Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Anonim

Lijep, dobro uređen travnjak u blizini kuće - ova slika ne samo da izgleda. Smaragdna trava naglašava arhitektonske rješenja, ističe cvjetne krevete, Rabata, alpske slajdove. Da biste napravili travnjak vlastitim rukama, potrebno je ne toliko vremena, ali znati kako to učiniti ispravno, to je potrebno.

Temelj gotovo svih travnjaka - trava. Ima različite vrste, s različitim karakteristikama, različitim bojama. U kontekstu klime srednje trake Rusije, ne osjećaju se svi dobro. Jer ako ćete kupiti spremnu mješavinu, obratite pozornost na zoniranje: na prvom zimu rizika za izgubiti cijeli travnjak.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Zeleni travnjak s vlastitim rukama može se obaviti za pet do sedam tjedana

Posebno pažljivo treba biti s rikonom. Brzo se prokuha, stvara gust lijep tepih, ali ne tolerira mraz iu našoj klimi će se zamrznuti. Kupnja gotove trave, pogledaj njezin sastav: Ricon bi trebao biti malo. Ako se zamrzava, neće biti mnogo štete.

Kada siješ travu

Možete tražiti travu od 1. svibnja do 15. kolovoza. U proljetnom usjevu, potrošnja sjemena na kvadratnom kvadratu lagano se povećava (za 10-15%). Tako ćete brzo dobiti lijep travnjak i zatvarač će ići brže zimi. Zbog visoke gustoće biljke će se početi natjecati jedni s drugima i slabi će se smatrati. Sve dok jeseni živi samo jaka.

Kada sjetva ljeti, držati se stope potrošnje. Zbog nedostatka vremena slabe biljke neće imati vremena za prisiliti, ali svatko će biti oslabljen ovom borbom. Stoga je dobra skrb važna za ljetne travnjake.

Koja je najbolja travnjaka

Najljepša boja i gusta visina zobene kaše i metvice. Njihovo zelenilo nježno i smaragdno. Prilikom stvaranja stranačkog travnjaka koriste ih. Ali za druge vrste travnjaka, za koje neće ići, ne mogu se koristiti: brzo će se skinuti. Na takvim travnjacima, češće sjebljuje područje različitih sorti. Nije tako nježno, dobro je tolerirati određeni stupanj opterećenja.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Izbor travnjaka je širok, ali najčešće pet glavnih:

Za travnjake sjena, zobena je kaša prikladnija. Ali čak i ona neće rasti u dubokoj i stalnoj sjeni. SULTI SVJETLO - baza fotosinteze. I barem neko vrijeme travnjak treba biti pokriven.

Vrste travnjaka

Napominjemo se na činjenicu da je travnjak nužno trava koja pokriva tlo. Može se urediti cvjetne krevete, Rabata, alpske slajdove i druge dekorativne elemente. Ovo nije sasvim tako. Tu su i najmanje tri vrste cvjetnih travnjaka. Oni su nesumnjivo više dekorativniji, ali hodanje po njima vjerojatno neće uspjeti.

Cvjetnice

Njihova baza je žitarice, ali značajno "razrijeđena" višegodišnja ili godišnja cvatnje biljaka. Odabrani su tako da je cvjetanje prošao cijelu sezonu vegetacije - od sredine proljeća do kasne jeseni. Ovisno o tome koje su biljke dio, postoje tri vrste cvjetnih travnjaka.

Livada

Već po imenu jasno je da se sastav biljaka koje se mogu vidjeti na sadašnjoj livadi. Samo rijetko u cijelosti i na strogo izmjerenom omjeru. Tradicionalni stanovnici livade, poput djeteline, kamilice, tratinčica, kovanica, tisućljeća, stoliga i drugih cvatnje ili dekorativnih biljaka dodaju se u žitarice. Unatoč obilju osnovnih cvijeća - bilje.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Livadni travnjak se odlikuje visokom dekoracijom. U različito vrijeme, različite biljke cvatu i pogled se stalno mijenja, paleta se mijenja

Jasno je da nećete moći pokositi takvu ljepotu, već jednu ili dvostruku sezonu za ažuriranje i pomlađivanje koje morate rezati. Višegodišnje biljke, jer s pravilnim zalijevanjem brzo vraćaju dekorativnost. Testovi oko cijelog područja nisu uvijek prikladne, ali neke zone su vrlo zadovoljne.

