Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Anonim

А завеси лента, или плетенка, врши улога на декорација, и потребни за формирање на собранија, или повеќе набори на завесите. Без лента за завеси, невозможно е да се направи ако сте замислени за да ги направите поубавите завеси или замислени сложени драпери. Тие ќе им дадат на завесите елегантен изглед и ќе изгледаат одлично ако ги красат со набори или собранија. Можете да го шиете заградата на завесата само на врвот, под него изгледа исклучително извонредно. Некои жени се навикнати на ламбрекини, и сметаат дека е најдобар начин за декорација, главната работа е дека сè е комбинирано.

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Обвиткани завеси

Карактеристики

Плетата е направена од текстилна лента, која се состои од 100% полиестер. Не седне кога мие и не дава ткиво за деформирање. Единствената сопственост на полиестер - тоа е цврсто во непосредна близина на ткаенината, затоа, погодно е да се монтира на површината.

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Постојат различни видови на плетени завеси во огромен асортиман. Вреди да се обрне внимание на изборот на фактори кои ќе влијаат на производот. Кога ги затегнувате колачињата кои се на плетенка, се добиваат неверојатни модели. Дури и ако тоа е еден вид, тогаш кога ќе ги одложите жиците, наборите или собранијата се мазни и исти во ширина. Таквото додаток ќе го декорира внатрешноста, главниот правилно избраниот Портер.

Касети за завеси во нивната сила различна: транспарентна или не-преносна светлина, сето тоа зависи од видот на ткаенината. Декоративна лента за завеси од различни ширини за погодност во украсувањето. А завеси лента на Велкро доби голема популарност, бидејќи е погодно да се користи во работењето. Тие се со шарки дизајнирани за куки кои лепи или зашиени. Касетата за завеси е исклучена исклучиво во горниот раб, и ако е Велкро, тогаш е неопходно да се обиде добро за лепење. Во ленти кои се многу широк, петелките се користат во два реда.

Член на тема: Собрание и инсталирање на осветлување штит

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Пред миење на завесите, жиците треба да бидат одврзани, исправете ги и отстранете ги наборите. Во таква состојба на лентата со помпони за завесите ќе бидат зачувани подобро, се мијат за завесата безбедно. Материјалот е рамномерно исчистен и не го губи почетниот тип.

Што треба да обрнам внимание при изборот на плетенка?

Како што веќе знаеме, плетенката е декоративна за завесите од различни видови. Ширината на лентата, пред сè, зависи од должината на завесата. Ако приложиме тешки, долги завеси, се препорачува да се биде внимателен. Ако ви треба плетенка за кратки и лесни завеси, подобро е да користите тесен.

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Совет: Избор на лента за завеси, не заборавајте да го земете предвид видот на корниз, но не заборавајте за начинот на прицврстување на завесата.

Должината директно зависи од кои преклопи сте замислени на завесите:

  • Нормално собрание. Многу ткаенини нема потреба, еден метар ќе трае околу 5 метри ткиво, додека коефициентот е исто така 1,5;
  • Преклопување на буфени, Ryushi. Коефициентот е 3, тие изгледаат како едноставна форма;
  • Зрачењето или бодливите набори ќе бараат 2,5 m ткиво за еден метар;
  • Трокреветни или цилиндрични набори имаат коефициент 3.

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Плетенка

Друга компонента на избор е боја. Размислете за желбите и дизајнот на ентериерот на собата. Плетенка за завеси од различни нијанси и видови, не постои точка во листата. Тоа може да се купи во продавницата и да се шие плетенка на завеси.

Технологија прилагодување

За шиење завеса плетенка на завесата нема да биде тешко, лесно е да се направи дури и дома. За правилно шиење на завеса лента, не е потребно многу, потребна е само машина за шиење, и потребната галантерија за шиење: теми, ножици, игла и железо . Важно е да ги следите главните правила.

Ако имате плетенка направена од памучен материјал, тогаш обидете се да го пробате со железо пред шиење. Изработка, независно декорација, се сеќавам на правилата. Постои постапка за акција, како да ги искористите заградите на завесите:

Член на тема: Совети за користење на пена за изолација на ѕидови

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

  1. Измерете ја саканата должина на плетенката. Важно е да го оставите додатокот од неколку сантиметри (4 см или 5 см). Потребно е за понатамошно запечатување;
  2. Истражете го горниот раб на завесата, 3 сантиметри. Потоа го проголтајте топлото железо. Ако, избраната ткаенина ќе се сврти, тогаш е неопходно да се измие работ на ткивото, користејќи ги преклопуваните шевови за ова;
  3. Следно, закачете ја погрешната страна на плетенката на вклучената страна на завесата на раб на завесата. Бидете сигурни да направите алинеја одозгора, но мали, до 1,5 сантиметри. Неговата должина зависи од видот и видот на собранието. Мала алинеја од 0,5 сантиметри е направен во нормално собрание и за тесна лента. Внимателно ги следи џебовите, петелките, беа надвор;
  4. Дното мора да биде подложено на 2, или со 2,5 сантиметри. Крајните краеви се повлекуваат за ненамерно да не ги шие;

    Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

  5. Пред пораби, прво оди со сите големи шевови;
  6. За правилно шиење на плетенката на завесата, прво направете ја горната линија, а потоа пониска. Колку линиите се директно зависни од линиите на кабелот. Лента да биде пополнета по должината на жиците, обрнувајќи внимание на неговата ширина:
  7. Ако имате тесен, помалку од 5 см, тогаш ви требаат две линии;
  8. Ако ширината е од 5 до 10 см, тогаш три линии;
  9. Ако ширината е повеќе од 10 см, но четири линии треба да бидат поплочени; Чекорот за бод не треба да надминува 4 или 5 см;
  10. И во крајна линија ги врзуваат краевите на завесите лента завеси. Направете го тоа, така што тие не скокнаа од него. Повлечете ги жиците рамномерно и нежно, потоа цврсто собирајте, исправи и ѕидарски ќе се појави, ќе се изгради.

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Лентата на завеси е зашиена, тоа значи дека е подготвена. Сега останува да се обеси на корнизот. За да го направите ова, повторно поврзете ги јажињата, не треба да ја скратите прекумерната должина на колачи, овие сантиметри ќе бидат потребни кога ги измазнуваат завесите, подгответе го за перење или за пеглање. Така што краевите стануваат невидливи, тие треба да бидат ветер и да се скријат под лентата.

Член на тема: Ние користиме различни врати во внатрешноста на станот

Изберете и извадете ги заградите на завесите: Инструкции за почетници

Ако направивте се што е во право, тогаш завесите на плетенка ќе изгледаат благодатно. Некои тврдат дека плетенката за римски завеси е на поинаков начин, веројатно тие се погрешни, шиењето се изведува подеднакво за еден примерок.

Погледнете видео дизајн

Така, за шиење на плетенка на завесите е лесно, и тоа може да се направи во вечерните часови во слободно време. Но, секој чувар на огништето не треба да го заборави тоа пред да го украси прозорецот, треба внимателно да проверите сè.

Прочитај повеќе