Slikanje stubama radi sami: izbor kompozicije i nijanse u radu

Anonim

Moderne privatne kuće i vikendice se odlikuju prisutnošću dva pa čak i tri etaže. Zbog nadgradnje možete dobiti dodatno područje, postaviti nekoliko soba ili uzeti spremište. Za brz i praktičan prijelaz na drugi kat, a ljestve konstruirane su, koje su češće izrađene od drva. I ne iznenađuje, jer je materijal dobro obrada, lakše je napraviti stubište vlastitim rukama.

Naravno, stablo karakterizira prekrasna tekstura i prirodna boja, a stepenice iz njega mogu djelovati kao spektakularan dodatak unutrašnjosti. Međutim, ovaj materijal je podložan vanjskim utjecajima, i s vremenom bilo tko, čak i najljepše drveno stubište gubi svoj atraktivan izgled. Operativna svojstva drva se smanjuju.

Kako bi se izbjegle takve posljedice, preporučuju se stručnjaci za pokrivanje drva s posebnim zaštitnim pripravcima. I kako bi se stepenicama dali više estetski izgled, nijedan postupak slika ne čini. Od ovog članka, naučit ćete kako, što je najvažnije, kako slikati drveno stubište, koju boju najbolje odgovara za to, razmotriti značajke postupka bojenja.

Zahtjevi za slikanje

Na proces slikanja drvenog stubišta vrijednog s obzirom na pažljivo. Prije svega, morate odlučiti što rezultira želite postići na kraju. To će pomoći s izborom jednog ili drugog sastava slika, alati i tehnologije za obradu.

Kako slikati drveno stubište

Prije nego što odete u trgovinu za materijale, trebali biste se upoznati s osnovnim zahtjevima koji se prezentiraju slikarskom postupku stubišta stabala:

  • Ako je dizajn izrađen od skupe vrste drva uz prekrasnu teksturu - bolje je naglasiti, a ne bojati. U ovom slučaju, potrebno je napustiti preliminarno punjenje površine, a boja je izabrana s niskim stupnjem pokrivača.
  • Lacrifikacija je alternativa za bojenje, što vam također omogućuje naglašavanje prirodnog crteža drva. Možete odabrati transparentan ili obojen lak. U potonjem slučaju postaje moguće značajno promijeniti pojavu stepenica.
  • Ako je slika planirana unutar kuće, dajte prednost slikama ili lakima s nekretninama brzo suha. Preporuča se odabrati spojeve koji nemaju snažan kaustičan miris i bolje one koje su označile "bez mirisa" ili "eko".
  • Za slikanje stubište instaliranih izvan kuće, što dovodi do potkrovlja, otpornije boje ili lakovi su prikladniji, koji mogu izdržati negativnu izloženost vanjskom okruženju. U pravilu se takvi pripravci vrše na temelju otapala.
  • Bez obzira na mjesto stepenica (unutar kuće ili izvana), korake se moraju liječiti bojni materijal, koji je otporan na abraziju. To će dugo vremena omogućiti očuvanje estetskog izgleda drvene strukture.

Važno! Prije kupnje jednog ili drugog kompozicije, vrijedno je proučavati sadržaj na paketu i upoznati se s preporukama za primjenu.

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Vrste boja i savjeta o odabiru

Širok raspon boja i lakova, predstavljen u građevinarnicama, omogućuje vam da odaberete sastav koji je prikladan u određenim uvjetima i zadovoljava zahtjeve potrošača. Međutim, za one koji ne razumiju svojstva boja različitih skupina, izbor je značajno kompliciran. Da biste stekli istinski prikladan proizvod, morate imati barem neku ideju o njegovom sastavu. Zatim razmislite o tome kakve boje postoje, a koje su od njih optimalno pogodne za obradu drvenog stubišta na drugi kat.

Alkid

Ovaj tip uključuje boje na temelju alkidne smole. Ova tvar se dobiva miješanjem alkohola (glicerol ili pentaeryritis), kiselinom i biljnim uljem. Zbog svog kemijskog sastava, alkidne boje imaju imovinu da se brzo osuši kao rezultat polimerizacije (pri interakciji s molekulama zraka). A to je jedna od najvažnijih prednosti. Osim toga, boje na bazi alkida mogu sadržavati antiseptike koji su toliko potrebni za obradu drva od truljenja, formiranje gljivica i plijesni.

