Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Anonim

Fasada je jedan od najvažnijih događaja. To ne ovisi samo po izgledu, već i operativnim karakteristikama zgrade. Jedan od načina da se brzo i učinkovito nositi s zadatkom je korištenje fasadnih panela za vanjski završetak kod kuće. Oni su različiti, od raznih materijala s različitim karakteristikama i znojnim pogledima.

Vrste fasadnih panela

Prednji paneli za vanjsko uređenje kuće su čvrsta skupina materijala s različitim tehničkim karakteristikama iz različitih materijala. Odabrati, potrebno je približno podnijeti svoj izgled, značajke i svojstva.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

U izgledu je teško reći koje se tada koriste prednji paneli za završnu obradu na otvorenom.

Za doradu fasada privatnih kuća

Nisu svi prednji paneli se ne koriste za obloge privatnih kuća. Stvar nije da "to je nemoguće", ali u činjenici da nisu prikladni, i gotovo sve u izgledu. Više razloga - složenost instalacije i visoke cijene. Danas možete pronaći sljedeće fasadne ploče za završnu obradu na otvorenom kuće različitih vrsta. Svi će biti navedeni u nastavku.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Da biste odabrali koje fasadne panele za odvajaju kuću, morate imati ideju o njihovim prednostima i nedostacima.

Fasada

Svi poznati završni materijal u obliku dugih dasaka postavljenih na okvir. U jednoj od boja postoje tradicionalne mogućnosti, postoji imitacija šipke, trupaca, opeka.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Sporedni kolosijek sve

To je najpristupačniji materijal za završetak fasade kuće, ali je previše tanka, ima nizak otpor na mehaničko oštećenje. Druga nijansa je sunčana strana blijedi, a izgled ne voli svima.

Sporedni kolosjek

Osnovni sporedni kolosijek je također izrađen od polimera - PVC (vinil), polipropilena. Dostupno u obliku pravokutnih oblika, neke s brave oko rubova. U osnovi, oponašajte opeku različitih boja i tekstura, divljih ili agresivnih kamena.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Rezanje sporednjaka je od polimera. Najjeftiniji - od polivinil klorida (PVC) i polipropilena

Masa koja se formiraju podrumski prednji paneli, obojeni masom, jer ogrebotine i druga oštećenja ne razlikuju od površine lica. Od fasadnog kolosijeka razlikuje se ne samo prema formi i cijeni (skuplji), ali i deblji (20-30 mm, protiv 15 mm) i više uvjerljivi imitacija kamena ili cigle.

Fibro cement fasadne ploče za završnu obradu na otvorenom

Fibrokomen je ekološki prihvatljiv materijal koji se dobiva iz mješavine fibra (male sintetičke vlakna) i cementa. Iz ploča ili peći mase, nakon čega su obojani. Oni su izumljeni u Japanu, jer se nazivaju "japanske fasadne ploče".

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Fibro cementne ploče - ozbiljan završni materijal

Nedostaci - velika masa i slika površinskog sloja (baza cementa vidljiva je na dubokim žetonama). Dostojanstvo - materijal ne gori i ne gori ne podržava. Ako govorimo o cijeni, onda japanske ploče za ceste, ali postoje analozi kineske i domaće proizvodnje s lojalnim cijenama. Kineske, grupe za odzračivanje, usput, imaju dobru kvalitetu. Tvrtka je odavno na tržištu, recenzije su uglavnom dobri.

DPK (kompozit drvnog polimera)

Mljevenje vlakanima drva se miješa s tekućim polimerom, doda se boja. Od dobivene mase tanjur ili ploča (obloge, plakice). Ovaj materijal se koristi ne samo za završnu fasade, to čini podove u blizini bazena, u sjenilu, na otvorenoj verandi.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Drvo-polimer kompozit (DPK) vrlo podsjeća na drvo

U izgledu, pa čak i na taktilnim senzacijama, drvo-polimer kompozit je vrlo sličan drvom. Razlika je u tome što ove "ploče" ne moraju slikati ili pare. Dugo čuvaju izvorni izgled. Nedostatak je znatna masa i visoka cijena. Ali oni su izdržljivi, budući da su obojani u masi, čips i oštećenja (ako ih ima) nisu vidljivi.

Ceramografski

Pojava ovog materijala je poznat svima, jer se suptilniju raznolikost koristi za završetak poda. Fasadni porculanski kamen karakteriziran je većom debljinom i veličinama.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Celarbar zahtijeva odgovarajuću arhitekturu

Suočavanje protiv fasade maramorija je čvrsta nedostaci: težina, složenost rezanja i ugradnje, što podrazumijeva visoke troškove instalacijskog rada. A ovo je plus činjenicu da je sam materijal daleko od sup. Nedostaci također uključuju previše pompozni izgled, tako da arhitektura mora biti prikladna. I tako, završetak kuće je lijepa, izdržljiva, otporna na učinke klimatskih čimbenika.

