Kakvu vrstu viskoze tkanina: sastav, svojstva i karakteristike (fotografija)

Anonim

Do početka prošlog stoljeća koristi se samo prirodna tkanina za odjeću, za koje su korištene vlakna biljnog ili životinjskog podrijetla. Tijekom nekoliko stoljeća, pokušaji su ih pronašli zamjenu, a neki uspjeh na ovom području postignut je na kraju XIX stoljeća. Prvi patent za vlakno dobiveno iz tretirane celuloze izdana je 1884. godine Francuza de Shardonne, a prvi viskozni tkanina je dobiven u Engleskoj 1893. godine.

Od tada, umjetna vlakna su dobila iznimno rasprostranjenu uporabu. Iako sirovine za njihovu pripremu još uvijek služe celulozi, svojstva tkiva dobivenog iz takvih sirovina, kao i njegov izgled i svrha mogu biti najrazličitiji.

Kakvu vrstu viskoze tkanina: sastav, svojstva i karakteristike (fotografija)

Potvrda i sorte

Kako bi se nositi s onim što viskoza je da je tkanina napravljena na svojoj osnovi i što to mogu biti njezine karakteristike, potrebno je shvatiti da je to prilično opsežna masa umjetnih materijala. Za razliku od prirodnih vlakana, izravno dobivenih od životinja ili biljaka ili sintetičkih materijala, koji se dobiju sintetiziranjem proizvoda za preradu ulja i plina, sastav viskoze je celuloza obrađena jednom ili drugom vrstom otapala i modificirana kao filament ili film ( celofan).

Ime se pojavljuje iz latinske riječi "ljepljive", ovaj materijal primljen zbog viskoznosti tvari, iz kojeg se formiraju njezina vlakna. Najčešći je metoda otapanja od kaustičnih znanstvenika smrvljenog drva ili pamučnih proizvoda, što se može dobiti i tanke sjajne niti nalik svile i pahuljasti vlaknastu vunenu teksturu. Bez obzira na metodu dobivanja celuloznog rješenja, proizvodnja viskoze se provodi u takvom nizu:

  • pročišćavanje, mljevenje i pre-preradu sirovina;
  • otapanje i uklanjanje viška tekućine;
  • Svrha mase viskoze kroz filtre i stvaranje vlakana;
  • njihova naknadna obrada (sušenje, prešanje, izbjeljivanje, slikanje itd.).

Članak o temi: šablone za bojanje point za početnike boce i chaskete

Dobivene niti mogu biti tekstilne, tehničke ili spajalice.

  1. Od tankih i ne posebno izdržljivih tekstilnih vlakana, proizvode se razne tkanine i viskoznog pletena, oni se također koriste kao aditiv na druga vlakna prilikom stvaranja smjesa.
  2. Velike i izdržljive tehničke niti koriste se za proizvodnju materijala kabela.
  3. Posebna kategorija je glavna vlakna koja ima malu duljinu. Staple tkanine, umjetno krzno, netkane materijale proizvode se od njega.
  4. Posljednja potražnja je nedavno koristila viskozu za fuliranje, koje karakterizira posebna mekoća i jednostavnost rada.

Kakvu vrstu viskoze tkanina: sastav, svojstva i karakteristike (fotografija)

Klasifikacija umjetnih tkanina može se provesti u skladu s značajkama njihove pripreme, metode za obradu vlakana, kao i sastav sirovina. Među brojnim vrstama umjetnih materijala može se dodijeliti kao:

  • acetat (triacetat) svila, koja se odlikuje blještima, malo se pričvršćuje i prilično je bezoblično;
  • Dozvolen - Staple vlakna, sa strukturom nalik vuni, koristi se kao njegova zamjena;
  • Dumnik je elitna tkanina koja se temelji na vlaknima bakra-amonijaka, čiji se svojstva približavaju prirodnom svilu;
  • Modalna - poboljšana viskoza na temelju eukaliptusa, borove ili bukve, odnosi se na ekološki prihvatljive materijale;
  • Napeta (lio-stanica) - eukaliptična celulozna tkanina, obrađena inovativnim tehnologijama, odlikuje se snagom i antiseptičkim svojstvima;
  • Satel - poboljšana viskoza na temelju crnogoridovnog drva;
  • Polinky materijali - viskozni materijali s homogenom strukturom vlakana, karakteriziraju se povećana čvrstoća i elastičnost;
  • Bambus - materijal koji se temelji na bambus celulozi, koji je najbliži svojim svojstvima koje su najbliže prirodnom pamuku, često celulozna masa za njega dobivena je bez upotrebe moćnih kemikalija mehaničkim drobljenjem i prirodnom fermentacijom (tzv. Bambus lana).