Alkilizi oblikuju zaštitni film koji štiti drvo od mehaničkog oštećenja. Oni nisu toksični i primjenjivi na unutarnje radove.

Alkidna boja

Akril

Takve se boje najčešće se proizvode na bazi vode, zbog čega se mogu brzo sušiti, nemaju oštar miris zbog nedostatka štetnih kemikalija u sastavu. Moguće je primijetiti činjenicu da akrilna rješenja neće izblijediti u sunce i ne gube izvorne boje. Maksimalno vrijeme rada premaza je do 20 godina.

Od dodatnih prednosti: akrilne boje na bazi vode omogućuju drvo "diše", prikazan je širok izbor boje.

Vodena boja na bazi vode

Ulje

Takvi proizvodi za boje koriste se za jako dugo vremena, a danas nije ništa manje. Njegove glavne prednosti mogu se smatrati niskim troškovima i dugom operativnom razdoblju (do 5 godina). I na to se sve prednosti pumpaju. Drvo prekriveno ulju ne može "disati", dekorativni sloj će se sušiti i brzo zahvaća, stubište nije zaštićeno od mehaničkih oštećenja.

U boji nafte sadrži štetne kemikalije, tako da je ovaj materijal bolje podnijeti zahtjev za vanjski rad.

Uljana boja za drvo

Emalevy

Emale boje za drvene stepenice smatraju se najboljom opcijom, pogotovo ako se bojanje planira u stambenoj sobi. I sve zato što je brzo sušenje visokokvalitetnih kompozicija, koji se temelje na štetnim komponentama. Bojanje emajl pada na površinu ravnim slojem, idealnim, ako trebate potpuno pokriti drvo bez čišćenja.

Također je važno da emajl ima visoka zaštitna svojstva - to čini gusti film koji minimizira utjecaj na drvo ultraljubičastog, vlage i temperature.

Caklina za podove i stepenice

Lak

Lak nije boja ili emajla, to je proziran sastav, uglavnom namijenjen naglasiti prirodnu boju drva i njezinu teksturu. To je sjajan i mat. Da biste dobili sjaj ili ažuriranje starog stubišta, može biti prekriven sjajnim lakom. U otopinu se može uvesti i pigmenti bojanje mogu se uvesti, međutim, oni izvode funkciju nijansiranja - takva boja ne može u potpunosti preklapati uzorak stabla.

Članak o temi: Kako odvojiti stubište u kući: Odabir materijala za suočavanje +65 fotografija

Lak za drvo

U svom sastavu, lakovi se nalaze na vodenoj i alkoholnoj osnovi, postoje i nitrocelulozna rješenja. Potonji su prikladniji za rad na otvorenom, jer sadrže stvrdnjava i plastifikatora, te stoga će dekorativni premaz biti izdržljiv i otporan na atmosferske utjecaje.

Ako trebate rukovati stubištem u kući, tada biste trebali odabrati lak na vodenom alkoholu. U dekorativne svrhe, za završnu obradu.

Drvorez

Morbi i impregnacije

Morne i posebne impregnacije su još jedna opcija za drvo, namijenjene za drvo. Uz njihovu pomoć, možete se nositi s potpuno stubištem ili nijansiranjem pojedinačnih dijelova (koraka, ograda). Osim što se daje stablu raznih nijansi, takva rješenja i dalje obavljaju zaštitnu funkciju, budući da imaju svojstva BIOCO-a i usporivača plamena. To je za prevlačenje drvene ljestvice za korištenje formulacija na bazi i ulja.

Moroni za drvo

Stepenice naslikano stubište preporučuje se pokrivena posebnim političarima kako bi se dobio veći sjaj i otpornost na habanje.

Poliranje za drvo

Što treba obratiti pozornost

Iznad, pogledali smo varijante materijala za bojenje koje se mogu primijeniti kako bi se obojili stepenice vlastitim rukama. Da biste odabrali odgovarajući proizvod i dobijete očekivane rezultate, morate uzeti u obzir mnoge točke povezane s mjestom stubišta i intenziteta njegove operacije.

