Kompetentan izbor tkanine za pod

Anonim

Pravilna ugradnja podne obloge je samo polovica slučaja. Ako želite imati visokokvalitetan i izdržljiv pod, morate osigurati odgovarajuću skrb. Neki premazi zahtijevaju redovitu obnovu zaštitnog sloja, drugo - konstantno liječenje antiseptičkim impregnacijama, drugi su potpuno nezahtjevni za njegu. Ali sve vrste podova kombinira jedan - moraju se redovito oprati.

Neke opcije mirno izdržavaju utjecaj kućanskih kemikalija, drugi se mogu oprati samo sapuna otopinom, ali u svakom slučaju za pranje trebaju dobru katu krpe. Što je bolji njegov materijal, čistač će se isprati površinom. I stanje poda, i svježinu zraka, i, kao rezultat toga, udobnost boravka u sobi ovisi o čistoći.

Na tržištu možete vidjeti širok raspon krpa, mop i deterdženata. Ali kakvu opremu za čišćenje odabire?

Odabir tkanina

Kompetentan izbor tkanine za pod

U bilo kojoj trgovačkoj trgovini kućanstava možete pronaći širok raspon krpa. Moderne genitalne krpe nisu segment burlapa, kao u prošlosti, i izrađeni su od specijaliziranih materijala. Svaka od njih treba naći da pronađete savršenu krpu za podne obloge.

Visokokvalitetna krpa za pod mora ispunjavati određeni skup zahtjeva. Materijal iz kojeg je napravljen treba biti izdržljiv i istovremeno meko, a također dobro apsorbiraju vlagu.

Koristite stare rastrgane majice i slične stvari koje su izašle iz upotrebe su nepraktične, jer ne mogu uvijek pažljivo oprati površinu poda. Danas tržište nudi veliki izbor jeftinijih proizvoda, koji se mogu nositi s zadatkom koji je dodijeljen mnogo učinkovitije.

Svaka moderna krpa za pod savršeno upija vlažnu prljavštinu, uklanja prašinu i ne razmazuje ga na podu, ne ostavlja prljave i sapuna razvoda na sjajnim površinama. Visokokvalitetni materijal je lako pritisnuti, ne rasprši se na odvojene niti, tako da je vijek trajanja krpe prilično visok. Stare stvari su obično prikladne samo za jednokratno pranje, nakon čega su ili raspršene ili čvrsto apsorbiraju uklonjenu prljavštinu.

Članak o temi: Dizajn zavjese za dnevni boravak (dvorana) s balkonom: Klasično, zeleno

Materijali za proizvodnju

Tipično ispiranje za ispiranje podova je izrađen od jednog od mnogih prikladnih tkiva, i prirodnih i sintetskih. Koriste se pamuk, viskoza, celulozna vlakna, smjese prirodnih materijala s poliesterom.

Najmoderniji umjetni materijal je mikrovlakana, koja karakterizira veliki skup prednosti. Svaki od tih materijala ima svoju svrhu i potpuno se otkriva, samo ako se koristi kao što bi trebao.

Pamuk

Kompetentan izbor tkanine za pod

Ova prirodna tkanina je dobra za popunjavanje općeg čišćenja u stambenoj sobi. Pamučna krpa za pod je bolji od drugih opcija upija vodu, ne dopušta zrak i prilično ugodan na dodir. Pamuk i druge prednosti:

  • visoka vlačna čvrstoća i savijanja;
  • Otpornost na kemikalije kućanstva;
  • Mogućnost višestrukog pranja;
  • snaga netretiranih rubova;
  • Tvrđava šavova.

Važno je napomenuti, međutim, veliki broj potrebnih napora za pranje poda s pamučnom krpom. To je zbog činjenice da ovaj materijal ne drži oblik. Osim toga, nije jako otporan na abraziju, za razliku od sintetike. Nizak otpor na grijanje se također oslobađa - kada se pod opranom toplom vodom, pamuk je komprimiran i nakon nekoliko čišćenja previše "sjesti".

Viskoza

Kompetentan izbor tkanine za pod

Ovo je umjetna tkanina, dobivena obradom celuloznim vlaknima. Zahvaljujući tome, Viscose ima visoku čvrstoću u mokar stanju i vrlo je stabilan. Osim toga, oprema za viskozu je u potpunosti sigurna, ne ostavlja štetne čestice na površini poda tijekom pranja.

Po svojstvima, takav inventar je sličan pamuku, unatoč njegovoj sintetičkoj prirodi. Jedina razlika od prirodnog tkiva je veća snaga. Osim toga, Viscose ima vrlo visoku higroskopnost.

