Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Anonim

Ako često morate napraviti popravak i drugi rad na kućanskim poslovima, vjerojatno imate potrebu za korištenjem takvog alata poput diska. A ako i vi još uvijek niste stekli, sada je vrijeme da to učinite. Ali morate znati koji disk je najbolji kupiti. Moderni modeli omogućuju višestruke materijale brzo i učinkovito: od drva i njezinih derivata, do laminiranih panela i plastike. Stoga je vrlo važno znati koje karakteristike trebate obratiti pažnju na odabir takve vile za disk, kupnju koju nikada nećete požaliti.

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Dijagram diska.

Glavne karakteristike diskovnih pila

Nakon što odaberete što je bolji disk vidio da odaberete, morat ćete uzeti u obzir mnoge okolnosti i obratiti pozornost na brojne važne značajke ovog alata. Naravno, možete dodatno saznati o svim točkama interesa za saznanje, već odabirom pile u trgovini i komunicirati s prodavatelj-konzultantom, međutim, prije toga, to će i dalje biti suvišno barem za pripremu za kupnju i razvrstajte glavne točke.

Često su kupci koji su odlučili kupiti disk pilu usmjerene na uvjetnu klasifikaciju podataka o kućanstvu i profesionalnim modelima. Dakle, kućanska vidjela je pogodna za časopise. Nećete moći dugo raditi s takvim alatom bez prekida, jer Treba mu periodični odmor. Profesionalni alat je izrađen posebno za dugu i intenzivnu operaciju. Dakle, diskalne pile ovih dviju klasa se međusobno razlikuju u svojim funkcionalnim sposobnostima i, naravno, troškove.

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Karakteristike tablice diska.

Međutim, vrlo je često takva da kućanski disk pile služe dugi niz godina bez pritužbi, a profesionalni pauzi prilično brzo. To može uzrokovati mnoge razloge - kršenje uvjeta rada, slučajnost, itd. Stoga, pri odabiru alata, potrebno je, prije svega, predstavljati zašto vam je potrebno i što ćete učiniti s njom. I već uzimajući u obzir svrhu stjecanja pile, razmotrite karakteristike svakog pojedinačnog alata.

Jedan od glavnih parametara bilo kojeg diska je promjer diska. Iz ove karakteristike, sve ostale značajke instrumenta su izravno ovisne, posebno - maksimalnu dubinu propila.

Tržište u najvećem asortimanu predstavlja disk pile koje osiguravaju dubinu propilnog reda 50-65 mm. S takvom pilom možete riješiti gotovo sve osnovne zadatke rezanja, alat ima prilično dobru upravljivost i ne zahtijeva veliki fizički napor od operatera. Predstavljeni i alati s skromne vrijednosti - od 4 cm. Takve pile imaju relativno skromnu veličinu, a sfera njihove uporabe je ograničena na suptilne materijale. Uz veliku želju, takva se pila može izrezati i prilično gusti snop, ali onda će se radni komad morati napajati na obje strane.

Članak o temi: krivotvoreni wickets: fotografija, modeli, sorte

U asortimanu profesionalnih modela, "divovi" također su predstavljeni, pružajući dubinu reda od oko 10-13 cm. Oni su savršeno pogodni za obavljanje velikih količina rada kada je potrebno osigurati visoke performanse.

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Stacionarni dijagram vidioke.

U takvim situacijama ima smisla obratiti pozornost na pile s mogućnošću stacionarne instalacije, jer Takvi modeli obično imaju težinu više od 10 kg, a operater će brzo postaviti i neće biti u stanju osigurati pravilnu točnost izvršenja.

Vanjski promjer diska je izravno povezan s takvom karakteristikom alata kao njegove snage. Potrebno je platiti posebnu pozornost na snagu. Tijekom rada instrument je podvrgnut prilično značajnim opterećenjima koja imaju ozbiljan utjecaj na motor. Stoga je bolje kupiti motor s marginom. Inače, ne samo da će se kvaliteta rada pogoršati, nego i sama pila može brzo prekinuti zbog konstantnog pregrijavanja.

Što trebate znati o bazi vile diska?

Prilikom odabira diska, neće se isplatiti obratiti pozornost na svoju bazu. U pravilu, ako proračun dopušta, profesionalci se savjetuje da pohranjuju izbor u korist od lijevanih potplata, a ne utisnuti. Ima veću rigidnost, stabilnost i trajnost. Međutim, postoji niz važnih nijansi. Na primjer, žigosanje od debelog čelika u svojim karakteristikama praktički nije inferiorno od lijevanih opcija. Osim toga, ako se alat ne instalira u stacionarnom položaju, tada se smanjuju zahtjevi tvrdoće njegovih potplata.

