Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Anonim

Nedavno, svi najveći moraju razmišljati o uštedi energije. Cijene za svjetlo i plin stalno rastu, morate razmisliti o korištenju slobodnih izvora energije. Vlasnici privatnih kuća i vikendica nisu loši za spašavanje vanjske rasvjete na solarnim panelima.

Za i protiv

Uređaj osvjetljava dvorište, vrt, lokalno područje zahtijeva visoke troškove - ne samo da bi se instalirali svjetiljke, već i kabel. Podvožnjak kabela je pouzdaniji, a to je veliki volumen zemljišta, plus solidne troškove kabela, kao što bi trebao biti u zaštitnoj ljusci i bolje - u oklopu. Ali to nije sve - za vrijeme rada, potrebno je platiti solidne račune za električnu energiju - zračne radove svake godine, 6-8 sati. Djelomično riješiti problem može ulična rasvjeta na solarnim panelima.

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Takva rasvjeta može se obaviti pomoću konvencionalnih svjetiljki i produženih između kabela ili ugradnje solarnih svjetiljki.

Dostojanstvo

Zašto djelomično? Budući da će najviše "odgovorne" zone (vrata, parking, ulazna vrata) morati biti pokriveni bolnički - tako pouzdaniji. No, na ostatku područja možete staviti svjetiljke na solarne panele. Imaju brojne prednosti.

  • Svjetiljke na solarnim panelima obično su autonomne, ne moraju se nigdje spojiti. Oni su instalirani / objesiti na pravim mjestima, na ovoj instalaciji je dovršena, spremni su za rad.
  • Oni se uključe / isključuju, iz ugrađenih senzora.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Jednostavna instalacija i sigurnost - dva velika pluses

  • Zahtijevaju minimalnu skrb - potrebno je povremeno obrisati fotocele i tanjur svjetiljke od prašine i prljavštine.
  • Imajte dugi vijek trajanja - od 10 ili više (s odgovarajućom kvalitetom).
  • Nemojte štetiti okolišu i apsolutno su sigurni, jer rade s niskog napona, što nije opasno za osobu.
  • Ako je ulična rasvjeta na solarnim panelima napravljena u zemlji, njegova očuvanje zimi i instalacija traje dosta vremena. Potrebno je jednostavno prikupiti svjetiljke prije odlaska i mjesta na dolasku.

nedostaci

Kao što možete vidjeti, puno, glasova je uštedjeti električnu energiju i vrlo jednostavnu instalaciju / demontažu. Ali postoje mane:

  • Vrt i ulična svjetiljka na solarnim panelima svjetlo obično nije jako svijetao. Koristite ih kao sigurnosno svjetlo neće raditi. Umjesto toga, postoje moćni modeli koji se koriste čak i za označavanje vozila, ali njihov trošak je potpuno nečovječan, zbog čega je uporaba na privatnim bolestima vrlo ograničena.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Ulična rasvjeta na solarnim panelima obično nije jako svijetao

  • Broj sati rada noću ovisi o vremenu: s oblačnim kišnim vremenskim uvjetima, lampe "zalihe" premalo energije. Ponekad je dovoljno samo nekoliko sati, a ne cijelu noć.
  • Pouzdane svjetiljke na solarnim panelima su skupe, ali rade pouzdanije i dulje.
  • Solarni paneli imaju ograničen raspon radnih temperatura. Oni loše nose jake mrazeve i teške topline. Stoga se može koristiti optimalno u područjima s umjerenim klimatskim uvjetima.

Kao što možete vidjeti, opcija nije savršena, ali to stvarno pomaže uštedjeti na struju, jer je redovito osvjetljenje odgovornih zona daleko od pola cijene ukupne rasvjete dvorišta i vrta.