Glavni nedostatak viskoze je vrlo oprezna potreba. Nemoguće je olakšati ovaj materijal vrućom vodom, budući da izloženost visokim temperaturama može dovesti do uništenja celuloze i, kao rezultat, gubitak snage s tkaninom.

Članak na temu: Kako obojiti padine na prozorima u apartmanu s vlastitim rukama?

Također je vrijedno napomenuti da prilikom pranja viskoze previše kontaminiranih površina, razvod će ostati na podu. Ovaj nedostatak je izravnati dodavanjem poliestera na viskozu. Ova kombinirana opcija praktično je lišena mana.

Najbolja viskoza pogodna je za pranje drvenih podova, kao i prirodni parket i laminat.

Sintetika

Kompetentan izbor tkanine za pod

Sintetička krpa danas su znatno češća od inventara iz prirodnih tkiva. To je zbog činjenice da najnovije tehnologije za proizvodnju materijala omogućuju vam da stvorite univerzalne krpe koje se mogu koristiti gotovo u svim uvjetima.

Sintetičke krpe se proizvode na temelju različitih tvari. Koristi se naftni proizvodi, drveni otpad, fiberglass i različiti metali. Glavne opcije za sintetička tkiva su:

  • akrilne tkanine;
  • poliamidni materijal;
  • Mikrofiber.

Prva opcija je umjetna tkanina koja se temelji na komponentama prirodnog plina. Izvana, akril podsjeća na vunenu tkaninu, tako da se takve krpe često koriste za poliranje prirodnog parketa.

Kompetentan izbor tkanine za pod

Poliamid ima visoku čvrstoću i estetski izgled, kao i ugodnu teksturu. Takve krpe su idealne za uklanjanje jakih kontaminanata bilo kojeg podova, kao i suhe brže od analoga. Vijek trajanja poliamidnih krpa je vrlo visok, što bala relativno visoku cijenu tkiva.

Mikrofiber je najnoviji razvoj u proizvodnji umjetnih tkanina. Dizajniran je na kraju prošlog stoljeća i već je uspio dobiti veliku popularnost među domaćicima. Mikrofiber je tkanina vrlo tankih umjetnih vlakana sjeckana posebnom tehnologijom. Unutar tkanine nalazi se napon koji privlači svu prašinu, koja omogućuje uklanjanje prašine čak i bez zakopavanja krpe. Tekuća kontaminacija se uklanja tako lako.

Kompetentan izbor tkanine za pod

Mikrofiber ima sljedeće prednosti:

  • Ne razmazujemo mokro blato i zajamčeno ga prikuplja.
  • Vlaga se pouzdano apsorbira, jer postoje velike praznine između niti tkiva. Zbog svoje strukture, tkanina podsjeća na spužvu. Rag za pod može apsorbirati vodu, čija je količina nekoliko puta više od mase tkanine. U isto vrijeme, voda ne prodire kroz debljinu materijala i potpuno se uklanja kada stiskanje. Zbog toga krpa ostaje gotovo apsolutno suha nakon stiskanja prikupljene vlage.
  • Širok raspon boja. Ovo nije vrlo važna značajka za seksualnu krpu, ali još uvijek mnogo ugodnije očistiti čišćenje svijetlo ugodnom krpom nego da koristi gadne prljave sive.
  • Nema povezivanja. To jest, inventar nikada neće dati svoju boju na podne obloge i neće pokvariti svjetlosni materijal. Osim toga, dezinficirana mikrofibra može se smiriti.
  • Prirodne tkanine imaju svojstva koja se raspadaju tijekom vremena, ostavljajući na katu čestica niti. Sintetička vlakna su mnogo jači i lišeni takvog nedostatka.

Članak o toj temi: Kako lijepiti pločicu na zidu: Na podu je ispravno, primjenjuju se pločica i keramika, vanjski video, kako se držati

Kompetentan izbor tkanine za pod

Postoje mikrofibra i nedostaci:

  • Ne preporučuje se pregrijavanje takve krpe, tako da je isuh inventara na vrućem radijatoru nemoguće;
  • Zbog sintetičke prirode mikrovlakana, može uzrokovati alergijske reakcije na koži ruku;
  • Zbog svoje strukture, taj blog akumulira elektrostatički naboj, zbog kojih prašina uvijek privlači, da se riješi od kojih je moguće samo pranjem.

Ne preporučuje se obrišite mrlje masti mikrovlakana, jer zbog debeli krpe može izgubiti svoju upijajuću funkciju. Ali takve krpe su savršene za čišćenje neravnih podova i boljih analoga prikladnih za brisanje velike količine vlage. Uz kemijsko čišćenje, krpe iz mikrovlakana također će se bolji od drugih opcija.

Čitaj više