Prije kupnje neke vrste lica alat, mora se testirati. Podijelite nešto što možete dopustiti, ali držati pilu u rukama, uključite ga, procijenite razinu buke i vibracija mora biti potrebno.

Važna sigurnosna pitanja

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Shema sorti diskovnih pila.

Vila diska je potencijalno opasan alat. Stoga proizvođači moraju dovršiti svoje proizvode s različitim uređajima koji vam omogućuju da zaštitite korisnika od nezgoda, ozljeda i oštećenja.

Osnovni alat za zaštitu na koji bi trebao biti opremljen bilo koji disk vidio je zaštitni poklopac. Ovaj se učvršćenje sastoji od vrha, koji cijelo vrijeme pokriva disk pila i dno, koje se kreće i zatvara disk samo kada alat ne radi.

Kategorija elementarnih i potrebnih sredstava za zaštitu također uključuje blokiranje nasumičnog uključivanja na pilu. Obično se nalazi na ručici. Kada kliknete na ovaj gumb, blokirana je mogućnost pritiska na okidač.

Takvi alati moraju biti opremljeni sigurnosnim spojkom. Rad će raditi ako se alat iznenada kotrlja. Kada se kvačilo pokrene, osovina će nastaviti raditi, ali će se rotacija diska zaustaviti. To će omogućiti alatu da ostane u cjelini, a operater nije ozlijeđen.

Profesionalni modeli vidjeli su, u pravilu, opremljeni elektroničkim sustavom za zaustavljanje diska. Zahvaljujući ovom sustavu, disk će biti zaustavljen gotovo odmah nakon isključivanja motora. Ova opcija istovremeno štiti operatera i sprječava oštećenje obratka.

Dodatne značajke i alati za podešavanje

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Shema inspekcije diska.

Vila diska nije alat koji bi trebao biti "punjenje" s raznim elektronikom. Na primjer, čak i funkcija prilagodbe elektroničke brzine bit će pronađena daleko od svakog modela. Kada radite s drvom, osobito nije potrebno, ali ako morate rezati plastiku, možete kupiti upravo takvu pilu ako je moguće, jer Ako se disk okreće prebrzo, mjesto reza je brzo migrirano.

Članak na temu: Je li vrijedno instalacije tuš u zahodu?

I proračunsko kućanstvo i skupe profesionalne pile opremljene su glatkim pokretnim sustavima. Ovaj sustav doprinosi smanjenju udarnih opterećenja na mjenjaču.

Skuplji profesionalni modeli opremljeni su elektroničkim sustavom koji osigurava konstantnu brzinu rotacije diska tijekom opterećenja. Funkcije ovog sustava su jasno iz imena: potrebno je kako bi se disk okrenuo na vozilu instaliranom od strane operatora, bez obzira na to što se ispalo na motor. Ova opcija je često prisutna na tim pilanima koje nemaju elektroničku funkciju kontrole brzine.

Ne-rijetke elektroničke funkcije uključuju sustav zaštite od preopterećenja. To se, u pravilu, može se naći samo na skupim modelima profesionalne razine. Zahvaljujući ovom sustavu, temperatura namota motora bit će kontrolirana, a kada napon skok na mrežu ili drugu opasnost, pila će biti odmah isključena.

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Shema domaće gume za disk.

Dobra dodatna prilagodba je sustav vodiča. Zahvaljujući autobusu vodiča, možete osigurati veću točnost piljenja. Neki majstori spremaju i koriste domaću verziju - vodič u obliku ploča debljine oko 10-15 cm. Odbor bi trebao biti dovoljno širok. Drugi kupuju univerzalni vodič za proizvodnju tvornice.

Bez obzira na to koja je odabrana opcija, vodič treće strane i dalje će biti u smislu "rukotvorina". Najbolje je koristiti vodič, izvorno stvoren od strane proizvođača pod određenim modelom pila.

Ako je potrebno, gotovo bilo koji disk se može pretvoriti u malu kućnu piluju stroj. To zahtijeva poseban stol. Međutim, mnogi moderni modeli rade savršeno i bez dodatne glomazne opreme. Možete napraviti par posebnih stezaljki. Uz njihovu pomoć, zaštitno kućište diska može se privući rubu jednostavnog stola, radnog stola ili na običnu dugu ploču.

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Sheme za piljenje diska.

Ispitajte dodatne značajke diskovnih pila, možda će vam neki od njih biti korisni. Na primjer, ako je pila opremljena mrežnim kabelom koji se može ukloniti, takav će alat biti prikladniji u skladištu i transportu.

