Koje su vrste rezača na stablu?

Anonim

Profesija kabinurista u svakom trenutku bila je u potražnji i prestižnom. Danas, sposobnost da se lijepe rezbarene drvne proizvode ne samo da će biti sjajan način da zaradite dobar novac, već i fascinantan hobi. No, kako bi se rezbarenje drva donijela radost i nije bio težak, bit će potreban poseban alat.

Koje su vrste rezača na stablu?

Svi alati za konac drva trebaju biti od dobrog čelika.

Do danas, skup alata za kabinurista mora sadržavati uređaje za sljedeće vrste rada:

  • niti;
  • Dinking;
  • Prstenovi i gutanje;
  • planiranje;
  • oštrenje;
  • Dolbé.

Da biste imali zastupanje, kako se stablo obrađuje, potrebno je razmotriti svaki od alata detaljnije.

Alati za obradu drva

Obično sve vrste uređaja namijenjenih za rad na drvenim površinama nazivaju se sjekutići. To može uključivati ​​sve rezne oštrice, pile, osi, dlijeto, posebne planove i još mnogo toga. Svaki od alata namijenjen je određenoj vrsti pripreme drva.

Svaki ormarić pojedinačno odabire alat pogodan za njegove zahtjeve i okus. Ali ako osoba nema iskustva u preradi stabla i tek počinje se baviti ovom vrstom aktivnosti, preporučljivo je pridržavati se preporuka obrazovanih majstora.

Spremnici za rezanje stabala

Koje su vrste rezača na stablu?

Rezači za izoštravanje vjetra.

Proizvodnja svih predmeta iz drva počinje s rezanjem praznina. Rezači za rezanje stabala su oštri noževi koji obično čine čipove ili piljevinu tijekom rada. Prilikom prerade drvenih površina, ručni postupak koristi pile, pronađene, jednodnevne ploče i slično. To su alati koji vam omogućuju da radite na putu "iz sebe". To jest, kretanje majstora ruke ide na suprotnu stranu strane.

U mnogim stranim zemljama, obrada drva proizvodi se na način "na sam" kada se smjer kretanja provodi u tijelo gospodar. U pravilu, za to, alati se posebno koriste za ovu metodu - hakews, pile, itd. To su bilateralni rezači, dvostruki zaustavljanja i spoonski rezači.

U isto vrijeme, potrebno je zapamtiti da su mnogi uređaji, kao što su dlijeti ili noževi, rezani "na sebe" iznimno nepoželjni: može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Također je poznato još jedno pravilo koje koriste kabina: ako je potrebna drvena površina za rukovanje velikom površinom, koristi se metoda "od nas", tijekom kojeg je rad olakšan energijom pokretnih sjekira, pila ili planova. To nije prikladno za takav rezač kao cestarina, koja samo funkcionira metodom "na sebi" koristeći pokrete ruke četke.

Članak o toj temi: Pregled i opis namještaja spavaće sobe

Kako piti praznine

Koje su vrste rezača na stablu?

Alat za piljenje.

Kako bi posipali drvo, obično se koriste višestruki uređaji za rezanje, nazvane pile. Oni, zauzvrat, mogu biti uzdužni, poprečno ili univerzalno piljenje. Dakle, pile namijenjene poprečnim pićima imaju oštre trokutaste zube, od kojih se svaka sastoji od dva lica za niti desno ili lijevo. Pile za uzdužno piće opremljene su zubima u obliku malo. Ovaj oblik omogućuje da se zubi akumuliraju piljevinu među sobom i čine ih izvan drva. Testovi univerzalnog odredišta imaju zube u obliku ravnog kuta koji mogu izrezati vlakna kao i preko i uz kut.

Svaka vrsta pila podijeljena je na sljedeće sorte:

  • jednostavan;
  • hackews;
  • jedan rukav.

Mehaničke pile su vrpce, dvosmjerni, benzin i kružni.

Obično se rezanje obratka događa uz pomoć poprečnih pila, distorzija je jednoručni ili s dvije ruke, i obrada - s hakiranjem, kružnim ili na sličan. Za grubi rad na stablu koriste se pile s velikim rezačima, za točnu obradu - mali.

Valjanje i šulja drva

Koje su vrste rezača na stablu?

Osi: a - stolar; b - stolar; u - Rubyatsky; g - colun; d - Tesla za uzorkovanje udubljenja; E - Tesla za skulpturnu nit.

