Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Anonim

Kamin u kući ili u kućici - mjesto privlačenja cijele obitelji. Jasno je da želi biti lijepa, ali i ne sprječava praktičnost - čađe i čađe, prljavštinu ili smolu s ogrjevnim drvama, sve se to često ispostavlja da je na zidovima portala. Iz tog razloga, površina se treba lako oprati. Osim toga, završetak kamina mora biti otporna na toplinu - iako se bočne stijenke kamina zagrijavaju daleko od takvih temperatura kao što je peć, ne vrijedi zanemariti taj zahtjev. Zadovoljiti ove zahtjeve nisu toliko mnogo materijala. To je žbuka otporna na toplinu, posebne vrste keramičkih pločica i kamena - prirodnih ili dekorativnih.

Žbukanje kamina

Žbuka je jedna od jednostavnih i praktičnih opcija za projektiranje ciglenog kamina. Prije nekoliko godina, žbukane površine su isprane ili obojane. Danas se pojavio prilika na vrhu obične žbuke, primijeniti sloj dekorativnog s različitim teksturama.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Završna obrada vatrena žbuka može biti fragmentarna

Vrste žbuke za kamini

Završetak kamina s žbukom je popularno iz razloga što se dizajn može razviti. Drugi plus je ako je sve učinjeno ispravno, kako bi se postigla glatka površina, lijepa i izdržljiva završetka. Za žbukanje kamina, isti se pripravci koriste kao za peći od opeke. Iako se temperatura grijaćih površina razlikuje, gipsane mješavine čine isto. Postoje dvije opcije: napravite žbuku ili kupite spremni. Ako je iskustvo rada s glinom i određivanjem njegove debljine, bolje je kupiti. Kupovina za kamini i peći uključuju aditive i aditive koji čine površinu trajnije, pukotine se često pojavljuju.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Mješavine za žbuku od kamina

U pravilu, svaki proizvođač ima dva kompozicija s različitim svojstvima. Prvi je osnovni, za nacrt završetka. Može se primijeniti dovoljan debeli sloj - do 10 mm. Nakon sušenja, drugi sloj je složen - završava. Sadrži više tanko mljevenje tvari, primijenjeno s tankim slojem - obično do 3 mm, površina se dobiva glatka. Takva se površina već može naslikati ako se točno pričvršćuje) ili nanesite dekorativnu žbuku.

Ako želite da se završetak kamina košta minimalni iznos, gipsanu formulacije iz gline, pijeska i vapna neovisno. Ali opet, ponovite, bez iskustva s glinom, pobrinite se da žbuka samostalna ne ispuca, to je teško. Pripravci za žbukanje kamina za izradu vlastitim rukama su različiti, ovdje su neke dokazane:

  • Clay-vapno:
    • 1 dio gline i mrzio vapno + 2 komada pijeska;
    • Na temelju maznog vapna - na 2 dijela vapna za jedan dio gipsa i pijeska.
  • Cement-glina: jedan dio gline i cementa (m 500) + 2 komada pijeska;

Da bi se kamin kamina za kamin, dodaje im vlakna ojačanja. Prethodno je bilo sitno sjeckano slame, kasnije - azbestna vlakna, a danas se uglavnom dodaje staklo ili vlakna vlakna. Udio ovog dodatka je mali - 0.1-0.2 dijelova. Dodaje se suhim komponentama (cement i pijesak), sve je pomiješano. Suha smjesa se dodaje u glina i / ili vapnenac tijesto, a ponovno se temeljito miješa, doda se voda prema potrebi.

Vapno je bolje da se već mrzi, u obliku vapnenačkog testa. Ako ga ugasite kod kuće, nereagirane čestice uvijek ostaju, koje su tijekom rada kamina tada ugasili, uništavajući grahovitu površinu. Što se tiče pijeska - njegov broj je precizno odabran ovisno o sadržaju masti od gline. Rješenje mora biti dovoljno plastična. Sadržaj masti u otopini se provjerava s komadom drva. Spustite ga u otopinu i uzmite ga. Ako ostane glatki sloj debljine 2-3 mm na površini, otopina je normalna. Ako je sloj gust i živa - potrebno je dodati pijesak ako je štap gotovo čist - dodajte gline.

Članak o toj temi: Električni topli podnice: Tehnologija

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Rješenje normalne debelosti

Glina se predupira (2 dana ili dok se sve kvrge ne izbaci), zatim obrišite kroz metalno sito sa staničnom 2 cm. Uzgajani tijesto od gline ponovno se guraju kroz mrežu, ali već s finom ćelijom - 0,5- 0,7 mm.

Pijesak treba karijeru, trebala bi biti čista i suha. Prije uporabe također se prosije.

