Kako napraviti svjetiljke od šperploča s vlastitim rukama?

Anonim

Šperploča, vjerojatno jedan od najjedinstvenijih građevinskih i završnih materijala. Opseg njegove primjene praktički nije ograničen, ali se više koristi kao gruba verzija. Međutim, raznolikost njezinih vrsta i, iznad svega, debljina može proširiti svoj opseg. Potpuno organski detalj interijera mogu biti svjetiljke iz šperploča, sa svojim vlastitim rukama koje su u potpunosti sposobni stvoriti čak i osobu koja ima minimalno iskustvo u ručno sluškinji. Međutim, potrebno je određeno znanje o proizvodnji i povezivanju električnih krugova, ali ovaj se problem može lako riješiti uz pomoć stare svjetiljke, iz kojeg možete ukloniti sve svoje unutarnje punjenje.

Kako napraviti svjetiljke od šperploča s vlastitim rukama?

Šperploča je ekološki prihvatljiv materijal koji vam omogućuje stvaranje dizajnerskih svjetiljki vlastitim rukama.

Šperploča je prilično prirodni materijal proizveden od drva. Ima prilično visoku čvrstoću s vrlo malom debljinom. Dobra je obrada, uključujući spaljivanje. Također na listu šperploča pomoću elektrolovka, možete izrezati bizarne uzorke na detalje, koji se zatim mogu pretvoriti u otvorene unutarnje objekte.

Na tržištu, svjetiljke iz šperploča predstavljaju nekoliko proizvođača i za interijere izvedene u raznim stilovima. Oni su posebno relevantni za etnike, na primjer, skandinavskog stila, ali mogu postati vrlo organski za High-TEC, ako je kombinirana verzija šperploča i metala. Za unutarnju ravnotežu, ponekad može biti potrebno za par: na primjer, luster od šperploča može biti podržan rasporedom, napravljen u istom dizajnu ili raznim dodacima, igračaka ili čak kuhinjskim priborom.

Alati i materijali potrebni za proizvodnju šperploče svjetiljke

Kako napraviti svjetiljke od šperploča s vlastitim rukama?

Za ideje s otvorenim uzorom, tanka šperploča je najbolje prikladna, takva će svjetiljka biti lako i elegantna.

Članak o toj temi: Dekoracija laminata ljestvice vlastitim rukama (fotografija i video)

Da bi se originalna i lijepa svjetiljka ili skočja iz šperploča, materijal će biti potreban, čija debljina može biti različita ovisno o dizajnerskom planu. Ponekad se za bazu može koristiti deblje šperploča, na primjer, čak 10 mm, a za proizvodnju stropa, najpogodnije je za 3-4 mm, jer ne troši dizajn.

Bit će potrebno steći alat za rad. Uzet će električnu slajnu, skup različitih stupova, vježbu ili odvijač za bušenje s nizom vježbi, malog čekića, brusnog papira različitih veličina. Za lijepljenje dijelova bit će potrebno za stolarstvo, kazein ljepilo ili PVA, tassel. Možete dodatno pripremiti materijal za uređenje, uključujući boje. Iako je šperploča često vrlo dovoljno za obradu s bezbojnim lakom, koji štiti površinu i jasnije pokazuje strukturu materijala - uzorak drva. Ako se planira primijeniti uzorak gorivom, tada treba pripremiti lemljenje željeza.

Osim toga, treba pripraviti i električno punjenje buduće svjetiljke ili svjetiljke: dijelovi za njega mogu se kupiti zasebno ili koristiti gotovu shemu. Za takve proizvode iz šperploča, može biti vrlo ispravno odabrati LED svjetiljke: ekonomičan i siguran zbog činjenice da praktično ne doprinose grijanju površine plafona.

Priprema skica i proizvodnja dijelova svjetiljki

Kako napraviti svjetiljke od šperploča s vlastitim rukama?

Dijagram svjetiljke za škrgulje: 1,2,3 - dijelovi nosača. 4,5,6 - detalji stropa.

Za početnike, najbolje je odabrati varijante modela s jednostavnijim detaljima. Možete napraviti izumljenu stvar sami ili odabrati model koji vam se sviđa iz bilo kojeg izvora: magazin, internet itd. Poželjno je da postoje skice svakog detalja i upute za izvršenje. Ako umjesto skica postoji samo shema, prvo trebate privući svaku stavku u prirodnoj veličini i rezati, a zatim ih primijeniti jedni drugima i, ako je potrebno, napraviti podešavanja, a zatim prenijeti uzorak predloška na šperploču list. Ako je iskustvo zapisivanja minimalno, bolje je odabrati modele bez velikog broja otvorenih elemenata.

