2 po kubičnom volumenu metra.

Ako je oprema instalirana s kapacitetom od 150 kW, jedan od obveznih uvjeta je izlaz na ulicu. Drugi izlaz može biti opremljen - u komunalnu sobu (ne prebiva). Može biti spremište ili koridor. Vrata trebaju biti prevencija požara.

Propisi za instaliranje plinskog kotla

Tako uklonite dimnjak s kotla na zid s zatvorenom komorom za izgaranje

Imajte na umu da kada je izračunavanje sustava Windows stakleno područje, a ne veličina otvora prozora. Štoviše, u nekim slučajevima, potrebno je prisustvo najmanje jednog stakla s površinom od najmanje 0,8 četvornih metara. Ako povećate Windows problematiku, možete napraviti sličan prozor na vratima (standard ne kaže da bi trebao biti u zidu).

Kako dodati kotlovske sobe

Ponekad u kući nema mogućnosti za istaknute zasebnu sobu. U tom slučaju, kotlovnica je pričvršćena. Standardi u visini stropova, volumena, ostakljenja i ventilacije ostaju isti kao i za pojedine prostore, dodaju se samo više specifičnih normi:

  • Kotlovnica je pričvršćena na čvrsti zid. Najbliži prozor ili vrata trebaju biti barem metar.
  • Zidovi moraju biti nezapaljivi. To znači da bi trebali dati 0,75 sati prije paljenja (45 minuta). Takvi materijali su opeka, betona, rikushnyak, snogoblock, pjena i beton plina.
  • Zidovi proširenja ne smiju se kombinirati s glavnom zgradom. To jest, temelj je odvojeno, nekoherentno, izgrađene su sva četiri zida.

    Propisi za instaliranje plinskog kotla

    Proširenje treba izgraditi na ne-vidljivom temeljima

Imajte na umu da se proširenje mora registrirati. Bez službenih dokumenata o njoj, nitko vam neće dati plin. Pa ipak, kada je dizajn, postavite sva pravila bez odstupanja, inače neće prihvatiti. Ako se ugradnja plinskog kotla planira u već postojećoj sobi, neka odstupanja mogu zatvoriti oči ili ponuditi određenu naknadu (s nedostatkom volumena, visina stropova može se tražiti da poveća područje ostakljenja). Za novo građevinske zgrade (i priloge) ne postoje takve popuste: u njih treba položiti sve propise.

United kuhinje

Danas je postalo moderno imati studio apartmane ili kombinirati kuhinju s dnevnim boravkom. Ispada jedan veliki prostor u kojem je lako implementirati dizajnerske ideje. No, plinska služba se odnosi na takvu sobu kao stambenu i staviti plinsku opremu zabranjuje.

Propisi za instaliranje plinskog kotla

Ugradite plinski kotao u kuhinju samo u prisutnosti radne ventilacije i vrata

Uz apartman-studio, neće biti moguće riješiti problem, a postoji i kombinirani izlaz. Ako samo planirate kombinirati kuhinju i dnevni boravak, kada dokumentirate dokumente, soba ima kuhinju-blagovaonicu. Ova soba nije stambena, tako da neće biti ograničenja. Ako su papiri već uređeni, možete ih pokušati remaketati ili otići na drugi način - instalirajte kliznu particiju. Istina, u ovom slučaju, izmjena dokumenata će biti uklonjena.

Mjesto za instaliranje plinskog kotla

Ako posebno govorimo o apartmanima, u njima se instaliraju plinski kotlovi uglavnom u kuhinjama. Postoje sve potrebne komunikacije: vodoopskrba, plin, postoji prozor i ekstrakt. Ostaje samo odrediti odgovarajuće mjesto za kotao. Za takve instalacije, zidne (montirane) kotlovi koriste. Oni su instalirani na nekoliko kuka koje su fiksirane na zidovima (obično idu u kompletu).

