Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Anonim

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Konstrukcija krova je proces nije jednostavan, zahtijeva određeno znanje i vještine. Danas ćemo u našem članku pokušati odgovoriti na većinu pitanja koja su nesumnjivo zainteresirana za početnike programere. I počnimo, možda, od najvažnije - s vrstama postojećih krovova i rafting sustava, koji se koriste kada se podižu.

Rafters (rafting noge) su glavni ležaj elemenata bilo kojeg nagibanog krova. Oni koji preuzimaju glavna opterećenja i utjecaji na okoliš, kao što su snijeg i vjetar opterećenja, a također nose svu krovnu pitu. IT RECERS su komponente sustava Rafter, koji uključuje mnogo više elemenata, kao što su regali, mahune, trče, maule, itd.

Vrste i dizajn

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Postoje tri vrste raftiranih urbanih, visećih i klizanja.

Klizne grede koriste se uglavnom samo u drvenim kućama. Njihova metoda pričvršćivanja omogućit će im da se presele (slajd) natrag i naprijed za određenu udaljenost. To je povezano s značajkom drvenih kuća.

Vješalice se koriste samo u onim kućama, gdje udaljenosti između zidova ne prelaze 6,5 m, jer se temelje na krajevima na suprotnim zidovima zgrade.

Slot rogova se temelji ne samo na zidovima zgrade, već i imaju srednju podršku, dok raspon između nosača treba biti 4,5 ili više. Zahvaljujući dodatnim potporama, možete preklapati raspon na 15 metara.

Podrška za rafter služi:

  • Gornja kruna u sjeckanim i slomljenim kućama;
  • Top leckanje u kućima okvira;
  • Mauatlat (debljina debljine 100-150 mm) u kamenim kućama. Maurilalat se može uklopiti oko perimetra zgrade ili samo uz zid na kojem se nalaze rafter noge.

Rafters, ako je potrebno, može se poboljšati dodatnim elementima, kao što su zatezanje (rigise) i igle. To će izbjeći njihovo opuštanje tijekom rada.

Rafters za različite vrste krovova

Ovisno o vrsti krova, koriste se različiti elementi za burst, koje sada smatramo.

Jedan krovni rogovi

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Jedan krov je najčešći tip krova. Koristi se uglavnom u izgradnji relativno malih zgrada, kao što su seoske kuće, garaže, kupke i druge zgrade.

Charter sustav jednog stolnog krova sastoji se od pojedinačnih elemenata, suprotni zidovi zgrade služe kao suprotni zidovi. Najčešće u ovom slučaju koriste se rogovi za krov od oko 4,5 metara. Ako se izvodi preklapanje relativno velikog područja, potrebno je koristiti obrubljene noge i police.

Rafiled za dvostruke krovove

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Rafteri namijenjeni dvostrukim krovom su dizajn presavijeni u obliku kuće. Proces njegovog aranžmana je složeniji nego na jednom krovu. Najčešće od ove vrste rogova koriste se u izgradnji malih zgrada. Oni su podijeljeni u dvije glavne vrste - penju i visi.

Članak o temi: Kako staviti gipsanu ploču pod slikanje vlastitim rukama

Rafiled za holm krovište

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Šuplji krov se odlikuje prisutnošću dodatnih padina, koji se stvaraju pomoću čvrstog krovnog sustava. Dizajn ovog krova sastoji se od dvostrukog krova, koji u dužini ne pokriva u potpunosti strana strukture, kao i kuka koji pokriva bočnu stranu, a ne zatvoren dio krova.

Primjer takve vrste krova može poslužiti kao slavni "Hruščov", gdje su kukavici pronašli svoju uporabu.

Značajke krova s ​​četiri stranice

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Četiri čvrsto krovovi uključuju krovove kuka i šatora. Njihova očita prednost je odsutnost prednjih, što podrazumijeva poštenu uštedu građevinskih materijala, a time i novca. Osim toga, ove kuće se odlikuju prekrasnim izgledom, izgledaju kao rijetkost učinkovito.

Sastoji se od četiri krupnog krova mauerlata, haljina i umivaonika, klizanja i bočnih proizvoda.

Rafiled za slomljenu krovu

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Korištenje slomljenog krova doprinosi značajnom povećanju u potkrovlju, koji se u nekim slučajevima koristi kao potkrovlje. Prilikom podizanja takvog rafter sustava koriste se dva kratka rogova, na mjestu na kojem se primjenjuje stalak. Kao rezultat toga, nagib dna krova će biti 80 stupnjeva, a nagib gornjeg dijela je samo 25-30 stupnjeva.

