Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Anonim

Za normalne životne vrijednosti u kući ili u zemlji treba biti stalno voda. Najčešće izvori su dobro ili dobro. Poželjno dobro. Prvo, jer se oni postižu, u pravilu, postoje prilično duboki vodonosnici s čišom vodom. Drugo, oni služe duže. Treće, brzina protoka (nadopunjavanje brzine) značajno je viša. Također je važno da je moguće izbušiti bunare na vodi vlastitim rukama. Postoji nekoliko tehnologija, samo trebate odabrati.

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Voda u blizini kuće je uvijek dobra

Načini samo-bušotine bušotine za vodu

Bušotine na vodovi Buryat ili bodovanje - različite tehnologije uključuju različite načine. Bušotine bušotine na vodi s vlastitim rukama moguće je daleko od svih metoda, ali neka je upotreba stvarna.

Bušenje vijaka

S ovom tehnologijom, dobro se vrši pomoću posebne bure. Ovo je čelična cijev, s tkanim spiralnim oštricama. Kada se rotiraju, projektil je uronjen u tlo. Nakon što napusti svu dubinu, izvadi se, izlijeva se tlo na oštrice. Auger se ponovno spušta u bunar, čineći cijev odozgo, nastavite udubljenje tla. Dakle, jednom nakon vremena uklonite ljusku i odmahuju tlo, bunar. Cijevi na krajevima mogu imati nit ili povezati s izlijevanjem.

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Tako da vijak izgleda

Nedostatak ove metode nije prikladan za sve vrste tla. Normalno se naglo meku ili posredstvo tvrdoće pasmine. Ako se pronađe stjenoviti ili stjenoviti sloj, rad će biti neučinkovit - auger ovdje je nemoćan. U rasutim tlima će se promatrati, što je također problematično.

Prema ovoj tehnologiji, vrlo moćne instalacije rade, ali postoje čak i ručne vijke. Oni rade jako teško, ali možda. Postoji jednostavan uređaj koji olakšava bušenje bušotina na vodi s vlastitim rukama - ovo je tronožac s vratima i ojačana na vrhu bloka. Uz pomoć kabela, vitla i blokiranja lakše je dobiti projektil za bušenje, i to je potrebno učiniti često.

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Ručno bušenje

Prikladnije motorizirane instalacije za bušenje, a ne nužno kupljene. Zanimljiva je domaća. U svakom slučaju, to je okvir s pokretnim fiksnim motorom, što dovodi do vježbe. Primjer takve instalacije u sljedećem videozapisu. Sijping se koristi ne za jažice vode, ali suština samog instalacije i načelo rada se ne mijenja.

Uz male veličine vijka i šipke, što povećava duljinu (do 1,5 m), ova metoda bušotina mogu se koristiti u kući, dachas, kupke. Glavna stvar je da su tla prikladne.

Atraktiranje (pomoću crpke ili pumpe)

Kao što je jasno iz naslova, ova metoda koristi vodu za bušotine. Uz neovisnu uporabu, voda se najčešće isporučuje cijevi. Izlazi kroz posebne rupe na dnu bure, teče iz jaza između vanjskog zida cijevi i zidova bunara.

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Shema organizacije vodoopskrbe

Osim bure i cijevi s niti za ovu metodu, pumpa je još uvijek potrebna. Prije početka rada u blizini budućnosti dobro su opremljene dvije obilaznice. U prvom, glavna količina tla je deponirana, u drugoj vodi, lišen većine nečistoća. Voda za proces mora biti malo - stalno cirkulira. Od prve jame, povremeno se oborine obično očisti simptomima. Ako je potrebno, ako je voda postala previše prljava, može se zamijeniti. Ispumpana je uz pomoć iste crpke, samo ne služite u bunaru, već se negdje spojite na mjestu. Uvala nova serija vode može se izbušiti.

Nakon što je dobro dosegla potrebnu dubinu, na kraju se nalazi kućište. Nedavno se najčešće koristi PND ili PVC cijev. Uz PND, to je lakše raditi - dobro tuče. Filter je rupe, uvrnut na kraju kućišta. Duljina takvog filtra je oko metra. Zatim, na vrhu možete vješati žicu od nehrđajućeg čelika i na vrhu male mreže od istog nehrđajućeg čelika.