Uređaj za učvršćenje na solarnim panelima

Ulične svjetiljke na solarnim panelima mogu imati drugačiji oblik, izgled, metodu instalacije, ali se svi sastoje od određenog skupa elemenata:

  • Solarna ploča ili baterija. Uređaj koji obrađuje solarnu energiju u električnu energiju. Može biti na različitim dijelovima svjetiljke, ali se povlači - da bolje uhvati sunčeve zrake.
  • Baterija. U njemu u svijetlim vremenu se akumulira električna energija.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Uređaj za učvršćenje na solarnim panelima

  • Blok rasvjete. To je obično kućište, LED svjetiljka i strop.
  • Kontrolor koji uključuje / isključuje opskrbu električnom energijom u jedinicu rasvjete.
  • Pričvršćivanje za instalaciju / vješanje.

Kao što ste razumjeli, načelo operacije je: u svijetlim vremenu dana, sunčeve zrake su zarobljene solarnim pločama, gdje se pretvaraju u električnu energiju i prenosi i bateriju. Na pojavu sumraka (20 LC osvjetljenja), regulator uključuje opskrbu električnom energijom, svjetla LED svjetiljka. Ujutro u zoru (s osvjetljenjem 10 lc) rasvjeta je isključena.

Izbor svjetiljki za uličnu rasvjetu na solarnim panelima

U trgovačkoj mreži postoje LED ulične svjetiljke s vrlo velikom varijacijom cijena - od stotinu rublja do desetaka tisuća. Ponekad postoje modeli koji izgledaju gotovo isto, ali vrlo različito po cijeni. Kako to razumjeti i kako odabrati svjetla za rasvjetu za uličnu rasvjetu na solarnim panelima? Sve je jednostavno - morate gledati specifikacije. U njima je cijela razlika.

Vlast

Kada se uređaj za rasvjetu mora smatrati koliko svjetla može dati svjetiljku. Broj svjetiljki i udaljenost na kojoj moraju biti instalirani jedan od drugog ovise o tome. U specifikacijama, snaga se obično označava u vatima, a u slučaju LED svjetiljki, upravo je ono što kaže.

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Primjer tehničkih karakteristika ulične svjetiljke na solarnim panelima

Da biste razumjeli razinu osvjetljenja, možete se usporediti s analognom konvencionalnom žaruljicom sa žarnom niti - njihova snaga je više ili manje razumljiva, a možete prevesti i ovaj pokazatelj u Lumu (LM) - jedinice mjerenja svjetlosti. Dakle, zapravo možete cijeniti koliko će ova svjetiljka biti učinkovita.

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Tablica usklađivanja snage LED svjetiljki i osvjetljenja

Kao što ste razumjeli, modeli s kapacitetom od 1 w daju ne toliko svjetla - otprilike 20 W sa žaruljica sa žarnom niti, jer se mogu koristiti samo za osvjetljavanje ili označavanje stranice - oznake staza, pozadinsko osvjetljenje arbora itd.

Klasa zaštite i materijal

Tako da je ulična rasvjeta na solarnim panelima radila za dugo vremena i pouzdano, potrebno je da su tijelo i svjetlosni blok (strop) zaštićeni od prašine i vlage. Poželjno je da klasa zaštite nije niža od IP44 (više brojeva je dobro, manje loše).

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Brojevi dekodiranja u razredu zaštite

Također vrijedi obratiti pozornost na materijal iz kojih su napravljene žarulje. To je obično posebna plastika otporna na udarce ili metal. Ako se "metal" razlikuje od nehrđajućeg čelika ili aluminija, bolje je dati plastiku. Oni definitivno ne hrđu i ne spavaju se dobar izgled dugo vremena.