Kakvu vrstu viskoze tkanina: sastav, svojstva i karakteristike (fotografija)

Svojstva umjetnih materijala

Tkanine viskoze mogu nalikovati svakog prirodnog materijala od najtanjih svile u krzno, osim, oni su vrlo higijenski, ugodni na dodir, ne uzrokuju iritaciju kože, sposobni podesiti temperaturu na površini tijela, za razliku od većine vrsta sintetike , Glavne prednosti svih vrsta viskoze su:
  • Mekoća i ugodna taktilna osjećanja;
  • Visoka higroskopnost;
  • propusnost zraka;
  • "Zagrijavanje";
  • izdržljivost;
  • razne teksture;
  • nedostatak elektrifikacije;
  • niska cijena (za većinu sorti);
  • Lakoća recikliranja.

Članak o temi: djevojka jakna s pletenje iglice: pletenje uzorak

Međutim, ovaj materijal ima značajne nedostatke. Prije svega, nije previše izdržljivo i ne razlikuje se u vlažnoj snazi, brzo gubi svoj izgled kada je izložen ultraljubičastog. Svi umjetni materijali su jaki i odlikuju se visokim rubovima. Također treba napomenuti da pozitivna nekretnina često ne mogu: tako, dobru higroskopnost dovodi do neželjene apsorpcije vlage, a neke vrste takvih tkiva, kao što je bambus, mogu se oblikovati u vlažnoj atmosferi. Prekomjerna mekoća dovodi do činjenice da se ovi proizvodi slabo drže obrazac, a bez posebne obrade na njima ne mogu se stvoriti nabori i sklopovi.

Na pitanje, da li viskoz sjedi, nedvosmislen odgovor da mu je teško. Tkanine koje proizvode tradicionalna tehnologija mogu dati snažno skupljanje. Nadograđeni materijali dostupni su s posebnom obradom, što sprječava skupljanje i stvara platno. Također je teško dati odgovor, viskoz se proteže ili ne. Pletena, viskoza pletenica je vrlo elastična, a da bi se imovina kupila tkanine, trebaju dodati elastane. Dakle, kako bi se izbjegle neželjene karakteristike odjeće, morate pažljivo ispitati sastav tkanine. Najčešće, sadržaj viskoze ne prelazi 30%, u tom slučaju njegova neželjena svojstva praktično se ne manifestiraju.

Primjena i njegu

Većina kupaca ne zna da se umjetni materijali široko koriste kao pakiranje, u proizvodnji umjetnih kože i tehničkih tkiva. Treba napomenuti da se i čista odjeća viskoze, a pletenica viskoze trenutno se događaju mnogo rjeđe od pola stoljeća. U osnovi, takav se materijal koristi u masovnom indijskom tekstilu, često se koristi kao obloge, za jeftin pribor. To se ne odnosi na takve moderne materijale kao što su bambus, modal, desetak, itd. Često se koriste za šivanje razne odjeće, posteljina, kreveta. Apsorpcijska svojstva viskoznog platna čine ga vrlo popularnim ručnicima, pribor za kupanje, pribor za čišćenje.

Članak o temi: Kukičane papuče: video lekcije za početnike s shemama

Kupnja proizvoda od umjetnih vlakana, morate se pažljivo upoznati s pravilima odlaska naznačenog na naljepnici. Ako ne postoji takav opis, onda opća pravila, kako oprati viskozu, kao što:

  • Pranje - samo ručni ili blagi način na temperaturi od 30 stupnjeva;
  • neutralni deterdžente bez bjeline;
  • Spin se proizvodi na maloj cirkulaciji, s ručnim pranjem lagano pritisnite vodu bez uvijanja ili valjanja u ručnik;
  • Proizvodi, osobito viskoza pletiva, sušeni u horizontalnom položaju daleko od sunčeve svjetlosti i izvora topline;
  • Glačanje se proizvodi u "svilenom" načinu, bez spaling i bez prskanja vodom.

Čitaj više