Neki modeli opremljeni su funkcijom koja vam omogućuje pravodobno određivanje četkica za kolekcionar. I pomoću gumba za zaključavanje vretena možete samostalno i sigurno zamijeniti disk s jednostavnim ključem.

Jesu li baterije prikladne?

Prilikom odabira vile diska, vjerojatno ćete zadovoljiti modele baterije. Oni su široko predstavljeni u asortimanu više ili manje velikih proizvođača. Kao i svaki drugi alat za punjenje, takve vile za disk imaju i pozitivne i negativne kvalitete. Među glavnim prednostima mogu se primijetiti neovisnost alata iz električne mreže i maksimalne mobilnosti. Slaba strana ovih pila je kratkoročni rad. Stoga, da biste dobili izbor u korist modela baterije, ima smisla samo ako znate da morate raditi na tom području bez mreže.

Zapamtite, ako je uobičajena mreža i model baterije približno ista, mrežna verzija će biti poželjnije u svakom pogledu.

Pitanja o alatu za alate

Kako i koji disk je bolje odabrati za obavljanje različitih zadataka?

Crtež diska.

Članak o toj temi: Kako izmjeriti ulazna vrata: Odabir prijenosa vrata

Disksne pile su opremljene snap-in u obliku pila. Morate obratiti pozornost na 2 glavne parametre ovog trenutka - slijetanje i vanjski promjer. S vanjskim promjerom, kao što je navedeno, povezana je maksimalna dubina reza, snage i drugih karakteristika. Uz pomoć vrijednosti promjera slijetanja, korisnik će moći samostalno kupiti, ako je potrebno, prikladne dodatne platne. Međutim, postoji mogućnost korištenja i "ne-opremanje" veličine slijetanja. U tom slučaju, bit će potrebno kupiti samo za kupnju prstenastog adaptera. Koristite rezane diskove neprikladnih proizvođača vanjskih promjera kategorički ne preporučuje se, jer To je opasno i za sam alat i za operatera.

Oštrica pile koju je ponudio proizvođač zajedno s vidom utječe na kvalitetu rada i troškove alata. Možete se voditi jednostavnim pravilom: uredan čist rez može se dobiti pomoću diska s malim zubima, a ako je volumen i performanse važna, onda biste trebali dati izbor u korist tkanina s velikim zubima.

Diskovi mogu biti karbid i monolitni. Prvi imaju posebne napade na zube. Oni su napravljeni, u pravilu, od kobalta ili volframa. Monolitni diskovi rijetko dolaze zajedno s pilom i koriste se za obradu šperploča i mekog drva. Takvo platno brzo treperi. Morat ćemo redovito izoštriti i uzgajati zube. Ali ova opcija ima prilično težinu - takav disk se može povući nekoliko puta samostalno.

Tihi diskovi s napadima namijenjeni su da rade s metalnim, laminiranim pločama i punim drvom. Oni pružaju najvišu moguću kvalitetu rezanja. Postoje neki skuplji takve diskove od monolitne, međutim, oni služe primjetno duže. Zato su karbidni pogoni najpopularniji i preferiraniji - svakako se isplate čak i bez uplitanja.

Različite pile su dizajnirane za rješavanje različitih zadataka, pa ako su odabrani, treba uzeti u obzir mnogo različitih trenutaka, kao što su:

  1. Kut nagiba i broj zuba.
  2. Delicije između zuba.
  3. Oštrenje geometrije, itd.

Diskovi mogu imati različitu količinu zuba. Za rezanje radova, diskovi se tradicionalno koriste s malom količinom zuba (ne više od 24). Čisto poprečno rezanje se izvodi pomoću kotlona s već velikim (do 48) broj zuba. Za preradu iverice, drvene grede s čvorovima, laminat se najbolje koristi platno opremljen zubima s trapezoidnim napadima. Obojeni metali se vide s diskovima s brojem zuba od 64.

Osim toga, morate znati o neobičnim značajkama pila diska. Ako dizajn pila daje mogućnost zaključavanja vretena, možete se samostalno zamijeniti jednim ključem koji se zamijeni neovisno bez ikakvih problema i poteškoća. U slučaju, ako mogućnost blokiranja nije osigurana, 2 tipke će trebati 2 ključeva i kad god je to moguće pomoćnik.

Sada znate koje parametre trebate obratiti pozornost, a mi ćemo razočarati bez ikakvih problema, što je najbolje odabrati disk. Uspješna kupnja!

Čitaj više