Za one koji ne žele biti pronađeni sa samostalnim skladbama dajemo nekoliko tvrtki koje proizvode žbuku za kamini i peći. Sljedeći spojevi su se pokazali:

  • Plovetonit refraktory;
  • Petrojiks Ku;
  • Terrakotska žbuka otporna na toplinu;
  • Bossnab;
  • Parada RS;
  • RTNER;
  • Hefnerputz peći žbuka.

Postoje domaći proizvođači i europski. Nemoguće je reći da su ruske skladbe lošiji, ali je lakše raditi s uvozom.

Značajke gipsane peći i kamini

Tehnika primjene rješenja nije drugačije: primijenjena je lopatica ili posebna kanta (raspršeno) određeni sloj, zatim poravnat (u svjetionicima). Istaknute su u pripremi površine kamina do žbuke:

  • Prvo, cijeli stari završetak se uklanja iz zidina, ako je - boja, vapna, ostataka žbuke, žbuke itd. Trebalo bi postojati samo čista opeka.
  • Za bolje adheziju otopine žbukanja s površinom, šavovi se produbljuju za oko 1-1,5 cm. Uzmite produžetak, dlijeto ili odvijač i struže otopinu u šavovima.
  • Sve pukotine koje su zapečaćene s popravkom čineći ili za brtvljenje otporne na toplinu (koji održava grijanje na 800 ° C).
  • Kada je sve pripremljeno, krenite četkom s dugim čekinjama i očistite površinu. Trebalo bi biti čisto.
  • NEXT GO OPTIONS:
    • Ako je površina kamina relativno glatka (diferencijal manji od 5 mm), možete navlažiti zidove i početi primjenjivati ​​žbuku.
    • Ako, zbog zakrivljenosti površine, sloj će morati učiniti više od 5 mm, potrebno je pojačanje. Na zidovima kamina, hrane metalnu mrežu s plitkim komadima. Popravljen je noktima, koji su začepljeni u šavovima (šavovi se ne mogu slomiti ili stisnuti, ali ne tako duboko). Da bi šeširi zadržali rešetku, nosite metalne podloške veće od veličine ćelije. Na vrhu ove hrpe nalaze se žbuka. U ovom slučaju, možete biti sigurni da žbuka neće nestati.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Kamin nakon žbuke

Prije početka žbukanja kamina, pažljivo pročitajte upute na pakiranju. Obično se opisuje pod kojim uvjetima i kako primijeniti žbuku. Ali majstori savjetuju da rastopi kamin, zagrijavaju zidove do 60 ° C, nakon čega miješaju površinu i počeli žbukati. Zagrijte zidove tako da opeka zauzme svoje "radne" dimenzije. U ovom slučaju, manje je vjerojatno da kada se zagrijava žbuka sjaj. Voda za vlaženje je potrebno tako da otopina nije previše suha: cigla je higroskopan. Ako je suha, brzo povlači vodu iz žbuke žbuke i postaje previše suha, ne stvrdnjava se do normalnog stanja. Rezultat je napuknut na površini.

Još nekoliko bodova o sušenju. Uz žbukanje kamina, nanosi se najmanje dva sloja. Drugi se može primijeniti samo nakon što je prva suhoća u potpunosti. Da biste ubrzali sušenje, možete organizirati nacrte, ali je nemoguće pretvoriti kamin. Isto vrijedi i za drugi - završni sloj.

Tehnologija peći za žbuke i kamina vidi sljedeći video.

Suočavanje s kamin pločicama i porculanom

Završna obrada kamina ili porculana se provodi na posebnom ljepilo otpornom na toplinu. Pločica za takva djela nije prikladna. Trebalo bi biti dobro nositi grijanje, biti izdržljiva, gusta (s malim porama), plus to bi trebalo biti lako.

Završavanje kamina običnim keramičkim pločicama je lutrija. Ako ste sretni, to će stajati normalno, ako ne i nakon nekog vremena, sloj glazure će pokriti mrežu najboljih pukotina. Pogled će biti "ne baš", oteti ga. Ako je moguće, bolje je koristiti posebne materijale:

  • Terakota. Pločica s nesretnom površinom karakterizira karakteristična boja, zahvaljujući kojem je dobio ime. To je slično koeficijentu cigle toplinske ekspanzije, jer ne ispušta.

    Terrakotta - pločica za završnu kamini i peći

  • Majolika. Ovo je ista terakota pločica samo s glazurom koja se primjenjuje na prednju stranu. Tehnologija je složenija, cijena je veća. Završavanje kamina Maitolika zahtijeva pažljivog razvoja skica - nećete smanjiti takvu pločicu. Također je zahtijevalo visoku kvalifikaciju majstora - najmanji odstupanja su upečatljive. Očigledno, iz tog razloga, da, zbog vrlo visokih cijena, možete vidjeti kamini i peći s fragmentima Maitolika. Moram reći da su ti fragmenti vrlo uređeni i oživljeni unutrašnjost.

    Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

    Maitolika - korelno i lijepo

  • Clinker otporne na toplinu. Učinite ga iz smjese nekoliko glinenih sorti, uz dodatak Chamot. Njegove formule su pritisnute, a zatim spali. Rezultat je tanki - debljine 9-12 mm - i robusna pločica. Boje - od bijelog sive do smeđe boje.

    Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

    Clinker otporna na toplinu

  • Porculanski kamen. Tehnologija proizvodnje je slična - prvo se pripravak pritisne, zatim gori. Komponente se razlikuju: osim nekoliko sorti gline, dodaje se kvarcni pijesak, mala mrvica granita ili mramora, boja, oksida i soli metala. Struktura kamena porculana je niska, dobro je tolerirati i visoke i niske temperature. Tehnologija omogućuje dobivanje materijala, oponašanja mramora, drugih prirodnih kamenja, terakote, klinkera i magica. Nedostatak porculana teško ga je odrezati i ima mnogo težine. Za suočavanje s kamina se koriste ploče malih debljina, jer težina nije strašna, a može se dodati u tvrtku (samo trebate znati točne dimenzije željenih fragmenata).

    Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

    Završavanje kamina s CeramRanger - možete razviti dizajn u bilo kojem stilu

  • Tiemas. Tehnologija proizvodnje nije mnogo drugačija - Clay je oblikovana, spaljena u peći. Glavna razlika je oblik i način instalacije. Pločice su instalirane tijekom zidarstva peći ili kamina - fragmenti s žicama su fiksirani u šavovima. Dakle, završna obrada gotovog kamina je nemoguće.

    Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

    Proces instaliranja pločica

Posebne pločice za suočavanje s kaminom i pećima izrađene su od malog ili srednjeg formata, a isti porculan je u velikim pločama. Besprijekoran stil, naravno, privlačan je, ali je nemoguće osigurati da takav cilj neće pasti. Koeficijent toplinske ekspanzije je sasvim različit, zbog toga su mogući incidenti.

Tehnologija montažnih pločica na zidnu kamin i ispušnu cijev

Sve navedene vrste pločica, osim pločica, montirane su na kamini za jednu tehnologiju. Završavanje kamina pločica počinje s pripremnom fazom, a ona se jedan u jednom podudara s gore opisanim: očistiti površinu, šivati ​​šavove, zagrijati do 60 ° C, miješati i mogu početi završiti kamin pločica.

S velikim nepravilnostima potrebno je pokrenuti kamin. Rješenja - bilo koja, koja sadrži gline i cement, ali ne sadrži vapno. Priprema - standard, kao i proces žbuke. Razlika je u tome što drugi nije potreban primijeniti nivelirajući sloj.

Stavljanje pločice na zid kamina nakon potpunog sušenja. Tehnologija slaganja - standard, razlika u debljini šavova. Za kamin, bolje je učiniti ih više (kompenzirati različite veličine toplinske ekspanzije), jer umjesto križa, komadi suhozida su debljine 9,5 mm.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Ljepilo se nanosi na pločicu

Ljepilo se nanosi na zid ili na pločici, zaglađuje zupčanom zupcom. Pločica se pritisne na površinu, odmahujući ga sa strane u stranu, postavite na željeno mjesto. Postavite udaljenost između fragmenata pomoću šupljinih plota. Uklonite iz 3-4 sata nakon instalacije.

Pločice na kamin lišće suhi. Točno vrijeme ovisi o ljepilo i vremenu, obično se označava na pakiranju s ljepilom. Posljednja faza ispunjava šavove. Zalijepi za šavove također se koristi posebna, kupnja bolje s ljepilom - jednom tvrtkom tako da ne postoje problemi s kompatibilnošću. Proces je također standard - pripravak se razvede prema vodi prema uputama, šavovi su ispunjeni gumenom lopaticom ili iz konstrukcijske štrcaljke. Svježe napušteno rješenje je poravnato, oblik prekrasnog šava. Višak obrišite meku krpu.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Šavovi između pločica su prikladno izdržati s kriškim suhozidom

Postoje savjet majstora:

  • Tako da je pločica zajamčena da ne padne, pričvrstite metalnu mrežu s finim promesima na zidu. Još je bolje ispuniti šavove noktiju i prelaziti mekog čelika žice, stvarajući žičani okvir. Ova opcija je bolja u tome u složenim mjestima se može učiniti debelom. Ova faza je potrebno ako ćete rastopiti teški porculanski kamen ili veliki format pločica.
  • Kako bi ne položili debeli sloj ljepila, nanesite ga na zid i na pločici, a tu i tamo uklonite višak s nazubljenom lopaticom.
  • Prije polaganja pločice, raširite ga na pod tako da stvarno možete cijeniti koliko će završiti atraktivan.
  • Nakon polaganja svaki pločice, prekomjerna otopina se uklanjaju iz šavova. Tada će biti ispunjeni posebnom pastom. Površina pločice odmah se briše - ako se ljepilo zamrzne, praktički je nerealno očistiti.

