Kako spojiti polietilenske cijevi

Anonim

Moderni vodeni pipera rijetko su napravljeni od metala. Imao je pristojne natjecatelje - polimeri koji ga postupno zamjenjuju u mnogim područjima. Jedan od tih materijala je polietilen niskog tlaka. Iz ovog materijala čine cijevi za tlačne cjevovode, to jest, za vodene cijevi, pa čak i za plinske cjevovode. Ova vrsta materijala postaje sve popularnija, jer je veza polietilenskih cijevi jednostavan za sami. Potrebno je samo promatrati vrlo jednostavna pravila.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Prilikom organiziranja vodoopskrbe privatnog ohma, pnd epruvete često koriste

Prednosti i značajke primjene

Polietilenske cijevi izrađene su od polietilena niskog tlaka. Skraćen je ovaj materijal označen kao PND. Ima visoku čvrstoću i elastičnost, ima dobra svojstva performansi:

  • kemijski neutralno, može se koristiti za transport hrane;
  • Glatki zidovi sprečavaju stvaranje plaka unutra;
  • ne podliježe koroziji;
  • Mali koeficijent toplinske ekspanzije je oko 3% s maksimalnim grijanjem (do + 70 ° C);
  • Obično reagiramo na zamrzavanju vode iznutra, zbog povećanja elastičnosti promjera, a nakon odmrzavanja se uzimaju početne dimenzije.

Jedan trenutak za pamćenje! Ako trebate cijevi, otporni na zamrzavanje (na primjer, za uređaj za opskrbu vodom u zemlji), pogledajte opis ili specifikacije. Nisu sve vrste kopolimera, koje se koriste za proizvodnju cijevi, normalno prenose zamrzavanje. Pa budi oprezan.

Glavni nedostatak polietilenskih cijevi je ograničenja temperature transportiranog okruženja: ne bi trebalo biti veće od + 40 ° C, to je moguće napraviti samo hladnu vodoopskrbu iz PND-a, i, štoviše, to jest nemoguće ih koristiti.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Cijevi polietilenske tap su različiti promjeri

Druga točka: polietilen ne podnosi UV zračenje. Uz stalno nalaz na suncu, materijal gubi elastičnost, a nakon nekog vremena pauze (neki proizvođači čine PND cijevi otporne na ultraljubičasto, ali su skuplji). Stoga je otvorena brtva vodene cijevi od plastičnih cijevi vrlo nepoželjna. Ali provesti cijev u rov iz bunara ili dobro do kuće, napraviti ožičenje hladne vode oko kuće vrlo je moguće. To je prilično ekonomično i praktično rješenje, jer instalacija i spajanje polietilenskih cijevi nije vrlo složen. Ako govorimo o odvojivoj vezi, ne trebate za to. Trebamo samo spojnice i ruke.

Članak na temu: Terrakotta Wallpaper: Nijanse od opeke u unutrašnjosti

Koje plastične cijevi su bolje

Za proizvodnju vodovodne cijevi, koristi se polietilen dva marka - RE 80 i ponovno 100. Stanični polietilen je gusta i izdržljiva od osamdesete. Za vodoopskrbne sustave privatne kuće snage PE 80 više nego dovoljno - oni izdržati pritisak do 8 atm. Ako vam se sviđa velika margina sigurnosti, možete ih uzeti od PE100. Oni obično rade na 10 bankomata.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Morate odabrati prije svega proizvođača

Ono što vrijedi obraćati pozornost - u zemlji u kojoj se proizvodi ovaj proizvod. Kvalitetni lideri su europski proizvođači. Točnost visoke učinkovitosti jamči visoku pouzdanost sustava. Prosječna kvaliteta i cijena su turske kampanje, u jeftiniji cjenovni segment, kineski proizvođač. Kvaliteta njih, kao i obično, također je mnogo niža. Savjeti ovdje je teško dati, svaki odabire na vlastitom nahođenju (ili što je u regiji).

Vrste priključaka PND cijevi

Priključak polietilenskih cijevi ima nekoliko vrsta vrsta:

  • odvojivi (na spojnicama ili spojnicama);
  • Pregledano - zavarivanje:
    • koristeći poseban stroj za zavarivanje;
    • Električne spojke - grijač je ugrađen u unutrašnjost takvih spojki kada se opskrbljuje električna struja, polietilen se zagrijava i otopi.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Zavarivanje se češće primjenjuje na velikim promjerima

Zavarivanje u glavnoj cijevi velikih promjera, koji se koriste za stvaranje cjevovoda trupa. Cijevi malih promjera - do 110 mm korištene u privatnoj konstrukciji, uglavnom u kombinaciji s priključcima. Spojnice se češće koriste tijekom popravka, jer njihova instalacija traje duže.

Priključci za polietilenske cijevi su priključci (TEES, Crossmen, uglovi, adapteri, spojke) s kojima se stvara željena konfiguracija sustava. Budući da se neovisna veza polietilenskih cijevi češće provodi uz pomoć pribora, razgovarajmo o njima detaljnije.