Mauritanski

Odlikuje se činjenicom da se cvijeće koriste biljke. Stoga takav travnjak uopće nije izrezan. Žitarice pokupite najniže, njihove manje od boja. U maurskom travnjaku dominiraju cvijeće. I visine i količinom (vidi fotografije).

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Tako da mauritanski travnjak izgleda - pobuna slika cijelu sezonu

Oni su odabrani tako da je cvjetanje što je duže moguće. Obično kao dio Mac-Samoki, Vasilek, Calendula, Matiola, Leng boje, eShololization i druge svijetle biljke.

Članak na temu: Lijepa vješalica u kravatu s vlastitim rukama

Ne-nestašan

To je potpuno neobičan travnjak prema pripravku koji se sastoji od biljaka tla. Summit ih u otvoreno tlo - slučaj je nepromišljen, rastući sadnice - dugo i kupite spremni. Stoga, ne-porezni travnjak ne raste ne godinu dana, a ne dva: biljna biljka u malom iznosu, čekajući ih dok ne odraste. Takav travnjak je najteže: rezultati rada vidljivi su samo za nekoliko godina, ali napori se isplati.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Nepotrebni travnjak - Ruisen od operacije tla

Biljni travnjaci

Prema mišljenju ne-specijalista, razne vrste travnjaka iz trave su gotovo iste: može malo drugačije boje. Ali osim različite nijanse zelenila, oni imaju različite karakteristike: može se ići, prema drugima, to je kontraindiciran, stopa sjetve je drugačiji, drugačiji njegu je drugačiji. Prirodno se koriste različita bilja s različitim karakteristikama.

Običan

Najtvrdnija za izvlačenje, na to može hodati. Bilje su odabrane s teškim, grubo kuhanim. Ali to mu je lakše brinuti, manje je vjerojatno da će izliti, neke misije koje često nisu vidljive s neovisnim sjetvama. Obični travnjak je izvrstan izbor za davanje.

Zdepašni

Ovo je jedan od najatraktivnijih i prednjih travnjaka. Razlikuje se u visokoj dekorativnosti, bilja su odabrane nježne, lijepe boje. Serbage je niska i gusta, s pravilnom pažnjom izgleda samo prekrasna. Takvi travnjaci su raspoređeni na otvorenim mjestima, ali tamo gdje nitko neće ići tamo: previše mekih žitarica neće stajati takvo opterećenje. Stoga se parter travnjak (vidi fotografije) sije gdje samo duž staza.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Parakovi travnjak jedan je od najkraće i "elegantnije"

Poseban

Sjesti na padine. Kao dio svojih biljaka, ima veliki sustav korijena koji može zadržati tlo od pranja. Ukraćenost takvog premaza je medij, ali dobro obavlja svoju glavnu svrhu. Poseban travnjak može se posaditi na padini koja dovodi do rijeke ili jezera, ako je na vašoj web-lokaciji.

Sportski

Smjesa je složenija - osim tradicionalnih razreda žitarica, posebna, otpornija na abraziju. Ukraćenost sportskog travnjaka nije glavna karakteristika, dakle čak i dobro uređena, izgleda mnogo gore od običnih i, štoviše, partnera. Ali ima vrlo visoku otpornost na abraziju.

Zbog korištenja posebnih bilja, njegova je vrijednost veća, teže brinuti. Stoga, da sig takve smjese su one zone koji će se aktivno upravljati: igralište za igre, zonu u kojoj će aktivno hodati - u blizini sjenice, igrališta, ljuljačke. Ostatak područja najčešće se otpušta na običan travnjak.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Na dječjem ili dječjem igralištu bolje je sijati sportski travnjak

Prirodan

Za ovu vrstu premaza, smjese se ne kupuju, ne provode nikakav posao. Samo izrežite one biljke koje su. Najčešće, prirodni travnjak ostavlja u vrtu: štiti tlo od dobrog sušenja, a zahtjevi za dekoracionalnost ovdje nisu vrlo visoki. Prevelike biljke koje se ne uklapaju u željenu sliku se brišu ručno. Ostatak u procesu frizura postaje sve manji, formirajući turinu različitih boja.