Što se tiče instalacije u drugim prostorijama stana ili kod kuće, u pravilu, nitko od njih ne prolazi prema zahtjevima. Na primjer, u kupaonici nema prozora s prirodnim svjetlom, koridor obično nije prikladan u veličini - nema dovoljno tolerancije od uglova ili na suprotni zid, obično nijedna ventilacija nije u potpunosti ili u nedovoljnom volumenu. Uz skladišne ​​prostorije, iste nevolje - nema ventilacije i prozora, nedostatak volumena.

Propisi za instaliranje plinskog kotla

Točna udaljenost od zidova i ostalih stavki označena je u uputama za uporabu kotla.

Ako postoji stepenice na drugi kat u kući, vlasnici često žele staviti kotla ispod stepenice ili u ovoj sobi. Što se tiče volumena, obično prolazi, a na ventilaciji će to morati učiniti vrlo moćno - volumen se smatra na dvije razine i potrebno je osigurati njegovu trostruku razmjenu. To zahtijeva nekoliko cijevi (tri ili više) vrlo velikog poprečnog presjeka (najmanje 200 mm).

Nakon što je odlučeno o instalaciji plinskog kotla, ostaje pronaći mjesto za to. Odabrana je na temelju vrste kotla (zida ili vanjskog) i zahtjeva proizvođača. Prijedlog je obično detaljno napisao udaljenosti od zida na desnoj / lijevoj strani, visinu instalacije u odnosu na pod i strop, kao i udaljenost od prednje površine do suprotnog zida. Mogu se razlikovati od različitih proizvođača, tako da je vrlo pažljivo proučavajući priručnik.

SNU ugradnje stopa

U nedostatku takvih preporuka u putovnici opreme, ugradnja plinskog kotla može se provesti u skladu s preporukama SNIPA 42-101-2003 p 6.23. Kaže:

  • Plinski kotlovi mogu se instalirati na ne-pogoršane zidove na udaljenosti od najmanje 2 cm od njega.
  • Ako je zid zaposlen ili sagon (drveni, okvir, itd.) Mora biti zaštićen ne-spaljivanjem materijala. To može biti tri milimetarskog lista azbesta, na kojem je fiksiran metalni lim. Također, zaštita žbuke se smatra slojem od najmanje 3 cm. U ovom slučaju potrebno je objesiti kotla na udaljenosti od 3 cm. Dimenzije nekontroliranog materijala moraju prelaziti veličinu kotla Za 10 cm sa strane i ispod, a odozgo bi trebalo biti više od 70 cm.

Što se tiče lista azbesta, mogu se pojaviti pitanja: danas se prepoznaje kao opasan materijal za zdravlje. Moguće je to zamijeniti slojem kartona od mineralne vune. Čak smatra da se keramička pločica također smatra ne-spaljivanjem baza, čak i ako je položena na drvene zidove: sloj ljepila i keramike samo daju potrebnu otpornost na požar.

Propisi za instaliranje plinskog kotla

Na drvenom zidu, plinski kotao može se objesiti samo u prisutnosti ne-spaljivanja supstrata.

Također je regulirana instalacija plinskog kotla u odnosu na bočne stijenke. Ako je zid ne-zapaljiv - udaljenost ne može biti manja od 10 cm, za zapaljive i tvrde ruke je 25 cm (bez dodatne zaštite).

Ako je instaliran kotao na otvorenom, baza bi trebala biti nezapaljiva. Ako je pod drvenom drvenom, napravite nezapaljivo stajalište, koje bi trebalo osigurati granicu otpornosti na požar u rasponu od 0,75 sati (45 minuta). To su ili opeke položene na žlice (u 1/4 cigle), ili debele keramičke pločice, koja se stavlja na vrh azbesta sluša se na metalnom listu. Dimenzije ne-zapaljivih opet - za 10 cm više od dimenzija instaliranog kotla.

Članak o temi: Kako žbukati zidove s cementnim mortom?

Čitaj više