Sorte raftirane za krov

Tijekom izgradnje bilo kojeg krova, oni smatraju da je njihovo korištenje raftiranih samo dvije vrste - penju i visi. Viseći rogova imaju dvije točke podrške, koje su u bazi, na primjer, podršku za zidove ležaja zgrade, uslužni programi uz to mogu se osloniti na kolumne potpore ili unutarnje zidove.

Materijal za proizvodnju rogova

Drvo i metal - Ovo je glavni materijal, iz kojeg se najčešće napravi grede.

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

S konstrukcijom krovnog preklapanja stambenih zgrada, nanosi se drveni rafreni, drveni rafreni se primjenjuju, rjeđe metalni. Metalni (armiranobetonski) rafreni se uglavnom koriste u konstrukciji krovova s ​​velikim rasponima i opterećenjima na krovu, uglavnom za preklapanje proizvodnih zgrada. Cijena ovih uspona struktura je prilično visoka, tako da se svi njegovi elementi izvode od metala, a kanal se uglavnom koristi.

Rafterio s drveta

S druge strane, drveni rafreni su podijeljeni u tri vrste:
  1. Najpopularnija i široko korištena vrsta rogova su strukture izrađene od rubove ploče, obično na ovoj ploči s poprečnim presjekom od 150x50 mm ili 200 h. Popularnost Ova vrsta raftera kupila je zahvaljujući jeftini i jednostavnosti proizvodnje.
  2. Grede za krovove od trupaca. Stabljika stabala promjera 10-20 cm, oduzeta i obrađena, koristi se kao početni materijal.
  3. Grede od lijepljenog drveta. Lijepljeni rafteri se proizvode iz drvenih bara i ploča zalijepljeni pomoću posebnog pripravka. Takvi rogovi su prikladniji u radu, bar ima kvadrat ili pravokutnik u poprečnom presjeku. Kao rezultat toga, lako je položeno na sanduk, a njihova montaža na mauerlat je pojednostavljeno, kao i proces izgradnje. Ova vrsta raftera je mnogo jača od običnih drvenih.

Članak o temi: Dizajn naušnice: fotografija gotovih rješenja

Izračun raftiranih krovova

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Prije početka izračuna raftirani krov potrebno je jasno shvatiti koje vrste opterećenja i s kakvom snagom će djelovati tijekom cijele godine na krovu naše kuće.

Čimbenici koji utječu na krovove su uobičajene klasificirati ovisno o intenzitetu:

  1. Trajno opterećenje. Ova kategorija kombinira opterećenja koja stalno utječu na strukturu strukture. To uključuje i težinu samog krova i hidroizolaciju, toplinu i isparavanje, doomple, kao i druge strukturne elemente bantalnih ili tatinskih krovova koji stvaraju konstantnu težinu.
  2. Varijabilni tip. Ovaj tip kombinira sve vrste klimatske izloženosti, uključujući oborine, struje vjetra, itd.
  3. Posebno opterećenje. Ova skupina uzima u obzir klimatske utjecaje s velikom snagom. Ova karakteristika je dužna uzeti u obzir u seizmički aktivnim zonama i zonama u kojima su moguća manifestacije olujnih vjetrova ili uragana.

Trajno opterećenje

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Veličina raftera za krov trebala bi početi računati na ukupnu težinu krova "pite". Da biste dobili konačnu vrijednost, potrebno je izračunati težinu kvadratnog metra svakog korištenog materijala. U većini slučajeva krov će se sastojati od sljedećih komponenti:

  • Unutarnje uređenje (u slučajevima uređaja od krova potkrovlja, u obzir se u obzir završni materijal i elementi za pričvršćivanje);
  • grede (težina standardnog raftera s veličinom 150x50 mm, u budućnosti se ovaj parametar može podesiti);
  • izolacija;
  • hidro-vjetra izolacija (težina filmova i membrana uzima se u obzir);
  • Svjetiljka, montirana iz male debljine (najčešće 25 mm).
  • Controbrechka (često bar 30x50, 40x50 ili 50x50 mm);
  • Krovni premaz (težina kvadratnog metra krova može se naći na web stranici proizvođača).