Članak o temi: Popravak laminata bez rastavljanja: kako to učiniti sami

Metoda šoka

Jedan od najjednostavnijih načina da dobro napravite dobro neovisno - šok-uže. Ali on i najsporije, u odsutnosti mehanizacije, zahtijeva značajne fizičke napore. S druge strane, može se promatrati kao simulator. I vrlo učinkovit - gotovo svi mišići tijela rade.

Šok-kabel bušenje bunara na vodi vlastitim rukama je univerzalna metoda koja se može koristiti na bilo kojoj vrsti tla. Samo se projektil mijenja, a tehnologija i instalacija ostaje ista:

  • Na gline i drugih nerazumijevanja tla, segment debelih metalnih cijevi koristi se na kraju koji je napravljen rezanje, zakrivljen unutra. Također se naziva bur-staklo za karakteristični oblik. Lako ga je sami. Glavna stvar je pronaći cijev s debelim zidom (deblji, to bolje). Ostaje izoštren donjim reznim rubom, napravite mjesta sa strane (za jednostavno uklanjanje tla), a na vrhu izrade "uši" za pričvršćivanje karabina i kabela.

    Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

    Ljuska za bušenje udara

  • U sloju rasutih pasmina - ruševina, pijesak - koristi ulate. Ova rezana cijev za dno je zavareni ventil opruge. Kada se otvara ventil, tlo pada u cijevi. Prilikom podizanja pod djelovanjem, težina gravitacijskog ventila zatvara se, ne davanja pasmine.

    Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

    Željezo s ventilom za skupna tla

  • U istim tlima ponekad je učinkovitije koristiti rođenu žlicu. Tako je nazvan po specifičnom obliku donjeg dijela - dva savijena prema drugima.

    Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

    Bur-Spoon za viskozno tlo

  • Na stjenovitim stijenama koristio je svrdlo. Prvo, pasmina je drobljenje, zatim uklonjena upotrebom jedne od gore opisanih školjki - kako je zgodan, tako da radi.

Instalacija bušenja kabela može se izvesti na različite načine. Najčešći tip stativa, u središtu čiji je fiksni blok. Ali blok se može pričvrstiti na strukturu u obliku slova M, električni motor s mjenjačem također se može koristiti za olakšavanje rada.

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Dizajn postavljanja šoka u obliku stalka u obliku slova M

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Trenoga - najčešći tip instalacije

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Metoda mehanizacije

Tehnika bušenja udarnog užeta je vrlo jednostavna: projektil se podiže, oslobađaju se u slobodan kap. Tako ponavlja mnogo puta. Sa svakim udarcem dobro postaje malo dublji. Kada je prođe parcela od 50 cm, projektil se uklanja, bez tla. I sve se ponovno ponavlja.

Dakle, da je bušenje bilo brže, potrebna je teška projektila. Ako su zidovi cijevi debeli, masa i tako može biti značajna. Ako je potrebno, možete povući - izlijevati na vrh cijevi. Također, ubrzati prolaz, donji rub se može izoštriti, ali je potrebno učiniti tako da je SCOS usmjeren unutra. Druga točka: Obratite pozornost na utore u školjkama bušenja. Olakšavaju uklanjanje pasmine. To je osobito važno kada se prolaze guste, viskoznom glineni slojevi.

Kabel za bušenje šok-kabela potreban je promjer 10-12 mm. Ako ručno radite, potrebne su rukavice. Kada prolazite gornji slojevi, lakše je koristiti ručno dosadno, a za lakši prolaz gornjih slojeva na suho vrijeme, možete sipati vodu u dosadno dobro.

Kućište i filtriranje

Sve opisane tehnologije neovisnog bušenja bušotina za vodu imaju zajedničke značajke. Nakon dobro stići do vodonosnika (voda će se pojaviti u pasmi u velikim količinama), već neko vrijeme i dalje biti bušeni, produbljuju se u dubinama vodootpora za 1-2 metra. Tada je cijeli projektil za bušenje rastavljen, a kućište se ugrađuje unutar bunara.