Glavna stvar u ovom radu je osigurati da se zračne šupljine ne formiraju ispod cilja. Zrak ima veliki koeficijent ekspanzije i, kada se zagrijava, ikad će razbiti pločicu iz zida.

Vatromet vatromet kamin pločica

Koliko ne čitati o tome kako učiniti, izgledaju mnogo korisnije - više detalja može se shvatiti.

Kako obložiti kamen kamen

Dovršavanje kamena kamen tehnološki ne razlikuje se mnogo od polaganja pločica. Razlika u radu sa samom materijalom i tehnički ne postoji gotovo nikakva značajke. Jedina stvar - kada koristite prirodni trbuščić, svakako pobijedite kamin mreže. Bez pada.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Završavanje kamena kamena - jedna od opcija

Značajke rada s umjetnim gipsanim kamenom

Ova vrsta dekorativnog kamena je jeftin i lagan, možete završiti kamini, posebno bez preopterećenja preklapanja. Postoje samo neke nijanse, bez kojih nećete postići dobar rezultat.

Tehnologija proizvodnje Gipsanog kamena je takva da na svakom elementu postoje neke nepravilnosti, priljeva, izbočine. Oni koračaju uz pomoć noža, korist od gipsanih rezanja bez problema. Svaki element okretanja se izračunava tako da je okvir s kutom od 45 ° (ili tako) oblikovan u perimeru.

Štoviše, često kutni elementi žbuke dekorativnog kamena nekoliko milimetara iznad običnih iz iste kolekcije. Dakle, da je lica izgledalo monolitno, potrebno je očistiti tu razliku - za dovršetak. Kada su postavljeni svi elementi okretanja, mogu se zalijepiti na mjesto. Koristite ljepilo otporne na toplinu za obloge kamini, čak i na ispravnom dizajnu gotovo se ne zagrijava.

Rad s prirodnim kamenom

Najčešće se suočava s kamina s prirodnim kamenom, suši na pločama. Zove se tiltry ili kamena pločica. Oblik svih fragmenata je drugačiji, morate prilagoditi tako da je sve lijepo. U ovom slučaju, upravo je bolje da prvo postavite cijelu sliku o nekoj ravnini, pokupite i procesne elemente. Tek nakon početka mozaika, bit će moguće ljepilo. Sve montažne tehnologije na zidu kamina opisana je gore i praktički se ne razlikuje. Cijeli proces može se vidjeti u videu.

Zanimljive završetke kamina (fotografija)

Sve opisane metode mogu se kombinirati stvaranjem završetka u različitim stilovima. Ponekad se ispada vrlo lijepa. Neke već implementirane ideje su odgođene u nastavku.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Vrlo zanimljiv dizajn kamina

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Ova se opcija uklapa u moderne stilove.

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Završna obrada kamiona mozaik je posebno dobar na zaobljenim oblicima, gdje su drugi materijali vrlo problematični

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Kombinacije različitih vrsta umjetnog kamena s fragmentima drva

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Period kamina i portala ispušnih cijevi

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Kombinacija žbuke i pločica

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Postoje dvije mogućnosti za postizanje takvog učinka - Obojite postojeći kamin od opeke ili nositi klinker pločice

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Polira se keramgorski

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

To je kamen kamen, mali format. Kao što možete vidjeti, dobro se uklapa u zaobljene oblike. Horizontalne površine i stupce - također porculanski kamen, ali već u obliku ploča

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Dizajnerska kapica, kao i završava

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Suočavanje s kamennom kamen može se napraviti na ulici

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Terrakotta u kombinaciji s drvenim policama koji ponavljaju olakšanje pločica

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Glatka clinker pločica - strogo i funkcionalno

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Ovo je peć češka pločica. Montiran na posebne police

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Maitolian izgleda vrlo dekorativno

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Ne-standardna verzija dizajna

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Kombinacija žbuke i pločica

Kako razdvojiti kamin: žbuka, cladding pločice, kamen

Umetci pločica - ljepota

Članak o toj temi: Val s lanskom i organskim vezom

Čitaj više