Kako omekšati tvrdu vodu u kućanstvima

Anonim

Problem tvrde vode je relevantan za stanovnike stambenih zgrada i privatnog sektora. Kako ublažiti tvrdu vodu kod kuće? Što je potrebno za to?

Prije prelaska na pitanje, kako napraviti vodu meka, trebate se nositi s onim što se podrazumijeva tvrdoćom.

Koja se voda naziva teška

"Teška" se zove voda koja sadrži kalcijeve i magnezijeve soli u velikim količinama. Osim soli postoji visok sadržaj teških metala i drugih tvari. Neke kemikalije se raspadaju u procesu vrenja, drugi zadržava početnu formulu.

Kako omekšati tvrdu vodu u kućanstvima

Zašto trebate omekšati vodu? Činjenica je da teška voda daje hostesu takve neugodnosti u kućanstvu kao formiranje jake ljestvice i kamenca, zbog kojih se vijek trajanja stroja za pranje rublja i električni kotlić značajno smanjuje. Osim toga, takva voda smanjuje učinkovitost sredstava za pjenjenje za pranje i pranje posuđa.

Tvari sadržane u krutoj vodi pogoršavaju stanje kože i kose. Ako dugo pijete takvu vodu, to dovodi do različitih kršenja u radu bubrega i urogenitalnog sustava.

Kako provjeriti rigidnost vode kod kuće

Postoji niz metoda s kojima možete definirati rigidnost vode kod kuće. Možete učiniti sljedeće:

  • Iskoristite "Express test". To je pokazatelj koji određuje rigidnost vode, koja se može kupiti u trgovinama medicinske opreme ili trgovinama za kućne ljubimce.
  • Mjera krutost pomoću TDS metra (vodič). U ljudi, ovaj elektronički uređaj zvan je "krima", a načelo njegovog rada je da mjeri elektroniku vode. Ovaj pokazatelj je izravno povezan s količinom soli koja se nalazi nego što je viša, teža voda.

Članak o temi: Krava, ovce i googli amigurumi. Sheme pletenja

Kako omekšati tvrdu vodu u kućanstvima

Potrebno je utvrditi da je voda teška i bez posebnih sredstava. Definicija njegove kvalitete je moguća uz pomoć načina ljudi:

Možete omekšati vodu na različite načine, za to postoje posebna sredstva, ali se mogu primijeniti narodne metode.

Kako omekšati tvrdu vodu u kućanstvima

Kako omekšati vodu iz bunara

Voda u bunaru nije uvijek dobra kvaliteta, često sadržaj slanih nečistoća i metala premašuje normu. Kako napraviti takve vode prikladne za potrebe kućanstva, kupanja i kuhanja? Nanesite jednu od ovih metoda:
  • Ključanje. Pod utjecajem visokih temperatura za 40-60 minuta, većina tvari se razgrađuje, a preostali elementi se nalaze na dnu spremnika kao rezultat naknadnog taloženja. Takva voda je pogodna za piće, kuhanje i kupanje.
  • Naselje. Ova se metoda koristi u slučajevima kada je potrebno za ulijevanje cvijeća i kultura na zemljište. U pravilu, vlasnici privatnih kuća uzimaju vodu u dobro za to. Veliki kapacitet je ispunjen vodom, koji bi trebao biti rastegnut najmanje 24 sata.
  • Zamrzavanje. Voda je bolje zamrzavanje djelomično ispunjavanjem plastične boce i stavljanje u zamrzivač. Kada se led-koru formira u blizini zidova posude, izlijeva se nepravilna voda, a led napušta led. Talay voda pogodna je za biljke za piće i zalijevanje.
  • Miješanje. Moguće je smanjiti rigidnost miješanjem vode iz bunara s mekom, kupljenom ili topicom.
  • Silicij. Minerali se ispiru u tekućoj vodi i postavljeni u spremnik. Tada se voda izlije u posudu i prekrivena tkaninom. Trebate braniti najmanje 2-3 dana.

Voda za čišćenje može se omekšati uz pomoć kalcinirane sode ili alkohola amonijaka. To će pomoći neutralizirati sol i povećati količinu pjene iz deterdženata.

