Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Anonim

Da ne ostaju otvoreni, nekada je koristio banalno proljeće, danas je bliže vrata. Osnova njezina dizajna također leži proljeće, ali je snažnije, skriveno u metalno tijelo i preplavljeno uljem - za "kočenje" prilikom zatvaranja. Instaliranje bliže na vrata - zadatak je jednostavan. Nezavisna instalacija trajat će 20-30 minuta. Malo je vjerojatno više. Tako ćemo uzeti vježbu i staviti ga sami.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Najpopularniji model

Klasifikacija

Prema svjetskim standardima EN 1154, vrata približenja su klasificirana u završnu silu koju mogu stvoriti. Oni su podijeljeni u 7 razreda koje su naznačene en1- EN7. Prilikom odabira klase skreće pozornost na inerciju vrata, to jest, širina platna i mase u isto vrijeme. Ako različita vrata reagiraju na različite klase, stavite veći uređaj u razredu.
Zatvarač vrataŠirina lista vrata, mmMasa vrata byvase, kg
EN1.do 750 mmdo 20 kg
EN2.do 850 mmdo 40 kg
EN3.do 950 mmdo 60 kg
EN4.do 1100 mmdo 80 kg
EN5.do 1250 mmdo 100 kg
EN6.do 1400 mmdo 120 kg
EN7.do 1600 mmdo 160 kg

Na primjer, širina vrata odgovara klasi EN2, a masa je EN4. Stavili su četvrti razred, jer slabiju silu s teretom neće se nositi.

Postoje približe vrata vezana uz jedan razred. U karakteristikama, tada je navedena klasa s jednom znamenkom - EN5. Oni imaju mali raspon prilagodbe truda - unutar istog razreda. Postoje uređaji, zatvaranje se podešava unutar nekoliko skupina. U tom slučaju, naljepnica je postavljena raspona kroz hychen - EN2-3, na primjer. Potonji su prikladniji za rad - možete konfigurirati brzinu zatvaranja ovisno o vremenu. Ali troškovi takvih modela je veći.

Dizajn i nacrt vuče

Glavni element dizajna bliže vrata je proljeće koje gura polugu. Prema načinu prijenosa napora od proljeća do poluge nalaze se uređaji dvaju vrsta:

  • S polugom taigom. Takvi modeli imaju karakterističan izgled - okomita na površinu lista vrata stimulira poluge. Isti bliže nazivaju se koljenom ili zakretanjem. Dizajn radi pouzdano, ali ljepljive poluge su neprivlačni, štoviše, ako se želi, lako ih je slomiti. Postoji još jedan nedostatak: dok se vrata otvaraju, potreban je sve veći napor. Za djecu i starije osobe, to može postati problem.

    Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

    S polugom taigom

  • S kliznim kanalom. U tim modelima poluga se nalazi paralelno s platnim vratima, koji pruža privlačniji izgled. Drugi plus: Kada otvarate vrata do 30 °, napor za daljnji otvor postaje mnogo niži. Djeca i starije osobe opremljene su takvim vratima.

    Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

    S kliznim kanalom

Oba se tipova sastoje od dva dijela: kućište u kojem je proljeće skriveno i mehanizam prijenosa i poluga. Montirani su na vrhu vrata: jedan komad na platnu, drugi je na kutiji. Kakva vrsta ovisi o smjeru otvaranja. Ako se vrata otvaraju "na sami", stambeni s mehanizmom je instaliran na krpica vrata, kada se otvara "od sebe" - poluga je pričvršćena. Fotografija prikazuje polugu bliže, ali slična pravila instalacije i za modele s kliznim kanalom.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Instaliranje bliže na vrata ovisno o smjeru otvaranja

Kao što ste razumjeli, oni nisu prikladni za sve vrste vrata - staviti ih u problematično staklo. Za njih postoji još jedan dizajn - otvoreni. Kućište s mehanizmom montirano je na podu, samo držač ploče strši odozgo. Sličan držač je instaliran na vrhu, ali mehanizam nije uvijek tu, samo za teška limenka.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Vanjski bliže za staklene vrata

Postoje, usput, vanjski modeli za drvena i metalna vrata. Oni također imaju ručicu ili s kliznim kanalom. Oni manje žuri u oči, ali s ovom mjestu češće se oštećuje.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Vanjski bliže za staklene vrata

Ovdje je opisana vrata s vlastitim rukama.