Članak o temi: Zamjena ličinke i dvorac u metalnim vratima to čine sami

Nakon što se svi detalji prenose na Phanneur, možete nastaviti s njihovim iscjedkom. Sljedeća faza je obrada njihovog brusnog papira, prvo grubo, zatim plitko, a na kraju, kako bi se osigurala maksimalna glatka površina, "nula". Nakon toga svaka stavka može biti prekrivena bezbojni lak ili boje. Važno je uzeti u obzir činjenicu da se površina može "zauzeti" - onda je potrebno ponovno hodati brusnim papirom po obojenom sloju, a zatim nanijeti još jednu ili dva, ovisno o željenom intenzitetu boje, sloju boje ili laka.

Sklopna svjetiljka s šperploče s vlastitim rukama

Kako napraviti svjetiljke od šperploča s vlastitim rukama?

Nakon nanošenja ljepila, detalji trebaju biti čvrsto pritisnuti i popraviti isječak.

Za spajanje dijelova iz šperploča, koriste se posebni adhezivni pripravci, dizajnirani za rad s drvom: stolarskim ili kazein ljepilom. Alternativno, prilično je prihvatljivo koristiti PVA ljepilo, ali ne jamči visoku čvrstoću spojeva. Nastupajući dijelovi lijepljenja, morate pažljivo pratiti točnost spojeva, a posebno kutu, jer vrlo teško može utjecati na izgled budućeg lustera ili skočenja.

Zatim je postavljen pripremljen uložak s žaruljom i spojen je kabel za dovod. Nakon toga moguće je testirati novi unutarnji objekt.

Jednostavni modeli svjetiljki iz šperploče

Prekrasan luster ili druga svjetiljka šperploča napravljena vlastitim rukama mogu postati pravi naglasak u unutrašnjosti.

A za to nije potrebno odabrati kompleks ili dizajn spojke. Na primjer, svjetiljka u obliku kutije s malim rupama za svjetlo može stvoriti posebnu udobnost u kući, a lako je napraviti list finog šperploča. Unutra, može se instalirati kao spremnik za konvencionalnu žarulju ili uštedu energije (poželjnije je, jer ne doprinosi pretjeranom zagrijavanju zidova PLYWOOD Plafrona) i sheme za LED.

Članak o temi: Koristimo kel za slikanje zidova

Posebna pozornost pri sastavljanju takve svjetiljke treba posvetiti zglobovima: ako dijelovi nisu čvrsto sposoban jedni drugima, onda će svjetlo biti zasijano, što će razbiti cjelokupnu harmoniju proizvoda.

Ljubitelji istočnog stila, najvjerojatnije, minimalistički okvir kombinirane vrste šperploča i tkanina morat će učiniti. Ali takva svjetiljka nije prikladna samo za japansku ili drugu orijentalnu unutrašnjost, prilično je logično da se uklapa u high-tech ili čak klasik. Baza je list šperploče, tračnice i tkanine. Veličina fenjera može biti bilo koja, za opciju desktopa treba zaustaviti na visini od 15 do 35 cm. Možete odabrati ili kvadrat ili pravokutni.

Prvo, trebate pripremiti tračnice na odabranoj veličini, prikupiti ih u obliku kvadratnog ili pravokutnika i pričvrstiti tkaninu na njih. Ukupno, to bi trebalo biti 5 dijelova: ovisno o odabranoj veličini i obliku svjetiljke, oni mogu biti svi isti ili različiti, na primjer, prema sljedećoj shemi 4 strane 4 stranice +1 top, 2 strane +2 strana + 1 vrh.

Od lista od šperploča, potrebno je nacrtati bazu za koju će se pričvrstiti uložak za žarulju. Za takvu svjetiljku, u sigurnosne svrhe, također je bolje dati preferencije na štednju energije žarulje. Sljedeći korak povezuje žicu s vilicom i testiranjem. Ako je rezultat pozitivan, možete nastaviti do konačnog okupljanja.

Svi dijelovi su povezani metodom lijepljenja rijeka među sobom, koji čine rebra lanterne, a zatim instalirane i fiksiraju dno šperploče sa žaruljem. Možete napraviti drugu mogućnost iste svjetiljke, u kojoj će dno, a vrh će biti šperploča. A za zidnu verziju, jedna od strana fenjera mora biti iz šperploča, to će biti svjetiljka koja će biti pričvršćena na zid.

Čitaj više