S kućištem treba razvrstati. Promjer Odaberite ovisno o tome kako ste dobro sušili i od vrste crpke koju namjeravate koristiti. Moramo pažljivo obratiti izbor materijala. Za neko vrijeme azbestne cijevi su korištene za kućište. Ali oni su vrlo štetni - najjači karcinogen. Nije potrebno koristiti pocinčane cijevi - cink iz tijela se ne prikazuje, akumulira. A trovanje ih ima vrlo loše posljedice.

Ona ostaje takav veliki izbor - cijevi od čelika i nehrđajućeg čelika, kao i plastike - PND i PVC. Nehrđajući čelik - gotovo savršena opcija, osim za cijenu i složenost zavarivanja. Tako da šav ne hrđa zahtijeva zavarivanje u argon mediju, ali nije lako. Iako se posebne elektrode za zavarivanje nehrđajućeg čelika mogu pomoći u određenoj mjeri.

Posljednjih godina plastične cijevi su postale sve popularnije. PVC i PND - jeftini i ljuti, ali za njihovu instalaciju, dobro bi trebalo biti savršeno glatko. Još jedna točka - plastika ne dobro podnosi teret. Budući da ih je moguće koristiti na malom dubini - metara do 15. U svakom slučaju, kanalizacijske cijevi ne bi trebale biti instalirane za bunar, još je bolje pronaći vodovod, iako su skuplji: zidovi u njima su različite debljine, tako da su privici opravdani.

Čelične cijevi će definitivno ne spavati i sačuvati dugo, ali također imaju značajan nedostatak: oni hrđa. Međutim, iz gore opisanih opcija, metal je optimalan, ako nema proizvoda od nehrđajućeg čelika.

Voda ušla u cijev kućišta, u donjem dijelu, koja je uronjena u vodonosnik, napravite filtar. U cijevi napravite rupe. Postoje dvije opcije. Prva - bušilica velikog promjera, u četiri reda u redoslijedu kontrole. Drugi se smanjuje kroz uzdužne utore (veličina 1,5-2,5 mm).

Na vrhu cijevi kaput žica (promjera 3-4 mm), a rešetka s vrlo plitkom stanicom je fiksirana na vrhu. Najbolje je koristiti nehrđajući čelik. U tom slučaju, filtar možete oprati od naslaga pomoću otopina za ispiranje, a žica i rešetka mogu biti zavareni na cijev.

Ako koristite bilo koji drugi metal, nakon nekog vremena filtar ne uspije. Crno metalni koreci, ostatak se uništavaju zbog elektrolitske korozije.

Abyssinian dobro ili dobro igla

Ova vrsta ručnog bušenja bušotina na vodi i bušenju neće nazvati - poseban štap s vrhom u obliku konusa je začepljen u tlo, povećavajući se kao štapovi za trube (duljina od jednog 1-2 metra), koja su povezana pomoću niti. Nazovite ovu vrstu bunara na različite načine, bodovanje, abyssinian, igla. Sve je riječ o jednoj metodi.

Razlika od svih drugih metoda je da ove cijevi ostaju u tlu, primljena će voda. To jest, to je dobro bez instaliranja kućišta. Proboje se s tim cijevima, zatim se koriste. Stoga, kao šipka, koja povećava iglu, koristite vodene cijevi s debelim zidom. Promjera od 25 do 32 mm. Budući da su cijevi začepljene zauvijek, njihova veza mora biti zatvorena. Tradicionalno, kako bi se poboljšala namotavanje pouzdanosti (obično posteljina), moguće je lišiti se brtvilom.

Prvi element abisinske bušotine naziva se igla. Ali vrh vrha je daleko od jedine razlike ovog dijela od drugih. Gotovo je cijela duljina cijevi umetnuta u rupe. Ovo je vodeni filtar. Kroz njih će doći voda. Tako da oni nisu začepljeni od strane pasmine, preko cijevne spirale namotavanje žice, a fino mesh je fiksirana na njega. Dakle, da se dobro poslužuje dugo, nije začepljen, došlo je do prilike za pranje, žicu i rešetku treba biti nehrđajući čelik. Samo u ovoj opciji poslužite filtar će biti dug i bez problema. Upotreba drugih metala, iako nehrđajući, mnogo smanjuje život dobro - metali se uništavaju elektrolitičkom korozijom. Stoga nisu prikladni mjed, bakar ili bilo koja druga žica ili mreža na čeličnoj cijevi.