Mi navodimo glavne čimbenike koji određuju odabir vrste Lkm:

  • Mehanička i druga opterećenja. Ako se često koristi stubište na drugom katu, vrijedi odabrati kruti i otpornu na abraziju.
  • Wood pasmina. Ako je stubište napravljen od mekog drva, na primjer, od bora, tada je površina nužno obojana emajlom ili alkidnom bojom. Ariš ima prekrasan prirodni crtež - bolje je ne slikati, nego pokrivati ​​bezbojni ili obojeni lak.
  • Prisutnost ventilacije. To ovisi o tom faktoru, koji je sastav bolji odabrati za slikanje unutar kuće bez mirisa ili emajla, lakiranog na bazi otapala. Najčešće se stubište instalira pored ulazne zone, tako da ne bi trebalo biti problema s ventilacijskim problemima.
  • Financijske mogućnosti. Ako nema sredstava za kupnju skupih LKM, onda možete kupiti i proizvode jeftinije, glavna stvar je da je izbor ne na štetu kvalitete dekorativnog premaza.

Kako pokriti drveno stubište

Tehnologija bojenja

Mnoge specijalizirane tvrtke nude svoje usluge u stepenicama za bojenje različitih vrsta drva. Možete kontaktirati jednu od takvih tvrtki, ali ne zaboravite da slikarstvo može učiniti u prilično okrugle svotu. Ako niste spremni za impresivne financijske troškove i želite spremiti obiteljski proračun, bolje je provesti cijeli postupak vlastitim rukama, pogotovo jer je vrlo jednostavno.

Bilo koja tehnologija bojanja, biti ta boja ili lakiranje, uključuje takve korake kao pripremu površine i dekorativni sloj. Štoviše, izbor slikarskih alata i tehnika njihove primjene nije toliko važan kao i prva faza. Od broja će se spremiti drvena površina, konačni rezultat boje ovisit će o tome.

Članak o toj temi: Kako odabrati kompaktno stubište na drugi kat [glavne vrste dizajna]

Priprema temelja

Prije svega, površina stubišta treba očistiti prašinu, prljavštinu i veliko smeće. Nadalje, stanje koraka i marš procjenjuje se općenito, jer ako postoje ozbiljni nedostaci, mogu biti potrebni dodatni materijali za obnovu. Ako je dizajn potpuno nov i bio je izrađen od crnogoričnog drva, obavezna pripremna faza će ukloniti višak smole iznutra.

Važno! Smola koja se nalazi u vlakna crnogoričnog stabla može ometati dobru apsorpciju materijala za boje - s vremenom, takav premaz će početi ljuštiti.

Kako se riješiti smole u drvu

Da biste dobili osloboditi od smole, moguće je pripremiti posebnu otopinu: 1 1 vruće sapunske vode, 200 ml acetona, 10 g etilnog alkohola, 50 g potaša i kao više hrane soda. Rezultirajuća tekućina se nanosi na površinu ploča s širokom četkom za masku, nakon čega se na stubištu ostaje da se osuši nekoliko sati. Kao rezultat apsorpcije, otopina smole će postupno izaći iz stražnje strane ploča.

Bez obzira na pasminu drva, iz koje je napravljen stubište, njegova površinska priprema uključuje sljedeće radove:

1. Ako je stubište već ponovno naslikano, potrebno je ukloniti stari premaz. Za to se koriste specijalizirane ispiranja (prodaje se u bilo kojoj građevinskoj trgovini s proizvodima za boje). Nakon primjene, stari dekorativni sloj može se lako ukloniti pomoću lopatice.

Priprema površine stepenica do bojenja

2. Posebno je važno nositi površinu stepenica kako biste dobili glatku i čak pod bazom pod slikanjem. Za to se koristi brusni papir s brusnim papirom, ali brušenje će vam uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove rada.

3. U prisutnosti čipsa i pukotina, moraju biti ugrađeni s kitom na stablu. Takvi proizvodi se također prodaju u bilo kojem građevinskom supermarketu. Ali moguće je spremiti, pripremiti smjesu poravnanja drvne prašine i bezbojne laka.