Klinker fasadne ploče

Ovo je višeslojni materijal. Na sloju OSP-a (ne postoji uvijek), zalijepljen je sloj izolacije (polistirenska pjena), a to je tanak clinker pločica na njemu. Postoji opcija samo od polistirenske pjene i klinkera. Proizveden u obliku pravokutnih blokova s ​​rubovima zupčanika.

Članak o toj temi: Turkish til s vezom - novi način transformacije unutarnjih poslova

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Klinker fasadni paneli - završna obrada i izolacija u jednoj "boci"

Materijal nije jeftin, ali u isto vrijeme niza i privlačno izvana. Osim toga, karakteristike toplinske izolacije se istovremeno poboljšavaju s ciljem. To je jedini materijal koji ide istovremeno s izolacijom, jer se zove njegove i dalje fasadne termopanele.

Što je bolje?

Definitivno kažu koji je od navedenih materijala bolji ne. Pošto, mnogi od njih su slični, iako postoje iznimke. Na primjer, porculanski kamen ili prolazni kolosijek još nije zbunjen. Ali svi drugi imaju slično cvjetanje. Dakle, u ovom pitanju morate se usredotočiti na vlastite preferencije.

O operativnim svojstvima eksplicitnih favorita također nisu. Svi imaju značajke i nedostatke. Dakle, prema ovim parametrima, morate odabrati prednje ploče za vanjsku završnu obradu kuće, ovisno o svojstvima materijala iz kojeg je izgrađena kuća i potreba za toplinom / vjetar / zvuk izolacijom.

Na primjer, paropropusne zidove bolje su odvojene bez pjene. Ne drži vlagu. Uopće. U tom smislu, korištenje klinkera termopanela je nepoželjna. Ne, možete iznutra dodati materijal pare barijere. Vaporizoation će blokirati pristup vlazi unutar zida, sve će biti u redu s ciljem. Ali vlaga će ostati u zatvorenom prostoru. Da biste ga uklonili, potreban vam je snažan ventilacijski sustav, a njegov uređaj je skup. I potrebno ga je dizajnirati čak iu fazi dizajna kuće. Tako se termopaneli koriste na drvenim ili aeriranim betonskim domovima samo ako su montirane na sanduk. Izravna zidna montaža nestaje.

Ako govorimo o troškovima. Od svega navedenog najjeftinijeg načina do kraja - prolazni kolosijek. Sljedeće je cjenovni sporedni kolosijek, fibro-cementne ploče i DPK. I najskuplje - porculanske kamene i klinker fasadne panele.

Za registraciju industrijskih zgrada i ureda

U ovom odjeljku navest ćemo prednje ploče koje se češće koriste za dizajn ureda, proizvodnje, kupovine ili skladišta. To ne znači da se ne mogu koristiti za privatnu kuću ili vikendicu. Jednostavno ih pogledajte nisu previše prikladne za "dom" u širokom smislu. No, kod kuće s nestandardnom arhitekturom - u stilu techno, minimalizam i druge slične stvari - moguće ga je odvojiti. Izgledat će još neobično.

  • Metalni paneli. Proizveden u obliku pravokutnih ili kvadratnih blokova različitih veličina. Učiniti ih čelikom ili aluminijom. Čelik su jeftiniji, ali podliježu koroziji. Aluminij nije korodiran, ali oni su skupi. Ova vrsta fasadnih panela za privatne kuće se još uvijek koristi u vezi s njihovom "bukom", što ih čini najmanje atraktivnim od cijele skupine.

    Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

    Metalne fasadne ploče - za kuće nestandardne arhitekture

  • Prozirne ploče. Ova vrsta fasadnih panela koristi se za završetak visokih građevina u uredu. Napravite od prozirnih listova plikarbonata ili dvostrukog glaziranih prozora - nekoliko naočala instaliranih u jednom profilu. U privatnom housekeeping, može se koristiti za uređaj zimskog vrta, zatvorenog bazena, ostakljenjem velike terase, balkona, lože. Može se napraviti od prozirnog materijala obojenog u masi ili s raspršivanjem (uglavnom ogledalo, s jednom od stranaka). Vjerojatno je moguće urediti cijelu kuću s prozirnim fasadnim panelima, ali za to morate privući arhitekt - materijal je previše zahtjevan za estetiku, pa čak i uz teške tehničke uvjete instalacije.

    Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

    Prozirne ploče - za dizajn zimskih vrtova, unutarnje verande, Arbors

  • Sendvič paneli. Proizvedeni u obliku blokova velikih formata. To su dvije metalne ploče (lica je vrlo slična profesionalnom podovima), između koje je položen materijal za izoliranje topline. Imenovanje - završna obrada proizvodnih i skladišnih zgrada. Za privatne kuće, nije prikladna za estetska razmatranja, iako možete koristiti za vikendice, ako ne postoje previše visoki zahtjevi za izgled. Možete izgraditi tehničke prostorije - garaže, omot, hozblocks.

    Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

    Sendvič paneli - za brzu gradnju

  • Aluminijske kompozitne ploče. Jedna od sorti sendvič panela. Postoji sloj kompozitnog materijala između dva ravna lista aluminija. Opet se ne može često vidjeti u privatnom sektoru. Razlozi su dva - visoka cijena i isti "uredski" izgled, iako može doći do kraja baze, jer alum kompozitni završetak nije tako "bučan" kao jednostavno "metal".

    Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

    Aluminijske kompozitne ploče - dva lima s slojem kompozita

Kao što možete vidjeti, bilo koji od materijala ove skupine također se može koristiti za doradu privatne kuće. Prikaz će biti nestandardan. Ako je to ono što trebate, odaberite odgovarajuću opciju.

Metoda instalacije

Prednji paneli za vanjski završetak kuće izrađeni su od različitih materijala, imaju drugačiji oblik, ali su vrlo slični instalaciji. U procesu instalacije mogu se koristiti posebni elementi za pričvršćivanje, ali uređaj je isti - na načelu ventiliranih fasada. Ako je kratko, instalacija izgleda ovako: rešetka ide iz profila, a fasadni laktovi su pričvršćeni na njega.

Pričvrstite prednje ploče za završnu obradu na otvorenom kod kuće na posebnom okviru. Izloženo je u horizontalnoj i vertikalnoj ravnini, nakon čega su prednji paneli pričvršćeni na njega za vanjsku završnu obradu kod kuće.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Kako to učiniti

Okvir se skuplja iz metalnih i plastičnih profila, ponekad koristimo drvene šipke. Drveno drvo - gospodarstvo, kao u većini teritorija, zemlja je mnogo jeftinija od metalnih proizvoda. Ali to je pogodno samo za materijale s malom težinom, a ne posebno zahtjevna na instalacijskom sustavu.

Na barovima možete popraviti fasadu i bazu sporedni kolosijek, fibro-cementne ploče, dpk, klinker panele. Neposredno prije instaliranja drva nužno je obrađeno antibakterijskim i antipirenskim pripravcima. Bruksi se mogu zamijeniti pocinčanim profilima za suhozidom. Također su se nosili sa svojim zadatkom. Ali mora se pamtiti da za većinu fasadnih panela postoji njegov vlastiti sustav profila s posebnim elementima za pričvršćivanje. Standardni montiranje uključuje, obično, tajnu instalaciju - bez oštećenja površine lica. Zamjena profila na drvo, potrebno je izbušiti rupe za ugradnju pričvrsnih elemenata i to nije jako dobro, jer ometa hermetičnost.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Okvir je sastavljen, postoji izolacija

Sustav ventiliranih fasada je dobar u tome istovremeno s ciljem, možete zagrijati zgradu, poboljšati zvučnu izolaciju (položiti odgovarajuće materijale između profila). Još jedan od njezina važnog dostojanstva - problem uklanjanja kondenzata lako se rješava. Nedostatak: Značajni materijalni troškovi samog sustava za pričvršćivanje (plus cijene fasadnih panela).

Razmotrimo kako razdvojiti fasadu prilabljanja za tlo, ploče od fibro-cementa i klinkera. Zašto ti materijali? Budući da se ovdje može pročitati instalacija pročelja, a gore navedeni materijali su najbliži konkurenti, postupno ga premještaju s tržišta.

Ugradnja baze

Od tradicionalnog sanduka za linearne završne materijale (Primjeri, na primjer), ugradnja osnovnog sporednjaka karakterizira činjenica da svjetiljka mora biti "u ćeliju" - profil / šipke treba držati na disku prostor paneli. Budući da osnovni sporedni kolosijek ima pogled na pravokutnik, također bi trebao izgledati kao propast. Još jedna značajka je instalacija početka i j-profila. Oni zatvaraju dijelove materijala, daju podršku, daju gotov pogled. Nije tako skupo, tako mudro, pokušavajući bez njih, ne isplati.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

To je ono što se može dogoditi

I također moram zapamtiti da postoje posebni kutni paneli za dizajn uglova zgrade. Kupuju se odvojeno i često imaju različitu boju ili čak drugu teksturu. Dakle, čak i pravokutna ili kvadratna kuća izgleda zanimljivije.