Kako napraviti lijep travnjak

Uzgoj travnjaka sastoji se od nekoliko faza:

  • Priprema tla je uklanjanje korova, ako je potrebno, prilagoditi kiselost i povećati plodnost.
  • Sjetva trave, redovito zalijevanje.
  • Prva frizura. Provodi se nakon što će trava doseći određenu veličinu.
  • Redovita njega i periodična frizura.

U tom procesu, morat ćete slijediti vlažnost tla i pravovremeno ukloniti korov, vrijeme s vremena na vrijeme da se hrane, požurite ispravno, što se može pojaviti nakon prekrasnog ljeta ili previše oštre zime. Ovo je kratka, sva tehnologija rastućeg travnjaka, a zatim detaljno o točkama.

Priprema tla

Prva stvar koju treba učiniti je vrednovati plodnost tla. Ako je tlo glina ili ilovača, trava neće normalno rasti na njemu. Morat ćete izvršiti ozbiljnu pripremu tla. Postoje dvije mogućnosti: zaspite područje od vrha pogled na plodno tlo ili ukloniti tlo i zaspati zemlju u dobivenu mače.

Lakše je, naravno, samo zaspati, ali nije uvijek moguće shvatiti: sloj zemlje u ovom slučaju treba biti oko 20 cm. Podizanje travnjaka za takvu visinu - ne najprihvatljivije rješenje: Bit će problema s Raspodjela vode, visoke dobro utvrđene granice su obavezna, a vanjski pogled je čudno. Stoga se glineni tlovi često uklanjaju na dubinu od 15-20 cm, a zatim će se zemlja uzeti u dobivenu jamu.

Ako ste odabrali drugu opciju, možete sjediti geotekstile na dnu dna. On neće dati proklijaju kroz njega, a nećete imati problema s plijesom.

Članak o temi: Vodeni sklop plina

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Tlo se uklanja na dubinu od 20-25 cm, a zatim zaspi

Ako je tlo normalno, priprema tla ispod travnjaka nije tako komplicirana. Prvo uklonite sve korove. To se može učiniti s mehaničkim sjeckanje i / ili rukama, možete koristiti herbicide. Oni su uzgajani prema uputama, vode mjesto budućeg travnjaka. Nakon nekoliko dana, vegetacija je žuta i osušena, uklanja se. Istovremeno s korovima, uklanjaju kamenje, korijene, druge fragmente koji mogu ometati rast konja sustava.

Sljedeći korak je provjeriti kiselost tla. Gotovo sva biljaka uključena u mješavine travnjaka raste dobro na neutralnim tlima. Ako želite imati lijep travnjak, morat ćete prilagoditi njegovu kiselost. Stoga, u trgovini za vrtlare i vrtlari, pronađite set za određivanje kiselosti tla i provjerite koje tlo na vašem mjestu. To je samo lacmus papir koji treba staviti na tlo, pričekajte dok ne bude oslikana i na grafikonu u boji postojeći na pakiranju, odrediti kiselost vašeg tla. Ako je tlo kiselo, dodajte vapno ako je alkalna reakcija - raspršiti smrvljeni treset. Sljedeći korak po korak. Istovremeno s otpuštanjem, uklonite one kamenje i korijene koje će izaći.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Na močvarama kako bi rasti prekrasan travnjak, potrebno je stvoriti normalne uvjete za uklanjanje vode

Sljedeći korak je dodatak plodnog sloja. Pozvan je plodno labavo i lagano tlo i distribuira se kroz parceli s ravnim slojem od 6-10 cm debljine. Sloj je razmak prva s lopatom, a zatim isprati. U isto vrijeme, poželjno je stvoriti svjetlosku pristranost prema ogradi: tako da nećete imati problema s prijenosom travnjaka pod tušem: voda će biti isušena s mjesta. Slijepi čine minimalno - 1 cm po metru ili jedan i pol. To je sasvim dovoljno da se osigura odljev vode, a to neće biti primjetno vidljiv.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Priprema tla za travnjak - River Rake

Jedno vijeće: Bridal Zemlja sadrži korijene, kamenje, grane itd. Da bi ih uklonili, vije se kroz veliku mrežu (kao što rade tijekom izgradnje kada se prosije pijesak). I prosinac je već isporučen preko stranice.

