Što trebate termostat u sustavu grijanja

Anonim

Što trebate termostat u sustavu grijanja

Zašto trebate termostat?

Početak sezone grijanja je univerzalno povezan s zabrinutostima zbog neprekidnog rada sustava grijanja i održavanja topline. Ova tema je relevantna i za mnoštvo privatne kuće i za javna poduzeća, urede i organizacije. Nedovoljno zagrijana soba ili previsoka temperatura i preplavljeni zrak glavni su uzroci pojave neugodnih osjećaja i kršenja normalnog ljudskog života.

Što trebate termostat u sustavu grijanja

Važno je ispravno postaviti termostat, kao i postaviti. To će ovisiti o kvaliteti i trajnosti njegovog rada.

Pružanje u sobi udobnih životnih uvjeta postiže se ugradnjom u različitim termalnim instalacijama posebnog uređaja koji vam omogućuje podešavanje potrebne temperature. Takav uređaj se naziva termostat.

Njezin rad je isključiti ili uključiti opskrbu energijom na toplinsku instalaciju kada se temperatura promijeni.

Rad uređaja javlja se nakon informacija o stanju okoliša iz toplinskog senzora, koji se nalazi u zoni koja isključuje utjecaj grijaćih uređaja.

Termostat je klasificiran prema sljedećim značajkama:

  1. Imenovanje uređaja.
  2. Metoda instalacije.
  3. Vrste korištenih toplinskih senzora.
  4. Tehničke mogućnosti uređaja.

Glavne vrste i mogućnosti termostata

Što trebate termostat u sustavu grijanja

Dijagram povezivanja termostata.

Postoje dvije glavne vrste termostata: Gaspal i tekućina.

Termostat gaspola, za razliku od tipa tekućine, osjetljivija je na promjenu temperaturnog načina okoliša i ima duži vijek trajanja - do 20 godina. Gas kondenzat se koristi kao tvar osjetljiva na toplinu.

Što se tiče tipa tekućine, on ima točnije pokazatelje temperature od gasala. U većini slučajeva, parafin se koristi za popunjavanje.

Također, termostati su:

  1. Analogna soba. Takav uređaj omogućuje kontinuirano održavanje odabranog načina temperature. Međutim, njegove tehničke sposobnosti su nešto ograničene. Pokretanje i zaustavljanje, kao i promjena radnih parametara javljaju samo ručno i potpuno isključite programiranje sustava.
  2. Digitalna soba. Instalacija uređaja ovog tipa proširuje kontrolne sposobnosti, što smanjuje opterećenje na sustav grijanja. Digitalni termostat se mijenja i podržava temperaturu na programu koji je unaprijed postavljen. Osim najjednostavnijih funkcija ("praktičnost" i "prigušenja"), omogućuje vam da podesite način i automatski se prebacite do 4 puta dnevno.
  3. Regulatori temperature za "topli pod" aditivni sustav. Značajka funkcioniranja takvog sustava je njegova neovisnost na temperaturi zraka, a zagrijavanje prostorije provodi se na štetu drugih toplinskih biljaka (konvektor, radijator, itd.) Stoga je operacija termostata osigurana senzor ugrađen u podne zone.

Članak na temu: Ključ se pomiče u dvorcu: Kako popraviti

Ponekad ne postoji mogućnost ili tehnički teško regulirati rad sustava grijanja na uobičajeni način. Takva se situacija može pojaviti tijekom rekonstrukcije objekata ili u slučaju dodatne instalacije uređaja za grijanje. Stoga je optimalna kontrola opskrbe toplinom u ovom slučaju instalacija termostata s metodom bežične kontrole.

Uređaj i princip termostata

Termostat se sastoji od sljedećih glavnih elemenata:

  • Silphone;
  • zaliha;
  • kalem;
  • ventil.

Što trebate termostat u sustavu grijanja

Dijagram termostatskog uređaja.

U vrijeme prijenosa podataka iz toplinskog senzora za odstupanje temperature okoline od navedene vrijednosti, šipka se kreće, kao posljedica toga što se položaj ventila mijenja. Ovaj se proces izvodi zbog promjene stanja osjetljivog elementa termostata.

Osjetljivi element je zatvorena šupljina (belluff) napunjena tekućinom ili plinovitom tvari. S promjenom temperature zraka, radnu tvar se smanjuje ili povećava volumen, kao posljedica koji se proteže ili komprimira mijehove. Glatko mijenjanje u iznosu, mjehovi stvaraju postupno kretanje kalema, koji, zauzvrat, uz pomoć šipke vodi ventil u pokretu.

Da bi učinkovito radio termostatski uređaj, potrebno je ispravno odabrati vrstu i veličinu upravljačkog ventila. Njegov izbor ovisit će o sustavu grijanja i promjeru otvora za vijak ili u cijevi radijatora. Oni su podijeljeni u dvije glavne vrste - RTD-N ili RTD-g.

Prvi tip ventila je dizajniran za rad u sustavima grijanja u dva cijevi koji se nalaze u modernim visokim zgradama iu individualnim kućama s prisilnom cirkulacijom. RTD-G ventili su instalirani u sustavima grijanja s jednom cijevi. Ovaj konstruktivan element je posebno dizajniran za ruske uvjete, kao sustav s jednom cijevi - fenomen je prilično rijedak za europske zemlje. Posjedovanje povećane propusnosti, mogu se koristiti i za dva cijevi sustava grijanja.

Termostati se ugrađuju na mjesto za dovod vozila na cjevovodu. Potrebno je staviti ga tako da je termostatski element u vodoravnom položaju od glave rashladnog sredstva.

Članak o temi: Veranda do kuće to učiniti sami

Gdje i kako postaviti termostat

Što trebate termostat u sustavu grijanja

Raspored termostata.

Najpotrebniji termostat u prostorijama gdje postoje značajne temperaturne fluktuacije tijekom dana. Može biti kuhinja s radnom štednjakom, sobama koje se nalaze na sunčanoj strani, dnevni boravak, dječji, spavaće sobe, razne javne zgrade u kojima postoji može biti dugačak.

Da biste dobili željeni učinak instaliranja termostata, potrebno je ispravno postaviti i konfigurirati. Da biste to učinili, ne bi trebalo biti skriveno iza zavjesa, dekorativne rešetke, ormare ili instalirane u niše. Da biste konfigurirali termostat, potrebno je:

  1. Maksimalno smanjiti gubitak topline. To će zahtijevati čvrsto zatvoriti sve prozore i vrata u sobi.
  2. Ugradite sobni termometar.
  3. Otvoreni ventil na punoj snazi. U isto vrijeme, temperatura zraka u sobi će početi brzo rasti.
  4. Pričekajte trenutak kada temperatura zraka postane nekoliko stupnjeva iznad željenog, a zatim zatvorite ventil.
  5. Kada temperatura padne na željenu vrijednost, možete postupno otvoriti ventil. Slušajte buku vode i osjećaj zagrijavanja tijela ventila, zaustavite zatvaranje i zapamtite ovaj položaj.

Upotreba termostata u individualnom sustavu grijanja smanjuje troškove toplinske energije za 20%, što je rezultat smanjenja potrošnje goriva. Dugi vijek trajanja i izvrsna prilika za uštedu novca omogućuje vam da u potpunosti nadoknadite troškove uređaja i njegove instalacije.

Čitaj više