Nosimo zid gipsanih ploča bez profila

Anonim

Najučinkovitija metoda koja vam omogućuje da sakrije nepravilnosti na zidovima je omotač njihovih suhozida, tzv. "Suho" metoda poravnanja zidova. Vijci se koriste kao pričvršćivači ispod suhozida. Prednost ove metode je smanjiti vrijeme i smanjiti vrijednost materijala u usporedbi s alternativnim metodama. Ali ona također ima određene nedostatke povezane s korištenjem profila.

Nosimo zid gipsanih ploča bez profila

Podizanje zidova gipsane ploče je najlakši način za nepravilnosti na razini.

Instalacija složenog sustava koji se sastoji od metalnog profila ili drvenih tračnica ne smanjuje radno vrijeme, također zahtijeva dovoljno visoku kvalifikaciju majstora profila instalatera. Ova tehnologija je vrlo zahtjevna za točnost svih mjerenja. Mala pogreška izrađena u izračunima dizajna je teško ispraviti u kasnijim fazama instalacije. Trošak cijelog sustava je tako visok da je razlika između njega i "vlažne" metode mala. Drvene tračnice, s kojima možete napustiti metalni profil, omogućiti vam da smanjite ukupnu cijenu materijala, ali nisu uvijek lako pronaći na prodaju u obliku gotove za korištenje, ponekad je potrebna dodatna obrada.

Mnogi ljudi se pitaju je li nemoguće učiniti bez postavljanja složenog zatvarača pod suhozidom, posebno kada nema velikih nepravilnosti na zidu, na primjer, u novoj zgradi. Uostalom, onda možete napustiti stjecanje skupih elemenata i dodatno smanjiti vrijeme rada. S ovom instalacijom ima manje šanse za pogrešku.

Zajednička zabluda

Nosimo zid gipsanih ploča bez profila

Shema strukture gipsane ploče.

Recimo samo da jednostavno pričvršćivanje gipsanih ploča na zid uz pomoć konvencionalnih zatvarača umjesto profila neće raditi. Koristeći takav zatvarač, teško je napraviti zid glatka, a kada ga pritisnete, čak i slučajno, suhozida će biti oštećena na onim mjestima gdje je montiran. Razmak se formira između zida i štednjaka, vlaga će se akumulirati u njemu, zbog čega će gipsana ploča trajati mnogo manje. Ni u kojem slučaju ne može biti priključen na montirane ploče za suhozida na strop. Takav način na primjer, primjerice samo u tim situacijama u kojima stvarate suhozid na drveni zid, koji je u našoj zemlji vrlo rijetko. Postoje i drugi načini za pričvršćivanje suhozida na drvo.

Neki stručnjaci preporučuju korištenje suhozida za pričvršćivanje na zidnu montažnu pjenu, ali ovaj dizajn će biti kratkotrajan i nepraktičan. Ploče su slabo vezane pjenom na bilo koju površinu. Da biste montirali ovaj dizajn, potrebno je koristiti skupu pjenu, tako da će troškovi ove tehnologije biti previsoko.

Prave metoda

Ali još uvijek postoji jedna metoda s kojom možete proizvesti pričvršćivače gipsane ploče ravno do zida bez upotrebe metalnog ili drvenog profila.

Nosimo zid gipsanih ploča bez profila

Vrste profila za montažu gipsana ploča.

Samo to nije prikladno za pričvršćivanje suhozida na stablo. Uostalom, postoji poseban ljepila za ljepilo i polimer aditive kao pričvršćivači ispod suhozida.

Metoda je nazvana "suha žbuka bez profila". Štoviše, kada je zid sastavljen od plina, instalacija suhozida ravno do zida je jedino dopušteno. Uostalom, bušenje na plinskom betonu je iznimno preporučeno: teško je izgraditi sidro na njega, koji će tada poslužiti za sustav drvenih ploča ili profila.

Članak na temu: Qu visokokvalitetna stolica s vlastitim rukama

Što bi trebalo biti poznato prije početka rada

Postolje od gipsane ploče nakon završetka instalacije bit će potpuno ravna ravnina. Da bi ovaj zrakoplov bio okomit na pod, potrebno je instalirati ploče, potičući najveću nepravilnost na zidu. To je od koliko je ova stranica iza zidne ravnine, ovisi o tome koliko će biti klirens između zida i sustava gipsanog ploča. Stoga, ako je nepravilnost više od 5 cm, jeftinije je prikupiti sustav pomoću profila. Ako je takva neujednačenost samo jedan, onda se može ukloniti čekićem i dlijetom ili perforatorom.

Nemoguće je koristiti metodu "suhe gipse" u tim prostorijama gdje će visoka vlažnost stalno biti, na primjer, u kupaonici. Također, ova metoda nije prikladna za sobe u kojima su zidovi često prekriveni vlagom. To se događa ako vanjski zid ima lošu toplinsku izolaciju, takva se često javlja u starim kućama.