Za proizvodnju praznine od barova, grebena ili debla koriste se sljedeće vrste rezača drva: osi i debelini. Colong je teška sjekira, koja se koristi ako trebate izrezati greben. Zajedno s Kisen, metalni ili drvenim klinovima koriste se, koji se odvode u drvo i olakšavaju joj cijepanje. Već su napravljeni praznine obučeni su s kućnim (meničkim) svijetlih osi koje su ugodno nositi na pojasu u posebnim poklopcima.

Izrezati površinu drvenog bletelja, koristi se Tesl - vrsta sjekire, u kojoj je oštrica okomita na toporu. Ovo je nužan rezač za proizvodnju konkavnih ili kovrčavih proizvoda. Ako je potrebno, Tesl se može napraviti vlastitim rukama iz debele čelične ploče s oštrim i zakrivljenim rubom.

Članak o toj temi: Zavjese iz perli to čine sami: korak po korak upute

Planiranje ravnih i kovrčavih površina

Planer alat za rad na drva.

Planiranje se naziva rezanje s površine drveta tankih slojeva žetona. Ovaj proces zahtijeva uporabu ručnih ili okretanja rezača sljedećeg tipa: noževe, boje s dvije ruke s ravnim ili polukružnim noževima, rubankov, blyheads. Završno planiranje obično je izrađeno granama koje imaju jednu ili dvostruku oštricu fiksirana u metalnom ili drvenom kućištu. Debljina žetona ovisi u potpunosti o tome koliko je daleko noža ili kućište. Manja udaljenost, razrjeđivač drvenih žetona.

Za proizvodnju krivulja ili zaobljenih dijelova, kao što su zakovice za bačve mogu biti, koriste se posebni planovi, imaju oblik konveksnog noža. Za gredice, konkavne preko aviona se primjenjuje Gorbachi ROVEKI. Tu su i planovi za proizvodnju rubova i uskih žljebova za filete ili ploče.

Vrste i svrha dlijeta

Zbrinice su najpopularnija vrsta rezača za obradu drva. Obično za rezanje stabla koriste se uređaji, koji su štapovi čelika, koji imaju ravnu površinu, oštro oštrice za rezanje i dršku. Shank je fiksiran na drvenu ručku s prstenom.

Koje su vrste rezača na stablu?

Rezanje alata za navoj na drvetu.

Svaka raznolikost dlijeta ima svoju svrhu. Dakle, ravni i široki uređaji se koriste za skidanje ili rezanje konveksne ili glatke praznine. Uski alati su dizajnirani za obradu drva u uskim mjestima detalja. Raditi s drvenim čvrstim stijenama ili horny kuja, koriste se ravne dlijete s okruglim noževima. Ako trebate očistiti stablo šupljem ili dubokom šupljinom, koristi se dlijeto, ima debelu čeličnu šipku. Osim toga, potreban alat u ovom slučaju će poslužiti kao kiyanka, koju će dlijeto biti pokopan duboko u drvo.

Stijene vrlo dobro očisti stablo od nepotrebnih frakcija, ali glavna svrha ovih alata je smanjiti kompleksne proizvode. Da biste stvorili razne utore u tijelu raznih žljebova, potrebni su svećenici - dlijeto s zakrivljenim ili mršavim oblikama. Oni koji vam omogućuju da stvorite produbljivanje željenog radijusa i dubine. U početku, rupa je izrezana na najširi Clurracos, zatim se može koristiti duljina manjih, zatim - još manja itd.

Članak o toj temi: Kako poravnati zid ispod pločice: Priprema i poravnanje, polaganje i da li gipsanu površinu u kuhinji

Osim toga, rad komore je nezamisliv bez korištenja uglova. Uz ovaj alat, trokutasti udubljenja i utori su izrezani, najčešće se koriste s nitima s ravnim sojama.

Korištenje posebnih rezača

Osim svih opisanih uređaja od magistara za rezbarenje drva koriste drugu opremu. Na primjer, rezanje surround u proizvodnji umjetničkih djela zahtijeva korištenje spoonskih rezača. Takvi su alati dizajnirani prije nekoliko stoljeća. Dizajn rezača omogućuje ih da ih koristi po metodi "na sebi" i na i preko vlakana drva.

Kao što je češće kao žlica, dvostrani rezač koristi se u obliku slova "T". Ovaj alat obično rukuje praznine za proizvod velikih veličina. Rezači tipa žlice koriste se za izrezivanje drvenih krugova, iz kojih ploča, drugi predmeti posuđe i još mnogo toga mogu proizvesti.

Uspjeh rada kao ljubitelj drva za rezbarenje i profesionalno ovisi u velikoj mjeri o kvaliteti instrumenta. Zato je potrebno u početku steći sve potrebne uređaje, a zatim početi raditi.

Čitaj više