Redoslijed rada prilikom instaliranja podruma je:

  • Površina se očisti od svega što može pasti, pada. Velike rupe su zatvorene s rješenjem, milovanje cigle su fiksne, šavovi su zatvoreni, površina je poravnana. Najveći dopušteni pad je 2 cm po metru.
  • Prikazana baza je omeljena. Možete koristiti bar, profile. Prvo, horizontalne trake su propisane - s korakom, jednaka visini ploče. Zglob dvaju fragmenata trebaju imati na profil. U istom principu, korak je odabran za instaliranje vertikalnih letvica. Oni su punjeni između horizontalnog. Za veću ukočenost, jedan fragment osnovnog spoja može se ugraditi dva vertikalna skakača. Uostalom, jedan panel ima duljinu više od metra - 1130-1160 mm, tako da se u sredini može hraniti.

    Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

    S oblogom poravnati zidove

  • Polazni profil je montiran na donjem horizontalnom šipku sanduka. Može se montirati na Bruus s manjim noktima ili nosačima iz građevinskog trapa, do metalnog profila - samoskrivanja metala. Pričvršćena je na uglovima zgrade.
  • Fragment baznog spola je umetnut u profil, poravnan, fiksiran oko perimetra s noktima / samo-tapkanjem do sanduka.
  • Druga ploča je priključena na prvo s dvorcem. Umetnite, postižemo potpunu slučajnost, popravite. Zatim se postupak ponavlja. U slučajevima kada panel mora podrezati (na primjer kut zgrade), instaliran je J-profil. Nešto se razlikuje od početka, dizajniran je samo za takve slučajeve.

To je sve instalacija baze. Nakon što se obriji sastavljeni, proces ide brzo (ako veličine panela i nema problema s nijansama).

Kako planirati ploče od vlakana

Faibro cement fasadne ploče za vanjske dekoracije mogu se također montirati na stezaljku drvenih šipka, ali će morati povući kroz, pred-drampiran rupu. Stanica Caracas za montažne ploče od vlakana sastoji se od horizontalnih i vertikalnih profila. U tom slučaju, ploče se mogu ugraditi na snobovi - posebne ploče za skriveno uređivanje.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Postoji redoviti sustav za pričvršćivanje

Skupština trupa

Redoslijed rada je:

  • Prvo, s korakom od 100 cm, pričvršćen je horizontalni profil koji ima izgled slova "G". Instaliraju se pomoću zagrada koji prilagođavaju nepravilnosti baznog zida.
  • Ako je potrebno, izolacija je fiksirana, na kojoj je fiksiran za zaštitni film za pare vjetra.

    Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

    Faibro-cementni fasadni paneli za završnu obradu na otvorenom su montirane na snobovima

  • Montirajte vertikalni profil koji su pričvršćeni na horizontalne rezultate. Korak ugradnje - 60 cm. Vertikalna Postoje dvije vrste;
    • Glavni p-oblika (širok). Oni su stavljeni na mjesta zglobova ploča. Dva susjedna fibriji postaju uzgoj u ovom profilu.
    • Pomoćna (suptilna). U sredini lista, u kutovima i na padinama. Oni su u sredini lista potrebni za ugradnju zatvarača i za potporu srednje ploče.
  • Popraviti fibro-cementne ploče. Možete koristiti vijke za samo-tapkanje, izrada rupa na površini ili koristite curvators. O metodama privrženosti detaljnije u nastavku.

Prilikom pričvršćivanja samostalnog montaže zajmo se tako da uđu u profil. U isto vrijeme, moramo pokušati ući u tehnološku udubljenje (šav između "cigle"). U ovom slučaju, brda je manje vidljiva.

Pričvršćivanje vlakana cementne ploče na okviru

Pričvršćivanje odvikava - tajna. U isto vrijeme, površina ploče nije oštećena. Klammeri su vezani za profile i zadržavaju ploče s posebnim jezicima. Redoslijed rada je:
  • Stavljanje donjeg kazeta.
  • Početna daska je pričvršćena.
  • Ugrađeni su kutovi.
  • Prvi red ploča nalazi se u početnom traku, vrh je fiksiran s bitovima. Stavili su ih, pokušavajući ući u instalirane profile.
  • Sljedeći list se oslanja na izbočinu na snopovima. Na poleđini fibrotentanske ploče nalazi se poseban pečat koji jamči nepropusnost veze.