Drveni kit.

4. U ovoj fazi pretpostavlja se ukupno brušenje površine fino zrnatog papira. Nakon takve obrade pozornice, ograda i balazini trebaju biti savršeno glatke.

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

5. Za bolju spojku boje ili laka s površinom, nemojte raditi bez prajmera. Preporučljivo je uzeti sastav s antiseptičkim svojstvima. Potrebno je staviti temeljni temelj, tako da dobro prodire u sve praznine, ureze, mjesta s rezbarijama (ako su dostupni). Pričekajte potpuno sušenje.

Glava drvena stubište

Nakon završetka sve pripremne radove možete sigurno početi završnu obradu stepenica. O tome kako je potrebno slikati, što je bolje koristiti, o tome će se raspravljati dalje.

Bojanje [Upute za prijavu]

Prije slikanja stubišta, važno je dobro pripremiti. To znači da morate pronaći radnu odjeću, što ne žao umiranje, pokupiti prikladne alate za slikanje. Ako ste kupili sliku dovoljno tekuće konzistentnosti, lakše je izvesti boju s električnim ili pneumatskim pištoljem za prskanje. Takav alat će značajno smanjiti troškove rada, a svi će raditi trajati samo nekoliko minuta.

Raspršivanje električne boje

Važno! Kada radite s kraskopultom, morate koristiti mjere opreza. Preporuča se nositi sigurnosne naočale tako da prskanje boje ne ulaze u oči, kao i masku ili respirator, osobito kada se koriste otopine na bazi otapala.

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Ako u prisutnosti ne postoji uređaj za raspršivanje, možete koristiti i četkati, a valjak. Ovdje je glavna stvar ispravno odabrati instrument. Primijeniti kompoziciju za bojenje tekućine, široke četke s mekim čekinja su prikladniji, za nanošenje debele - krute, ali manje veličine. Valjak će biti koristan ako trebate obojiti široke korake.

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Proces primjene boje ili emajla izgleda ovako:

1. Prvo morate pripremiti radno mjesto. Dostava pod pokraj stubišta s strastvenim filmom ili starim novinama, te parcelom uz ožujak, potok bojom viskija.

Priprema stepenica do slikanja

2. Otvaranje posude, duga drveni štap morate temeljito miješati sastav prije primanja homogenosti. Ne bi trebalo biti kvržica i vodene tekućine preko materijala za boje. Ako je boja prevelika, može se razrijediti otapalom.

Slika drvenog stubišta u kući

2. Kada koristite tassols, treba biti učvršćen u boju i, dok držite alat pod kutom od 45˚, nanesite sastav na površinu. Pokreti bi trebale biti duž vlakana stabla.

Kako obojiti ljestvicu s drveta

3. Obično je drveno stubište obojen u dva sloja. Međutim, ako je sastav bio izabran na vodenoj osnovi, a vi ste primijetili da apsorbira u drvenasti materijal kao spužva, može biti potrebno više od tri sloja.

Članak o toj temi: Kako izračunati stube na drugi kat: Optimalni parametri

Slikanje drvenog stubišta valjka

4. Nakon primjene prvog sloja potrebno je čekati potpuno sušenje premaza. Ovo pravilo treba promatrati prilikom primjene svakog naknadnog sloja.

5. Posebno pažljivo morate obraditi zglobove balusne i tračnice, udubljenja, izrezbarenih dijelova, kovrčavih elemenata.

Slika drvenog stubišta u kući

6. Na kraju koraka, ograda i rukotvorine mogu se otvoriti bezbojni sjajni laka - to će omogućiti površinu sjaja, i cijeli proizvod većeg sjaja.

Na videu: Slikanje drvenog stubišta (upute i preporuke).

Ako ne znate koja se slika boja odluči ukrasiti stepenice, možete primijeniti klasičnu metodu kada se boja dekorativnog premaza neznatno razlikuje od nijanse zidova i pod. U isto vrijeme, važno je da se stubište skladno uklapa u unutrašnjost i nadopunjuje ukupnu dekoraciju boja.