Prikaz i način postavljanja

Po metodi instalacije, LED ulične svjetiljke su podijeljene u nekoliko skupina:

  • Ugradnja u tlo. Ovo je skupina svjetiljki na nogama različitih visina - od 20-30 cm do metra i više. Njihova instalacija je izuzetno jednostavna - jednostavno se drže u zemlju na pravom mjestu.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Najopsežnija skupina - svjetiljke se jednostavno drže u zemlju

  • Svjetiljke. U pravilu, to je veći modeli s visinom noge od 1,5 metara i iznad. Također se mogu temeljiti, ali zahtijevaju ozbiljnije instalacijske mjere - imaju veću visinu i težinu. Morat ćemo napraviti rupu, umetnuti stup u nju, zaspati s tlom i zatvoriti ga. Postoje modeli za instaliranje čvrstih pločica, asfalta itd.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Sunčane svjetiljke u visokim stupcima

  • Zidne svjetiljke na solarnim panelima. Postoje u različitim stilovima - od klasičnog dizajna "lampesta", na modele u modernom stilu. Montiran na zid, ograda, zamršene stupove.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Opcije montirane na zidu izgledaju dekorativni

  • Suspendiran. Mogućnosti, također postoji mnogo modela koji se mogu montirati na strop, snop itd., I mogu se poprskati na grane.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    U različite svrhe i uvjete

  • Ugrađeni u tlo, tragove, stepenice. Vrlo praktični modeli koji omogućuju da istaknu čak i stepenice, a oni su istaknuti odozgo, kao i obično, ali na razini koraka. Zanimljivo i praktično rješenje - s ovom opcijom, svjetlo ne slijepi oči, a osvjetljenje ostaje dobro.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Pozadinsko osvjetljenje stepenica - prikladno, ekonomski i lijepi

  • Dekorativan. U obliku različitih figura. U danu, izgledaju kao redoviti dekor, u noći, svjetlo se dalje emitira. U ovom slučaju nema uređivanja - samo stavite svjetiljku na mjesto namijenjeno za to.

    Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

    Sunčane baterije također su ugrađene u dekorativne figure

Izbor uličnih svjetiljki na solarnim panelima za uličnu rasvjetu je zaista velika. Stil, veličina, raspon cijena je velika, tako da možete odabrati.

Autonomna ulična rasvjeta na solarnim panelima

S masom prednosti, vanjska rasvjeta s pojedinačnim svjetiljkama na solarnim panelima ima značajan nedostatak: opskrba energijom u baterijama je oskudna. Nakon oblačnog dana, zgrabi ga samo nekoliko sati. Na jasnom sunčanom danu, "dodatna" energija nestaje, jer je kapacitet baterije ograničen i ne može se više uzimati. Problem se može riješiti ako stavite snažnu solarnu ploču, spojite bateriju i svjetiljke na njega. U tom slučaju možete koristiti bilo koju LED svjetiljke koja mogu raditi iz 12 V.

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Autonomna shema uređaja ulične rasvjete iz solarne ploče

Plus takvo rješenje - postoji neka opskrba energijom (ovisi o kapacitetu baterije), što jamči rad čak i nakon oblačnog dana. Nedostaci - Visoka cijena i potreba za kabelskim polaganjem, jer je sve potrebno za spajanje u jedan sustav.

Ulična rasvjeta na solarnim panelima: Foto ideje

U ovom odjeljku, ideja osvjetljenja web-lokacije i svjetiljki koje djeluju iz solarnih panela prikupljaju se po našem mišljenju.

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Pozadinsko osvjetljenje

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Postoje svjetiljke s udaljenim solarnim panelima. Sam svjetlosni modul može se smjestiti u hlad ili u kući, a baterija se stavi na sunčano mjesto

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Zanimljiv dekor

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Oblici i boje mogu biti različiti

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Zanimljive suspendirane svjetiljke na solarnim panelima

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Pravilno izrađena ulična rasvjeta na solarnim panelima izgleda dekorativno

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Modeli mogu biti neobični

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Osvjetljenje potencijalno opasnih mjesta

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Takvi plafoni se lako uklanjaju

Autonomna solarna rasvjeta na ulici, u dvorištu, u zemlji

Struja svjetla je usmjerena na stazu

Članak o temi: Pozadina Kava

Čitaj više