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Prvi element abyssin-a - igla s vrhom vrha i filtriranja

Drugu točku. Da bi se rešetka i namotala dok se drže drže, oni su zavareni na cijev. Sljedeći trenutak: promjer širokog dijela konusa trebao bi biti širi od promjera cijevi. Kada začepljuju, konus ostavlja rupu veće širine od cijevi s namotavanjem, stoga ga ne prisiljava.

Proces bodovanja dobro igle je iznimno jednostavan: pretučen kroz cijev, vozeći ga u zemlju. Ali ako kucate na nešto teško uz vrh cijevi, deformira se. Stoga napravite poseban uređaj - baka i konus koji vibe u vrh cijevi. Unutar bake, površina šoka također ima oblik konusa. Postojeće šupljine unutar se izliraju vodstvo - povećati težinu. Što više teži projektil, brže će cijev biti začepljen, ali imajte na umu da je potrebno podići rukama i vrlo mnogo puta.

Baba samo u promjeru je mnogo veća od cijevi koja će postići. Dakle, kada se pomakne, na dnu se ne može pojaviti podlogu, instaliran je perač prikladnog promjera (nešto veći vanjski promjer cijevi). Kao rezultat toga, baka slobodno hoda gore / dolje, ali bez ikakvog remena. Visina podizanja projektila određena je svojim dimenzijama - potrebno je da ne leti od začepljene cijevi. Izgled bake da vozi abisinsku dobro i njegov crtež nalazi se ispod.

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Baka za začepljenje dobro igle u kontekstu

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Tako izgleda kao ljuska za bodovanje

Voda dobro s vlastitim rukama: Ručno bušenje tehnologija

Ovo je stožac za centriranje napora

Ovo nije jedini uređaj s kojim su bušotine začepljene. Napravite snažnu stezaljku na cijevi, koja je fiksirana prema principu stezaljke. Umjesto bake, koristite teški metalni prsten s dvije ručke. Kako raditi za njih - pogledajte u video.

Kao što možete vidjeti, moguće je razbiti bunar na vodi i unutar kuće ili čak na dnu starog bunara. Nije potrebno mnogo mjesta.

Kako opremiti bušotinu

Punch / suhi dobro nije dovoljno. Potrebno je podići vodu, a to je potpuno drugačija priča. Kako provesti vodu iz bunara do kuće pročitajte ovdje. Ako želite napraviti vodu trajno, s normalnim tlakom, do sada se može spojiti na kućanske aparate, trebat će vam crpna stanica.

Za dovod sezonskih voda u zemlji moguće je učiniti s skromnijem skupom:

  • pumpa vibracija;
  • Provjerite ventil koji je instaliran ispred crpke;
  • spremnik za vodu;
  • crijevo zalijevanja;
  • Dizalice, itd

Imajte na umu da je čelni ventil instaliran prije crpke, a ne na kraju crijeva uronjeno u bunar. Samo ovako crijevo tijekom zamrzavanja neće se slomiti. Još jedan plus takvog uređaja lakše je demontirati zimu.

Još jedan savjet: dobro treba zatvoriti nešto. U kućama stalnog boravka, Casson je napravljen - betonski ili plastični bunker, koji je ispod dubine odvodnje. Stavlja svu opremu. Kada koristite vodu, samo povremeno keson je preskupo. Ali potrebno je zatvoriti bunar. Prije svega, neka živa priroda mogu pasti u nju, što vas neće zadovoljiti. Drugo, "dobri" susjedi mogu nešto odbaciti. Više proračuna izlaz - izgraditi kuću na vrsti bunara. Čak je i jeftinija opcija kopati jamu, popeti se na Njegovu ploču, napraviti militantni poklopac. Ključna točka: sve to treba gurati u dvorac.

Članak o toj temi: splav s vlastitim rukama za leguru na rijeci i ribolov

Čitaj više