Pojedinačno bojenje je najpoželjnija opcija, ali neke boje u nekoliko boja. Ovaj pristup omogućuje vam istaknute stubište na općoj pozadini i učinite ga glavnim uređenjem interijera.

Ukrasna slika stepenica u nekoliko boja

Lastirajte [upute za prijavu]

Prije takvog kraja, netretirano stubište je polirano samo jednom. To je zbog činjenice da će nakon primjene laka, svi vilus površinskih vlakana drva i dalje podići, i morat će ponovno instalirati brušenje. Najoptimalnija opcija je međuslojna obrada Emery 180-220. Također se preporučuje primijeniti posebno tlo prije lakiranja, što će izgladiti sve nepravilnosti.

Nakon brušenja prvog sloja, drveni stubište uvijek predstavlja jadni spektakl. Ali nemojte se bojati nakon primjene drugog sloja laka na pravilno pripremljenu osnovu, situacija u korijenu će se promijeniti.

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Sam proces lakiranja nije tako kompliciran i uključuje nekoliko jednostavnih koraka:

1. Prvo morate pripremiti samu sastav. Ako je kupio dvokomponentni lak, pomiješajte ga kako je naznačeno u uputama na paketu.

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

2. Opustite radni alat u lakiru (četka ili valjak), nakon čega se prenosi na površini, uzrokujući tanki sloj duž stablo vlakana.

Kako lacin drveno stubište

3. Svakako pričekajte potpuno sušenje laka. Trebat će oko tri sata. Ovisno o odabranoj vrsti sastava, postupak sušenja može premašiti ovaj indikator vremena.

4. Zatim, brušenje premaza. Da biste to učinili, najbolje je primijeniti fino zrnatu emery na broju 240 ili 320.

Brušenje lakiranih stepenica

5. Ponovno primjenjivanje laka zahtijeva posebnu točnost, nanesite materijal ravnomjerno s tankim slojem. Naknadni slojevi se primjenjuju tek nakon potpunog sušenja prethodnih.

Drveno stubište lakira vlastitim rukama

Spremni lak da se zarobi i dobiva snagu. Razdoblje sušenja izravno ovisi o tome koliko je slojeva primijenjeno na površinu. Što je više, duži proces sušenja. U prosjeku se prevlaka suši nakon 7-10 dana.

Dodatne preporuke

Visokokvalitetno slikanje ljestava s drveta uključuje pravi pristup od malarske malerije. Da bi rezultat opravdao vaša očekivanja, i nisam morao ponoviti slikarstvo, preporučujemo korištenje sljedećih trikova:
  • Eksperimentalni slikari stepenica još uvijek se suočavaju u konstrukcijskoj fazi kuće kada se nacrti ne okupljaju, jer je lakše i praktičnije.
  • Ako je stubište već instalirano, najbolje je obojiti kroz jedan korak tako da je to stajati i nakon sušenja gotovih koraka za pokrivanje ostatka.
  • Bojanje radovi uvijek počinju od gornjeg koraka. Međutim, ako kuća ima još jedan izlaz (spust) s drugog kata, možete početi s dnom.
  • Posljednja dva sloja boje ili laka nužno se primjenjuju duž strukture drva - to će eliminirati pojavu vidljivih razvoda nakon sušenja premaz.
  • Ako niste sigurni da se boju se osuši, hodajte na malom prostoru u čarapama ili mekim pletenim papučema i vidjeti, ostali su tragovi ili ne.
  • Tako da se oslikano stubište konačno osuši, dodajte u rezervirano vrijeme za sušenje još pet sati.

Stubište koje vodi do drugog kata je jedna od važnih komponenti unutarnjeg uređenja privatnog stana. Dojam gostiju o vlasniku kuće ovisi o njegovom izgledu. To može biti dvoboj, može se obojiti kao boje, lakovi i plovila za nijanse. Izbor materijala temelji se na vašim osobnim preferencijama i očekivanjima. I tako da krajnji rezultat ne uspije, vrijedi svladati barem minimalne vještine rada s proizvodima za boje.

Vrhovi domaćih majstora (2 video)

Stepenice za slikanje opcija (50 fotografija)

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Kako slikati drveno stubište: izbor boje i tehnologije bojanja

Čitaj više