Gdje staviti

U osnovi, približe se stavljaju vanjska ili ulazna vrata, mogu se instalirati na vrata ili vrata. U slučaju vrata, oni su postavljeni tako da je tijelo u zatvorenom prostoru. Iako postoje i frost-otporni modeli namijenjeni za korištenje hladnoće, bolje je biti zaštićen od vremenskih uvjeta. Također, ova lokacija jamči veću sigurnost.

Instaliranje bliže na vrata: Uputa s fotografijama

Za rub bliže, samo je bušilica, ravnalo, olovka i odvijač. Vježba obično zahtijeva "3" (trojka), ali je potrebno pogledati promjer zatvarača, koji obično dolazi u kompletu.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Što je potrebno za ugradnju vrata bliže

Većina proizvođača, kako bi se olakšalo samostalno ugradnje na vrata, dovršava proizvode s predlošcima za ugradnju. Na tim predlošcima, dijelovi bliže u punoj veličini su shematski prikazani. Također se primjenjuju ugradnja rupa za svaki element. U modelima koji mogu stvoriti napor na otvaranju različitog razreda, rupe su nacrtane različitim bojama, dodatno se pretplate - u blizini se nalazi bliže klasa.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Primjer predloška za ugradnju vrata bliže

Predložak se ispisuje s obje strane lista. S jedne strane - otvoriti vrata "na sebi" - sa strane petlje (na gornjoj fotografiji), s druge strane - "iz nas samih."

Instaliranje predloška

Na predlošku postoje dvije okomito crvene pruge. Horizontalna u kombinaciji s gornjim rubom lista vrata, okomito - s linijom osi zgloba.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Instaliranje predloška

Uz gornji rub lista vrata, sve je jasno, i tako da kada instaliranje nije zamijenjena, mora se izvući linija osi zgloba. Ako je klaster instaliran na strani petlje, nema problema - uz pomoć duge linije i olovke, nosite liniju srednje petlje. Ako se instalacija izvodi s druge strane, mjerite udaljenost od ruba platna do sredine petlje. Označite ovu udaljenost s druge strane i nacrtajte liniju.

Otvarači pod bližem

Na predlošku nalazimo oznaku ispod otvaranja prema odabranoj klasi. Uz pomoć bušilice ili ušivete ih na list vrata i na okviru.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Nositi oznake ispod rupa na platnu i okviru

Obično su uključene dvije vrste pričvršćivača: za metal (metal) i drvo. Odabiremo bušilicu odgovarajuće veličine i izbušite rupe na određenim lokacijama.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Vrata približe se s dvije vrste zatvarača - za metalne i drvene vrata

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Rupe bušotine

Sljedeće zapravo počinje instalacija bliže na vratima. Imajte na umu da je za ugradnju potrebno da su stambene i poluge isključene. Ako se prikupljaju, oni su odvojeni (perač je odvrnut, vijak koji spaja poluge, a slučaj se ukloni).

Montaža

Primijenite dijelove na dobro napravljene rupe, instalirajte zatvarače. U shemi nalazimo razred truda za otvaranje, koji nam je potreban (u ovom slučaju, EN2) i postavite dijelove kao što je prikazano na slici.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Bliža shema instalacije na vratima

Da biste otvorili "na sebe", stavljamo tijelo na platnu na vratima, instalirajte cravings na kutiju.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Ugradite kućište

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Završni cravings

Sada potiska poluga mora biti spojena na tijelo. Na dnu kućišta postoji posebna izbočina. Stavili smo polugu, zategnite vijak.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Ugradite polugu

Sada ostaje povezati polugu s teretom. Postoje dvije opcije.

Ovdje je opisana samopouzdanje ulaznih vrata.

