GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

Anonim

Poslanice od gipsanih ploča čvrsto su ušle u naše živote kao univerzalni završni materijal, koji karakterizira izvrsna izvedba. No, čak i tako dobar materijal može se zamijeniti poboljšanom opcijom, naime, ploče za suhe vlakna.

Karakteristike

Što je gips soteti? To je završni materijal proizveden od žbuke i ojačanih armaturskih komponenti i celuloznih vlakana. Zahvaljujući ovim aditivima i pritiskom na GVL postaje vrlo jaka i pouzdana, a također ne mora zatvoriti površine kartonskih listova. Osim toga, materijal se ne boji vatre, dobro štiti od hladnoće i ne savijati se pod djelovanjem mehaničkih opterećenja.

Postoje dvije vrste GVL-a: uobičajeni i vodootporni eksplozijski štednjak. Obje ove opcije su monolitni i ne rasprši se kao sloj žbuke u suhozidu.

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

GVL ploče imaju sljedeće prednosti:

  • jednostavnost, brzina i suho ugradnja materijala na pod;
  • Nedostatak otpada i minimalne građevinske smeće;
  • Bolja otpornost na vlagu nego u GCL i DVP;
  • monolit;
  • gustoća;
  • Sigurnost za ekologiju i zdravlje;
  • izolacijske kvalitete;
  • sigurnost od požara;
  • Ne širi se pod djelovanjem temperature.

Kontra suhi vlaknasti materijala su beznačajni: povećana vrijednost, u usporedbi s suhozidom i vjerojatnost razbijanja s netočnom cirkulacijom. Da bi se smanjila vjerojatnost oštećenja materijala tijekom postupka ugradnje, potrebno je ne samo pažljivo ispitati proces instalacije i promatrati točnost prilikom polaganja, ali i odabir proizvoda samo dokazanih proizvođača.

Kada kupujete vodootpornu vrstu GVL za pod, morate provjeriti odgovarajuću oznaku na svakoj listu, jer se ponekad miješaju s konvencionalnim pločama.

Opseg primjene

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

Koristio je GVL kao suhi estrih za poravnanje pod. Obično je složen ovim materijalom na izolaciji, koja služi kao keramit. Takav estrih ima mnogo prednosti, od kojih je glavni ne čekati sušenje premaz, koji obično traje od mjesec dana do 45 dana.

Članak o temi: obrt od kamenja i morskih kamenčića (40 fotografija)

Osim toga, masa suhog estriha znatno je manja od cementnog pijeska, što smanjuje opterećenje na preklapanje. To je važno ako je pod montiran na krhke betonske podove ili na drvenim zaostajanjima.

Također možete dodatno poravnati i ojačati gvl letvice s cementom ili polimerima. Glavni nedostatak bilo kojeg gipsanog materijala je strah od vlage, koji zahtijeva pažljivo razmišljanje o hidroizoling mjerama.

Izjednačavajuća svojstva prevlake od gipsanih vlakana dopunjena su izvrsnim izolacijskim kvalitetama. GWL će igrati ulogu i zvučnu izolaciju i izolaciju. Takav premaz pomaže uravnotežiti mikroklimu u prostoriji, apsorbira prekomjernu vlagu iz zraka i naglašavajući ga kada zrak postane preplavljen.

Vrste lista gipsanih vlakana

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

GWL se proizvodi u obliku listova poliranih, s jedne strane. Svi listovi su natopljeni supstancom da je voda odbijanja, kao i prajmer, što se suprotstavlja gubitku boje. Veličina i snaga GWL-a podijeljena je u dvije vrste.

Standardne ploče slične običnim ploče od gipsa. Veličina je 1200x1500 mm. Ova vrsta materijala primjenjuje se ne samo da pokriva podne površine, već i za završnu obradu drugih elemenata dizajna zgrade - poravnanje zidova, stvarajući particije, lukove, niše i druge arhitektonske dijelove.

Little-formatske ploče su zalijepljene ploče nestandardnih veličina s raskrižje osi. Zbog pomicanja plahte u odnosu na drugo, kreće se i sustav zaključavanja koji olakšava pričvršćivanje elemenata podnih obloga. Postoje dva formata takvih listova: 1200x600 i 1500x500 mm.

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

Standardni lim od gipsa

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

Malo-format gvl za pod

Sve vrste GVL-a ispunjavaju ukupne karakteristike: ne više od 1% vlage, gustoće do 1200 kg / m3, snagu savijanja od 5,5 MPa, tvrdoće od 22 MPa. Kada kupujete, morate provjeriti dostupnost odgovarajućih potvrda o kvaliteti.

Za veću čvrstoću, listovi u Hlu obično se stavljaju u dva ili tri sloja, a mogu se koristiti i ploče i ploče s jednom format i listova s ​​različitim linearnim dimenzijama. Na primjer, prvi sloj se formira iz listova s ​​niskim formatom, a drugi je od standarda. U isto vrijeme, potrebno je pridržavati se nedosljednosti u smjeru, to jest, da položi listove križnog križa.