Prilikom prelaska na dodavanje svih izračunatih podataka preporuča se dodati još 10% na rezultirajući rezultat, odnosno pomnožiti konačni rezultat na trajni koeficijent od 1.1. Ovaj pristup vam omogućuje da ostavite dionice za snagu za krov.

Opterećenja snijega

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Razmislite o snježnim opterećenjima mora biti potrebno, jer u mnogim regijama postoji dug učinak oborina u obliku snijega. Kako bi upozorili vlasnike s loma krova pod masom snijega, potrebno je unaprijed izračunati mogući opterećenje.

Kako bi se povećala praktičnost izračuna, formula je izvedena za zamjene koeficijenata iz konstrukcijskih standarda i pravila. Formula ima sljedeći oblik:

F = p * k,

Gdje je F vrijednost punog opterećenja snijega, p je teret po kvadratnom metru, K je korektivni koeficijent ovisno o nagibu krovne nagib.

Masa snijega na 1 četvornom metru krova mora se odrediti izravno na gradilištu. Svaka regija ima srednji intenzitet oborina, podaci se mogu naći s konstrukcijskim cijenama Snip 2.01.07-85 *.

Članak o temi: Kako pohraniti krumpir na balkonu zimi

Vjetra

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Ova vrsta opterećenja ima vrlo visoku razinu kritičnosti, jer može utjecati na krov intenzivnih vjetrova, bez obzira na kut krova. Čak i mali kut nagiba čini moguću situaciju s kvarom krova pod utjecajem aerodinamičkih opterećenja. Previše pristranosti može dovesti do činjenice da će cijeli krov doživjeti snažan pritisak vjetra na površini.

Da bi izračunali učinak snage vjetra na krov, postoji i posebna formula u kojoj postoji ovisnost o koeficijentima korekcije:

V = r * k,

Gdje je v vjetroestožna opterećenja, R-indikator, odabir na temelju regionalnog položaja kuće, K je koeficijent korekcije koji ovisi o visini strukture.

Nakon zbrajanja svih opterećenja, ispada ukupno opterećenje na 1 četvornom metru krova.

Udaljenost između Lropila

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Korak raftirani je udaljenost između Raftera. Prosječna vrijednost ovog parametra za privatnu konstrukciju je obično jedan metar, međutim, odabrana je točna slika na temelju potpunog izračuna podržavajućih sposobnosti odabranog krovnog sustava.

Da bi se samostalno izračunali udaljenosti između raftera, potrebno je slijediti sljedeći algoritam:

  • Potrebno je odlučiti je li intropalni prostor izoliran. Ako je tako, korak rafter će biti jednak širini izolacije minus 2 cm. Ako ne, korak se uzima proizvoljno unutar 1 metar.
  • Na temelju strukturne sheme sustava Rafter, određujemo duljinu rogova.
  • Zatim koristimo program "Izračun drvenih greda" i zamjena podataka na njega: ukupno opterećenje, korak i veličinu poprečnog presjeka (početna vrijednost 150x50 mm). Pogledamo rezultate ako program navodi da ovaj odjeljak nije dovoljan, zatim promijenite visinu grede (širina lagano utječe na rezultat), na primjer, do 200x50 mm. Također možete promijeniti udaljenost između Raftera ako ne postoji izolacija ili se koristi materijal valjka.

Na prvi pogled, izračun raftirani krov čini se teškim i ne jasnim, ali troši samo nekoliko sati možete shvatiti sve, čime se točno pokupite željenu veličinu rafter stopala.

Veličine vremena

Minimalna veličina linija za krov kuće treba biti 50x150 mm (40x150 mm), obično se nanosi 50x200 mm Rafiled. S velikim rasponima, krovovi se mogu koristiti rogovi 50x250 mm ili dvostruke, to jest, dvije ploče su spojene zajedno s noktima. Također je moguće korištenje barova s ​​dimenzijama od 100x150 mm. Znati točno koja veličina Rafter treba izračunati. Za to se prikuplja cijelo opterećenje (vidi gore), što utječe na rafterije i izračunava se željeni odjeljak.

Ako ne postoji želja za izračun, onda možete koristiti tablice vrijednosti, barem je bolje nego da se veličina nasumce.

Krovni rogovi: vrste, kalcijske grede

Postavljanjem koraka rogova i znajući duljinu, možete odrediti veličinu poprečnog presjeka rogova. Ova opcija nije točna i poželjna je potvrditi s izračunom!

Čitaj više