Kako omekšati vodu kod kuće s reagensima

Da bi voda mekala i poboljšala svoju kvalitetu, koristite različite tvari, na primjer:

Članak o temi: Medvjedi iz Papier Masha i zrna kave

Mora se pamtiti da kada koristite kemikalije važno je strogo slijediti dozu.

Kako omekšati tvrdu vodu u kućanstvima

Ublažavanje vode

Da bi se omekšala vodu iz slavine i uklonile štetne nečistoće, može se koristiti brojni posebni način. To uključuje:
  • Filteri-vrčevi. U pravilu, spremnik može smjestiti približno 3 litre vode, čišćenje se javlja pomoću filterskog uloška, ​​koji odgađa sol i razne nečistoće.
  • Obrnuta osmoza. Takav sustav filtriranja košta znatan novac, ali je najprihvatljivija opcija. Uređaj je izravno spojen na cijevi, a filtriranje se javlja s posebnim koncentriranim otopinama. Voda, pročišćena na ovaj način, namijenjen je plivanje i ekonomskim potrebama, ali nije prikladno za piće, budući da su aktivne tvari uključene u proces pročišćavanja "ubijene" ne samo štetne, već i korisne komponente.
  • Ionske razmjene omekšivači za vodu. Uz pomoć ovih uređaja ne samo da ne samo čistiti vodu od nečistoća, već i obogatiti njegov sastav s korisnim mineralima. Ova voda je pogodna za piće i kupanje.

Magnetski omekšivač vode

Kako omekšati tvrdu vodu u kućanstvima

Da omekšate vodu za perilice rublja, koristite magnetske kuglice. Ovo je vrsta filtera koji neutralizira molekule soli i metala, zbog čega se događa za omekšavanje vode. Upotreba takve metode ublažavanja vode omogućit će vam održavanje kućanskih aparata, smanjiti količinu vapna ploča na unutarnjim dijelovima jedinice i povećati svoj životni vijek.

To je učinkovito sredstvo za ublažavanje vode, načelo njegovog rada je promijeniti sastav tekućine zbog učinaka magnetskog polja. Osim toga, ovim omekšivanjem, štetne nečistoće se eliminiraju u vodi.

Filter je cilindar opremljen sa stalnim magnetima, zbog učinaka čiji soli i metali gube sposobnost "držati" na grijaće elemente različitih uređaja, a postojeći depoziti su otpušteni i lako gledaju.

Tako da je čišćenje vode učinkovito, tlak ne smije biti jači od 4 m / s. Najčešće se instaliraju magnetski omekšivači u kotlovnicima.

Članak o toj temi: pletenje neobičnih igala za pletenje šal za žene

Kako omekšati vodu za zalijevanje biljke

Soli i metali sadržani u krutoj volji su destruktivni za biljke. Kako omekšati vodu za zalijevanje boja?

  • Možete koristiti otpornu i topiti vodu, kao i koristiti tekućinu očišćenu silicij.
  • Također, voda se omekšava tresetom. Morat ćete pripremiti rješenje u omjeru od 100 grama treseta po 10 litara vode, temeljito miješati i izliti biljke.
  • Osim toga, dodano je drveni pepeo (30 grama vode) kako bi se pripremila otopina za navodnjavanje (30 grama od 10 litara vode). Sastojak se otopi i ostavi da se ojača u roku od jednog sata, a zatim zalijevanje biljaka.

Kako omekšati vodu za pranje kose kod kuće

Za sigurno pranje kose, kuhana, thalu i voda-omekšana voda ili "limun" se koriste. Osim toga, možete koristiti takve recepte za "meku" vodu:

  • Pripremite omekšavajući izvarak sa sjemenom lana (2 žlice sjemena dodajte na 1 litru vode i kuhajte 10 minuta, nakon čega je bio inzistiran 40-50 minuta);
  • Napravite biljnu izvarak s koprive ili kamilice (2-3 žlice na 1 litru vode), kuhati 15-20 minuta, zatim naprezati.

Vode na temelju povrća ne samo omekšati vodu, već i smanjuju krhkost kose.

Kako omekšati vodu za kupanje dijete

Tvrda voda može dovesti do pojave iritacije na delikatnoj koži klinca. Da se to ne dogodi, voda za plivanje može biti:

Navedena sredstva pomoći će smanjiti rigidnost vode iz slavine, neutralizirati metale i štetne nečistoće.

Čitaj više