Članak o temi: Kako izmjeriti valjane zavjese: Specijalistički savjet

Kako spojiti polietilenske cijevi

Približan skup priključaka za polietilenske cijevi za vodu

Graditi na priključnicama kompresije (ubijanja)

S jednom ili dvije strane spojenja (ponekad s tri), cijeli sustav je instaliran, koji pruža vezu. Priključak se sastoji od:

  • trup;
  • sistemska matica;
  • Canggi je plastični prsten s kosom, pružajući čvrste cijevi;
  • tvrdoglavi prstenovi;
  • Brtve, koji je odgovoran za stezanje.

    Kako spojiti polietilenske cijevi

    Što je kompresija koja odgovara polietilenskim cijevima

Koliko je pouzdano veza

Unatoč prividnoj nepoznatosti, pouzdano je kompresija polietilenskih cijevi na priključci za kompresiju. Pravilno napravljen, on izdrži radni tlak do 10 atm i više (ako je proizvod normalnog proizvođača). Gledaj video.

Dobro je za ovaj sustav s lakoćom samopouzdanja. Vjerojatno ste ga cijenili po videu. Samo je cijev umetnuta, konac se povlači.

Dachnikov, osim prilike da učini sve s njihovim urmima, sviđa se da, ako je potrebno, sve se može rastaviti, sakriti se zimi i u proljeće ponovno prikupiti. To je slučaj ako se ožičenje napravi za zalijevanje. Sklopivi sustav je također dobar jer uvijek možete zategnuti hranjenje ili ga zamijeniti novim. Nedostatak - pribor za rasute i unutarnji raspored u kući ili stan od njih su rijetki - izgled nije najugodniji. Ali za parcelu vodoopskrbe - od bunara do kuće - bolje je pronaći materijal za pronalaženje.

Montaža narudžbi

Cijev je strogo izrezana na 90 °. Kriška bi trebala biti glatka, bez Burr. Također neprihvatljivo prisutnost prljavštine, ulja ili drugih onečišćujućih tvari. Prije sastavljanja od rezova spojenih područja, uklanja se slika. Potrebno je tako da oštar rub polietilena ne ošteti brtveni gumeni prsten.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Prilikom instaliranja veze polietilenskih cijevi na pričvršćivanje pričvršćene rukom

Rezervni dijelovi se stavljaju na pripremljenu cijev u ovom redoslijedu: matica ubijanja se proteže, a zatim Collet, praćenje - tvrdokorni prsten. Gumena brtva ugradite u kućište. Sada kućište i cijev s detaljima povezujemo s detaljima, primijenjenom silom - potrebno je umetnuti dok se ne zaustavi. Pritegnite sve dijelove u slučaju i uz pomoć Connes Connect Connect. Rezultirajuća povezanost polietilenskih cijevi s silom s silom. Za pouzdanost možete doći do posebnog ključa za montažu. Upotreba ostalih suspendiranih alata je nepoželjno: možete oštetiti plastiku.

Bendelki i njihov opseg

Osim priključaka, postoji još jedan zanimljiv uređaj koji vam omogućuje da napravite grane iz gotovog cjevovoda. To su sedla - posebno dizajnirane spojke. Na ovoj spojci nalazi se jedna ili više rupa s navojem. Obično stavljaju dizalicu, a nova grana vodoopskrbe je povezana s njom.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Sadomli za polietilenske vodene cijevi

Cedeks se stavljaju na cijev, pričvršćeni vijcima. Nakon toga, u grani bušilice i debele bušilice na površini cijevi, rupa je izbušena. Kada je spreman, dizalica je instalirana, grana se događa. Stoga poboljšajte sustav uz minimalne napore i troškove.

Spojevi prirubnice i prijelaz na metal

U vodovodu, elementi sustava koji nemaju navoj, a prirubnica može se instalirati. To su obično dizalice ili drugi zatvoreni ili regulirajući priključci. Za povezivanje s takvim elementima postoje posebni priključci za PND. S jedne strane, opcija kompresije je standardna, s druge strane - prirubnica. Instalacija je standardna - s maticom s užasom na jednoj strani, brtve i vijci na strani prirubnice.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Prirubnica prirubnica PND

Kada uređaj za dovod vode iz polietilenskih cijevi može također uključivati ​​pitanja o spoju polietilena i metala. Za te slučajeve koriste se priključci, s jedne strane postoji nit. Može biti vanjska ili unutarnja - ovisi o vrsti uređaja koji je instaliran ili prijelaz. Takvi elementi su ravni, postoji kut od 90 °.

Kako spojiti polietilenske cijevi

Priključci za tranziciju s HDPE-om za metal

Standard za instalaciju - nit (s namotati uredno) na jednoj strani i najatno matice s druge strane.

Članak o toj temi: Osvjetljenje vrata ručke vlastitim rukama u automobilu

Čitaj više