Nosimo zid gipsanih ploča bez profila

Suočavanje s zidovima gipsane ploče s ljepilom.

Postoje dvije opcije za "suho gipsanu" metodu: koristeći lažice kao pričvršćivači ispod suhozida i bez njih. Izložba svjetionika treba vremena na početku instalacije, ali ubrzava rad s listovima. Montaža bez svjetionika, radije ćete početi glavne radove, ali provodite više vremena za svaki list. Preporučljivo je vidjeti kompromis između korištenja svjetionika na velikim područjima i odbijanja od njih pri radu s malim odvojenim površinama. Instalacija bez svjetionika zahtijeva izlaženje svakog lista na strop i semi odvojeno. To je složenije, kao što je iznad vjerojatnosti pogreške. Ako niste profesionalni graditelj koji može napraviti mnogo djela "na oku" i dobiti dobre rezultate u isto vrijeme, neće vam odgovarati.

Spremam se za posao

Ovdje je popis alata i materijala koji vam je potreban. Dajemo popis profesionalnog alata koji ne može biti kod kuće majstor. Nakon opisivanja alata, navedeno je nego što se može zamijeniti.

Instrumenti:

Nosimo zid gipsanih ploča bez profila

Čišćenje zidova iz starog žbuke: čišćenje s strugarom; B - izglađivanje s nastavom ili zglobnim graterom; B - shema za pomicanje radnog alata.

  1. Rezni nož.
  2. Electrolovka s posebnim punjenjem brzo i točno izrezati listove gipsane ploče.
  3. Konac za označavanje. Da bismo osigurali nit, trebamo male klinčice. Ako radite na plinskom betonu, zapamtite da nokti trebaju postići kut od 450.
  4. Razini i plumb. Korištenje razine s laserskim pokazivačem pojednostavit će vam rad. Kao plumb, možete uzeti mali teret na niti.
  5. Spremnik u kojem ćemo uzgajati rješenje gipsa. Prikladna i obična kanta.
  6. Na njega elektrok i mlaznicu.
  7. Skup spatula u kojem mora postojati zupčana zujala.
  8. Gumeni čekić je potreban za uredno poravnanje ploča.
  9. Roulette, ravnalo, olovka, papir za označavanje i crtanje dijagrama.
  10. Pravilo je dugo od 1 metra do dva - ovisno o veličini vaših površina.
  11. Velika četka i mala četka za primjenu premaz.

Članak na temu: Kompostirane ljudske ruke: Mogućnosti proizvodnje pila, kako to učiniti, fotografija

Materijali:

  1. Listove gipsane ploče debljinom od 12,5 mm. Uz vrlo krivulje, morate uzeti s marginom najmanje 10%. Radimo samo s listovima namijenjenim zidinama.
  2. Ljepilo, koji će poslužiti pričvršćivač pod gipsanom pločom. U slučaju njezine odsutnosti, možete koristiti gips kit, u kojem je poželjno dodati PVA ljepilo u omjeru između 1:10 i 1:12.
  3. Voda. Obično ljepilo se razrijedi u udjelu L vode za 1 kg ljepila.
  4. Prajmer opće namjene. Potrošnja gleda na paketu, može biti vrlo različita, ovisno o proizvođaču.
  5. Klinovi od drva s debljinom od 7-10 mm.

Pripremni rad

Koraci žbuke gipsane ploče na zidu.

Ako se odlučite za isprobavanje metode "suha gipsa", morate pripremiti zid. Da biste to učinili, očistite ga od ostataka starog žbuke. Dobro čišćenje zida, pokrijte ga u jednom ili dva sloja prajmera, dajući joj sušenje u skladu s preporukama proizvođača. Na nekim paketima postoji čak i dijagram uporabe prajmera.

Jaz između lista gipsane ploče i stropa, ako radimo bez profila, treba biti od 3 do 5 mm, a udaljenost od lista do poda je 7-10 mm. Stoga, prvi noktiju na gornji kut, promatrajući udaljenost do stropa, a drugi na donji kut, također s poštivanjem potrebne udaljenosti. Rastegnite nit između njih, izlažući je okomito na strop s nekompalom. Ponavljamo operaciju s suprotne strane provjerom razine ispravnosti naših postupaka. Nakon toga povezujemo nokte na niti, pokušavajući stvoriti savršene linije.

Nakon što dobije kvadrat iz niti, uz pomoć vodovoda određuje stupanj nepravilnosti zida, samo sada više nije "na oku", ali sigurno. Zainteresirani smo, postoji li više nepravilnosti na tome više od 20 mm. Ako postoji takva neravnomjernost, bit će potrebno koristiti podlogu od trake za gipsane ploče, sa širokim rasponom od oko 10 cm, koji su sigurni okomito od stropa na pod na mjestima s velikim nepravilnostima.