Sljedeći korak u rasporedu travnjaka s vašim vlastitim rukama je lut ili alat. To vam omogućuje da kompacite tlo, a kada osoba ne zauzima travnjak, tlo ispod stopala nije predstavljeno, ali ostaje glatka. Također, ovaj proces omogućuje vam da identificirate nepravilnosti koje će se nužno pojaviti kao rezultat svih zemljišta rada.

Ako ne postoji poseban klizalište, može se napraviti od komada azbesta ili željezne cijevi. Unutar cijevi, oni čine štap, držeći ga ručke (čak su samo vezali uže). Sve ste stick za travnjak s vlastitim rukama. Sada ga vuče na web-lokaciji, razbijajući tlo dok ne ne može pasti na njega.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Radio radijanje - važnu fazu koja vam omogućuje da otkrijete nepravilnosti. Da biste to učinili, koristite valjak za travnjak (ili ga napravite iz cijevi, bačva)

S radijusom travnjaka, bit će prikazane hlače i jame. Od grba od viška uklanjamo, zaspamo jame. Usklađivanje tako površine, uzimamo brtvu i ponovno prolazimo zaplet. Da biste dobili savršeno glatku površinu, možete uzeti dugu ploču i isprati ga zajedno duž parcele, odrezati lice nepravilnosti. Ili napravite uređaj iz dvije ploče - kao na fotografiji ispod. Mogu raditi sami.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Priprema parcele ispod travnjaka pretvara se u temeljito poravnanje tla

Stvaranje gnojiva

Možete napraviti gnojiva u nekoliko faza (jedan od njih). U načelu, ako ste na vrhu u normalnom tlu, ulijte 6-10 cm uvezenog, gnojivo se ne može koristiti. Ali za aktivniji rast - možete dodati:
  • Nakon što je uvezeno tlo raspršeno po gradilištu i prije poravnanja s rupnicama;
  • Ako se gnojiva koriste u suhom obliku, možete ih pomiješati sa sjemenkama;
  • Razrijediti i sipati tlo.

Najoptimalniji način je zalijevanje. On jamči ravnomjernu distribuciju hranjivih tvari. Ali s ovim putem, rijetko tko se želi gnjaviti, osim automatskog sustava za navodnjavanje. Preostale dvije su ekvivalentne. To je prikladnije napraviti zajedno sa sjemenkama: potrebno je manje vremena.

Iscijediti travu

Prije toga, potrebno je razbiti zaljubljenu zemlju lagano tutnjavati. Samo hodajte na svjetlu, lagano shry gore gornji sloj. Sada možete uštedjeti travu.

Kupite sijačica koje košta oko 200-300 dolara za jednokratnu aplikaciju je nevjerojatno razumno, stoga provedete sjeme za travnjak u kantici, a stara dedovsky metoda je raspršena na površini: uzeti šačicu i preskakati postupno kroz vaš Prsti, rasute više ili manje ravnomjerno. Oni koji žele barem neku mehanizaciju, možete ponuditi dvije mogućnosti za najjednostavnije sjetina za travnjak, koji su jednostavni za vlastite ruke. Ovo je kositarska ili plastična boca u kojoj su rupe napravljene rupe (vidi fotografiju).

Članak o temi: Montažu ormarići ispod sudopera

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Domaći kanalizacija za travnjak

Dakle, da ne radi tako da je u jednom kutu gusti, au drugom - prazno, poželjno parceli i sjemenke podijeljeni su na dijelove. Potrošnja sjemena navedena je za svaku smjesu. Kakvo je područje site site, možete procijeniti na mjestu i izmjeriti iznos koji trebate raspršiti. Za one koji prvi put čine travnjak s vlastitim rukama, bolje je podijeliti izmjerenu količinu na dva jednaka dijela i proslijediti mjesto najprije zajedno, a zatim preko. Stoga će sjeme ravnomjerno raspodijeliti.