Ova metoda instalacije nevidljivi - Clammers se nalaze tako da su iza panela, a izbočeni jezici su zatvoreni sljedećom fibro-cementnom pločom.

Prema ovom principu, većina ventiliranih fasada je montirana, koja uključuje sve ili gotovo sve prednje ploče za vanjski završetak kuće. Razlikuje se oblik profila i snopova, korak instalacije, sve ostalo je vrlo, vrlo slično.

Ugradnja klinkera fasadnih panela

Kao što je već govorio, svi prednji paneli za vanjski završetak kod kuće su montirane na jednom principu, jer ćemo govoriti samo o razlikama karakterističnim za clinker termobloke.

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Klinker paneli (termopaneli) idu odmah s izolacijom

Značajke izbora

Glavna razlika je u tome što odmah idu s izolacijom - ekspandirani polistiren. Kada odaberu, potrebno je odabrati ne samo kvalitetu klinkera (kada je metalni zvuk pogođen, zvuk mora zvoniti). Važno je odabrati debljinu izolacije. Točka rosišta treba biti u debljini izolacije. To je vrlo važno za normalan rad (neće se rugati i zamrznuti zidove, kuća će biti topla i suha).

Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

Transformacija stare kuće

Druga važna točka: na glatkim zidovima (razlika visine nije više od 3 mm), mogu se montirati bez sanduka, ravno do zida. Potrebno je koristiti duge četke ili vijke za samostažuranje (prilikom instaliranja na drvenim zidovima). Inače, okvir drvenog šipke, koji kompenzira sve nepravilnosti.

Koja je razlika u instalaciji

Značajnije razlike u postrojenju:

  • Svaka fasadna termopana ima određenu količinu rupa oblikovana u tvorničkim uvjetima. Kada je instaliran na sanduku, ne morate bušiti. Panel je instaliran na mjestu, njegov položaj se provjerava, vijci su zategnuti. Kada se montirate na zid, prvo morate instalirati čepove za titke. Tada je redoslijed rada: ploča je stavljena, tanka vježba je planirana rupa u mjestima ugradnje zatvarača, ploča je uklonjena, stavljaju čepove. Opet se ploča stavlja na licu mjesta, dowel je instaliran. Proces je dug, pa čak i kada je ponovno instaliran, morate postaviti uređaj tako da se pričvrščici podudaraju.
  • Fasadne clinker termopaneli imaju dodatak / greben tip. Umetanjem u jedan u drugi prije zaustavljanja, tražeći nedostatak praznina i pukotina (možete se suočiti s dlanom, ali ne i izolacijom, već na površini, tako da ne oštetite šiljak).

    Suočavanje s panelima za fasadu kuće: ispod opeke, kamen, drvo

    Teže u kutovima

  • Vijčani zatvarači ne smiju se zaustaviti. Ispravljene rupe su napravljene s takvim računovodstvom kako bi se osigurala sloboda kretanja. To je potrebno kada se temperature mijenjaju - kompenziraju toplinsku ekspanziju.
  • Pričvrstite fasadne ploče klinkera trebaju biti iz ugla.
  • Prvi je prvi red panela duž zida. Kada je instaliran, potrebno je strogo pratiti horizontalnost. Tada će se cijela završiti montirati bez problema. Raspored radnog mjesta može pojednostaviti. To može biti ravna ploča, bar, profil koji je sklopljen tako da je njegov gornji rub je podrška za prvi red prednjih ploča. Drugi red je postavljen nakon završetka prvog.
  • Kada formiraju kutove, odrežite rub ploče. Res se nalazi točno na 90 °. Tada se pločica i sloj izolacije ispod njega režu pod kutom od 45 °. Nakon sklapanja panela rezana na sličan način, dobivamo kut od 90 °.
  • Kada se oko prozora i otvora vrata, paneli se režu tako da oni mogu biti usidren s izolacijom. Zajednici zglobova se zatim ispunjavaju montažnom pjenom.
  • Nakon montaže, šavovi brišu. Potrošnja fugila - oko 2 kg po kvadratnom metru.

Klinker fasadni paneli za završnu obradu na otvorenom kod kuće nakon instalacije izgledaju kao kuća izgrađena od klinkera cigle. Ni prvo, niti u drugom izgledu razlika naći ćete. Je li to polaganje previše savršeno.

Članak o temi: Metal Primer. TEHNOLOGIJA

Čitaj više