Primjenjujemo detaljnu oznaku na zidu, određujući gdje i kako treba izrezati listove gipsane ploče. Ako je udaljenost od poda do stropa veća od duljine lista, zatim umetnite izrezan komad je potreban u redoslijedu za provjeru: prvi do stropa, pokraj poda. Ne zaboravite na ta mjesta koja trebamo ostaviti otvorenu, na primjer, o izlazu cijevi iz zida.

Nosimo zid gipsanih ploča bez profila

Potrebno je primijeniti detaljnu oznaku na zidu, određivanje gdje i kako će biti potrebno smanjiti suhozida.

Da biste postavili svjetione, moramo povući nekoliko horizontalnih niti na udaljenosti od oko 40-50 cm jedni od drugih. Da biste to učinili, najprije na jednom zidu vozimo jedan nokat na određenoj udaljenosti od stropa i na razini sigurne ga na niti. "Obično ću popraviti gumb s gumbom", reći ćete i pronaći sebe, jer ova opcija ima i pravo na život. Onda ponavljamo operaciju s suprotne strane i protežu niti tako da je paralelno s vrhom i strogo okomito na stranu. Za mjerenja koristimo razinu i visak. Jaka nit, provjerite svaki razmak.

Zatim, na svakoj niti, kroz praznine u istom 40-50 cm, primijenili smo ljepilo s lopaticom, tako izlažući kolače od ljepila - naši svjetionici, promjera oko 7 cm. Svaki svjetionik, obavljamo Spatula točno duž niti, provjerite s vremena na vrijeme, provjerite s razinom, tako da nit nije promijenio svoj položaj. Nakon postavljanja signala, čekamo potpuno sušenje ljepila. Tek nakon toga možete pokrenuti instalaciju gipsane ploče.

Članak na temu: Podium krevet Učinite to sami: crteži i instalacija

Ako na zidu postoje velike nepravilnosti, koji su rekli ranije, kriške suhozida koriste se kao svjetionici. Oni će igrati ulogu profila. Da biste to učinili, izrežite traku, čija je duljina što je moguće bliže visini našeg zida. Na njih se primjenjujemo sloj ljepila pomoću zupčane lopatice na takav način da ljepilo ide oko perimetra komada. Zatim ih zalijepite na zid, jaz između njih je 50 cm, u rasponu od jednog ruba zidova do drugog. Svaki komad poravnati u gornjoj i donjoj niti klikom na nju po pravilu, stalno provjeravam točnost pomoću razine. Također je poželjno pričvrstiti beacons iz suhozida na gornjem i donjem rubu, točno ih dovodi do niti.

Ako su nepravilnosti na našem zidu veliki, primjenjujemo ljepilo na bendove od gipsanih ploča ne nazubljeni, već jednostavnom lopaticom, postavljajući ljepilo s velikim dijelovima izravno u središte trake kroz praznine, približno 30 cm.

Ugradnja ploča od gipsanih ploča

Nakon što su svjetioni suhi, možete pokrenuti montažu glavne mase gipsane ploče. Ako se odlučite bez svjetionika, imate prilično glatkog zida, odmah se možete premjestiti u ovu fazu.

Prethodno izrežite plahte kabartona na dimenzijama koje smo primili. Mora se pamtiti da su montirani s tom strani na sežu, na kojima postoje natpisi; Moramo ostati stranka na kojoj neki proizvođači nacrtaju vladar duž rubova lista. Ako ih ugradite naprotiv, onda će biti teško napraviti njihov završetak. Rezati ploče na takav način da njihovi vertikalni šavovi odgovaraju rubovima lista s zarezom. Pokušavamo napraviti vertikalne linije zglobova, i horizontalno - što je moguće kraće.

Počinjemo instalaciju ploča iz donjeg kuta, penjajući se do stropa, a zatim se pomaknemo, dok koristimo naše sheme. Prvi list stavljen na klinove kako bi zadržao jaz između poda i list. Ljepilo se nanosi na suhozid s nazubljenom lopaticom, namećući ga oko perimetra, s alinetom od 5 cm od ruba, iu središtu lista, tako da udaljenost između traka ljepila nije prelazila 40 cm. Od Mi ne koristimo profil, pokušavamo tako da se ljepilo primjenjuje ravnomjerno, jer će izvršiti ulogu elementa nosača, uz njegovu pomoć peći je pričvršćen na zid.

Ako su zidovi zida veći od zuba lopatice, onda se primjenjujemo ljepilo "kolače" približno svakih 35-40 cm, ne zaboravljajući na uvlači od ruba ploče na 5 cm. Radimo pažljivo dobiti dobro pričvršćivanje za gipsanu ploču. Između ploča ostavljamo praznine od 3 do 5 mm.

Nakon sušenja ljepila možete nastaviti s obradom šavova na uobičajeni način.

Čitaj više