Nakon sjetve, sjeme treba zatvoriti zemlju. Za to postoje dva načina:

  • Ide oko mjesta rakeom, pokušavajući izliti sjeme zemlje. Ova metoda je manje pouzdana - mnogi ostaju vani, peradi ih vrišti, a klijavost se pogoršava.
  • Odozgo poprskano s ostacima zemlje. Sloj je 3-5 mm. Sve sjemenke su prekrivene tlom, u najboljim uvjetima, izbojci su bolji.

Na to možemo pretpostaviti da ste napravili travnjak vlastitim rukama. Ostaje voda i pričekajte opremu.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Razon uređaji zalijevanja koje se mogu kupiti u trgovini

Zalijevanje i čekanje

Potrebno je voditi travnjak ovisno o uvjetima: tlo ne bi trebalo raspršiti, ali također ne bi trebalo biti vrlo mokro. Voda ne bi trebala pobijediti veliki mlaz, ne smije biti potoka ili lokve. Stream prekida u male Jets: Ugradite prskalicu ili kišni ogrtač ako zalijevajte priručnik na crijevu do mlaznice. Na slici iznad vidjet ćete nekoliko opcija koje će pomoći u rješavanju problema zalijevanja. Prodaju se u trgovinama.

Postoji i nekoliko domaćih varijanti prskalica za zalijevanje travnjaka. U većini njih to je plastična boca s rupama u njoj povezanom s crijevom za zalijevanje. Može lagati i narezati okolno područje. Ako je tlak u sustavu dovoljan, možete je vezati u stupac. U ovom slučaju, područje zalijevanja će biti veće. Splaše za zalijevanje travnjaka da to učini vrlo jednostavno. Pogledajte fotografiju.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Sprinklers za zalijevanje travnjaka vlastitim rukama iz boca je jednostavno: Uzmite bocu, podijelite nokat, napravite rupe (promjer je izabran za eksperimentalni način, ali početi s malim)

Drugi način da dobijete male prskanje: u segmentu plastične cijevi za rupe ili napraviti tanki rez. Potrebno je ili tanke mlaznice ili ventilator (na fotografiji na desnoj strani).

Zašto voda treba posipati? Jer za normalan razvoj korijenskog sustava, tlo mora biti mokro (ali ne i mokro) do dubine od oko 6-10 cm. Ako je jednostavno popunjena odozgo, to će biti samo još gore: voda pomiče kisik i korijeni nemaju što disati. Dakle, prskanje ili kapanje navodnjavanje je najbolji način za zalijevanje travnjaka.

Sedam ili deset dana pojavljuju se prvi izbojci. Oni su još uvijek rijetki, ali nemojte biti uzrujani. Samo je zaglavio samo sjemenke nekih sorti, čiji se izbojci brzo pojavljuju. Ostatak klijati kasnije. Uz pravilnu skrb nakon 20-30 dana, visina trake doseže 10-15 cm. U ovom trenutku, mora se provesti prvi nedostatak. Ostavite prvi put oko 5 cm visine. S takvom visinom, trava će aktivno rasti. Nakon još 10-12 dana, opet će biti visina od oko 12 cm. Sada možete obrezati travu kraći - ostavljajući 3-3,5 cm.

Kako se brinuti za travnjak trave

Glavna briga je pravovremeno zalijevanje, uklanjanje korova i periodična frizura. Ako ste zalijevali posipati, u tlu će biti dovoljno kisika i biljke bi se trebale normalno razvijati.

Kako napraviti travnjak: vrste, priprema, slijetanje, njegu

Kako provjeriti koliko vode dobiva travu

Problemi s nedostatkom kisika mogu se pojaviti nakon dugotrajnih jakih kiša kada se voda lopi na parceli ili nepravilno zalijevanje s istim rezultatom. Tada je potrebna prozračivanje travnjaka. Da biste to učinili, koristite klizalište slično onu koja je korištena tijekom obrade tla, ali postoji otok koji iskrivljuje travnjak. Kroz ove pukotine, kisik ulazi u tlo, biljke počinju bolje rasti.

Čitaj više