Članak o toj temi: Kako napraviti vrata iz drva: materijali, alati

Značajke polaganja

Postoje posebni setovi građevinskog materijala za usklađivanje suhog pod, uključujući i skup GWL ploča i potrebnih zatvarača za montažu jednog ili višeslojnog premaza. Veliki proizvođači također pružaju detaljne upute za sastavljanje podova iz materijala vlakana gipsa.

Osnovana značajka ovog procesa je ugradnja premaza treba napraviti s premještanjem ploča u odnosu na druge, kao posljedica kojih pod nalikuje ciglenom radu. Zbog toga je područje povećanja pristajanja, što povećava frikciju između elemenata pokrivenosti. Kao rezultat toga, dobiva se maksimalni izdržljiv i izdržljiv dizajn. Pomak treba napraviti najmanje 20 cm, i bolje - za 25 cm.

Tehnologija uređaja za gwl podovi

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

Prije početka rada napravljena je uobičajena priprema glavne površine poda. Betonska baza treba popraviti i uzemljiti. Nakon toga, prašina i betonska mrvica su uklonjeni konstrukcijskim usisivačem, pod je poda.

Ako su suhi estrih montiran na pod drvene šipke ili na zaostatku, provjereni su svi elementi dizajna i čvrstoće pričvrsnih elemenata i također moraju biti sigurni horizontalno od svih drvenih greda.

Redoslijed ugradnje estriha gipsanog lista vlakana je:

  • Male razlike u baznim visinama (do 5 mm) eliminiraju se koristeći samonivelirajuću smjesu ili punjenje uklanjanja poda s cementnim mortom s aditivnim brtvilom. Velike nepravilnosti ispunjeni su slojem gline, koji je također koristan u onome što je izvrstan izolacijski materijal.
  • Baza je pokrivena slojem hidroizolacije. Kao ovaj materijal se obično izvodi polietilen film koji se prolivena s tikvicom, lagano ulazi u zidove oko perimetra prostorije. Debljina filma trebala bi biti oko 0,2 mm. Važno je razmotriti da prilikom polaganja GVL na drvenom podu, izolacija treba biti pogodna izolacija - parafiniran papir ili pergamin je prikladan.
  • Na perimeru buduće estrihe, postavljena je kamper traka pjene ili mineralne vune. Zahvaljujući ovom elementu dizajna, materijal se ne deformira kada se smanjuje, a također će biti poboljšana zvučna izolacija.
  • Plahte gipsanog materijala vlakana reproduciraju se projektom, uzimajući u obzir stvaranje jaza rubova.
  • Sloj izolacije se izlije - mala zrna ili isprani pijesak. Ova izolacija se ponaša vladavina svjetionika. Debljina sloja treba biti najmanje 20 mm. Ako prelazi 100 mm, ploče GVL treba stati u tri sloja.
  • Ako se pod nalazi na drvenim zaostajanjima, možete koristiti mineralnu vunu ili staklo kockar kao izolaciju, kao i pjenu.
  • Na vrhu izolacije, GWL sloj je složen. Praznine između elemenata trebaju biti veličina od ne više od 1 mm u širini.

Članak o temi: Mozaik gips za bazu - najbolje rješenje

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

Dijagram uređaja za suhi estrih

Izjednačavanje premaz je slaganje, u rasponu od udaljenog zida sobe. Prvi sloj estriha prekriven je ljepljivom tvari, zatim se drugi sloj postavlja na vrh, okomito na smjer elemenata prvog i nužno s pomakom spojeva.

Osim ljepila, vijci za samo-tapkanje koriste se, koji trebaju biti pričvršćeni na udaljenosti od najmanje 30 cm međusobno, ako su plahte standardne, a ne više od 20 cm kada koristite tanjure malih formata GVL-a.

GVL (gipsano vlakno) za pod - što jest

Polaganje Gbl podova u dva sloja, planu plasmana lista

Za zatvarače treba primijeniti posebne vijke s dvostrukim pričvršćivačima, budući da konvencionalne trake za suhozid mogu samostalno izaći iz premaza. Kao i kod instalacije ploča od gipsanih ploča, šešići samozakažnih vijaka trebaju biti povučeni u površinu GWL ploča.

Po završetku instalacije, svi zglobovi i prepreka vijke su zbunjeni od strane kit. Ako se Hbl ploče stane u zatvorene vlažnosti, spojevi zglobova treba dodatno tretirati s brtvilom ili drugom hidroizolacijskom tvari. Nakon toga su izrezani izbočeni rubovi polietilenskog filma i omorske trake. Budući da ovdje nema ničeg da se osuši, moguće je početi polagati dekorativni premaz istog dana.

Čitaj više