Spojite polugu s

Vezana veza s opterećenjem javlja se vrlo jednostavno: u kombinaciji dva dijela, malo se pritisnu s prstima. S svjetlosnim klikom su fiksirani. Cijeli fokus je kako ih organizirati u odnosu na vrata. Od toga ovisi o tempu kretanja vrata koje vode na završnoj fazi zatvaranja. Položaj se može varirati zbog činjenice da se potisak sastoji od dva dijela i može se podesiti duž duljine - jedan od dijelova potiska je dugačak na niti. Rotacija PIN-a i skraćuje ili produžite.

Ako su potrebne jednostavno glatke završne obrade, žudnja je stavljena tako da je okomita na vrata. Da biste to učinili, lagano smanjite njegove dimenzije (na fotografiji s lijeve strane).

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Raspored poluge i vuču za postavljanje napora za završnu obradu

Ako je zasun instaliran na vratima, potreban je čvrsti napor za prevladavanje njegove otpor. Za takvu opciju, okomita na vrata stavlja ramena (potiska vrtnje, što više).

Izlaganje dijelova u skladu s tim, oni su kombinirani i povezani. Zapravo sve, ugradnja bliže na vratima je gotova. A s njom možete se nositi s vlastitim rukama i bez mnogo poteškoća. Ostaje završna faza - postavljanje brzine zatvaranja. Da biste to učinili, morate shvatiti prilagodbe zatvarača vrata.

Kako staviti na vrata

Za ugradnju na vrata, prikladni su modeli otporni na mraz koji se mogu upravljati van su prikladni. Ali ne i svi wickets imaju gornju križ. Ali svi imaju bočne police. U ovom slučaju, potisak je pričvršćen na bočni stalak, okrećući zatvarač duž stalka.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Instaliranje bliže prolaz bez gornje križne trake

No, hidraulični uređaji (o kojima se raspravljalo u ovom članku) ne osjećaju se jako dobro u hladnoći. Ulje koje se izlije u kućište i služi za "kočenje" lista vrata, postaje viskozna, a Wiket se zatvara sporije. S ove točke gledišta bolje je odabrati pneumatski model (o odabiru i instaliranju ovdje).

Kako instalirati na metalna vrata

Instalacija bliže metalnih vrata karakterizira samo vrsta pričvršćivača i veličine bušilice. Budući da je tkanina obično teži, moćni modeli nisu niži od 5. razreda (potrebno je gledati tablicu). Prema tome, bit će obilježje na predlošku za montažu za još jedan razred.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Bliže ulaznim metala vratima je na sličan način

Možda vam je potrebna snažnija vježba, ali sve su to detalji. Inače, stavite bliže metalnim vratima, potrebno je točno kao drvena ili metalna plastika.

Podešavanje bliže vrata

Bliže koje su instalirane na vratima imaju različite dizajne i vijci za podešavanje nalaze se na različitim mjestima. Upravo je sve navedeno u putovnici ili uputama za instalaciju. Ali, općenito, metoda je sama:

  • Rotirajući vijak u smjeru kazaljke na satu povećava se;
  • Uključivanje u smjeru suprotnom od kazaljke na satu - kočnice / smanjenje snage.

Prilikom podešavanja bliže, nemojte iskriviti vijke odjednom do nekoliko revolucija. Često samo četvrtina prometa, možda malo više. Izbacivanjem ravnoteže previše uvijanjem ili uvijanjem vijaka, vrlo je teško ponovno postaviti sve. Možete čak slomiti uređaj ili postići činjenicu da ulje teče iznutra.

Podešavanje brzine otvaranja vrata i "Flipping" su na kućištu. Najčešće su ili na prednjoj strani zaštitnog poklopca ili na strani njezine površine.

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

Pomaknite poklopac, nalazimo vijke

Neovisna instalacija i podešavanje vrata bliže

U okrugloj ili višestrukim prilozima za podešavanje nalaze se na strani

Članak o temi: Namještaj za sjeni: Prednosti, vrste, proizvođač

Čitaj više